[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Szum wiatru przez drzwi przednie lub szyby?
polaff - 16-03-2012, 19:34
ja też dużo po trasach latam, a że radio fabryczne w moim aucie się kończy to nie mam czy zagłuszać szumów....
nevercry - 16-03-2012, 19:45
Fotek lepszych nie mam czym zrobić, co najwyżej mogę wstawić je w pełnej rozdzielczości bo te są 3x mniejsze od oryginalnych. No i ewentualnie mogę porobić zdjęcia innych miejsc.
Cytat: | interesuje mnie też jak rozwiązałeś łączenie uszczelek na krawędzi drzwi przy szybie |
Nie bardzo wiem o jakie złącze Ci chodzi. Górne złącze przy szybie wygląda identycznie jak te boczne na drugim zdjęciu. Jeśli chodzi o to jak wygląda przy otwartych drzwiach to widać to na trzecim zdjęciu. Szerokość uszczelki jest praktycznie taka sama jak rantu do którego jest przyklejona (zdjęcie 1) więc za dużo tam manewrować się nie da. Ważne jest aby powierzchnia była odtłuszczona sucha i bez kurzu. Wówczas uszczelka trzyma się bardzo mocno więc lepiej przyklejać równo za pierwszym razem...
zichu - 16-03-2012, 20:24
ja mam już lekko przedarta na wysokości slupka B i pewenie przez to szumi. czy te uszczelki które pokazałaś można stosowac zamiast tych oryginalnych?
nevercry - 16-03-2012, 20:32
Cytat: | ja mam już lekko przedarta na wysokości slupka B i pewenie przez to szumi. czy te uszczelki które pokazałaś można stosowac zamiast tych oryginalnych? |
Nie nie nie. Oryginalnych nie ruszamy. Właśnie chodzi o to aby te zmęczone oryginalne uszczelki przylegały do tych nowych. Raz na próbę całkowicie zdjąłem oryginalne uszczelki z drzwi i się przejechałem. To tragedia jest. Huczało tak jak bym wg drzwi w samochodzie nie miał więc te oryginalne uszczelki jakie są takie są ale lepiej ich nie ruszać.
zichu - 16-03-2012, 20:39
czyli pozostaje tylko wymienic ta uszczelkę.czy myslisz ze jak dołożę drugie to to peknięcie nie bedzie przeszkadzało?
nevercry - 16-03-2012, 21:11
Cytat: | czyli pozostaje tylko wymienic ta uszczelkę.czy myslisz ze jak dołożę drugie to to peknięcie nie bedzie przeszkadzało? |
Nic nie wymieniaj. Na razie doklej tylko nowe i sprawdź jak będzie. Moje fabryczne też nie są w najlepszym stanie a dało się wyciszyć.
Zrobiłem w bardzo zaawansowanym programie graficznym (paint) przekrój styku uszczelek w drzwiach. Może komuś pomoże w ogarnięciu gdzie co jest i co jest nowe a co stare. To co jest istotne to to, że fabryczne uszczelki "mijają się". One się nie stykają! Uszczelka do uszczelki będzie się stykać tylko wtedy jak dokleimy dodatkowe (zaznaczone na fioletowo)
Hugo - 16-03-2012, 21:27
Ja najpierw spróbuję z wężykiem silikonowym 6 mm. swinks_UK ten będzie dobry? http://allegro.pl/wezyk-s...2200323740.html
zichu - 16-03-2012, 21:36
ok. i okleileś tylko miejsca wokół szyb czy całe drzwi? bo tak czytam i patrzę na zdjęcia i nie do końca łapię;) i drugie pytanie na tej stronie "ilość" oznacza ilość metrów tak?
nevercry - 16-03-2012, 21:51
Drzwi oklejone w miejscach szyb. Karoseria na całej długości górnego łuku. Na stronie ilość oznacza metry z tym, że jak kupisz jeden metr to będziesz miał 2m bo uszczelki są w postaci podwójnej taśmy którą się rozrywa na 2 oddzielne uszczelki. W sumie z tym oklejaniem całych drzwi dookoła to nie głupi pomysł. Mi jednak świszczało przy szybach więc na tym się skupiłem.
zichu - 16-03-2012, 22:01
czyli zamówić 5m tak jak pisaleś? czy 3m bo jest podwójnie?:)
nevercry - 16-03-2012, 22:35
Cytat: | czyli zamówić 5m tak jak pisaleś? czy 3m bo jest podwójnie?:) |
To zależy co chcesz oklejać:
-jezeli chcesz tak jak ja zrobilem czyli same szyby ale podwójnie to zamów 5m
-jeżeli chcesz okleić same szyby ale tylko wewnętrzne uszczelki to oklejasz tylko drzwi i starcza 3m
-jeżeli chcesz podwójnie i całe drzwi dookoła to zamów ponad 5m. Ile dokładnie to nie wiem musiał byś pomierzyć.
Anonymous - 16-03-2012, 22:39
Ja sie nigdy w sumei nei przygladalem tym uszczelkom jak sie ukladaja, ale jesli faktycznie jest tak jak na obrazku, ze sie nie stykaja te uszczelki to szczelność wnętrza utrzymuje ten cieniutki wąs. A miedzy uszczelkami jest piekny tunel areodynamiczny Zamoilem 6 m tej uszczelki i bede testował. Owiewki i dociaganie drzwi mi neiwiele pomogly (jesli w ogole).
Zichu: jesli chcesz okleic tylko od strony drzwi a nie drzwi i karoserii to starczy pewnie połowa tego co zamowil nevercry chociaz lepiej miec wiecej niz mniej Zwlaszcza jesli bys oklejal calosc drzwi nie tylko gorną część.
Krzyzak - 16-03-2012, 23:06
nevercry napisał/a: | fabryczne uszczelki "mijają się". One się nie stykają! | a w jakimś aucie się stykają? - przecież od zawsze uszczelka było do metalu z drugiej strony a nie do drugiej uszczelki
nevercry - 17-03-2012, 00:37
Cytat: | a w jakimś aucie się stykają? - przecież od zawsze uszczelka było do metalu z drugiej strony a nie do drugiej uszczelki |
Dla mnie nie było to takie oczywiste. Prawdę mówiąc nigdy wcześniej się nad tym nie zastanawiałem ponieważ w samochodach którymi jeździłem nie było takich problemów. Nawet w starszych z niższej klasy gdzie nie było podwójnych uszczelek tylko jedna na drzwiach. W przypadku galanta podejrzewam, że sporo winny jest ten wąs uszczelki który podczas jazdy wyłapuje i wręcz wciska powietrze pomiędzy drzwi a karoserie. Więc pierwsza uszczelka nie chroni przed wiatrem i go wpuszcza a druga tak samo bo nawet nie przylega do drzwi tak jak powinna...
milo - 17-03-2012, 11:46
Dziś zrobiłem pomiary natężenia hałasu
80 km /h -69 dB
120 km/h - 65-67 dB
Wolne obroty na postoju 71 dB
Pomiary bez ingerencji w uszczelki
|
|
|