L200 Techniczne od 2006r - Oponki dla eLżbietki
miczon - 13-03-2009, 13:16
Właśnie jestem po wymianie opon na YOKOHAMĘ GEOLANDER AT-S w rozmiarze 265/70 R17.
Bardzo jestem zadowolony z zakupu tych oponek. Zachowują się bardzo dobrze, przyczepność doskonała przy mokrej nawierzchni, padającym śniegu i temperaturze około 0 stp. C. Auto prowadzi się super, wydaje się bardziej miękkie przy tym rozmiarze, a hałasu zupełnie nie słychać. Jeżeli chodzi o wskazania prędkościomierza, to pokrywa się w zasadzie idealnie z GPSem (+/- 1km/h). A i eLeczka w końcu nabrała wyglądu. W stosunku do opon fabrycznych, prześwit wzrósł o ponad cal. (około 27mm).
A oto kilka fotek (jakość kiepska, bo z telefonu )
namotore - 13-03-2009, 13:55
kozacko wyglada dobry wybor, dobrze wywazyli? ciagnales do oporu?
miczon - 13-03-2009, 14:21
namotore napisał/a: | kozacko wyglada dobry wybor, dobrze wywazyli? ciagnales do oporu? |
Wydaje mi się, że wybór w porządku W poprzedniej Elce jeździłem na GoodYerach Wranglerach i Yokohama na mokrym wypada dużo lepiej. Z wyważeniem problemu nie było. Nawet oponiarz był zaskoczony jak dobrze przygotowane są opony do wywarzania z naniesionymi punktami kontrolnymi. Poza tym, sama opona na feldze, bez odważników dawała wynik od 20 do 40 gram na stronę, czyli bardzo dobry. Na maxa nie jechałem jeeszcze, tylko do 120 i rewelacja. Autko stabilne nawet na ostrych zakrętach i nie czuć kołysania. Po dziurach idzie mięko i nie podskakuje. W przyszły weekend może uderzę gdzieś w teren, to zobaczę jak robi w porónaniu z Wranglerami.
HugoOrmo - 13-03-2009, 16:05
Witam,
na wstepie gratulacje wyglada extra kozacko...
mozesz podac pelne oznaczenie opony tzn 121R czy 113S i kod do super hiper bajeranckiego napisu zrobionego korektorem
i jezeli nie jest to tajemnica gdzie i za ile?
dodatkowe pytanko:
czy nic z przodu nie obciera?
pzdr
namotore - 13-03-2009, 18:01
pociagnij troche wiecej, daj znac jak sie trzymaja na deszczu.
-
biale boczki zwykle oznaczaja przez "OWL" - (Outlined White Lettering / Letters)
-
pozdro, szerokiej drogi
miczon - 13-03-2009, 20:11
HugoOrmo napisał/a: | mozesz podac pelne oznaczenie opony tzn 121R czy 113S i kod do super hiper bajeranckiego napisu zrobionego korektorem |
Opony z indeksem prędkości S (180km/h) i nośności 113 (1150 kg).
Bajerancki napis OWL, a nie korektor Miałem szczęście. Oponki z zeszłorocznej partii. Niestety, teraz już ciężko dorwać te z białymi napisami, sam miałem mieć czarne, ale dostawca mnie mile zaskoczył. Jeżeli chodzi o cenę, to 650,oo PLN brutto/szt. z wymianą.
[ Dodano: 27-04-2009, 08:50 ]
O tym, że jestem zadowolony z tego jak oponki spisują się na asfalcie już pisałem.
Pora więc na teren
Oponki super, doskonała przyczepność na trawie, żwirze i błocie. Fakt, są trochę miękie, wieć trzeba uważać na ostrych kamieniach, ale poza tym nie ma się do czego przyczepić. Bierznik jest tak skonstruowany, że w zasadzie od razu cie oczyszcza po wyjechaniu z błota. Pojeździłem w weekend troche po różnych nawierzchniach i uważam, że dokonałem dobrego wyboru. Te opony w zupełności wystarczają, jak na możliwości elki. Na pewno nie zmniejszają możliwości terenowych tego samochodu, a wrecz przeciwnie. Oczywiście nie mówię o ekstremalnej jeździe, bo do takiej L200 też nie jest seryjnie przystosowane
Oto kilka fotek z weekendowego, lajtowego offroadu.
http://picasaweb.google.com/miczonek/L200_260409#
PFF - 14-03-2009, 20:02
Herkules13 napisał/a: | Wiem że wejdą 265/75/17 na 100% i nic nie ocierają
ale to już maxymilian co wejdzie na 17 |
teoretycznie:
265/75/17 - to 829.3mm
a
265/85/16 to 856.9mm
różnica w średnicy to 27,6 mm, a to co nas w tym wypadku interesuje to promień czyli dzielimy na 2 i mamy 13,8mm, czyli niecale 1,5 cm
myślisz że te 1,5 cm już będzie za dużo ?
aha i jeżeli wiesz na jakim et była ta 17"?
Sebastian
Anonymous - 14-03-2009, 20:50
PFF napisał/a: | myślisz że te 1,5 cm już będzie za dużo ? |
szczerze powiem że niewiem
być może będzie dobrze
PFF napisał/a: | aha i jeżeli wiesz na jakim et była ta 17"? |
na bf goodrich
pozdrawiam
PFF - 14-03-2009, 21:12
Herkules13 napisał/a: |
PFF napisał/a: | aha i jeżeli wiesz na jakim et była ta 17"? |
na bf goodrich
pozdrawiam |
chodziło mi o ET felgi tej 17, to jakaś tuningowa felga czy seryjna ?
Sebastian
namotore - 15-03-2009, 12:53
PFF napisał/a: | teoretycznie:
265/75/17 - to 829.3mm
a
265/85/16 to 856.9mm
|
teoretycznie bo napompujesz 1.5 atmosfery albo 3.5 i zaraz bedzie troszke inaczej ulozona
p.s. koledze chodzilo o odsadzenie ET felgi
Anonymous - 15-03-2009, 21:37
PFF napisał/a: | chodziło mi o ET felgi tej 17, to jakaś tuningowa felga czy seryjna ? |
felga standard
HugoOrmo - 18-03-2009, 10:15
Witam,
Potrzebuje opinii na temat GY Wrangler ATR w L200.
Pamietam, ze Gene opisywal juz swoje doswiadczenia z ta opona ale to dotyczylo Sporta...
Czy jest ktos kto dluzszy czas uzywal ich w L200 (np jeden sezon)?
Profil mojego przebiegu to 10-15% szutry, 35-40% gorskie drozki kategorii Z albo jeszcze gorzej, reszta to miasto i zwykle drogi + autostradki...
Jestem pewien, ze w pierwzych dwoch przypadkach bedzie ok ale jak zachowuje sie ta opona na "normalnym czarnym"? Chodzi glownie o przyczepnosc na mokrym (hamowanie i zakrety) oraz halas...
Dzieki i pzdr
Gene - 18-03-2009, 11:06
HugoOrmo nie mam napedu na 4 lapy po czarnym. Przelecialem w zeszle wakcje pare tysi po czarnym. Adriatyk-okolice. Wiekszosc szosy i autostrady, troszke szutrow. Bez klopotow i bez stresu a po zjechaniu z asfaltu bajka. Mocna, wytzymala opona o dobrej przyczepnosci na luznych podlozach.
Zero problemu na autostradzie i na mokrym. Choc przyznam, ze podczas opadow staram sie jezdzic wolniej. No ale ja jestem Easy a Ty Super...
miczon - 18-03-2009, 11:16
Witaj HugoOrmo, jeździłem na tych oponkach zeszły sezon, jeszcze w L200 3-ej generacji i szczerze polecam. Wcześniej miałem BFG Long Trial T/A i to była porażka. Po zmianie na Wranglery, jak niebo i ziemia.
Oponki bardzo stabilne i wg mnie wcale nie głośne. Przyczepność mają bardzo dobrą. Problem pojawia się przy jeździe powyżej 90km/h po mokrej nawierzchni. Wtedy tracą swe właściwości i nie można zbytnio szarżować. W podobnej sytuacji lepiej wypada Yokohama Geolander, którą właśnie zanabyłem. Ma mniej agresywny bieżnik i jest bardziej miękka w stosunku do GY'a. To może przełożyć się na szybsze zużycie, ale za wcześnie, abym już o tym mówił
Wrangler doskonale sprawdza się w lekkim terenie, tu jeszcze nie mam porównania, bo Yokochamy nie miałem okazji do tej pory testować.
Podsumowując: WRANGLER AT/R od GY, to bardzo dobra oponka i szczerze ją polecam. Pewnie sam bym je kupił, ale nie występują w rozmiarze 265/70 R17
HugoOrmo - 18-03-2009, 11:49
OK dzieki Panowie...
miczon a jak tam z halasem przy tych YokoOno GeoLandarach? bo jest tak, ze jak sie zalozy to Hoo lala a potem z czasem zaczyna sie dostrzegac szczegoly...jezdzisz juz tydz wiec moze jakies nowe spostrzezenia? no i w poscie o tych oponkach nie odpisales czy cus obciera czy tez nie w tym rozmiarze...
Oryginalny pomysl u mnie polegal na zakupieniu felg 16" i dobraniu oponek (faworytem byly GY WR ATR) no ale kwota za kmpl 4 szt powalila mnie na ziemie i jeszcze trzyma...wiec bede skazany na 17"...
pzdr
|
|
|