Nasze Miśki - Misiek został napadnięty :( (czyli moje z Miśkami przygody)
wichura1 - 23-05-2011, 20:09
Tylko licznik kłamie zamiast 107 km/h na liczniku jest 100 km/h.
wichura1 - 19-06-2011, 01:03
Jak niektórzy pamiętają, handlarz, od którego kupiłem Carismę spolerował dach i maskę pastą: "TEMPO". Nie zabezpieczył tego w żaden sposób, co spowodowało po 2 latach potworne zmatowienie tych elementów. Udało mi się w końcu umówić z kolegą i Cari została spolerowana i zabezpieczona. Do polerowania zostały użyte:
- przekładniowa szlifierka mimośrodowa ROTEX RO 150 (FESTOOL)
- polerka AP 12 QE (ATLAS COPCO)
- mleczko polerskie - MPA 6000, MPA 9000, MPA 11000 (FESTOOL)
- Powłoka ochronna MPA-V (FESTOOL)
- 5 godzin pracy
Poniżej fotorelacja:
Color - 19-06-2011, 17:51
Widzę, że się udało, pogoda dopisała, auto odzyskało fabryczny kolor
Ocenimy po paru dniach czy nie było fuszerki
Pasta Tempo jest świetna - przy stosunkowo niewielkich nakładach pracy i braku specjalistycznych narzędzi można uzyskać wspaniałe efekty. Niestety tylko na 2-3 tygodnie
wojzi - 20-06-2011, 18:23
Pięknie wygląda. Jakby ci się nudziło mogę Ci podwieźć mój wozik do polerowania .
wichura1 - 22-06-2011, 00:28
Takie profesjonalne polerowanie z zabezpieczeniem lakieru, to koszt około 300PLN. Ale jak widać można uratować nawet fatalnie zniszczony lakier.
wichura1 - 11-07-2011, 08:55
W piątek szlag mi trafił siłownik sprzęgła (wysprzęglik), na szczęście 2 bieg w miśkach ma bardzo szeroki zakres i jakoś dojechałem do garażu teścia. Następnego dnia w JAPOMOTO kupiłem wysprzęglik ADC43619 firmy Blueprint + Płyn DOT4 firmy ATE. I w kilkadziesiąt minut wymieniłem , oraz odpowietrzyłem pompę (przy pomocy teścia). Koszt 240PLN, na fotkach nowy, już zamontowany siłownik.
Krzyzak - 11-07-2011, 11:52
Marcin - sorki, że nie odbierałem tel. - byłem na święcie karpia czy pstrąga czy jakoś tak - nie słyszałem....
Teraz się domyślam, czemu dzwoniłeś
wichura1 - 11-07-2011, 12:21
Nie ma za co, odebrał dyżurny Matejko i rozwiał moje wątpliwości co do Zastąpienia płynu hamulcowego DOT3 płynem DOT4 (znaczy, że można go zastąpić)żeby nie było wątpliwości pasuje też DOT5.1, natomiast DOT5 absolutnie nie pasuje!!!
Adamo02 - 11-07-2011, 21:07
wichura1 napisał/a: | W piątek szlag mi trafił siłownik sprzęgła (wysprzęglik), na szczęście 2 bieg w miśkach ma bardzo szeroki zakres i jakoś dojechałem do garażu teścia. Następnego dnia w JAPOMOTO kupiłem wysprzęglik ADC43619 firmy Blueprint + Płyn DOT4 firmy ATE. I w kilkadziesiąt minut wymieniłem , oraz odpowietrzyłem pompę (przy pomocy teścia). Koszt 240PLN, na fotkach nowy, już zamontowany siłownik. |
Całkiem niedawno miałem ten sam problem udało mi się wrzucić 3 bieg na starołęce i do naramowic (Poznań będzie wiedział ) Dojechać tylko na 3 biegu prawie nie stając Nowy wysprzęglik kosztował mnie 260zł
docencik87 - 12-07-2011, 16:54
Droga u was ta naprawa. U mnie koszt naprawy wysprzęglika wyniósł 17zł... wystarczy zestaw naprawczy z InterCars, wymienić parę gumek, odpowietrzyć i wszystko działa idealnie...
Także nie ma sensu kupować nowego wysprzęglika...
wichura1 - 13-07-2011, 00:24
Docencik ten zestaw niewiele pomoże w wysprzęgliku, który miał zamiast płynu żel (w moim przypadku), bo cylinderek i tłoczek są wytarte. Po kilku tygodniach będzie ciekł ponownie. Cały czas myślałem, że sprzęgło jest zasilane z tego samego zbiorniczka co hamulce i nigdy go nie wymieniłem. Po otwarciu zbiorniczka w środku był szlam i 3 zbiorniczki płynu poszły na wypłukanie układu, dopiero wtedy płyn był czysty. Poza tym konsultowałem się z Mitsumaniakami i żadnemu z nich zestaw naprawczy nie pomógł na długo, a musiałem to zrobić szybko.
Matejko - 13-07-2011, 10:42
jedynie co to w ic po znizkach wysprzeglik sanyco jakies 90zl kosztuje, a zestaw pomaga doraznie, zarowno w carismie jak i galancie wytrzymaly po 2 tyg.
robertdg - 13-07-2011, 17:13
Matejko napisał/a: | jedynie co to w ic po znizkach wysprzeglik sanyco jakies 90zl kosztuje | Nie możliwe, kupowałem ostatnio i po zniżkach płaciłem 140zł fakt faktem, że coś tam było z zamienników po około 90 i 130zł, ale Sanyco jakoś mi się dobrze skojarzyło więc w ciemno zakupiłem.
Zresztą obejrzyjcie logo Sanyco, jak się te niby kólka wyliże i obróci pozostały element o kilka stopnio, to wychodzą diamenty Mitsubishi
Albo mnie poprostu oskubali
Matejko - 13-07-2011, 20:24
Robert - nie napisalem po jakich znizkach ale racja pomylilem sanyco za 120 idzie kupic w ic, a ABE za 80
robertdg - 13-07-2011, 20:33
To chyba mnie oskubali, bo mówili, że cena w detalu to 240zł w przeciętnym sklepie chcieli prawie 350zł - ponoć coś z lepszej pólki, na moje nieszczescie nie pamietam firmy, ale krzaczkami zalatywało a OEM kosztował niespełna 800zł
|
|
|