[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Jeśli nie Lancer to co czyli jakie inne autka rozważaliście?
Gugurugu - 26-03-2013, 15:22
domel90 napisał/a: | Generalnie szukam auta na dłużej - czyli ma być trwałe i się nie nudzić.
Macie jakieś doświadczenia z tym civic-em ??? |
Mi się Civic zawsze podobał i mam wielki szacunek do Hondy, ale w testach Dekry wypada gorzej niż m.in Lancer
http://www.used-car-repor...&no_cache=1&L=2
Miłej zabawy
domel90 - 26-03-2013, 17:32
I czar hondy prysł - korozja pojawia się już po 4 latach
http://www.civicklub.pl/f...orozja-VIII-gen
Jeśli chodzi o wygląd to bardziej podoba mi się lancer sportback niż ten civic, ale civic ma lepsze osiągi, mniej pali i myślałem, że nie rdzewieje.
Czy już nie ma aut których ruda nie chrupie ???
Jeśli chodzi o słaby lakier i rysy - to mi nie przeszkadza, ale jak pojawiają się już bąble - to już mnie krew zalewa.
artisan - 27-03-2013, 11:12
Niestety ale muszę potwierdzić że Hondy rdzewieją. Miałem nową City z salonu i po 2 latach pojawiło się pierwsze ognisko rdzy (bąbel od środka ). Nie wiem co dalej z tym było bo auto sprzedałem. Sam lakier był fatalny (czarny perłowy) lakier w Lancerze choć daleki od doskonałości przy lakierze w Hondzie jest super wytrzymały. Civic ma super silnik 1,8 ale za to super pomyłkę w postaci silnika 1,4. Silnik 1,5 w lancerze a 1,4 w Civicu to różnica kosmiczna.
W ogóle mam wrażenie że wszystkie japończyki mają słabe blachy i lakiery. I teraz gdy przyjdzie kupować nowy samochód to będę się zastanawiał (chyba pierwszy raz w życiu) czy nadal kupować japońskie auta.
domel90 - 28-03-2013, 10:08
Już byłem w 99% przekonany do civica 1.8 4d VIII generacji - silnik i skrzynia 6 dają naprawdę fajne osiągi, spalanie i frajdę z jazdy. Niestety opinie dotyczące podatności tych aut na korozję skutecznie mnie od tego auta odepchnęły.
Jak się przeczyta ten przypadek http://forum.vectra-unlim...ead.php?t=52786 to już się naprawdę odechciewa. (fakt że to VII generacja) ale w VIII jest już tylko gorzej.
Wychodzi na to, że moja 13 letnia vectra - w której korozja ostatnio zaczyna się pojawiać wcale nie jest taka podatna na korozję jak zwykło się mawiać. Ciekawe jak będą wyglądały 13 letnie hondy civic VIII.
A może jakaś inna marka brała od hondy ten silniczek 1.8 w wsadzała do swoich aut???
maniax86 - 28-03-2013, 10:14
domel90, hmmm brat ma hondę civic ufo.... aktualnie 7 roczek leci.... i jakoś specjalnie rdzy nie ma...
domel90 - 28-03-2013, 11:29
"Przeleciałem" forum hondy i bardzo mi się podoba to, że niektórzy na forum lancera polecają civica, natomiast na forum civica też można znaleźć posty, w których użytkownicy civica żałują, że nie kupili lancera
Szkoda, że silnika i skrzyni hondy nie ma w lancerze
RalfPi - 28-03-2013, 12:18
domel90 napisał/a: | Szkoda, że silnika i skrzyni hondy nie ma w lancerze |
Jakby silnik Hondy w Lancerze był, to by było gorzej z przyspieszeniem
To nie kwestia różnicy w silniku robi z Civica 1.8 "króla szosy" tylko stosunek mas..( i pewnie też skrzynia, o której wspomniałeś).
Pozdrowienia!
domel90 - 03-04-2013, 22:35
Po tym jak się naczytałem, że w autach, które mają 4- 5 lat pojawia się ruda aż się odechciewa. Chyba w tych pieniądzach - około 40 tyś poszukam starszej BMW E90.
Oczywiście krajowa w Polsce kosztuje duuuuużo.
Czy bezpiecznie jest kupić auto samodzielnie w niemieckim KOMISIE (nie od turka na placu)? Słyszałem kiedyś, że niemiecki komisy nie kręcą tak jak polskie - dają jakąś rękojmię.
Macie może jakieś zdanie na ten temat???
np ta trójka jest wystawiona przez niemieckiego dealera
http://szukaj.pl.mobile.e...008&tabNumber=1
Chyba kupno takiego auta to nie jest jakieś wielkie ryzyko. Szukam auta dla siebie a nie na handel więc nie szukam okazji tylko pewnego auta.
pozdr
April77 - 04-04-2013, 09:34
Dołóż 100 albo 200 tyś. Nie wierz w to że auto przeszło 7 letnie ma TYLKO 80 tyś. To jest około 11 tyś rocznie.... Mój tata tyle robi ROWEREM (poważnie)
Auta miejskie robią po 15 tyś rocznie, klasa C premium to średnio (co najmniej) 25 tyś rocznie (i to jest mało)
Ale jak niektórzy wierzą że NIEMIEC to nierozumna istota i sprzedaje (prawie nówkę) za 20% wartości nowego auta.......
DOBRE AUTO NA ZACHODZIE KOSZTUJE WIĘCEJ NIŻ U NAS!!!!
Podsumowując:
Albo przebieg zaniżony, albo porządnie bite..
Uwex - 04-04-2013, 09:56
domel90 napisał/a: | Czy bezpiecznie jest kupić auto samodzielnie w niemieckim KOMISIE (nie od turka na placu)? Słyszałem kiedyś, że niemiecki komisy nie kręcą tak jak polskie - dają jakąś rękojmię. |
różnie z tym bywa : klik
fargo - 04-04-2013, 13:52
April77 napisał/a: | Nie wierz w to że auto przeszło 7 letnie ma TYLKO 80 tyś. To jest około 11 tyś rocznie.... Mój tata tyle robi ROWEREM (poważnie)
Auta miejskie robią po 15 tyś rocznie, klasa C premium to średnio (co najmniej) 25 tyś rocznie (i to jest mało) |
Ja tam rowerem żadko śmigam ale mam przjechane moim miejskim miśkiem 53kkm za 5,5 roku
April77 - 04-04-2013, 14:00
fargo napisał/a: | April77 napisał/a: | Nie wierz w to że auto przeszło 7 letnie ma TYLKO 80 tyś. To jest około 11 tyś rocznie.... Mój tata tyle robi ROWEREM (poważnie)
Auta miejskie robią po 15 tyś rocznie, klasa C premium to średnio (co najmniej) 25 tyś rocznie (i to jest mało) |
Ja tam rowerem żadko śmigam ale mam przjechane moim miejskim miśkiem 53kkm za 5,5 roku |
fargo
A sprzedaż go za 12 - 15 tyś zł ?????????????????????????????????
(20% wartości nowego - mniej więcej)
Marian_K - 04-04-2013, 15:29
fargo napisał/a: | mam przjechane moim miejskim miśkiem 53kkm za 5,5 roku | Kiepsko, ja po takim okresie mam 40 tys.
domel90 - 04-04-2013, 18:04
To, że polscy handlarze kantują to wiadoma sprawa.
http://tvnplayer.pl/progr...E959,11341.html
Czy Niemiec cofałby licznik????
Kurcze duże spalanie lancerów 1.8 ma też swoje plusy -- Łatwiej znaleźć auto z niskim przebiegiem
grygas10 - 12-04-2013, 15:25
Polecam Focusa II 1.6 niezawodny
|
|
|