To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Radio fabryczne w lancerze - problemy i usterki.

Mac1 - 19-06-2017, 20:24

https://allegro.pl/listing?string=modu%C5%82%20usb%20mitsubishi%20lancer&order=m&bmatch=base-relevance-floki-5-nga-uni-1-3-0614

Takie coś? Gdzie to się montuje?

tokyo - 19-06-2017, 22:43

Takie cos zaklada sie w miejsce modulu BT - jest to zew modul usb do radia zwyklego
Musisz miec radio dostosowane do takiego modulu oraz kostke i wtyczke odpowiednia

Mac1 - 20-06-2017, 22:41

Czyli, nie wiem czy dobrze rozumuję, będę miał usb ale pozbędę się bt? Wychodzi na to, że nie bardzo można dołożyć usb do fabrycznego radia. Podpytam w car audio co mi zaproponują.
grzesiopol - 20-06-2017, 23:48

Musisz mieć radio które ten moduł obsłuży, ten moduł jest USB i BT w jednym jeżeli dobrze pamiętam.
marcink - 26-06-2017, 20:49

Jeśli ktoś z Was ostatnio zauważył problemy z radiem - przerywanie co kilka minut, a właściwie to przełączanie na radio na 1s i powrót do grania muzyki z CD/USB/BT/FM, to uspokajam - to nie awaria.

Nasze radia (przynajmniej te z 2DIN / RDS) są wyposażone w funkcję Traffic Message Channel (TMC -> https://pl.wikipedia.org/wiki/Traffic_Message_Channel ), która to automatycznie przełącza na stacje radiowe podające komunikat o aktualnych utrudnieniach w ruchu.

Ktoś ostatnio przynajmniej w Krakowie i okolicach nadaje ostatnio na tej częstotliwości, powodując, że nasze radia głupieją.

Funkcję TMC można wyłączyć i radio normalnie gra.

muka997 - 11-07-2017, 20:08

grzesiopol napisał/a:
Musisz mieć radio które ten moduł obsłuży, ten moduł jest USB i BT w jednym jeżeli dobrze pamiętam.

a jeśli by kupić radio takie jak np to (aukcja dla przykładu)
http://allegro.pl/mitsubi...6878845147.html
a zostawiać panel to bedzie działać?
chodzi mi dokładnie o USB, bo mam Lancer z 2008r, niby wersja intense ale radio nie ma nawet z tyłu wyjścia pod kabel do USB, oznaczenia na radiu mam: 8701A278

Venom86 - 11-07-2017, 20:35

USB dopiero od 2011 było w lacerach.

1. Możesz wymienić radio i ramkę na po 2011 i aktywować nowe radio w komputerze samochodu żeby działało.
2. Kupić radio ala tablet od Azjatów z wyjściem na USB (tu patrzy czy masz normalne głośniki czy zestaw Rockforda bo to wiąże się z dodatkowym modułem który obsłuży rockforda)
3. Transmiter FM w zapalniczkę z obsługą USB
4. albo tak jak zrobiłem ja żeby nie ruszać oryginalnego radia kopiłem moduł (Grom Audio) imitujący zmieniarkę który podpinasz pod wejście AUX i posługujesz sie potem przyciskami radia w sumie jak byś miał płytę CD/mp3

wszystko na temat USB w Lancerze znajdziesz w poniższym temacie.

http://forum.mitsumaniaki...=88265&start=30

Kamil92 - 01-11-2017, 14:21
Temat postu: Radio Lancer Sportback 1.8
Cześć!

Jestem tu nowy i od razu przyszedłem do Was z problemem :)

Otóż problem wygląda tak: Mam Mitsubishi Lancer Sportback 1.8. W pewnym momencie radio zaczęło być upierdliwe - na płytach (oryginalnych ze sklepu) działała tylko prawa strona, na radiu FM różnie - raz wszystko, potem lewy głośnik potem prawy itd. Przy podłączaniu telefonu (przez gniazdo AUX) w pewnym momencie zaczęły być szumy.
Także postanowiłem wjechać do garażu i wyjąć radio w celu sprawdzenia styków, kabli pinów itd. Wszystko ładnie pięknie - rozebrałem, sprawdziłem styki. Składam, włączam stacyjkę - wszystko działa prócz radia. Tak, jakby nie było w ogóle dopływu prądu. Sprawdziłem bezpieczniki w kabinie kierowcy i pod maską - dobre.
I co myślicie, co teraz?

Dziękuję za sugestie/pomoc :)
Pozdrawiam!

sim_on - 01-11-2017, 18:34

Kamil92, jak dla mnie to czegoś zapomniałeś podpiąć, chyba czeka Cię jeszcze jedno rozkręcanie
Kamil92 - 01-11-2017, 22:11

sim_on

Akurat rozkręcanie to kwestia 2 minut na szczęście :)

Owszem, potem znowu rozkręciłem i okazało się, że tasiemka (idzie od panela z włącznikiem świateł awaryjnych do panela z przyciskami radia) wypadła. Musiałem wszystko rozmontować i ładnie przyłożyć tą tasiemkę. Jednakże jest uszkodzona w którymś miejscu, bo gdy zgaszę światła, podświetlenie znika ale radio gra i nie da się go wyłączyć - muszę włączyć światła by radio zaczęło reagować.
Jakiś felerny egzemplarz mam :)

ernest28 - 21-07-2018, 13:06
Temat postu: Nie działa wyświetlacz i podświetlanie przycisków
Witam mam problem posiadam lancera z 2008 r radio działa ale niestety brak podświetlania przycisków i nie działa wyświetlacz z góry dziękuje za pomoc
waspus - 13-09-2018, 19:46

Może Ci nie styka panelowa wtyczka dobrze do końca albo tasiemka od elektroniki - sprawdź.
Jeśli to działa to jak zapłacisz za wysyłkę mogę Ci wysłać panel z outlandera. Elektronika panelu jest taka sama jak w lancerze, to sobie przekręcisz wyświetlacz i układ scalony pod przyciskami.
Może Ci pomoże.

Grzeniu92 - 23-10-2018, 17:53
Temat postu: Odtwarzacz CD, Radio
Cześć,
Mam pytanie, jak włączyć płytę w oryginalnym odtwarzaczu CD (ten zwykły na przyciski). Ponieważ wsadzam płytę nic się nie dzieje, przeczytałem na forum, że może w złym formacie (było dodaj pliki mp3 z możliwością późniejszego zapisu), więc nagrałem z mp3 audio CD, tutaj po włożeniu też nic. Nie wiem może jest tam jakiś przycisk który trzeba nacisnąć, aby odpalić CD (wciskałem wszystko co się da i nic), albo odtwarzacz zepsuty.
Miał ktoś coś podobnego?

Auto posiadam od nie dawna a dopiero teraz wypaliłem płytę.

HUGIO - 23-10-2018, 18:44

Z tego mi wiadomo MMCS nie odtwarza mp3 z DVD, przynajmniej te starsze.

W temacie MMCS był poradnik od grzesiopol, w którym było chyba opisane na jaki format trzeba przekonwertować mp3, ale link do niego już nie działa :/

grzesiopol - 24-10-2018, 07:23

Jakie masz radio? Takie bez nawigacji dodatkowo czy ze zmieniarką czy bez albo czy z nawigacją?

czy

Ogólnie mówiąc radia w Mitsubishi odtwarzają mp3 tylko z płyty CD, DVD tylko z filmami.

Jak masz jakąś oryginalną płytę CD to wsadź i zobacz czy ci będzie odtwarzał. Jak masz zmieniarkę to zmień płytę na inną w zmieniarce. Jak nie będzie działać to raczej radio do wymiany.
Radio gra czy też jest jakiś problem?