[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Kopułka i palec rozdzielacza w EA
Owczar - 17-05-2016, 20:29
Ale da się go też złożyć na odwrót
dmi - 17-05-2016, 21:46
Ta, zle zamontowalem glupi palec i nie odpala moze immo ma cos zwiazane z brakiem iskry?
Owczar - 17-05-2016, 22:37
Immo odcina paliwo.
Ja tak raz założyłem -mróz i ciemno. Przesuwasz wtedy zapłon o 180 stopni. Powodzenia w odpaleniu A sprawdziłeś te iskrę?
komarsnk - 17-05-2016, 22:40
dmi napisał/a: | Ta, zle zamontowalem glupi palec i nie odpala |
Może nieco więcej powagi skoro ktoś chce Ci tu pomóc. Trochę dziwna jest twoja wątpliwość, że nieprawidłowy montaż palca może skutkować nieodpalaniem :O
Ale to nie ważne.
Owszem, palec może i można założyć w jednej pozycji. Ale wkładając aparat można włożyć wirnik o 180st. odwrotnie. Pomyślałeś o tym? I o to Owczar pyta, że tak pozwolę sobie wyjaśnić.
dmi - 17-05-2016, 22:55
Komarsnk jaja sobie robisz? Czytales moje wypowiedzi,ze piejesz bezpodstawnie? Mecze sie z tym od wielu dni i potrafie takie rzeczy skladac,wiec nie rob debila ze mnie. Owczar oraz inni mi pomogli w temacie i wcale ich o nic nie obwiniam ani ich nie osmieszam
Owczar - 17-05-2016, 23:01
Zdejmij kpułkę. Załóż przewód na trzpień z cewki, zdejmij palec rozdzielacza, zakręć silnikiem i zobacz czy będzie iskra. Będziesz miał 6 iskier na 2 obroty wału jeśli moduł i cewka są ok.
dmi - 17-05-2016, 23:03
Dzieki Owczar, jutro przetestuje
komarsnk - 17-05-2016, 23:07
dmi napisał/a: | Komarsnk jaja sobie robisz? |
Nie
Czytałem właśnie, już wyjaśniam:
Owczar napisał/a: | Czy na pewno dobrze włożyłeś aparat zapłonowy? |
dmi napisał/a: | A da się go źle włożyć ? [...] |
Owczar napisał/a: | sam palec z oska można obrocic o 180 stopni i da się założyć aparat. |
dmi napisał/a: | No tak ale idealnie pasuje tylko w jednej pozycjii |
Chodzi o te dwa ostatnie cytaty Bo DA się założyć aparat (którego korpus pasuje tylko w jednej pozycji) z obróconą o 180st. włożoną ośką i też będzie pasował
Owczar - 17-05-2016, 23:07
Cewkę i moduł zapłonowy masz nowy rozumiem?
Jeśli iskry nie będzie to pozostaje ręczne wyzwalanie. W schematach jest rozpiska pinów. Podajesz pulsacyjnie 5V na power tranzystor i sprawdzasz czy cewka wyzwala iskrę.
dmi - 09-06-2016, 19:19
Trzymajcie mnie bo wybuchnę zaraz.....zgasł przy 10km/h, znowu lawetą na chatę....tym razem dla odmiany iskra jest (niebieska), dosyć duża bo w dziennym świetle ładnie widać. Kręcić kręci ale oczywiście nie odpala, jak przestanę kręcić to przez 10s, minimalne drgania są i próbuje zaskoczyć po czym cisza. Jak odepnę wtyczkę od modułu to taka akcja nie występuje. Co teraz mogło się stać ? Czujnik położenia wału ? Znowu coś z aparatem ? No ale skoro iskra jest....
Cewka nowa. A może znowu coś z modułem ? Był regenerowany przez firmę yakuzasc pod toruniem, gwarancję mam rok ale jeszcze przez parę dni chcę sam dojść do tego.
[ Dodano: 11-06-2016, 00:59 ]
nikt nic nie wie ? nie załamujcie mnie....
glowkamario89 - 18-06-2016, 03:45
Witam, pokrótce prześledziłem twój opis. Ja miałem problemy z brakiem iskry (zanikała kiedy silnik nabierał temperatury) niedługi czas po wymianie układu zapłonowego. Auto się nagrzewało i silnik padał a na kablach brak iskry, kiedy ostygł można było znowu odpalić. I tak bez końca, wszyscy obstawiali czujnik położenia wału. Okazało się, że padł czujnik ale temperatury silnika, szybka wymiana i problem poszedł w zapomnienie. To może być jakiś trop...
Ja natomiast mam pytanie odnośnie połączenia między kopułką a cewką. Jak wiadomo palec rozdzielacza ślizga się po graficie wychodzącym z kopułki a jaki jest styk między czpieniem cewki a gniazdem w obudowie kopułki. Czy tam powinien być jakiś grafit lub sprężynka która powoduje styk? Jeśli ktoś ma kopułkę na wierzchu to prosiłbym o info, co jest wewnątrz tego otworu. Na zdjęciach z googla niewiele widać.
Owczar - 18-06-2016, 17:04
Jest sprężyna.
miro_x - 26-09-2016, 07:24
Czy zużyty palec może być przyczyną sytuacji że po deszczu samochód przestał odpalać ?
W tamtym tygodniu w weekend padało i w poniedziałek już nie zapalił. W czwartek rozebrałem aparat poczyściłem blaszki w kopułce, grafit jeszcze jest i nie wygląda na zużyty. Palec jest prawie w połowie wypalony. Po złożeniu samochód odpalił i jeździł do soboty.
W sobotę padało i już w poniedziałek rano nie zapalił.
W kopułce nie było widać śladów wilgoci.
Jeszcze mi do głowy przychodzi cewka albo czujnik położenia wału. Jak sprawdzić czy któryś z elementów nie jest uszkodzony.
Co i gdzie pomierzyć żeby złapać jakąś pewność w którym kierunku szukać.
Świece nowe kupiłem dzisiaj wymienię.
Dzisiaj sprawdzę czy jest iskra w sytuacji jak nie chce palić.
Ostatnio po rozebraniu aparatu i złożeniu chciałem sprawdzić iskrę i z wykręconą swiecą zapalił. Iskra była i to ładna.
Po tym już palił aż do soboty.
Piszecie o cewkach Magnetron z allegro ale nie udało mi się nigdzie takich znaleźć ani w hurtowniach. Na allegro pojawiają się NTY i MObiletron/Oyodo ?
Aha komp wymrugał mi błąd przepustnicy powietrza ale po odpięciu aku zniknął i już nie wrócił.
No i błąd ABSu. że niby zwarcie na dwóch czujnikach ale to nie ma nic do rzeczy.
Krzyzak - 26-09-2016, 08:44
Pewnie się pomyliłem z tym Magnetron - chodziło o Mobiletron. U mnie działają już 2-3 lata.
Dziwne co piszesz z palcem - on się nie zużywa. Chyba, że mówisz o ukruszonym graficie na końcu - to się zdarza, ale u mnie nie miało żadnego wpływu.
Czujnik wału sprawdzisz oscyloskopem albo pokręć dłużej rozrusznikiem - jeśli czujnik jest zepsuty to wyskoczy błąd ECU po 5 sekundach kręcenia.
miro_x - 26-09-2016, 08:51
ok. Mobiletron jest jasny dla mnie. Ale czy to na pewno będzie cewka ?
Jak zaczął palić tak jeździł aż deszcz spadł.
z paleniem jest tak że po prostu nie łapie ale żadne błędy nie wyskakują.
Dzisiaj sprawdzę tą iskrę. Czy może się cewka uszkodzić tak że raz działa raz nie ?
|
|
|