To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxA] Sprężyny w Galancie EA

martinez_g - 16-07-2014, 15:48

własnie chodzi o te wyzwanie jeśli chodzi o krawężniki a amortyzatory, raczej chyba krótsze moim skromnym zdaniem, jak pisałem wcześniej taka moja rada wybór należy do kupującego jamexy.
P.S ja jamexy sciągnołem po tygodniu
:P

Łysy88 - 16-07-2014, 17:15

Racja, krótsze - ze zmęczenia mi sie pomyliło :P Ja mam zamiar Jamexy założyć do Avance którego teraz będę kupował, chyba że się trafią oryginalne obniżone gdzieś. Po tym co przejechałem kiedy dziś ściągałem koła oglądałem amortyzatory i wyglądają idealnie, są zupełnie suche, no i co najważniejsze trzymają jak wcześniej.

Wiele ludzi chwali Jamexy, głównie na innych forach, muszą mieć jakieś tam certyfikaty itp bo by ich nikt nie puścił do sprzedaży. W weekend będę demontował rozbitka to zrobię fotki jak to wygląda po ok 20 tys. km

Inną sprawą jest fakt że -50 mm to jest dużo, za dużo. Myślę że to ori -30 mm jest idealnie.

martinez_g - 16-07-2014, 22:02

Jakby nie było to indywidualna sprawa , każdy zakłada to co lubi tak z 10 lat temu też minie to racjowało ,ale chyba się szybko starzeje :D
Łysy88 - 17-07-2014, 00:44

Mi się marzy oryginalny zestaw Eibacha, na gwiazdkę może Gal dostanie :) Ale koza oryginalna która jest mnie przeraża :)
igi19851 - 27-07-2014, 15:41

Witam. Czy do galanta 2.5v6 kombi są sprężyny Eibacha obnizające. Czy pasują od sport edition 2.5v6 sedan
irekkczek - 24-08-2014, 16:24
Temat postu: no i ja mam problem
witajcie. Mam rekina SE + LPG na zawieszeniu Eibacha. Z przodu wszystko w porządku, natomiast z tyłu katastrofa. Tak jak wszyscy piszą, 2 osoby i koła chowają się w nadkole, dodać do tego jeszcze pełny bak LPG to już katastrofa.

Chcę wymienić tylko tylne sprężyny na seryjne od kombi lub sedana. Tylko które wybrać, żeby zachować mniej więcej tą samą wysokość względem przodu? Bo wiadomo, LPG dociąży tył i mam małą nadzieję, że na seryjnych sprężynach autko będzie stało równomiernie.

Napiszcie czy ktoś zastosował takie rozwiązanie i pokażcie jakieś zdjęcia. Pozdrawiam! :occasion5:

P.s
sprężyny na tył od kombi to KYB RC 5864 ?
a od sedana ma ktoś jakiś numer?

eremita - 24-08-2014, 18:31
Temat postu: Re: no i ja mam problem
irekkczek napisał/a:
witajcie. Mam rekina SE + LPG na zawieszeniu Eibacha. Z przodu wszystko w porządku, natomiast z tyłu katastrofa. Tak jak wszyscy piszą, 2 osoby i koła chowają się w nadkole, dodać do tego jeszcze pełny bak LPG to już katastrofa.

Chcę wymienić tylko tylne sprężyny na seryjne od kombi lub sedana. Tylko które wybrać, żeby zachować mniej więcej tą samą wysokość względem przodu? Bo wiadomo, LPG dociąży tył i mam małą nadzieję, że na seryjnych sprężynach autko będzie stało równomiernie.

Napiszcie czy ktoś zastosował takie rozwiązanie i pokażcie jakieś zdjęcia. Pozdrawiam! :occasion5:

P.s
sprężyny na tył od kombi to KYB RC 5864 ?
a od sedana ma ktoś jakiś numer?

Kolega demoniszcze właśnie tak zrobił, w temacie o jego galu masz fotki.
Ja w tygodniu odbieram gala z nowymi eibachami i amorami mam nadzieje ze będzie stał równo.

irekkczek - 24-08-2014, 19:42
eremita napisał/a:

Ja w tygodniu odbieram gala z nowymi eibachami i amorami mam nadzieje ze będzie stał równo.

daj znać, najlepiej jakieś fotki jak wyglada po wymianie. Masz LPG? jaka wersja rekina?

Proszę o jakieś informację forumowiczów czy ktoś wymienił tylne sprężyny np. na nowe Eibachy, albo na sprężyny przednie wsadził do tyłu?

robertdg - 24-08-2014, 19:47

Cytat:
Proszę o jakieś informację forumowiczów czy ktoś wymienił tylne sprężyny np. na nowe Eibachy, albo na sprężyny przednie wsadził do tyłu?
Poczytaj wstecz, te mozliwości były juz opisane
irekkczek - 24-08-2014, 22:48

robertdg napisał/a:
Poczytaj wstecz, te mozliwości były juz opisane

większość tematu dotyczy kombi.. co do sedana to zdania są podzielone, jedni chwalą przednie eibachy na tył, drudzy odradzają, dlatego może ktoś kto testuje takie rozwiązanie dłuższy czas podzieli się opinią

robertdg - 25-08-2014, 07:31

irekkczek napisał/a:
co do sedana to zdania są podzielone, jedni chwalą przednie eibachy na tył, drudzy odradzają, dlatego może ktoś kto testuje takie rozwiązanie dłuższy czas podzieli się opinią
Bo to sa opinie i zawsze będa pozytywne i negatywne, sam musisz wypróbować zeby sie przekonać że Tobie będzie to odpowiadało.
eremita - 25-08-2014, 08:56
irekkczek napisał/a:

daj znać, najlepiej jakieś fotki jak wyglada po wymianie. Masz LPG? jaka wersja rekina?

Wsadzę fotkę, Avance z sedanie.

Mnie tylko zastanawia jak się prowadzi samochód skoro na przodzie ma niższe sprężyny które trzymają go na drodze a w tyle zwykłe?

irekkczek - 26-08-2014, 14:33

więc tak. Zamówiłem 2 nowe sprężyny przednie na Eibach.pl. Koszt 2 springów to 389 zł z przesyłką, 4 dni robocze czas realizacji, ponieważ muszą te 2 szt. zamówić w Germanach.
Będę montował te sprężyny u siebie na tyle i zobaczymy jak to będzie funkcjonować.

Ma ktoś może wymiary sprężyny przedniej oraz tylnej? Chciałbym porównać różnicę mocowania/osadzenia przy amortyzatorze przód/tył. Dzięki i pozdrawiam!

Jak będę po zabiegu przełożenia sprężyn to dam znać jak efekty.

murek10 - 26-08-2014, 14:53
irekkczek napisał/a:
eremita napisał/a:

Witam.
U siebie około 3 miesiące temu zmieniłem z przodu na Jamexy (-30), natomiast tylne zostawiłem seryjne. Teraz przód i tył stoi tak samo, no być może przód minimalnie niżej. Wizualnie super, komfort też OK (o ile przy 17calowych felgach możemy mówić o komforcie :P ).

eremita - 29-08-2014, 18:37
irekkczek napisał/a:
eremita napisał/a:

Pierwszy dzień na nowych eibachach wysokość przód od błotnika do środka koła
przód 38cm tył 35,5cm

Co do jazdy to jestem zachwycony :badgrin: