To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Opony zimowe i felgi

Tercel - 16-10-2009, 10:59

Jeśli przekonam się do tego zakupu to podzielę się swoimi uwagami. W moim przypadku nie chodzi mi o jakieś oszczędności tylko o wygodę. Prawda, że tylko 2x w roku ale ... jak można sobie poprawić to czemu nie.
Anonymous - 16-10-2009, 11:02

Tercel napisał/a:
Jeśli przekonam się do tego zakupu to podzielę się swoimi uwagami. W moim przypadku nie chodzi mi o jakieś oszczędności tylko o wygodę. Prawda, że tylko 2x w roku ale ... jak można sobie poprawić to czemu nie.

Na codzień podbramkowych sytuacji nie będziesz miał więc znam już Twoją relację.

krzychu - 16-10-2009, 11:38

Ciekawy test. Ultra Grip fajnie wypadł (ale to jakaś wyższa wersja Performance). Dziwią mnie gorsze noty Micheline Alpin. No i to co pisał kolega Bridgestone Blizzak tutaj jakoś nie ma potwierdzenia?
Heczok - 16-10-2009, 13:11

Moim zdaniem testy opon nie zawsze potwierdzają bezstronność strony testującej - więc czasami niektóre noty mogą być celowo podciągane. Przykładowo testy organizowane przez ADAC gdzie zawsze w szpicy są niemieccy producenci wyglądają w ten sposób, że na kilkudniowym pikniku spotykają się panowie, gdzie w atmosferze festynu testują gumy. Drugą stroną medalu jest również to, że jak popatrzy się szczegółowo na różnice w testach pomiędzy oponami to większość wyników jest do siebie zbliżonych. Jeżeli chodzi o mnie to wymieniłem opony na zimówki tydzień temu, kupiłem Pirelli Sottozero 2. Mam kilka spostrzeżeń co do tych gum, ale póki co to też niewiele mogę powiedziec bo w Trójmieście zima nie jest aż tak sroga jak na południu Polski. Jeżeli chodzi o komfort jazdy sprawa ma się tak - na bank są głośniejsze niż Dunlopy, które były fabrycznie montowane w Lancerze. Natomiast mam wrażenie, że podczas pokonywania prostopadłych do toru jazdy przeszkód (typu spoiny na mostach lub tory tramwajowe lub kolejowe) są cichsze niż Dunlopy, lepiej tłumią i typowy dźwięk "blum" nie jest aż tak wyraźny. Nie miałem okazji jeździć nimi po śniegu ale na mokrej drodze spisują się dobrze (na razie nie widzę różnicy pomiędzy Dunlopami a Pirelli). Na suchej nawierzchni dwa razy miałem taką sytuację, że mi zaboksowały koła podczas ruszania - z tym, że w obu przypadkach dodałem więcej gazu, a też nie jestem pewien czy czasami jakiegos piasku na drodze nie było dodatkowo (podczas deszczu nic takiego mi sie nie przytrafiło). To tyle, jak więcej przejadę to podzielę się moimi spostrzeżeniami.
krzychu - 16-10-2009, 13:22

Ja na razie mogę stwierdzić że Ultra Gripy są faktycznie cichutkie i bardzo dobrze tłumią nierówności. Przynajmniej w temperaturach oscylujących między -2 a 10 stopniami.
Crimson - 16-10-2009, 19:18

Kanadyjskie spojrzenie na opony zimowe:
http://www.apa.ca/template.asp?DocID=298

Tercel - 16-10-2009, 19:50

kaeres napisał/a:
Tercel napisał/a:

Na codzień podbramkowych sytuacji nie będziesz miał więc znam już Twoją relację.

Jesteś jasnowidzem ? Nie wiem jakie opony kupię a Ty już znasz moją opinię ? Ciekawe :shock:

jaca71 - 16-10-2009, 20:36

Tercel napisał/a:
czy na każdym zakręcie będę wchodził z piskiem i darciem opon ?

Będziesz spokojnie jeździł i nie będziesz miał żadnych problemów z trakcją, hamowaniem itp. Problemy mogą pojawić się w kopnym śniegu...

Ciekawy jest ten artykuł zacytowany przez kaeresa ;) Wyniki mówią że opony całoroczne są super i w pewnych warunkach zimowych sa nawet lepsze od zimowych ale redaktorzy twierdzą zupełnie coś innego :) Ale co się dziwić redaktorom. Kiedyś czytałem notatkę na jakimś portalu, w której było napisane że zderzyły się dwa traktory a na zdjęciach były ciągniki siodłowe...

Anonymous - 16-10-2009, 22:07

Faktycznie, te całoroczne gumy nie są złe, szkoda tylko , że kosztują dwa razy tyle :?
Biorąc pod uwagę cenę przekładki, po 4-5 latach wychodzi na to samo, a kasę trzeba wydać od razu :P

filippoz - 16-10-2009, 23:55

Ja po tym jak przejeździłem zeszłą zimę na letnich fabrycznych dunlopach (tak odebrałem 23 stycznia z salonu i jakoś tak już zostało) to w tym roku jednak zimówki będą kupione. Po pamiętnym dla mnie kursie w lutym 5km w padającym śniegu i błocie pośniegowym zajęło mi prawie 35 minut stwierdzam że nie ma jak zimówki :) .

Kieruje sie ku Kleber Krisalp HP2 205/60R16 92 H i sądzę że w najbliższych 2ch tygodniach je zamontuję.

Strach pomyśleć o zimie na letnich oponach ;)

pytanie z innej bajki :D czy ktoś z Was zakłada zimówkę na zapas? czy zostawiacie na letniaku jak przyjechał z fabryki :D ?

Lestat - 17-10-2009, 08:58

A jaki jest zapas - dojazdowka czy pelnowymiarowe kolo? Bo jak dojazdowka to nie warto a jak pelnowymiaorwe to moze warto sie zastanowic...
Trik - 17-10-2009, 10:36

Zapas to dojazdówka, mozna zostawić. Chyba że ktoś ma wolną felę z oponą. Ale obawiam się że nie wlezie 16" do tego otworu, ze względu na uchwyt podnośnika samochodowego, a może nawet ze względu na sam otwór (przymały jakiś taki :mrgreen: ).
Tercel - 17-10-2009, 11:55

Reklamowanie opon całorocznych nie jest w interesie koncernów oponiarskich ani warsztatowych, bo oni wszyscy na tym tracą. Żaden warsztat nie pochwali nawet tych najlepszych wielosezonowych :biggrin:
gzesiolek - 17-10-2009, 12:16

Tercel napisał/a:
Reklamowanie opon całorocznych nie jest w interesie koncernów oponiarskich ani warsztatowych, bo oni wszyscy na tym tracą. Żaden warsztat nie pochwali nawet tych najlepszych wielosezonowych :biggrin:

co do warsztatow i punktow wymiany opon to sie zgodze... co do kondernow oponiarskich juz niekoniecznie...
bo przeciez nie sprzedaja ich tylko w Polsce, ale i w krajach gdzie pogoda jest jeszcze bardziej umiarkowana i raczej nie beda sobie kalali gniazda jesli oczywiscie takie wieloseznowki robia...

filippoz - 17-10-2009, 14:25

jak przestanie padać to sprawdzę czy zapas to dojazdówka czy pełnowymiarowe koło. mam wrażenie że full size ale mogę się mylić :D

gzesiolek napisał/a:
bo przeciez nie sprzedaja ich tylko w Polsce, ale i w krajach gdzie pogoda jest jeszcze bardziej umiarkowana
potwierdzam, mieszkając na wyspach kilka lat w każdym aucie miałem opony całoroczne, opony zimowe widywałem tylko na wycieczkach w highlandach w północnej szkocji gdzie jak sypnie to tak jak u nas :D sniegu po pachy.