Forum ogólne - CB RADIO
mariusz_skc - 30-12-2008, 18:01
tzn powiem tak, jak była antena magnesowa dostrajana to na klapie nie mógł złapać dobrej masy, dopiero na dachu złapał dobrą i antena jeździ na dachu, bo chciałem od początku na klapie.. czyli w takim razie nic z tego będzie?
jacek11 - 30-12-2008, 20:06
mariusz_skc napisał/a: | to na klapie nie mógł złapać dobrej masy, |
Dokładnie o tym pisałem
Anonymous - 30-12-2008, 20:22
mariusz_skc napisał/a: | czyli w takim razie nic z tego będzie? |
Niekoniecznie. Tak jak mówię, to kawałek kabla załatwia sprawę masy na klapie, a co do uchwytu, to najlepiej jak byś miał w okolicy jakiś sklep ze sprzętem do CB i mógł po przymierzać uchwyty, bo są różne i nie koniecznie muszą się co niektóre zmieścić.
mariusz_skc - 31-12-2008, 11:46
tzn mam znajomego co ma sklep car audio i zajmuje się sprzętem cb. czyli warto spróbować jak za zaczepie będzie? bo nie chce się pchać w niepotrzebne koszty żeby mi to później gorzej chodziło jak teraz..
Anonymous - 31-12-2008, 15:03
To zrób tak jak piszę. Podjedź do niego, sprawdź/dobierz uchwyt, dodaj kawałek kabla od śrubki zawiasu klapy, do budy (pamiętaj aby oczyścić miejsce styku z farby) zmontuj całość.
Największy problem jest tylko w mogącym się nie zmieścić jakimś rodzaju uchwytu.
jacek11 - 02-01-2009, 00:19
Forest_Taft napisał/a: | dodaj kawałek kabla od śrubki zawiasu klapy, do budy |
Dobra by była plecionka,której się używa do masowania silnika
thoma_s - 02-01-2009, 11:11
Ja mialem tez na klapie bagaznika w swoim galu, jak pojechalem ustawiac antene to gosc powiedzial czy ja chce sluchac tylko luzi z tylu i przenioslem antenke na dach.. teraz jest super
Anonymous - 02-01-2009, 13:09
jacek11 napisał/a: | Dobra by była plecionka,której się używa do masowania silnika |
Myślę że nasz poczciwy polski fiat 126p znów się nada na adaptację.....plecionka kosztuje ok 7zł.
thoma_s napisał/a: | Ja mialem tez na klapie bagaznika w swoim galu, jak pojechalem ustawiac antene to gosc powiedzial czy ja chce sluchac tylko luzi z tylu i przenioslem antenke na dach.. teraz jest super |
Nie koniecznie. Bo antena wypromieniowuje w każdą stronę.
krzychu - 02-01-2009, 19:29
A ja widziałem w instrukcji od CB (oraz inne oponie) że antena lepiej zbiera z tej strony z której ma "więcej auta" więc jeśli z tyłu jest to więcej jest z przodu blachy. Chodź oczywiście dochodzi fakt że część anteny będzie zasłonięta przez samochód ale bez przesady. Bardziej problematyczna jest z tego co wiem masa na klapie.
Krzychu
mariusz_skc - 03-01-2009, 08:49
no cóż zrobię tak, że w najbliższym czasie podjadę i zobaczę co się święci ...
a co do tego ściągania z której strony jest antena to nie jestem przekonany, że akurat w taki sposób...
Marti - 03-01-2009, 10:40
krzychu napisał/a: | A ja widziałem w instrukcji od CB (oraz inne oponie) że antena lepiej zbiera z tej strony z której ma "więcej auta" więc jeśli z tyłu jest to więcej jest z przodu blachy. |
Prawda jest taka. Propagacja anteny jest TEŻ uzalożniona od przeciwwagi (w tym wypadku karoserii) strona która "ma więcej blachy" będzie bardziej sprawna. Idealnie jest gdy antena jest na środku pojazdu i z każdej strony przeciwaga jest taka sama (dążymy do propagacji dookulnej). Taki prawie idealny stosunek możemy zauważyć w bazowej 5/8f. Teoria mówi że po kazdorazowej zmianie miejsca należy zestroić zestaw SWR-em > instrukcja TU KLIK
mariusz_skc - 03-01-2009, 18:07
czyli najlepsze miejsce środek dachu na to wychodzi..
no ale czy to aż taka wielka różnica jest w zasięgu ? czy tylko w ogólnej słyszalności ?
krzychu - 03-01-2009, 18:37
Tak no od zawsze wiadomo że środek dachu i długa antena to najlepszy pomysł na CB z tym że kłuci się to często z wyglądem samochodu czy praktycznymi aspektami (np. garażowanie czy niższe parkingi)
Krzychu
[ Dodano: 05-01-2009, 22:49 ]
PS Muszę stwierdzić że poziom szumów się podnius i to dość znacznie ostatnio. Podczas jazdy nie wiem czy to sprawka wymienionych przewodów wysokiego napięcia czy może moje radyjko Preisdent Harry II ASC nie lubi zimy? Dodam że jak silnik jest zgaszony radio działa idealnie.
Krzychu
pepi - 10-01-2009, 17:12
ostatnio zamontowalem sobie na stale radio
Cb wymagało trochę przeróbki bo nie chciałem żeby antena była na magnesie chciałem żeby była na stale ale wiadomo ze widać jak jest 2 antena ze ktoś ma radio wiec może się na nia połasić
Postanowiłem zdemontować standardowa radiowa i w jej miejsce wstawić antenę z Cd
Magnes znajduje się pod tapicerka ale nic nie widać, jak ktoś nie wie to nie zauważy
Do anteny tylko założyłem te plastikowa czapkę na dole.
Myślę ze wyszło całkiem nieźle
Radio samo zostało zamontowane w pod lokietniku zasilanie zabrałem z lampki w schowku
Wszystko funkcjonuje bardzo dobrze
krzychu - 10-01-2009, 17:17
Jak dobrze zrozumiałem masz antenę magnesową która przeciągnąłeś przez dziurę w dachu? Nie lepiej było kupić od razu montowaną w otwór? Zastanawiam się jeszcze czy ta antena w ogołe będzie miała masę bo te magnesy nie bez powodu mają dość dużą średnicę (czym większa średnica = lepsza masa).
Krzychu
|
|
|