To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Problem ze sprzęgłem, wymiana sprzęgła

Krzyzak - 12-11-2011, 21:22

inspire napisał/a:
łapie mi na samym dole wymienilem je 3 dni temu i strasznie lekko chodzi
nie martw się - stwardnieje... sprężyna (ta gwiazda) w docisku się zahartuje i będzie twardsze
a co do brania - przy pedale jest regulacja - przy nowej tarczy (grubszej od starej) trzeba wyregulować pedał i tyle

2pac - 13-11-2011, 07:36

u mnie przy wymianie sprzęgła, wszystko ładnie się odpowietrzyło, a na drugi dzień pedał został przy podłodze, musiałem pompować za każdym razem, żeby pedał zrobił się twardy

pierwsze co wymieniłem, to środek z pompki, i nic to nie dało
wymiana siłownika dopiero pomogła

jeżeli pompowanie (ręką najlepiej) nic nie zmienia, no to nie kwestia hydrauliki

inspire - 13-11-2011, 13:40

dzis zauwayłem że na zimnym silniku przez jakieś 10min mi strasznie szarpie spruje z tum pedalem Krzyzak, bo naprawde jest masakra myślalem ze nowe sprzękło i bedzie good a tu powiem szczerze że mnie to wszystko zaskoczyło
Owczar - 13-11-2011, 14:03

inspire, reklamuj usługę....
inspire - 13-11-2011, 14:17

czyli znowu bedzie wszystko rozbierane i składane od nowa masakra juz mam dość tych wspaniałych mechaników!! AA i jeszcze jak jest zimny przy wbijaniu jedynki i 2-ki jest cieżko i zgrzyta :x jak sie wszystko rozgrzeje to ok.
Owczar - 13-11-2011, 14:23

Texaco/Rover MTF 94 powinien rozwiązać sprawę ciężko wchodzących biegów.
deejay - 13-11-2011, 14:34

inspire napisał/a:
czyli znowu bedzie wszystko rozbierane i składane od nowa masakra juz mam dość tych wspaniałych mechaników!! AA i jeszcze jak jest zimny przy wbijaniu jedynki i 2-ki jest cieżko i zgrzyta

Opisz mi dokładnie z czym masz problem :?:

inspire - 13-11-2011, 14:35

ile litrów wchodzi w skrzynie?

[ Dodano: 13-11-2011, 14:41 ]
deejay, A wiec tak na zimnym mi strasznie szarpie na jedynce i dwójce czsem nawet zgrzytnie tak jakbym nie dociskał sprzęgła a jak już sie rozgrzeje jest ok , łapie mi od samego dołu a przy puszczaniu na samej górze chodzi tak lekko że praktycznie mic pod noga nie czuć no i jak wcisne sprzęgło wbijam bieg bez gazu puszczam sprzęgło to jest takie puknięcie to z tym puknięciem miałem już przed wymianą ale myślałem że wymiana całego sprzęgła zniweluje wszelkie usterki dodam iż ze starego sprzęgła zostały same wióra nie że je gatowalem ale poprostu finanse mi nie pozwoliły na wymiane bo ślizgalo sie już na maksa.

fj_mike - 13-11-2011, 15:04

inspire napisał/a:
ile litrów wchodzi w skrzynie?

2,2litra

inspire napisał/a:
wbijam bieg bez gazu puszczam sprzęgło to jest takie puknięcie to z tym puknięciem miałem już przed wymianą

Nie będzie to przypadkiem wahacz gięty czyli banan?

2pac - 13-11-2011, 17:01

Owczar napisał/a:

jak mówię o wymianie oleju w skrzyni, to mnie wszyscy wyśmiewają, bo w większości samochodów olej jest na całe życie skrzyni - czyli trzeba wymieniać...
u mnie podobnie, na zimnym problem ze zmianą biegów

Marcino - 13-11-2011, 17:10

2pac napisał/a:
Owczar napisał/a:

jak mówię o wymianie oleju w skrzyni, to mnie wszyscy wyśmiewają, bo w większości samochodów olej jest na całe życie skrzyni - czyli trzeba wymieniać...
u mnie podobnie, na zimnym problem ze zmianą biegów

W galancie chyba co 90kkm sie zmienia. U mnie wymiana na texaco pomogła w problemie cięzko wchodzącej jedynki i dwójki, i tak już ponak 80kkm przejedziłem i niedługo zmienie olej znowu.

2pac - 13-11-2011, 18:53

jest to do kupienia w sklepach, czy mało popularne i pozostaje internet?
ssemek85 - 13-11-2011, 19:05

inspire napisał/a:

A wiec tak na zimnym mi strasznie szarpie na jedynce i dwójce czsem nawet zgrzytnie tak jakbym nie dociskał sprzęgła a jak już sie rozgrzeje jest ok , łapie mi od samego dołu a przy puszczaniu na samej górze chodzi tak lekko że praktycznie mic pod noga nie czuć no i jak wcisne sprzęgło wbijam bieg bez gazu puszczam sprzęgło to jest takie puknięcie to z tym puknięciem miałem już przed wymianą ale myślałem że wymiana całego sprzęgła zniweluje wszelkie usterki dodam iż ze starego sprzęgła zostały same wióra nie że je gatowalem ale poprostu finanse mi nie pozwoliły na wymiane bo ślizgalo sie już na maksa.

co do wkładania biegów na zimnym to na pewno olej.. jak pamiętam to 80kkm 90kkm to czas wymiany w automacie co do manuala dużo dłuższy a nawet faktycznie twierdzą ze sie nie wymienia tylko uzupełnia jak by ubyło.. a jak coś to tak jak podpowiadają Texaco mtf 94 i po kłopotach... co do sprzegła przed wymianą jesteś pewien ze układ hydrauliczny działał jak należy?? mówisz ze sie ślizgało i takie tam.. wiec trudno być pewnym jak działał... :?:

[ Dodano: 13-11-2011, 19:08 ]
co do ilości..mi weszło dokładnie 2,5L i tyle samo wyleciało starego bo mierzyłem..

[ Dodano: 13-11-2011, 19:10 ]
2pac napisał/a:
jest to do kupienia w sklepach, czy mało popularne i pozostaje internet?

Powinni mieć nawet w IC :) jest to dobry olej choć mało znany.. szukaj w dużych hurtowniach motoryzacyjnych

Owczar - 13-11-2011, 19:23

Panowie to temat o sprzęgle.

ssemek85 napisał/a:
co do ilości..mi weszło dokładnie 2,5L i tyle samo wyleciało starego bo mierzyłem..

Jak się uprzesz to wlejesz i 3l. Ale 2.2 to jest pustą skrzynię po remoncie. Jeśli spuszczasz korkiem spustowym to wchodzi równo 2l.

ssemek85 - 13-11-2011, 19:29

inspire co do stukania sprawdz zawieszenie poprostu... nikt nie jest w stanie określic co ci moze tam stukac... jeśli nic nie bedzie w zawieszeniu to ja bym zdją filtr powietrza i sprawdził czy poduszka górna nie ma luzu.. ona jest właśnie pod filtrem.. weź jakas łapke i rusz nią..

[ Dodano: 13-11-2011, 19:33 ]
Owczar napisał/a:
Jak się uprzesz to wlejesz i 3l. Ale 2.2 to jest pustą skrzynię po remoncie. Jeśli spuszczasz korkiem spustowym to wchodzi równo 2l.

moja właśnie była po remoncie.. korek wlewowy jest również miarka. poza tym dokładnie tyle było spuszczone starego wiec i tyle wlałem nowego