To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Tłoczek zacisku hamulcowego, zapiekający się hamulec

adamos25 - 08-05-2014, 20:06

Masz racie wyjąłem i średnica tłoka jest 60 mm wiec zestaw będzie ten co podałeś ty , dzięki
Tomii - 08-05-2014, 21:36

adamos25 napisał/a:
Masz racie wyjąłem i średnica tłoka jest 60 mm wiec zestaw będzie ten co podałeś ty , dzięki

oj, ja bym poszukał tłoczka fi 60,2mm,
60mm niewiele mniej ale może ciec.

arturj123 - 08-05-2014, 22:48

Potwierdzam, mi ciekł nowy równe 60 mm
CONRADO - 13-06-2014, 14:55

Jako, że jest to mój pierwszy post to chciałbym się przywitać i pozdrowić wszystkich fanów galanta. Nazywam się Konrad i dwa dni temu zakupiłem takie autko od jednego z forumowiczów. Szczegółami podzielę się w późniejszym czasie, jak będę miał chwilę czasu więcej. W tym momencie mam spory problem- zabrałem się za hamulce-z przodu wymieniam tarcze klocki i nieszczęsne prowadnice zacisków. Wszystko zostało rozebrane, poczyszczone, zamówiłem części i zabrałem się do składania. Prowadnice, które przyszły nie pasują-mają o ok 0.3mm mniejszą średnicę-zarówno gwintu jak i samej prowadnicy. Oddałem zestaw quickbrake do sklepu z nastawieniem, że wymienią na prawidłowe, ale otrzymałem informację, że nie ma nic innego. w drugim sklepie tak samo. Czy ktoś spotkał się z taką sytuacją? Autko to 2,4 GDI z 1999 roku, sedan. Na stronie intercars http://e-katalog.intercar...12079/701040000 są niby dwa różne zestawy z quickbrake, ale nie wiadomo który który i czym się różnią. Prosiłbym o pomoc, bo autko stoi na klockach i jak tak dalej pójdzie to jeszcze postoi. Pozdrawiam
robertdg - 13-06-2014, 15:37

Wrzuć zdjęcie zacisków i numer VIN
CONRADO - 13-06-2014, 15:37

Dzwoniłem do motointegrator w tej sprawie i okazało się że po numerze vin nie znajduje żadnej prowadnicy. Prowadnice z quickbrake, które się dublują-pytałem o nie, ale gość nie potrafił mi wytłumaczyć, czy się różnią...
robertdg - 13-06-2014, 15:41

Motointegrator to Grupa InterCars, równie dobrze możesz zadzwonić do ASO i zamówic oryginały, mniej kłopotu
CONRADO - 13-06-2014, 23:56

Tak też zrobiłem-telefon do ASO-mieli na stanie 2 szt, zapytał tylko o vin. Założyłem i wszystko pasuje. Cena za komplet-2 prowadnice górne, 2 gumeczki to 215 zł. Trochę drogo, ale na dobrą sprawę niewiele drożej od zamienników, a zrobiłem to tak, że będzie spokój na lata. Swoją drogą to cena tych prowadnic jest absurdalna jak za kawałek śruby....
robertdg - 14-06-2014, 00:03

Na pocieszenie napisze jedynie, że zamienniki nie umywają sie jakością do oryginałów
CONRADO - 14-06-2014, 00:46

To fakt-napis Made in Japan na opakowaniu do czegoś zobowiązuje i różnica widoczna jest gołym okiem.
malina_drizzt - 14-06-2014, 07:07

CONRADO napisał/a:
To fakt-napis Made in Japan na opakowaniu do czegoś zobowiązuje i różnica widoczna jest gołym okiem.

Oryginał jest lepszej jakości, ale 215 zł to trochę dużo.
Ja mam w dwutłoczkowych zamienniki prowadnic już trzy lata i tylko delikatnie się wytarły, bez wpływu na pracę.
Tutaj masz pasujące do ciebie prowadnice:
http://e-katalog.intercar...amulcowego.html
Pewnie w każdym sklepie można zamówić po numerze w cenie 75-90zł za komplet.

robertdg - 14-06-2014, 07:11

malina_drizzt napisał/a:
Ten typ prowadnic był montowanyu w zaciskach po ostatnim lifcie (po wrzesniu 2000) zatem nietrafione
malina_drizzt - 14-06-2014, 11:05

robertdg napisał/a:
malina_drizzt napisał/a:
Ten typ prowadnic był montowanyu w zaciskach po ostatnim lifcie (po wrzesniu 2000) zatem nietrafione

Wybaczcie faktycznie jestem baran i nie doczytałem. :)
Dla mnie wszystkie gdi są po ostatnim lifcie i tak odruchowo wklepałem bo sam mam zamiar zamontować zaciski z końca produkcji gala. :D

CONRADO - 14-06-2014, 14:06

Jeśli chodzi o zamienniki to sklep motoryzacyjny sprowadził mi quickbrake za 65 zł ale nie pasowały. Pytałem czy są inne dostępne to nie było. Na intercars są niby dwie wersje quickbrake pasujące do mojego, ale konsultant nie potrafił powiedzieć czy się czymś różnią, a dobieranie po vin nic nie dało. Prowadnice wyglądają identycznie, ale jedne są o 0.3 mm mniejszej średnicy. Ze zdjęć niezauważalne, chyba żeby obok siebie położyć dwie różne to widać, że są bardziej masywne. Swoją drogą wziąłem ze sobą starą prowadnicę do aso, żeby zmierzyć czy na pewno będzie ok-poprosiłem suwmiarkę i owszem dostałem. Luz wynosił ok 1 mm.... Jak się domyślacie pomiar został dokonany "na oko" bo był bardziej dokładny.
Konop44 - 26-08-2014, 20:30

Czy ktoś podpowie jak rozróżnić części zacisku przedniego lewego od prawego? Chodzi mi o oznaczenie wytłoczone w żeliwie.