[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Tarcze hamulcowe, klocki hamulcowe - Lancer CYxA
Luk - 10-10-2011, 20:58
apikus napisał/a: | Zadam dziwne pytanie.
Co ma grawitacja do hamowania?? |
No rzeczywiście dziwne pytanie
Im większa grawitacja, tym większy docisk do powierzchni, czyli większa siła tarcia.
apikus - 10-10-2011, 21:15
To dlaczego przyspieszenie ziemskie jest wzięte do wzoru za opóżnienie?
To jest maksymalne opóźnienie jakie można uzyskać?
jaca71 - 10-10-2011, 21:33
mgf>=ma
Z jednej strony tarcie z drugiej bezwładność. Podziel przez masę
[ Dodano: 10-10-2011, 21:33 ]
apikus napisał/a: | To jest maksymalne opóźnienie jakie można uzyskać? |
bez opon lepiących się do asfaltu i docisku jak w F1 tak
greg300 - 11-10-2011, 13:27
Witam wszystkich na wstępie jako ze jesten nowy. juz od jakiegoś czasu sledze losy hamulców forumowiczów i postanowiłem podzielić sie swoimi przezyciami. mam lancera 2.0DID i juz przy 10k tarcze zaczeły bicie. serwis mi to przetoczył ale to pomagało tylko przy delikatnej jezdzie. podczas ostrzejszej jazdy kiedy tarcze sie nagrzały biło mocno. przejezdziłem tak do 50k i miałem dość. postanowiłem zmienić tarcze i klocki. zdecydowałem sie na zestaw ATE(tarcze i klocki). wyniki są bardzo zadowalające. hamulce są duzo mocniejsze. zrobiłem juz 5k i jest super, nie pylą są ciche i przy nagrzanych hamulcach nie odczuwam osłabienia. dodam ze zmieniłem równiez płyn hamulcowy na DOT 5.1 co znacznie poprawiło siłe hamowania przy nagrzanych hamulcach. mysle jeszcze o przewodach hamulcowych w stalowym oplocie. odnosnie pogiętych tarcz to nie zwalam winy na materiał ani na firme. myślę ze sam je załatwiłem na myjni bezdotykowej bo to samo stało mi sie w drugim aucie(nissan 300zxtt).pozdrawiam wszystkich forumowiczów
Uwex - 11-10-2011, 18:00
greg300 napisał/a: | płyn hamulcowy na DOT 5.1 |
pamiętaj tylko, że taki płyn trzeba częściej wymieniać.
mjsystem - 11-10-2011, 19:03
apikus napisał/a: | Co ma grawitacja do hamowania?? |
No ma
To jedna z sił oddziałujacych
rsmiech - 31-10-2011, 11:39
Wtrącę do maksymalnego opóźnienia:
wzory jak najbardziej słuszne, jednak...
- współczynnik tarcia - (dlaczego przyjęto 1?) w ogólności współczynnik tarcia może być większy od 1.
dla przykładu współczynnik tarcia poślizgowy a nie statyczny (gorszy przypadek) dla gumy na asfalcie to 0.5-0.8, bez poślizgu może przekraczać 1.
- siła nacisku na podłoże podczas hamowania jest większa niż m*g z powodu siły bezwładności proporcjonalnej do m*a.
Wynika z tego, że oszacowane 39 m minimalnej drogi hamowania ze 100 do 0 w warunkach ziemskich to tylko oszacowanie!
Można śmiało oczekiwać lepszych rezultatów nad czym od lat pracują inżynierowie firm motoryzacyjnych. Porshce 911 34-36m.
robertdg - 31-10-2011, 16:25
rsmiech napisał/a: | Porshce 911 34-36m. | Fantazja poza zasięgiem aut użytkowych/rodzinnych/miejskich/etc.
jaca71 - 31-10-2011, 20:01
rsmiech, Z tego co pamiętam bolidy F1 17m czy też aż 18m ale co to ma wspólnego z samochodami dla plebsu?
jaceksu79 - 31-10-2011, 20:09
rsmiech napisał/a: | Wtrącę do maksymalnego opóźnienia:
wzory jak najbardziej słuszne, jednak...
- współczynnik tarcia - (dlaczego przyjęto 1?) w ogólności współczynnik tarcia może być większy od 1.
dla przykładu współczynnik tarcia poślizgowy a nie statyczny (gorszy przypadek) dla gumy na asfalcie to 0.5-0.8, bez poślizgu może przekraczać 1.
|
a tak konkretniej na przykładzie?
krzychu - 31-10-2011, 20:35
Ale patrząc na jeden z pierwszych linków z googla:
http://www.motofakty.pl/a..._hamowaniu.html
To takie mondeo czy superb czy nawet astra III zatrzymuje się w 36-37m....
[ Dodano: 31-10-2011, 20:36 ]
jaca71 napisał/a: | bolidy F1 17m czy też aż 18m |
Ale dopiero po rozgrzaniu...
jaca71 - 31-10-2011, 20:51
krzychu, Znajdź dokładny opis tych testów Wtedy pogadamy
krig - 03-11-2011, 11:34
Od prawie pół roku mam tarcze SP Performance nawiercane i nacinane z klockami Hawk HPS. Całość hamuje lepiej niż seria po dotarciu, na początku było tak sobie. Przy wyższych prędkościch jest wyraźnie głośniej, chociaż mi ten dźwięk nie przeszkadza, koladzy mówią, że fajnie (cokolwiek przez to rozumieją). Zauważalnie skuteczniejsze jest hamowanie przy ciepłych/gorących tarczach. No i ten wyglad.... Gdyby jeszcze we wspomnianym już wyżej sklepie z tarczami, klockami etc i bardzo przyjazną pomocą cena tarcz i klocków na tylną oś nie była tak wysoka, to bez cienia wątpliwości wymieniłbym na SP i Hawka, choć już bardziej ze względu na wygląd.
Przy montażu tarcz trzeba uważać lub uczulić serwis na delikatną powłokę antykorozyjną.
RalfPi - 03-11-2011, 19:52
rsmiech napisał/a: |
- siła nacisku na podłoże podczas hamowania jest większa niż m*g z powodu siły bezwładności proporcjonalnej do m*a.
| Naprawdę tak jest... ?:)
Wydawało mi się, że siła hamowania zależy od siły nacisku (która jest proporcjonalna do masy i przyspieszenia ziemskiego) i jeszcze zależy od prędkości - bo np. spojler dociska jeszcze dodatkowo samochód do ziemi... A siła bezwładności.. no to Kolega grubo pojechał;) (no chyba, że potrafi się z tego wytłumaczyć)..
A co do topiku, to byłem przewrażliwiony na punkcie klocków przez jakiś czas(i wyłapywałem wszelkie szmery, stuki i puki), ale po 30kkm wszystko gra i nie buczy:)
Pozdrawiam
ko5a - 07-11-2011, 09:59
czy ktoś z Was zakładał tarcze i klocki Blue Print? Jest to chyba półka TRW, (klocki Blue Print są nawet droższe od TRW, ale czy lepsze?)
Jak wrażenia? warto?
|
|
|