[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Klimatyzacja/Wydajność/Konserwacja
gesty - 18-04-2011, 23:16
szczerze przyznaje ze nigdy jako ze wymienialem pol auta to malo wydajna klima byla ostatnim zmartwieniem ktorym bym sie przejmowal. Teraz w koncu auto zaczyna 'dzialac' wiec zabieram sie za inne sprawy
luckyluck - 21-04-2011, 14:52
Podjechałem dzisiaj aby w końcu zrobić klimatyzację, ale wróciłem z niczym. Przewód który trzeba dogiąć/przespawać wycenili mi na 200zł. Oszaleli chyba, to już wolę bez klimy jeździć za taką kasę. Tyle gwoli wstępu.
Poniżej fotka owego przewodu. Ten, który mam w dłoni jest pod kątem prostym, natomiast złącze w chłodnicy jest lekko przekrzywione, przez co nie idzie ich spasować bez rzeźby. Czy element, który zaznaczyłem na zdjęciu powinien się obracać, bo u mnie stoi jak betonowy słupek.
robertdg - 21-04-2011, 15:21
Ma stać, napewno masz dobra chłodnicę założoną
Teoretycznie tak to powinno wyglądac w oryginale http://hypershop.org/prod...=12275&cat=3093
luckyluck - 21-04-2011, 15:26
Dobrą, przynajmniej tak mi się wydaje (choć pewnie dobra nie jest skoro nie pasuje). Jeśli chodzi o wszystkie uchwyty pasowała bez najmniejszego problemu, tylko z tą złączką jakaś lipa.
robertdg - 21-04-2011, 16:05
Ano właśnie wujeczku, złaczka wygląda na inną.
adacomp - 27-04-2011, 14:03
Nie wie ktoś z was gdzie tanio i solidnie można dokonać przeglądu klimy i jej ewentualnego nabicia w Szczecinie ?
Moje auto to Galant EA6W 4D68 2.0TD 1997 rok z climatronikiem.
Pozdrawiam
adacomp@o2.pl
fergul11 - 27-04-2011, 14:16
adacomp napisał/a: | gdzie tanio i solidnie można dokonać przeglądu klimy i jej ewentualnego nabicia w Szczecinie ? |
chyba musisz sobie wygooglować i sprawdzić samemu ,albo zapytać na regionalnym ,bo dla każdego tanio i solidnie to inny standard
http://www.google.com/sea...lient=firefox-a
albo od razu tu
http://www.cylex.pl/szcze...amochodowa.html
SPIDER-ek - 05-05-2011, 21:05
Kupiłem dzisiaj w InterCars filt kabinowy:
JC PREMIUM B45001PR Cabin Filter TG212.
Bo od nowości nie był wymieniany:)
Poprostu syf jakich mało, nie warto wydawać na PREMIUM SYF nawet tych kilkudziesięciu złociszy.
Strasznie twardą ma obudowe i nie ma uszczelki przeciw pyleniu. Przez co przy wkładaniu połamała się obudowa, a później rozstaw śrub był kilka milimetrów różny.
Oczywiście orginał był mięciutki i bez problemu zdemontowany.
Szafiq - 05-05-2011, 21:17
Ja wczoraj robilem serwis klimy razem z wymianą filtra kabinowego.Koleś trochę się namęczył żeby go wyjąć ale dało rade
Cała operacja z ozonowaniem,nabiciem praktycznie całego czynnika,filtrem kabinowym(jakiś japoński) 200zł na Wale Miedzeszyńskim w Warszawie w firmie Red Point.Samo nabicie,bez filtra to koszt 100-120zł.
Przy okazji przedmuchali mi wentylator sprężonym powietrzem i tyle liści,syfu wyleciało że byłem w szoku,teraz przynajmniej wentylator chodzi cichutko
SPIDER-ek - 05-05-2011, 21:31
Szafiq, to 100zł/80zł za filtr i wyjęcie i wlożenie nowego? Przecież to 5 minut roboty, tylko FAQ trzeba przeczytac, tam ładnie wszystko jest napisane jak zdemontować i zamontować. Oczywiście filtr dobrze żeby był dobrej jakości (czyli miękki bo trzeba go ładnie ugiąć)
Sticker - 05-05-2011, 21:35
SPIDER-ek napisał/a: | Kupiłem dzisiaj w InterCars filt kabinowy:
JC PREMIUM B45001PR Cabin Filter TG212.
Bo od nowości nie był wymieniany:)
Poprostu syf jakich mało, nie warto wydawać na PREMIUM SYF nawet tych kilkudziesięciu złociszy.
Strasznie twardą ma obudowe i nie ma uszczelki przeciw pyleniu. Przez co przy wkładaniu połamała się obudowa, a później rozstaw śrub był kilka milimetrów różny.
Oczywiście orginał był mięciutki i bez problemu zdemontowany. |
Ja u siebie zakładałem ten sam filtr i nie było żadnych problemów - Plug & Play
Tomek - 05-05-2011, 21:38
ja przy wymianie filtra wyjmuje tą metalową belke, na której trzyma się schowek i nic nie trzeba wyginać, a lepsze dojscie i łatwiej odkurzyć
Sticker - 05-05-2011, 21:39
luckyluck napisał/a: | Podjechałem dzisiaj aby w końcu zrobić klimatyzację, ale wróciłem z niczym. Przewód który trzeba dogiąć/przespawać wycenili mi na 200zł. Oszaleli chyba, to już wolę bez klimy jeździć za taką kasę. Tyle gwoli wstępu.
Poniżej fotka owego przewodu. Ten, który mam w dłoni jest pod kątem prostym, natomiast złącze w chłodnicy jest lekko przekrzywione, przez co nie idzie ich spasować bez rzeźby. Czy element, który zaznaczyłem na zdjęciu powinien się obracać, bo u mnie stoi jak betonowy słupek.
Obrazek |
Ten uchwyt na rurce klimy powinien się obracać. Ale po parunastu latach aluminium się utlenia i są problemy z obkręceniem tego.
SPIDER-ek - 05-05-2011, 21:50
tomek84, z odkeceniem tej belki to dużo zachodu, tez o tym myślałem, ale po co demontować cały samochód żeby jakiś filtr założyć.
Sticker, widocznie trafił mi się ogryzek:), ale założyłem i do nastepnego razu wytrzyma:)
Tomii - 05-05-2011, 22:02
SPIDER-ek napisał/a: | widocznie trafił mi się ogryzek:), ale założyłem i do nastepnego razu wytrzyma:) |
też zakladałem ten dziadowski filtr pyłkowy i oczywiście popękała obudowa, ale okleiłem go na około taśmą izolacyjną i jest gitara. Obkleilem jeszcze gąbką przy okazji wyjście z dmuchawy bo między nią a filtrem był jakiś 1cm przerwy i gdy bym tego nie zrobił to samo założenie filtra nie wiele by dało - teraz filtr ładnie przylega do kanału dmuchawy.
|
|
|