To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxA] Konserwacja podwozia

milo - 03-12-2015, 15:35

Ewcia80 napisał/a:
ten brunox to jest to samo co noxudol 700?Ktory bedzie lepszy na wytrawienie rdzy?

Z noxudola jest http://www.noxudol.pl/rust-eater-zjadacz-rdzy.html
Dobry jest http://e-kleje.pl/materia...osforowego.html to stosuje

Ewcia80 - 08-12-2015, 10:19

Hejka.Jak pozbyć sie tego z progów?Rdza tylko tam gdzie zdjęcia.
http://www.fotosik.pl/zdjecie/e1aab09cba5a7390
http://www.fotosik.pl/zdjecie/44af481bf341cfde

Hugo - 08-12-2015, 10:36

Ewcia80, tak Ci się tylko wydaje. Zacznij więcej dłubać :wink:
Ewcia80 - 08-12-2015, 11:04

Hugo,całe auto zostało gruntownie przejrzane pod kątem rdzy.Progi są zdrowe tylko te 2 plamki są.Mam w domu brunoxa i hamerita czarnego.Wystarczą te specyfiki czy jeszce coś potrzebne?
Hugo - 08-12-2015, 11:08

Jeśli faktycznie są tylko takie powierzchowne plamki do wystarczą te środki.
kaczka81s - 08-12-2015, 23:25

milo napisał/a:

milo, masz może jakieś zdjęcia przed i po użyciu tego środka?
Ja kupiłem ostatnio Fedogel z linii Fertana, ale jakoś słabo się spisał, testowałem na razie na ramie od piły.

sampler - 09-12-2015, 11:24

kaczka81s napisał/a:
milo napisał/a:

Ja kupiłem ostatnio Fedogel z linii Fertana, ale jakoś słabo się spisał, testowałem na razie na ramie od piły.

z opisu produktu:

FEDOGEL aplikować na powierzchnie skorodowane za pomocą pędzla lub gąbki. Pozostawić na od 10 do 60 minut (w zależności od wielkości korozji). Wszelkie pozostałości zmyć wodą i wytrzeć do sucha.

Jeżeli ktoś chce usuwać rdze w końcowym etapie zmywając wodą to nie jest to dobry produkt

milo - 09-12-2015, 14:59

kaczka81s napisał/a:

Nie mam ale moge zrobić test jak jeszcze mam żel
sampler napisał/a:
Jeżeli ktoś chce usuwać rdze w końcowym etapie zmywając wodą to nie jest to dobry produkt

Nigdy woda nie zmywam wycieram do sucha i przemywam rozpuszczalnikiem

mkm - 09-12-2015, 15:13

Cytat:

Woda podczas "zmywania" kończy reakcje chemiczną.
Podczas reakcji robi się "piana".
Bez zmycia pozostaje coś w stylu "kruchego kryształu", po zmyciu zamienia się w "metal".
Bez zmycia może też reagować z podkładem.

Trzeba pamiętać, że te preparaty mają być stosowane punktowo.

Fedogelu nie używałem, ale sporo jest środków "zmywanych" wodą.

sampler - 09-12-2015, 20:19

Nie znam tego fedogelu ale znam Cortanin gdzie dokładnie tak samo to działa. I nie zmywa się tego dla jakis krzyształków czy metalu tylko żeby zneutralizować kwas fosforowy. Jeżeli tego nie zrobisz to po takim Cortaninie za rok będziesz miał rdze 2x większa niż przed działaniem tego środka. Moim zdaniem każdy środek po którym trzeba polac metal wodą nie zadziała bo woda=zalążki rdzy.
kaczka81s - 10-12-2015, 15:11

Odnośnie wody w ww. produktach: fertan czy cortanin, bardzo podobne środki (ja wolę fertan bo efekty bardziej widoczne) po użyciu środka zmywasz woda pozostałość po reakcji rdzy ze środkiem, a na reszcie środek tworzy warstwę ochronna więc nie ma obawy powstania nowej rdzy. U mnie w przypadku fertana i niewielkiego nalotu tak jest po reakcji z rdzą, szaro niebieską powłokę można zmyć wodą lub zetrzeć szmatą, gorzej jest w przestrzeniach zamkniętych, typu progi, tam niestety trzeba by woda wypłukać. Gorzej wygląda sprawa z grubą rdzą ponieważ do tej pory żaden środek nie był w stanie na tyle jej spenetrować. Na wierzchu robi się nalot z warstwą ochronna, a pod spodem rdza. Z tego tez powodu kupiłem fedogel wg opisu miał zeżreć rdze i wg opisu po umyciu żelu należy szybko zastosować fertan, w celu dalszego zabezpieczenia przed dalsza korozją.
Cytat:
Moim zdaniem każdy środek po którym trzeba polac metal wodą nie zadziała bo woda=zalążki rdzy.

Więc tutaj się z tobą nie zgodzę, mam przyczepkę, którą malowałem fertanem, potem umyłem całą karcherem, pomalowałem podkładem epoksydowym ferpox (z lini fertana) na to zwykły Autorenolak, stoi cały rok pod chmurką i żadna rdza nie wychodzi.
mkm napisał/a:
Bez zmycia pozostaje coś w stylu "kruchego kryształu", po zmyciu zamienia się w "metal".

Nieźle to ująłeś :wink:
W przypadku fertana i drobnego nalotu rdzy tak właśnie jest, cortanin stosowałem kilka lat temu i nie przypominam sobie takiego efektu jak po fertanie.

No a teraz poszukuję czegoś co przeżre grubą rdze, najlepiej typu żel. Mam jeszcze fedox jest to wodny środek do odrdzewiania np. zbiorników paliwa (po nim też trzeba zastosować fertan), jeszcze nie miałem okazji go przetestować ponieważ "coś" trzeba w tym moczyć przez jakiś czas aby zaszła reakcja najlepiej jeszcze w cieple (skraca czas) tak więc w przypadku małej ilości środka sprawdzi się to do małych części, no i zbiorników paliwa, na podwozie i inne rzeczy najlepszy byłby żel tylko jaki :?:

Prawda jest taka wszystkie te środki dadzą radę w przypadku drobnych wykwitów i nalotów. W przypadku gdzie blacha jest przeżarta trzeba ją wyciąć, gdzie jest gruba rdza trzeba ją usunąć mechanicznie, najlepiej wypiaskować i na pozostałości zastosować ww. środki.

Niestety ŻADNE choćby nawet złote odrdzewiacze nie odwrócą reakcji chemicznej jaką jest utlenianie metalu i nie zrobią z rdzy metalu :evil:

milo - 10-12-2015, 15:22

kaczka81s napisał/a:
W przypadku gdzie blacha jest przeżarta trzeba ją wyciąć, gdzie jest gruba rdza trzeba ją usunąć mechanicznie, najlepiej wypiaskować i na pozostałości zastosować ww. środki

Tak najlepiej
sampler napisał/a:
ie zmywa się tego dla jakis krzyształków czy metalu tylko żeby zneutralizować kwas fosforowy. Jeżeli tego nie zrobisz to po takim Cortaninie za rok będziesz miał rdze 2x większa niż przed działaniem tego środka.

Odrdzewiacz żelu jak stosowałem wogóle nic nie wycierałem nie zmywałem zrobił sie tylko biały nalot rdza nie postępowała wcale

sampler - 10-12-2015, 21:01

na forum lakiernik piszą co innego. Nie polecają tego typu środków. Fertan i Cortanin ma niemal ten sam skład. Ja używałem ten drugi z bardzo słabym efektem. A próbowałem go na różne sposoby: bez zmywania, ze zmywaniem wodą (najgorszy efekt), zmywanie wodą demineralizowaną czy jeszcze denaturatem.
Lepszy jest APP R-Stop i Brunox (konieczne 2 warstwy). Nie trzeba zmywać - inna zasada działania. Oba używałem. Duuuzo szybciej schnie APP ale Brunox na dwie warstwy jest skuteczniejszy.
Nie używałem jeszcze Dinitrola RC800 (mleczko) którego nie trzeba zmywać a jest najlepiej oceniany na forum lakierników z tych które wymieniłem.
W progi i wnęki wstrzykiwałem Dinitrola RC900 i nie mam tam kłopotów ze rdzą.

mkm - 11-12-2015, 12:20

Ponieważ Brunox, Cortain to środki "marketowe".
Praktycznie każdy producent robi jakiś inhibitor rdzy :wink:

sampler napisał/a:

Nie używałem jeszcze Dinitrola RC800 (mleczko) którego nie trzeba zmywać

Na pewno? Bo ten sam środek w płynie jest zmywalny wodą :mrgreen:
No i nie ma kwasu fosforowego :wink: ("krystalizuje" za to bardzo)

MichciuGT - 11-12-2015, 12:35

sampler napisał/a:
Brunox na dwie warstwy jest skuteczniejszy

Czy aby na pewno?
http://jaktozrobilemwgara...t-skutecznosci/