To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Klimatyzacja - działanie, przeglądy, konserwacja,części.

Dawid1111 - 08-06-2019, 10:43

niestety jest to u mnie bardzo wyczuwalne

czy ktoś jeszcze tak ma, że falują obroty na włączonej klimie na postoju?

kamilox4 - 10-06-2019, 09:15

U mnie falujących obrotów nie ma, tylko skok obrotów przy załączeniu się sprężarki. Jest od niedawna inny problem. Przy włączonej klimie na postoju są odczuwalne falujące wibracje spod maski, obroty na stałym poziomie. Nie mam pojęcia co może to powodować. Zawsze było włączenie klimatyzacji i słychać było załączenie i "buczała" i przestawała po jakimś czasie. Teraz coś tak jakby faluje co 1 sek.
Marcinn16 - 19-06-2019, 00:05
Temat postu: Klimatyzacja nie działa jak jest gorąco
Mam problem z klimatyzacją jak na zewnątrz jest 22-23 stopnie to klima działa bez problemu. Natomiast jak jest gorąco 28-30 stopnie to po włączeniu klimatyzacji działa przez pewien czas, po czym wyłącza się i już się nie włącza. Musi minąć trochę czasu aby ponownie się włączyła.
Klimatyzacja jest napięta i szczelna.

MatiS911 - 29-09-2019, 01:24
Temat postu: Problem z klimatyzacją
Witam. Od pewnego czasu mam problem z klimatyzacją w swoim Mitsubishi Lancer 1.8.
Gdy nacisnę guzik od włączenia klimatyzacji, klimatyzacja włączy się i po paru sekundach wyłączy i tak w kółko. Oba wentylatory przy chłodnicy kręcą się tylko przez chwilę i stają.
Co może być przyczyną?

Bizi78 - 29-09-2019, 08:54

A sprawdzałeś chociaż czy masz czynnik :?:
MatiS911 - 29-09-2019, 22:12

Mógłbyś podpowiedzieć mi jak mam to zrobić? trochę zielony jestem w tych sprawach :)
I jeszcze mam pytanie, normalne to jest, że oba wentylatory przy chłodnicy się nie kręcą?

Grzeniu92 - 30-10-2019, 16:10

Dzisiaj odpaliłem auto (klima automatycznie włączona) wydał dźwięk jakby łamanych plastikowych zębatek lub przeskakujących i cały czas na włączonej klimie śmierdzi mi ozonem lub gazem o podobnym zapachu (zapach świeżości, zapach tuż po ozonowaniu), nie wiem może czynnik uciekł, ktoś miał podobnie?

Do MatiS911
Co do wentylatorów, u mnie oba się załączają na chwile i wyłączają razem z kompresorem klimy.

KimiKRK - 11-05-2020, 14:55

Serwus.
Ja mam kłopot z działaniem klimatyzacji.
Samochód kupiony w piątek, dziś przy 30 stopniach dało się odczuć, że nadmuchy od strony kierowcy chłodzą, a od strony pasażera grzeją.
Wytargałem filtr kabinowy, który był mega zapchany. Sekundę chłodziło, po chwili znowu zaczęło grzać.
Jakieś pomysły? Może silniczek?
Umawiam się na serwis klimy, ale termin mam dopiero na 18.05.
Z góry dziękuję za sugestie

Bodzio922 - 16-05-2020, 09:56

KimiKRK zacznij od przeglądu klimatyzacji(ilość odczynnika) może się okazać że jest go zbyt mało żeby chłodził w pełni.

Jeżeli się to nie okaże problemem to sprawdź regulacje temperatury, może coś tam być nie tak, i bierze ciepłe powietrze zamiast je odciąć.

KimiKRK - 16-05-2020, 18:39

Bodzio922 napisał/a:
KimiKRK zacznij od przeglądu klimatyzacji(ilość odczynnika) może się okazać że jest go zbyt mało żeby chłodził w pełni.

Jeżeli się to nie okaże problemem to sprawdź regulacje temperatury, może coś tam być nie tak, i bierze ciepłe powietrze zamiast je odciąć.

Bardzo dziękuję, dokładnie tak zrobię!

Hishi - 04-06-2020, 23:05

KimiKRK napisał/a:
Bodzio922 napisał/a:

Bardzo dziękuję, dokładnie tak zrobię!

Witam.
Jak to rozwiązałeś? Mam podobny problem.
Dziękuję za odpowiedź.

. . . U mnie okazało się, że trzeba uzupełnić czynnik chłodzący.

NygusUK - 24-06-2020, 00:23
Temat postu: Klimatyzacja - nie działa tylko gdy jest gorąco
Witam, jak w temacie, występuje nietypowy problem z klimatyzacją: gdy jest gorąco, nie chłodzi, jakby jakiś czujnik temperatury oszalał. Gdy jest chłodniej, nie ma tego problemu - nabita i szczelna, bardzo dobrze chłodzi. Byłem u speca od klimatyzacji x2 lecz to ich przerosło.

Czy ktoś może miał podobna przypadłość i czy wymiana czujnika temperatury (gdzie on może siedzieć?) może pomóc?

Dzięki.

Aktulizacja VII 2020:
Diagnoza: przypchana chłodnica, co powodowało duży wzrost ciśnienia przy wyższych temperaturach, a nadmiar czynnika był wyrzucany przez zawór.
Naprawa: wymiana chłodnicy, cewki sprzegła, napełnienie czynnika.
Koszt z robocizną: 750pln.
Zrobione i zobaczymy, narazie jest OK...
Co Wy na to?

tyku - 24-06-2020, 10:34

MR513088 - SENSOR,HEATER AIR INTAKE DUCT - Na zdjęciu 86353
MR320628 - SENSOR,A/C CONDENSER TEMPERATURE - Na zdjęciu 87406

https://cat.ilcats.ru/mitsubishi/?function=getModels&market=euro&language=en

Krzyzak - 24-06-2020, 21:01

NygusUK napisał/a:
Byłem u speca od klimatyzacji x2 lecz to ich przerosło.
co konkretnie robili? sprawdzili chociaż temperatury na złączach sprężarki?
objaw jest bardzo podobny do zbyt małej ilości czynnika i zamarzania zaworu rozprężnego - jest go wystarczająco dużo by wyłącznik ciśnieniowy nie zadział, ale za mało by skutecznie działać w upale

NygusUK - 24-06-2020, 22:20

Dzięki tyku!
Krzyzak napisał/a:
co konkretnie robili?

Podłączyli pod komputer, błędu nie widzą, a gdy nie jest rozgrzany/gorąco to działało.
Zbyt mało czynnika nie jest problemem, uzupełniany był niedawno a problem wystąpił kilka dni po. Zresztą w chłodniejsze dni chłodzi jak zamrażarka...