Nasze Miśki - Lancer [C66A] 1.6 16V - przemiana w GTi.
rosomak1983 - 09-02-2012, 14:37
Derpin napisał/a: | jak jedzie taki za mną na trasie od razu dostaje przeciwmgielne tak samo wale mu długimi jak jedzie na mnie. inaczej można to przetłumaczyć takim ludziom chyba tylko jeszcze tłukąc im reflektory. |
A to o to chodzi ze mi kazdy mruga z naprzeciwka myslałem ze to pozdrowienia
heh zart oczywiscie
m6riano - 09-02-2012, 19:03
Mithrill napisał/a: | Warto nabyć coś w tym stylu? |
Jeśli chcesz brać zenki to tylko w obudowach slim:
1.Możesz je wsadzić w takie miejsce gdzie "pies" nie zobaczy
2.Moim zdaniem(z praktyki) są trwalsze niż te zwykłe w aluminiowych obudowach i mam wrażenie że tak szybko nie przepalają żarników
Więc lepiej dopłacić i wziąć mniejsze i ładniejsze Slimy.
Mithrill - 09-02-2012, 23:26
Chyba, że ludziska, którzy zakładają te żarniki nie mają wyregulowanych świateł, hmmm? To też może być powód.
Po prostu żal mi się robi jak patrzę na mojego Misiaczka wieczorem, a z reflektorów taka żółta bieda świeci.
No dobra, to skoro te pseudo xenony oślepiają i ogólnie są "be" ( ), to może jakieś konkretne żarówki?
Philips BlueVision, lub coś w tym stylu. Co myślicie?
Tylko, że takie żarówki będą pewnie widoczne w reflektorze, prawda? (pojawi się wieśniacki niebieski kolor przy wyłączonych światłach)
Anonymous - 09-02-2012, 23:38
Mithrill, nie wyregulujesz światła z żarnika xenonowego w lampie z lustrem przystosowany do zwykłej żarówki. Nie da rady i jest to technicznie nie możliwe, tym bardziej w autach z ryflowanymi szkłami jakie masz w lancerze. doczytaj było już o pseudo xenonach na forum mase info.
jeżeli tak bardzo się upierasz przy xenonach zrób to tak żeby nikomu nie razić, czyli polerka Twoich szkieł reflektorów na gładko i do tego soczewka zamontowana na odbłyśniku albo i bez odbłyśnika zależy jak to rozwiążesz, potem wycieczka na stację kontroli żeby ustawili wysokość świecenia i ew instalacja palników...
Mithrill napisał/a: | No dobra, to skoro te pseudo xenony oślepiają i ogólnie są "be" ( ), to może jakieś konkretne żarówki?
Philips BlueVision, lub coś w tym stylu. Co myślicie?
Tylko, że takie żarówki będą pewnie widoczne w reflektorze, prawda? (pojawi się wieśniacki niebieski kolor przy wyłączonych światłach) |
wieśniacki to jest xenon w takich ryflowanych lampach blue vision są ok ale nie mają długiej żywotnosci lepiej osram night breaker.
Mithrill - 09-02-2012, 23:45
Tylko pytam... jeszcze niczego nie zakładam.
Myślałem, że te zestawy działają na zasadzie "zamieniamy zwykłą żarówkę na taką samą, tylko w technologii xenon" (czyli po prostu jaśniej świeci, ale cała charakterystyka zwykłego, przedpotopowego reflektora zostaje bez zmian).
No dobra, jutro "oblookam" te Osramy (i proszę mi nie dawać ostrzeżeń za "Osram", nie moja wina, że taką nazwę sobie wybrali! )
Dzięki Derp i reszta wiary!
P.S. A tak na marginesie, ciekawe jak by mojemu Miśkowi pasowały takie lampiszony, jak u deeyaj'a - wypolerowane, z soczewami... szmery, bajery hmmm?
Chyba nie bardzo do takiego auta...
Zielu - 10-02-2012, 01:03
Derpin napisał/a: |
BARDZO GŁUPI pomysł może Tobie będzie się wydawało że widzisz lepiej, ale każdy jadący z naprzeciwka będzie przez Ciebie oślepiany, dodatkowo w razie kontroli poleci dowód, i jak ktoś w ciebie wjedzie policja może uznać współwinę bo ten ktoś powie że go oślepiłeś tymi pseudo xenonami.
Xenon tylko i wyłącznie w soczewce! w lampie z gładkim szkłem - to jest minimum (mimo że i tak bez homologacji) żeby jakoś to świeciło i nie oślepiało innych. |
Spokojnie, bez bulwersu...oczywiście że takie zwykłe zestawy z allegro, bez odpowiednich modyfikacji całego układu lamp (wstawienie soczewek, polerka, wypoziomowanie itd.) można o kant d..potłuc. Zakładam że chyba nikt, kto podchodziłby do tego tematu na poważnie, nie kupowały takiego szitu, tylko coś lepszego, montująć wg. sprawdzonych metod. Można stworzyć dobre xenony "domowym sposobem" ale nie jest to proste.
Dobrze że uświadamiasz
Co do Lancera, chyba najlepiej byłoby wstawić dobre żarówki, np. wspomniane philipsy, osramy. Podobno dobrą alternatywą są też żarówki tungsram megalight, jakościowo niezłe, a konkurencje biją cenowo.
btw. słyszałem opinie że od wszystkich tego typu modyfikacji może się wypalać odbłyśnik lampy. Sam jeszcze nie testowałem, a raczej pójdę w opcję zwykłych pseudo "białych" żarówek.
Mithrill napisał/a: | P.S. A tak na marginesie, ciekawe jak by mojemu Miśkowi pasowały takie lampiszony, jak u deeyaj'a - wypolerowane, z soczewami... szmery, bajery hmmm?
Chyba nie bardzo do takiego auta... |
Wyglądałby trochę nowocześniej. Pytanie tylko czy nie za nowocześnie , patrząc na resztę auta. W końcu to przełom lat 80' 90'.
xluki - 10-02-2012, 01:49
Ja ze swojej strony nie polecam żarówek firmy OSRAM, PHILIPS... szybko się przepalają, cena jest dosyć wysoka (blueVision). Ostatnie OSRAMY COOLBLUE poświeciły może z rok, ale światło niewiele różniło się od normalnej żarówki H4. Obecnie mam TUNGSRAMY MEGALIGHT ULTRA, za które zapłaciłem 29,99zł i powiem, że jestem mile zaskoczony. Światło jest bielsze, świeci dużo lepiej w deszcz.
mouseman - 10-02-2012, 07:18
Mithrill, polecam ci żarówki Philips xtreme vision do tego postojówki bluevision efekt jest super, bialutkie światło, znaczna poprawa widoczności. Takie rozwiązanie mamy we wszystkich naszych miśkach w rodzinie. Ważne żeby był komplet jak napisałem. Co do żywotności mi jedna z H4 przepaliła się dopiero po 5 latach. Po przepaleniu wstawiłem starą żarówke dla porównania, to jest bardzo zauważalna różnica. Oczywiście nowy komplet już czeka na montaż
xluki - 10-02-2012, 10:14
mouseman napisał/a: | Philips xtreme vision | to dokładnie to samo co Tungstam Megalight Ultra za połowę ceny.
Mithrill - 10-02-2012, 10:18
Ilu Mitsumaniaków, tyle opinii...
mouseman, sprawdzę Twoje rozwiązanie, ale zastosuję Tungsramy (co oni mają z tymi fekaliami? ) + postojówki BlueVision™.
Czasami wystarczy mieć pecha. Delikatne żarniki mogą ulec uszkodzeniu nawet przy mocniejszym wstrząsie.
Wjedziesz w jakąś dziurę, albo serię nierówności i można przerwać żarnik.
Zwłaszcza przy ekstremalnie utwardzonym zawieszeniu stosunkowo częściej się to zdarza.
Znajomy, który jeździ na twardym gwincie wymienia żarówki co parę miesięcy...
Różnica temperatur też potrafi "zabić" żarówkę.
Więc raz pojeździsz 2-3 lata, a czasami tydzień (dokładnie taką sytuację miałem kilka dni temu - po roku użytkowania przepaliła się żarówka, a że kupiłem więcej sztuk na zapas, to zmieniłem. Pojeździłem tydzień i znów musiałem wymieniać).
Zielu napisał/a: | Wyglądałby trochę nowocześniej. Pytanie tylko czy nie za nowocześnie , patrząc na resztę auta. W końcu to przełom lat 80' 90'. |
Dokładnie. Mogłaby się zrobić niezła wioseczka. Zbyt ryzykowna przeróbka.
Ale przy większych zmianach w nadwoziu, jak chociażby nowy, bardziej "trendy" lakier,
a do tego elegancki custom bodykit, można by było próbować z takim zabiegiem.
Jednak soczewki chyba bardziej pasowałyby do CB0, niż C6.
R-Man - 10-02-2012, 16:29
Derpin napisał/a: | jak jedzie taki za mną na trasie od razu dostaje przeciwmgielne tak samo wale mu długimi jak jedzie na mnie. inaczej można to przetłumaczyć takim ludziom chyba tylko jeszcze tłukąc im reflektory |
W takim razie takim jak Ty wybijać szyby, bo weźmie sobie taki koleś przyklei worki na szyby, nic nie widzi wokół i myśli to ładne i praktyczne jest. ehhh...
Mithrill napisał/a: | Zielu napisał/a:
Wyglądałby trochę nowocześniej. Pytanie tylko czy nie za nowocześnie , patrząc na resztę auta. W końcu to przełom lat 80' 90'.
Dokładnie. Mogłaby się zrobić niezła wioseczka. Zbyt ryzykowna przeróbka. |
A tam znowu bzdury gadacie ;p Inne auto z japonii, z podobnego okresu i z podobnym frontem miało już takie rozwiązanie i imo wygląda bdb
http://image.nengun.com/m...-0-p1020120.jpg
filll - 10-02-2012, 16:52
W ramach ciekawostki, Lancer z customowymi reflektorami:
Anonymous - 10-02-2012, 22:35
R-Man napisał/a: | Derpin napisał/a:
jak jedzie taki za mną na trasie od razu dostaje przeciwmgielne tak samo wale mu długimi jak jedzie na mnie. inaczej można to przetłumaczyć takim ludziom chyba tylko jeszcze tłukąc im reflektory
W takim razie takim jak Ty wybijać szyby, bo weźmie sobie taki koleś przyklei worki na szyby, nic nie widzi wokół i myśli to ładne i praktyczne jest. ehhh...
|
dobre żarty, wiesz może jak wyglądają przyciemnione fabrycznie szyby ? to właśnie takie mam, a czy wiesz może że przestrzeń wokół kierowcy ma być wg normy przejrzysta na 180stopni i mieć min 70% bądź 75% przejrzystości, a resztę możesz sobie smołą zamalować ? Polecam doedukowanie się a potem pisanie nic nie mających do rzeczy komentarzy.
nawet rozważając czysto teoretycznie jeżeli zaklejone były by u mnie wszystkie szyby to nikomu nie szkodzę poza sobą i nikogo nie oślepię, nikt oślepiony przezemnie nie wpadnie do rowu a ja nie pojadę sobie dalej bo nawet nie będę wiedział że to przezemnie i moje super hiper zenony.
Zielu - 11-02-2012, 00:08
W Nissanie Silvii z powyższego fotka wygląda to w miarę, ale jakoś mi się to średnio w Lancerze widzi..a w tym customowym to już w ogóle. Rzecz gustu Jestem bardziej zwolennikiem OEM-owych rozwiązań, jesli chodzi o design zewnętrzny, typu body kit, lampy.
Mithrill - 11-02-2012, 17:45
Zielu napisał/a: | Jestem bardziej zwolennikiem OEM-owych rozwiązań, jesli chodzi o design zewnętrzny, typu body kit, lampy. |
Ja raczej też... Jak mi się uda pstryknąć fotę, to pokażę Wam co z Hondy Civic zrobił jeden małolat z mojego miasteczka.
Widziałem już tego pomarańczowego Lanca - jest przesadzony, zepsuty.
A reflektory po prostu dopełniają wizerunek maxi tuningowej choineczki.
Zdecydowanie nie pasowałoby to do mojej minimalistycznej wizji.
Byłem wczoraj w sklepie, popytałem o części, sprawdziłem ceny i... kolejny tysiączek trzeba szykować.
Studnia bez dna!
|
|
|