To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - Pajęcza sieć na Mitsu by SPIDER-ek

SPIDER-ek - 08-03-2012, 23:22

Torp12, no właśnie o to jest pytanie dobre, które zadałeś. Sam nie wiem, najlepiej coś pomiędzy.

Takie coś bym zapodał:
http://allegro.pl/alu-fel...2122293857.html
lub
http://allegro.pl/alu-fel...2111587069.html

ale chyba żona mnie zachlasta toporkiem:)

Torp12 - 08-03-2012, 23:28

SPIDER-ek napisał/a:
Torp12, no właśnie o to jest pytanie dobre, które zadałeś. Sam nie wiem, najlepiej coś pomiędzy.

Takie coś bym zapodał:
http://allegro.pl/alu-fel...2122293857.html
lub
http://allegro.pl/alu-fel...2111587069.html

ale chyba żona mnie zachlasta toporkiem:)

To jak chcesz pomiedzy to wez Dunlop Fast Response (jak ma Owczar) albo Sport cos tam i bedziesz zadowolony:)

Co do feluń;) Hmmm MoMo moje ulubione;) Nexty sam posiadam tylko w wersji Antracyt także są mega:)

Te Red Blady tez rozważalem ale jak dostałem zdjecie pokazujace rozstaw dziur na 4 sruby to sobie odpuscilem:] Niestety ale 5 ramienne felgi duza traca przy tylko 4 srubach... Takze zwroc jeszcze na to uwage zanim kupisz:)

SPIDER-ek - 08-03-2012, 23:32

Torp12, dzięki za informacje, to cenne uwagi
m6riano - 09-03-2012, 06:00

SPIDER-ek napisał/a:
ale R16 205/55, felunie muszę tylko skombinować.

1. MICHELIN PRIMACY HP

chcesz moge ci moje 16 pożyczyć, są właśnie na miszelinkach hp to sobie zobaczysz jak sie kleją..;-)

SPIDER-ek - 09-03-2012, 10:27

m6riano, pogadamy na spocie, dzięki
Owczar - 14-03-2012, 21:11

Torp12 napisał/a:
To jak chcesz pomiedzy to wez Dunlop Fast Response (jak ma Owczar) albo Sport cos tam i bedziesz zadowolony:)

Dokładnie, FastResponsy są pośrednie jeśli chodzi o twardość. Szukając też miałem dylemat i padło na te. Chociaż to nie jest najwyższa półka to jestem zadowolony :)

Jeśli chodzi o felgi to ciężko coś fajnego na ten rozstaw. Ja tylko mogę dodać, żebyś nie kupował z 8 otworami na śruby. Jak dla mnie strasznie szpecą całą felgę i kojarzą mi się z chińszczyzną, ale to tylko moje odczucia :)

SPIDER-ek - 18-04-2012, 22:20

Człowiek dobrze się nie obrócił a to już rok mija. Własnie dzisiaj dostałem SMSka że 22 kwietnia mam stawić się na badanie techniczne mojego rekinka:) Ciekawe co wyjdzie:)

Od stycznia praktycznie nic nie grzebałem:)
1. 08 kwietnia - założyłem felgi z oponami letnimi z zeszłego roku bo nie mogę się zdecydować na nowe opony a i felg fajnych nie widziałem jeszcze:)
2. 10 kwietnia - podjechałem na myjnię i dałem SPA miśkowi za 97zł RĘCZNE MYCIE + WOSKOWANIE BEZBARWNE + OPCJA FULL ( sprzątanie wnętrza) - http://www.robowashcenter.com.pl
3. 12 kwietnia - wymieniłem na nowe płaskie wycieraczki szyb prawa - 18" 45mm, lewa - 22" 55mm (kupione w Biedronce komplet za 19,98zł firmy Comparator)

Po za tym tylko tankowanie i jeżdżenie:)

No nic pojedziemy w ciemno na przegląd niech szukają co trzeba naprawiać:) Oby nic bo mam w planach nowy samochód:) Pochwalę się jak się zdecyduję bo ze mną gorzej niż z kobietą:)

Anonymous - 18-04-2012, 22:38

SPIDER-ek napisał/a:
Oby nic bo mam w planach nowy samochód:

to jakaś moda ostatnio ? :mrgreen: :P

SPIDER-ek - 18-04-2012, 22:48

Derpin, mam dwa samochody i jeden trzeba już wymienić bo się znudził, oczywiście Galant na razie zostaje:) .
m6riano - 19-04-2012, 20:30

SPIDER-ek napisał/a:
(kupione w Biedronce komplet za 19,98zł firmy Comparator)

Nie no w szoku jestem...Spiderek robi zakupy w biedronie..;-)

SPIDER-ek - 19-04-2012, 22:08

m6riano, w polsce to tylko jeden człowiek nie robi zakupów w biedronce, bo jak to prezes i w biedronce. Szwagier mi polecał je, a że mam blisko to poszedlem odrazu.
SPIDER-ek - 20-04-2012, 22:31

:)
Dzisiaj z racji że miałem usyfiony samochód, a słonko zaświeciło stwierdziłem że pojadę przemyć samochód który był cały w piasku :)

Ale że miałem jechać jutro na przegląd techniczny, więc stwierdziłem że skoro pogoda ok, to odrazu podskoczę po drodze do sklepu.

Ku mojemy zdziwieniu jak zwykle bez najmniejszych zastrzeżeń przegląd techniczny przeszedł wzorowo. Przetrzepał samochód na szarpakach bo go o to poprosiłem i aż żona się śmiała żeby tak nie szarpał bo się Galant rozleci:)
Wszystko ok podsumowując:)

Sam diagnosta stwierdził, że gdyby ludzie tak dbali o samochody to producenci by nie mieli czego produkować:)

SPIDER-ek - 22-04-2012, 21:42

:) Dzisiaj po wielu przymiarkach do upgrade kompa, nastapił ten dzień. Przebieg: 196306km.
Podjechałem do Artura i podniosłem wersję UKP z 1.1.3 do 2.0.5.

Przy okazji zobaczyłem jak działa OLED na żywo, i kupiłem go.
Za wszystko 180zł (chyba 130zł OLED, a update 50zł jakoś tak)

Montaż OLEDu zostawiam do wolnego w maju.

Podniesienie wersji do 2.0.5 spowodowało wgranie sporo dodatków:

2.0.5 kwiecień 2012
- dodano funkcje "taksometru" dla licznika dziennego TRIP (wyliczanie kosztów podróży)
- zwiększono odświeżanie wskazań prędkości dla wyświetlacza OLED (dla LCD bez zmian)

2.0.4 marzec 2012
- dodano obsługę wyświetlacza OLED (wymagany sprzętowy adapter - szczegóły na stronie www.telwis.pl -> komputery pokładowe -> akcesoria),
- dodano alternatywną możliwość pomiaru spalania gazu tj. na podstawie czasów wtrysków gazowych - szczegóły w instrukcji obsługi rozdział 3.7.4.1,
- dodano możliwość pomiaru spalania na podstawie dwóch sygnałów: czasów wtrysków oraz ciśnienia paliwa (gdzie ciśnienie paliwa nie jest stałe, np. w common-rail 2.0 HDI sterownik SID801) - szczegóły w instrukcji obsługi rozdział 3.7.4.2
- informacja o gołoledzi już poniżej +2 stopni Celsjusza (wcześniej poniżej +0.5C)

2.0.3 styczeń 2012
- dodano niemiecki język menu
- dodano jednostki zużycia paliwa [km/l]
- poprawiono błąd wyświetlania nieprawidłowych jednostek chwilowego zużycia paliwa na postoju dla dedykowanego ekranu DL i DR (wyświetlanie l/100km podczas gdy powinno być l/h)
- poprawiono błąd wyświetlania w trybie standby po odpięciu UKP od komputera PC (brak wyczyszczenia ekranu przed pojawieniem się kolejengo ekranu)

2.0.2 grudzień 2011
- autodiagnostyka pracy LCD (automatyczna reinicjalizacja w przypadku problemów z transmisją na skutek zakłóceń)
- możliwość kalibracji wskazań napięcia
- dodatkowa liczba znacząca dla stałej drogi
- możliwa regulacja podświetlenia z mniejszym skokiem dla jasności <20% (zamiast co 6% to co 2% dla niskich jasności)
- ograniczono pobór prądu w trybie stand-by (max 30mA, typ. 25mA),
- teraz po zaniku zasilania również są pamiętane: logo, jasność podświetlenia lcd

2.0.1
- zmniejszenie odkłócania impulsów VSS (z 0.5ms do 0.2ms)
- zmiana ekranu wygaszenia (temperatura, godzina + napięcie)

2.0.0
- pomiar napięcia akumulatora
- programowa regulacja janości podświetlenia

1.1.3

- 2 języki menu (pl/ang)
- przebieg auta (całkowity)
- inpekcja/serwis z przypominaniem
- przypominanie o niewłączonych światłach
- informacja o gołoledzi
- możliwość zmiany jednostek (tj. prędkość kmh/mph, spalanie w l/100km lub mpg, dystans w km/mil, temperatura w C lub F itd.)
- ekran użytkownika - dowolnie konfigurowalny,
- możliwość aktywowania/dezaktywowania poszczególnych ekranów,
- obsługa dwóch analogowych czujników (dowolne 0-5V) - rysowanie przebiegu na ekranie,
- obsługa sondy szerokopasmowej (pomiar AFR),
- obsługa czujnika ciśnienia doładowania (jednostki bar lub psi),

SPIDER-ek - 26-04-2012, 22:33

Z racji ładnej pogody od dwóch dni zajmowałem się instalacją OLEDa zamiast byłego LCD obsługującego komputer pokładowy UKP ver. 2.0.5:)

Były małe problemy, ale zacznę od początku.

W dniu wczorajszym, wybudowałem LCD i rozpoczołem przymiarki i dopasowywanie obudowy pod nowy wyświetlacz OLED. Niestety nie jest to 1 do 1. Ramka wyświetlacza na płytce jest mniejsza, ale wyżej umiejscowiona, więc znowu musiałem rzeźbić w plastiku. jakoś tam udało się przystosować, niestety pozostały szczeliny. Niby można było by je wypełnić czarnym silikonem. Tylko że to i tak jest za ciemna szybką i tego nie widać. Więc dałem sobie spokój. Mój wyświetlacz po zamknięciu plastikowej obudowy trzyma się i nie potrzeba żadnych mocowań.

Ucieszony montuję wszystko na starych złączach/taśmach itd.
Właczam i pojawiła się lipa.

Podłączam spowrotem LCD, wszystko działa. No więc trochę zgłupiałem, bo pomyślałem że coś nie tak z update sprzętowo/softowym dla wersji OLED, więc podjechałem do Artura i on sprawdził na swojej taśmie, wszystko ok. Sprawdziliśmy inny wyświetlacz w aucie i też kicha. Podłączyliśmy inną tasiemkę w aucie i ok.
No więc co ... tasiemkę szlak trafił która była w aucie. Więc Artur zapodał mi drugą taśmę. I odłożyłem na nastepny dzień.

Dzisiaj znowu prace, już na nowej tasiemce, przeplotłem tasiemkę w aucie (oczywiście męczarnia i gimnastyka) i podłaczam OLED i co i kicha, to samo:) Wyjąłem spowrotem taśmę i podłączam i jest mniej syfu na wyśweitlaczu ale jest.

Okazało się że OLED jest tak czuły że nie może być kabel zrobiony w ten sposób zrobiony, żeby linie szły równolegle.

I w dodatku iść wzdłuż zasilania, oraz jakiś kabli w samochodzi.
Więc rozplątłem pokombinowałem z ułożeniem, zmontowałem i DZIAŁA:)

Poniżej fotki jak to wygląda. Powiem tyle że jest zdecydowanie lepiej w dzień i przede wszystkim nie ma niepotrzebnego podświetlania kryształu jak jest w LCD, tylko tutaj świecą konkretnie punkty tak jak ma być.

mkm - 27-04-2012, 01:35

Nie śledzę tych waszych komputerów, stąd moje pytanie... czy pod klawisze "po zegarku" są przypisane jakieś funkcje?