Nasze Miśki - mystek - Mitsubishi Mirage Turbo '89
idas - 25-07-2012, 15:26
Trzeba było porównać z jakimś "tanim" woskiem jak np. Turtle Wax taki test by się bardziej przydał
mystek - 25-07-2012, 15:39
Megs jest tani, jeśli popatrzysz na wydajność (ja kupiłem używanego Megsa od Ja_gooda jakieś 2 lata temu? Przez ten czas często woskowałem CJtkę - nawet co tydzień, dwa, a jeszcze zostało mi go spokojnie na jedno woskowanie całego auta). W sumie kumpel ma Turtle Waxa, więc jak mi użyczy, to mogę zrobić test 3 wosków
Hubeeert - 25-07-2012, 15:48
mystek napisał/a: | Mirage w stosunku do Colta C50 miał antenę w błotniku, a nie w dachu | bo w słupku A ma automatyczne pasy
mystek napisał/a: | Dodatkowo podłokietnik też nieco inaczej wygląda. | Znów - ze względu na automatyczne pasy i UWAGA! pirotechniczne ich napinacze - nie kombinuj tam bo może być wesoło
mystek - 25-07-2012, 16:24
lol jak to pirotechniczne? coś więcej możesz napisać o tym?
Hubeeert - 25-07-2012, 16:27
Masz opisane w Service Manualu jak to działa.
Mitsubishi już w modelu C5x/C6x oferowało pasy z pirotechnicznymi napinaczami działającymi w razie kolizji.
rosomak1983 - 25-07-2012, 22:27
mystek napisał/a: | jak to pirotechniczne? |
powszechne rozwiazanie w wielu autach.
londolut - 25-07-2012, 22:42
rosomak1983 napisał/a: | mystek napisał/a: | jak to pirotechniczne? |
powszechne rozwiazanie w wielu autach. | Ale nie w `89
Hubeeert - 26-07-2012, 10:14
londolut napisał/a: | rosomak1983 napisał/a: | mystek napisał/a: | jak to pirotechniczne? |
powszechne rozwiazanie w wielu autach. | Ale nie w `89 |
87 - wtedy pokazano C5x na targach
mystek - 11-09-2012, 20:38
Up naprawczy
1. Jakiś czas temu dało się słyszeć, że wentylator chłodnicy zaczął dziwnie chodzić. Wtedy też nagrałem ten filmik:
http://www.youtube.com/watch?v=5JG1s7Le8F0
I tutaj właśnie widać jaką misiek miał temperaturę na postoju. Kiedy autem się jechało, to się nic nie działo oczywiście. Telefon do Leszka, ale miał ruch spory i miałem dzwonić kilka dni później. Przez ten czas wentylator się "naprawił" i zaczął ch(ł)odzić tak jak ch(ł)odził. Byłem mimo wszystko u Leszka, mówił - nie ruszać. Aktualnie jest dobrze, auto się nie grzeje.
2. W ten weekend byłem na Śląsku Miśkiem, zrobiłem gdzieś 230-240km. Wróciłem do domu. Na drugi dzień rano oczywiście inspekcja płynów, jak zawsze po jakiejkolwiek trasie. Oleju trzeba było trochę dolać standardowo. Już miałem nie otwierać zbiorniczka płynu chłodniczego, ale coś mnie tchnęło. Otwieram, a tam pustka. Otwieram korek chłodnicy, a tam sucho . Szukam co jest grane, gdzie jest wyciek. Na "szczęście" płyn w jednym miejscu nie zdołał wyschnąć do końca, więc wyczaiłem, że rozszczelniła się chłodnica na całym obwodzie, patrząc na nią od góry.
Dolałem resztkę płynu ile miałem w samochodzie, akurat tyle, że zapełniła się cała chłodnica i dokupiłem litrówkę wlewając ją do zbiorniczka wyrównawczego. Zasilikonowałem chłodnicę na całym górnym obwodzie jej oraz pęknięcie, które zobaczył dopiero Leszek, ja tego nie widziałem wcześniej :/.
Mimo wszystko diagnoza - wymiana chłodnicy. Oczywiście bardzo trudno dostać takową do Mirage'a, ale poszukałem po necie i Nissens np normalnie produkował takie chłodnice do Colta Turbo. W Inter Carsie bieda, ale pojechałem do zakładu zajmującego się regeneracją chłodnic i znaleźli mi 5szt na stanie takich chłodnic firmy ORL? OTL? OLR? (coś w ten deseń) za 500zł. Cena trochę sporawa więc zacząłem rozkminiać coś innego. Grzebiąc po katalogach Nissensa i po gadce z Klejem padło na chłodnicę z Colta CA0 1.6. Rozmiar 2mm dłuższa ale za to 17mm cieńsza od mojej (16mm CA w stosunku do 33mm Mirage).
Po gadce z Klejem, a wcześniej z gościem co regeneruje chłodnice wybór padł na tą z CA. Zamówiłem ją, więc montaż gdzieś z końcem tego tygodnia lub z początkiem przyszłego.
Póki co po zasilikonowaniu płyn nie cieknie nigdzie i nie ubywa go.
PS: Spalanie z trasy na Śląsk (230-240km) + do tego 34-44km miasto = 8,11/8,41l, także jestem happy, bo w tamtą stronę były nie rzadko prędkości 120-140km/h na autostradzie, natomiast w drodze powrotnej cały czas 5 bieg, 3000rpm i 100km/h.
Ja_good - 11-09-2012, 22:42
mystek napisał/a: | bo w tamtą stronę były nie rzadko prędkości 120-140km/h na autostradzie |
chyba TY..... hahahahha upss.. nie to forum
A z ta chlodnica to ładna buba... no ale jak bedziesz mial swierzynke to przynajmniej jeden problem bedziesz mial z głowy
Ile ten nissens Cie wyszedl ?
Saqu - 12-09-2012, 00:21
lepiej było szukać jednak grubszej chłodnicy, ewentualnie jakiś zamiennik i dorobić mocowania itp.
nie po to do turbo są grubsze chłodnice, żeby wstawiać cieńsze i to o ponad połowę może być za mało wydajna.
Hubeeert - 12-09-2012, 09:52
mystek pogadaj z japaneze - mi bez problemu wysłał z Nissensa dokładnie taka jaka miała być. Zresztą to jest z tego co pamiętam ta sama chłodnica co w E33A GTi
mystek - 13-09-2012, 14:15
#Jagood - hehe, żal paliwa nie znam jeszcze tak dobrze auta w sensie tego ile potrafi łyknąć, wolałem nie ryzykować wysokiego rachunku na stacji
Co do chłodnicy, to nie jest to Nissens. W sumie to nie wiem jaka to firma nie ma mnie w domu, dzisiaj pewnie paczka powinna już być albo już jest, będę wiedział wieczorem. Ważne, że jest nówka, na gwarancji
#Saqu - z tego co gadałem z kolesiem co regeneruje chłodnice, to mówił tyle, że jedyna różnica jaka może wystąpić, to taka, że podczas stania w korkach wiatrak będzie dłużej chodził, bo będzie wolniej wyrzucał ciepłe powietrze. Poza tym nie powinno być różnic.
Również pytałem się mechanika mitsumaniakowego, czy mogę wsadzić jakiś zamiennik, mówi, ze spoko, tylko, żeby się po prostu zmieściła, bo do zbiorniczka płynu do spryskiwaczy jest nie dużo miejsca od chłodnicy, z 4g63 mogłaby nie podejść (8mm dłuższa), dlatego padło na 4g92 (2mm dłuższa).
Przykładowo 4g92 MIVEC ma chłodnicę 8-10mm, a 4g92 SOHC ma chłodnicę 16mm, nieco dziwnie, bo pewnie większość spodziewałaby się odwrotnych wartości
#Hubert - j/w, czyli zamówiona już z 4g92. Do Mirageowego Nissens pewnie cena z kosmosu, skoro jakieś ORL kosztuje 500zł Spodziewam się, że Nissens kosztuje z 600-700zł.
Hubeeert - 13-09-2012, 15:21
mystek napisał/a: | Do Mirageowego Nissens pewnie cena z kosmosu | Mnie kosztowała niecałe 300zł z przesyłką.
Taka sama jest do C58A i C53A N/A
rosomak1983 - 13-09-2012, 16:33
mystek napisał/a: | z 4g63 mogłaby nie podejść (8mm dłuższa), dlatego padło na 4g92 (2mm dłuższa). |
A ja mam z eclipse u siebie w lancerze i pasuje (po obnizeniu górnych mocowań) tyle ze potrzeba gniazdo termostatu z eclipse bo tam jest korek ale to nie problem...
|
|
|