Nasze Miśki - Mitsubishi Sondermodell 

mkm - 03-03-2019, 12:27
  Mitsu to Mitsu    

Jak Mitsubishi jest w oryginale to po zastrzyku finansowym możesz dawać gwarancję    

Tyle, że jest olbrzymi opór psychiczny, żeby przekroczyć wartość zakupu w "serwisie"    

Dam Ci przykład - wiem o dwóch Coltach CA - obydwa zamknęłyby się w budżecie 5-7tys 

Auta bezwypadkowe w pełni fabryczne po dużym serwisie i poprawkach blacharsko lakierniczych - i co?

Chcesz Colta? Taaaak!

Zainwestujesz? Nieeeee...

I tak szukam nowego domu dla Colciaków już ponad rok błagając właścicieli, żeby jeszcze ten rok OC opłacili, a nie złomowali lub puścili dla "rajdowców z Wrak Race"  
												 mkm - 28-06-2019, 20:10
  Niedźwiedź zawitał po długiej przerwie u mnie.

Powód - coś się wydarzyło.

Wyrwało się ucho łącznika stabilizatora z przedniego wahacza. Podejrzewam jakąś przeszkodę terenową    

Dzięki szybkiej pomocy Bzyk_R1 i zaufanemu dostawcy części wahacz był w Krakowie szybciej niż miejsce na podnośniku    

Dziękuję Wam serdecznie Panowie    

Sam Niedźwiedź ma się dobrze. Oprócz wahacza wymagał jedynie nowego oleju, filtrów i czynnika w klimie.

Klimatyzacja miała kłopoty z włączaniem się - winne sprzęgiełko - wystarczyło czyszczenie i regulacja.

Czynnika uleciało sporo, ale układ wydaje się być szczelny.

Klima przeszłą gruntowny przegląd i konserwację.

Wizualnie - praktycznie bez zmian oprócz... przygody z bramą.

Nie wiem co to za brama - nie wnikam, ale tym razem to białe na zdjęciach to podkład i blacha.

Drzwi tylne do wymiany lub lakierowania, przednie tylko do lakierowania. Nakładka zderzaka wyrwana z zaczepami.

Terminy długie, a że akurat miałem puszkę z farbką "high gloss" to uznałem, że czarny metalik czy czarny akryl i tak lepszy niż szaro - biały.    

Szału nie ma ale w oczy się już tak strasznie nie rzuca    

Bzyk_R1 - 28-06-2019, 21:03
  mkm, polecam się na przyszłość. Szkoda niedźwiedzia, widać że ma ciężkie życie. Coś mi się kąty nie zgadzają. Opon nie zjada za bardzo?
												 nahar - 29-06-2019, 08:05
  Planuje zrobić blaszki do mocowania tych małych osłon na zderzak. Jeśli potrzebujesz mogę zrobić więcej.
												 Hugo - 29-06-2019, 08:45
  A pokażcie te blaszki, bo nie zdziwiłbym się gdyby były takie same jak blaszki mocujące nakładki przedniego zderzaka od Galanta VR-4. To miałbym zbędne 3 szt.
												 Krzyzak - 29-06-2019, 09:55
  KSU   

Idź pod prąd!
												 Marcino - 30-06-2019, 00:50

| Krzyzak napisał/a: | 	 		  KSU   

Idź pod prąd! | 	  

a tobie co ?
												 Krzyzak - 30-06-2019, 20:11
  Nie mów, że nie słuchałeś...

https://www.youtube.com/watch?v=zco39I-_wL0
												 mkm - 30-06-2019, 20:56

| Krzyzak napisał/a: | 	 		  KSU   

Idź pod prąd! | 	  

Bardziej "Moje Bieszczady", bo Niedźwiedź od momentu zakupu służył w górach i lasach    

Teraz mu się warunki poprawią - właściciele wrócili do Krakowa, więc eksploatacja będzie mniej męcząca    

Z tego co się dowiadywałem, to na nowych zimówkach zimą budził zazdrość sąsiadów wyjeżdżając pod dom bez konieczności nocowania "na dole"    

| Bzyk_R1 napisał/a: | 	 		  | Szkoda niedźwiedzia, widać że ma ciężkie życie.  | 	  

Muszę stanąc w obronie właścicieli - ma się dobrze. Głownym założeniem było to, żeby nie trzeba było zaprzątać sobie nim głowy. Miało być bezawaryjnie i bezobsługowo - i tak też jest.

Kosmetycznie też go nie zapuścili - wystarczył jeden dzień i zwykłe mycie plus wosk. 

Przepolerowane były tylko prawe drzwi i lampy.

Jeszcze muszę się umówić na spokojną sesyjkę, bo braki w nadkolu już uzupełnione, dokłądka też prosta - niestety w jednym miejscu przywalona wkrętem, ale kołki w progach okazały się tak twarde, że "wywinęły" krawędzie w progu.

Podklepaliśmy na równo, kupiliłęm nowe ori gniazda i klipsy lecz niestety było dalej luźno.

Teraz jest spaxik na końcu i dokładka ani drgnie.

| Bzyk_R1 napisał/a: | 	 		  | Coś mi się kąty nie zgadzają. Opon nie zjada za bardzo? | 	  

Chyba aparat - geometria sprawdzona, prawy przód był rozjechany, ale w stronę rozbieżności - kąty ok. 

Zdjęcia robione już po.
												 Bzyk_R1 - 30-06-2019, 21:12
  Dbaj o niego Maćku bo każdy O1T "z klubu" jest mi bliski. Co do tej blachy na progach to jakaś masakra. Demontowałem nakładki to wiem. Grubość przypomina tę znaną z puszek coca-coli.
												 mkm - 30-06-2019, 21:17
  a znależliście już spaosób na "uszczelnienie" przestrzeni "nadkole - dokładka drzwi"?

Wypłukałem spod dokładki chyba pół wiadra błota. 

Nadkola cały czas w wilgoci - lekka ryska w lakierze i kornik się wgryza.

Na razie grubo zawoskowałem i spryskałem smarem silikonowym, żeby odpychało wodę, ale to tylko na chwilę...

Zastanawiam się czy nie wypełnić tego pianką montażową i "odcisnąć na błotniku".

Oprócz tego jest kolejne miejsce z kornikiem... Lusterka zewnętrzne.

Polecam odkręcić i zobaczyć czy nic złego się nie dzieje.
												 Bzyk_R1 - 01-07-2019, 08:08
  Słyszałem że niektórzy kleją tam uszczelkę gumową żeby się uszczelniło przy domykaniu. Pianki nie stosuj bo wejdzie woda zakwitnie nie wyjdzie już i polecą drzwi. Mi osobiście to nie przeszkadza. Ja stosuję dwa preparaty na to: wiadro z wodą i piwko. Jako że piwo lubię to błota tam nie ma     

Lusterka to znany temat w egzemplarzach z szyberdachem, to znowu efekty brudu w odpływach i korodujących szyn odprowadzających wodę. Zajrzyj tam, może być już nieźle.
												 mkm - 17-07-2019, 17:41
  Tego jeszcze nie grali...

Właściciele Niedźwiedzia wrócili do Krakowa i zamieszkali na nowo postawionym osiedlu.

Dzisiaj w nocy ktoś w garażu podziemnym powycinał autom katalizatory... Te które miały kamerki dodatkowo straciły szyby...  
												 Bizi78 - 17-07-2019, 17:52

| mkm napisał/a: | 	 		  | Dzisiaj w nocy ktoś w garażu podziemnym powycinał autom katalizatory...  | 	  

W dobie Wielkiego Brata nie było tam monitoringu    .
												 mkm - 17-07-2019, 17:56
  Jeszcze nie - osiedle wciąż w budowie...

| 

|  

|