To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Tarcze i klocki hamulcowe

Mandrake - 30-05-2016, 11:28

Ja miałem dokładnie ten sam objaw i jednak okazały się winne blaszki. Dogiąłem je mocno i ucichło. Może spróbuj jeszcze raz je zdjąć i popracować nad nimi
Panocek - 30-05-2016, 15:00

telewizoor napisał/a:
Dobra, mam problem.. piszczy mi prawe przednie koło - próbowałem podoginać te blaszki na klocki ale niestety nic to nie dało. Najczęściej przy dużych prędkościach i zauważyłem że pisk pojawia się po dłuższej chwili bez hamowania, np. prosta, przed zakrętem hamulec - piszczy, po kilku sekundach znowu hamulec - nie piszczy ale jakbym tak przejechał chwileczkę dłużej to znowu zapiszczy. Jakieś rady? :evil:

Ja bym spróbował dać smar do hamulców, takie ATE plastilube choćby. Bo blaszka (o ile mówimy o tej "z tyłu" klocka, nie wskaźnikowi zużycia) na zimno dostaje luzów i drga, co daje pisk.

muscle_car - 31-05-2016, 21:57

Podłączę się i opowiem o swoim zestawie. Założyłem tarcze Mikoda nawiercane i nacinane przód i tył. Klocki Textar, które do tej pory mi pylą a robiłem hamulce z 7-8 m-cy temu. Hamowanie nawet niezłe (już masa sytuacji w których ktoś wyjeżdża mi pod koła albo wchodzi przed maskę) uchroniło już wielu:)

telewizoor jest niewielka przestrzeń pomiędzy blaszką a tarczą. Jeżeli część blaszki (zaznaczone kółkiem ) nie są na swoim miejscu to część zaznaczona prostokątem będzie piszczeć. Górna zaznaczona część blaszki powinna twardo wejść w miejsce na zacisku bez żadnych luzów. Dolne zapobiegają przesunięciu.

Sprawdź jeszcze, czy nie masz czasem pod klockiem kamyczka albo czegoś innego albo sprawdź powierzchnie na klocku czy tam coś nie wystaje.

telewizoor - 31-05-2016, 23:42

Ok, dzięki! :)
kato0007 - 10-06-2016, 12:01

Jakie polecacie i gdzie kupić tarczo bębny + klocki hamulcowe na tył (galant sport 2.5V6)
Za link będę wdzięczny. Pozdrawiam.
p.s. nie wiem czy jest jakiś osobny temat odnośnie linki hamulca ręcznego, jeżeli macie jakąś sprawdzoną też bym prosił o namiar.

Marcino - 10-06-2016, 12:03

Ja kupiwałem linkę chyba na 4cars.pl.... poszukaj chyba Ashika, jest taka jakby nylonowa i łądnie pasuje. Jak znajde gdzie to pisałem to dam znać.
kato0007 - 10-06-2016, 13:10

Byłbym wdzięczny bo są dwie długości tych linek i nie wiem która siądzie.
Pozdrawiam.

komarsnk - 13-06-2016, 16:56

Podbijam pytanie: kto używa tarcz Zimmerman 276/26 z klockami tej samej firmy? Pylą? Dobrze hamują? Może ktoś ma inne klocki na tej tarczy?
Przy okazji pytanie 2: do tarczy 276/26 z jednym tłokiem, zaciskiem gdzie śruba nie jest jednoczesnie prowadnicą, to idą które klocki? Te 55mm czy 58,7mm?
To jest zacisk Akebono czy Sumitomo?

Hugo - 13-06-2016, 19:48

komarsnk, zacisk z systemem Sumitomo. Klocki te mniejsze.
kato0007 - 14-06-2016, 11:57

Macie manuala PL odnośnie wymiany tarcz (wstępne ustawienie szczęk przez, otwór, naciąg główny w podłokietniku i takie tam)?
robertdg - 14-06-2016, 20:23

Wystarczy znależć odpowiedni watek http://forum.mitsumaniaki...1447852#1447852
Ewcia80 - 23-06-2016, 16:30

Hejka.Co moze byc przyczyną,że przy bardzo małych predkosciach(korek)jak hamuje to piszcza mi przednie hamulce?
Fragu - 23-06-2016, 17:39

Piski powodowane są przez drgania klocka.
Zdjąć koło, "otworzyć" zacisk, sprawdzić blaszki trzymające klocki, poczyścić, posmarować, przetestować :wink:

NAKOMI - 29-06-2016, 13:04

Witam wszystkich.
Jestem tu nowy ale wydaje mi się że podpiąłem się do dobrego tematu.
Kupiłem właśnie tarcze i klocki do mojego galanta.
Chciał bym znać wasze opinie co sądzicie o takim zestawie i czy ktoś już miał zamontowane coś takiego.
tarcze : TEXTAR O.E. QUALITY SUPPLIER " produkowane w Niemczech" nie żaden chińczyk, bo wiem że tam też robią.
klocki : SEAL MASTERHPT advanced line.
Dzięki z góry za odpowiedzi

Owczar - 29-06-2016, 13:11

Tarcze moim zdaniem bardzo dobre. Klocków nie znam.