[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] LPG W 2.5 V6 / 2.0 16V
komarsnk - 23-01-2017, 08:15
Krzyzak, pełna profeska i na tym zdjęciu powinni się wzorować gazownicy w przypadku Galanta
Ewcia80, wtryski najlepiej pojedyncze - masz wtedy możliwość ułożenia ich pionowo (dobrze wpływa na ich żywotność) i co najważniejsze - wężyki od wtrysku do kolektora są maksymalnie krótkie i nie wygięte
Krzyzak - 23-01-2017, 11:18
komarsnk napisał/a: | Krzyzak, pełna profeska | dzięki ale to głównie zasługa Owczara i plecho - ten pierwszy mi większość rzeczy podpowiedział a ten drugi już po montażu odpowiadał na wszelkie pytania co zrobić gdy nie działa
na gotowo instalacja wygląda tak: (sory za jakość zdjęcia robioną kalkulatorem)
na pewno da się założyć pokrywę i bez żadnego cięcia
bank nr 1 (pod kolektorem) - trzeba się trochę postarać by tam ładnie rozplanować
bank nr 2 - pod plastikową pokrywą - jest tyle miejsca, że spokojnie się da
i u mnie jest tak, że wkrętki są w portki do głowic a nie w kolektor, więc wężyki mają po 5-6cm, czas dotarcia mieszanki do cylindra jest bardzo krótki, niemal wszystkie wężyki są tych samych wymiarów poza cylindrem nr 6, gdzie przez regulator ciśnienia musiałem wężyk prowadzić drugą stroną i ma ok. 10cm
mogę dodać, że na tym zestawie przejechałem już prawie (w pół roku) 12 000km i zakup instalacji się już zwrócił
komarsnk - 23-01-2017, 14:12
U mnie też mam wkrętki w portkach (kominku - zwał jak zwał ) i też wężyki ok 5 cm. U mnie jest ta różnica, że nie mam kompensacji między rozdzielaczami, a wtryski cylindra 1 i 6 leżą bardziej niż stoją. Ale krótkie wężyki i wkrętki w pobliżu wtrysków benzynowych to podstawa sukcesu
Marcino - 23-01-2017, 15:11
teraz to macie dobrze, bo jest się na kim wzorować i skad czerpać wiedzę, ja 10 lat temu nie miałem nawet kogo zapytać i musiałem zawierzyć instalatorom.
Zgadzam się 2.5 to prosty silnik i dobrze znosi LPG.
Owczar - 23-01-2017, 21:38
Ewcia, FL02 to bardzo dobry filtr. Byle był zamontowany puszką do dołu
Teraz są fajne dystanse do różnych wtryskiwaczy. Zamiast robić nawierty, wystarczy wyjąć wtryskiwacze beznynowe, założyć dystanse i gotowe. Bardzo fajny patent. Nie wszędzie podjedzie, ale tam gdzie się da, to dobra alternatywa. Nie trzeba wtedy zdejmować kolektora i wiercić.
plecho1 - 24-01-2017, 00:40
Podobno montaż z tymi dystansami nie pasuje wszystkim silnikom, niektóre po ich zastosowaniu niezbyt dobrze chodzą na benzynie.
Marcino - 24-01-2017, 07:07
Ja słyszałem ze nie pod każdy typ wtrysku benzyny pasuje. No i chyba w Galancie nikt nie stosował. Ja mam hamskie nawiertki w kolektorze.....
Matti_777 - 31-01-2017, 21:41
Witam
własnie szykuje się do załozenia gazu w swoim aucie.
Byłem w energy i zaproponowali mi takie dwa zestawy:
1. BRC SQ P&D OBD - Włoska instalacja , uznanego na rynku LPG producenta Włoskiego, 100% BRC, nie składak!
Gwarancja: 2 Lata gwarancji bez limitu kilometrów ze zbiornikiem w miejsce koła, Krajowym Pakietem Autoassistance, najlepsza w swojej klasie instalacja
LPG dostępna na rynku, na reduktorze z dużym zapasem wydajnościowym do 300KM, zbiornik do 47L w cenie - 4600 zł http://www.egp.pl/brc.htm
2. KME NEVO - Wtrysk Gazu IV generacja - system składający się z podzespołów Producentów liczących się na rynku LPG. Komputer KME NEVO, Reduktor KME GOLD, wtryskiwacze Baracuda, wielozawór Tomasetto, filtry LPG - Mimar. System, w kompletacji opracowanej przez Energy Gaz Polska, wybierany jest przez Klientów ze względu na profesjonalną integrację z systemem zasilania samochodu oraz na rozsądną cenę. Oferujemy: 2 lata gwarancji, zapas wydajnościowy instalacji do 250KM, zbiornik do 47L montowany jest w cenie, całkowity koszt to 3600 zł http://www.egp.pl/kme.htm
W przypadku instalacji BRC przeglądy LPG wymagane są raz do roku lub co 15 tys. km i kosztują 150zł. W przypadku KME - raz do roku lub co 10 tys. km, koszt to również 150zł.
Do samochodów marki Mitsubishi, Dystrybutor zaleca założenie Lubryfikatora, chroniącego gniazda zaworowe przed uszkodzeniem.
Jednorazowy koszt założenia to kwota 350 zł wraz uzupełnionym płynem, późniejsze uzupełnienie co 15 tys podczas przeglądów gwarancyjnych i kosztuje 40-70 zł
Dodatkowo moga zamontowac wlew LPG pod klapka paliwa(koszt 150zl) w cenie zestawu jesli sie zdecyduje w ciagu 3 dni, a na montaz musialbym czekac miesiac, bo takie maja terminy.
O tym warsztace slyszalem kilka dobrym opinii, ale wolałbym poradzic sie Was, którzy juz maja doswiadczenie z LPG w swoich autkach.
Ciekawi mnie tez Lubryfikator, czy warto zakładac go, co o tym sądzicie?
plecho1 - 31-01-2017, 22:08
Nie pchaj się w BRC a tym bardziej w lubryfikację bo to ściema i wyciągnięcie kasy od klienta. Bierz ten drugi zestaw bo to bardzo dobre komponenty (równie dobre co BRC i wspierasz polską produkcję) a dodatkowo serwis pogwarancyjny BRC jest dużo droższy niż polskich instalacji.
goofy_LLE - 01-02-2017, 07:44
Ja powiem tak. Nie wiem co to za warsztat lecz w dzisiejszych czasach montaż korka pod klapką jest w cenie a nie dopłata 150 złoty. Tak samo za serwis co 10.000 km płace z filtrami i korektami map 50 złoty.
plecho1 - 01-02-2017, 08:34
goofy_LLE, a możesz napisać jakie wtryski i jaki filtr fazy lotnej masz zamontowany? Bo 50 zł to jednak trochę niska cena z taką usługę.
Bury - 01-02-2017, 08:49
goofy_LLE napisał/a: | Nie wiem co to za warsztat lecz w dzisiejszych czasach montaż korka pod klapką jest w cenie a nie dopłata 150 złoty. |
Bzdura.Taki montaż jest bardziej czasochłonny od dziury w zderzaku i musi kosztować.
Jeśli ktoś Ci mówi w cenie tzn,że już to wcześniej doliczył.
Warsztat to nie Caritas Polska i nic od warsztatu nie dostaniesz za darmo.
goofy_LLE napisał/a: | Tak samo za serwis co 10.000 km płace z filtrami i korektami map 50 złoty. |
Ktoś Cie kłamie.
Po co korygować mapy co 10 tyś km
Taka instalacja raz dobrze ustawiona ma pracować latami(pod warunkiem,że się nic fizycznie nie zepsuje)
Poprzednim galantem zrobiłem ok130tys km bez regulacji.
Obecnym ok 20tys km i nie widze potrzeby grzebania w ustawieniach.
Krzyzak - 01-02-2017, 08:57
Mam zestaw bardzo podobny do nr 2 i bardzo sobie chwalę. Jedynie komp mam Polski TECH326 a reduktor Silver zamiast Gold.
Bury napisał/a: | Taki montaż jest bardziej czasochłonny od dziury w zderzaku i musi kosztować. | niespecjalnie zauważyłem różnicę - wg mnie szybciej i wygodniej kładzie się wąż po rurze wlewowej, ale co kto lubi (ps. - sam wszystko montowałem)
Bury - 01-02-2017, 09:22
W wiekszosci aut poprawne zamocowanie samego wlewu jest bardziej czasochłonne niz w zderzaku.Często trzeba dokupic maly wlew,bo duzy jest w zestawie z wielozaworem.
Dlatego ja uwzam ze fair jest powiedziec uczciwie ze bedzie dopłata,niz ukrywac usluge w cenie całości i klamac ze robi sie cos gratis.
Dario1986 - 01-02-2017, 09:28
Matti_777, , ale odpuść sobie ten zakład... są bardzo medialni i to by było na tyle. Byłem u nich 2 razy i wyceny były mocno mocno zawyżone i jak się później okazało błędne... nie skorzystałem z ich usług.
Był tez u nich kolega z pracy z Pacyficą 3,5v6 na regulacje + wymiana filtrów. Po wyjeździe od nich jeździła gorzej niż jak ją przyprowadził. Dopiero gdy oddał auto na "gwarancje" i patrzył im na ręce to ustawili w miarę poprawnie ale już na postoju, a pierwotna regulacja była pod obciążeniem... jak było nie wiadomo. Zapłacił za całość ok 200 pln.
Zapraszam do tematu o LPG w Warszawie, dowiesz się gdzie warto montować i gdzie użytkownicy montowali instalacje.
http://forum.mitsumaniaki...=16627&start=75
ewentualnie na LPG forum tez masz warsztaty polecane i nie polecane do których Energy zdecydowanie należy...
|
|
|