[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] LPG W 2.5 V6 / 2.0 16V
Matti_777 - 01-02-2017, 10:16
dobra dzięki wszystkim za podpowiedzi, zatem poszukam zestawu 2 KME, ale juz w innym zakladzie.Lubryfikacji podziękuję i raczej wezme wlew pod klapką. W takim razie biore się za przegladanie forum
.
Cytat: | Bierz ten drugi zestaw bo to bardzo dobre komponenty (równie dobre co BRC i wspierasz polską produkcję) |
w sumie racja lepiej kupowac i promowac nasze produkty
Jeszcze jedno pytanko, cena 3600 to jest cena adekwatna do zestrawu nr 2, KME Nevo?
Dario1986 - 01-02-2017, 10:33
ja za
stag qmax 6
KME GOLD
Hana Zielone
wlew pod klapką
butla 53l (wchodzi ok 45-46l, )
zapłaciłem 2900, tyle że montowałem w Zamościu w firmie która bdb robi montaż ale nie zna się na strojeniu i wrzuca gotowe mapy. Wiec znalazłem gościa z lpg forum w Warszawie z którym stroiliśmy po AFR pod obciążeniem po mieście i na autostradzie- zapłaciłem 130 pln, a trwało to ok 4h łącznie ze sprawdzeniem całej instalacji, ustawieniem reduktora bo za niskie ciśnienie było, podpiłowaniem pokrywy zaworów bo delikatnie uciskała jeden z przewodów.
Jak byłem na przeglądzie w warsztacie w którym montowałem to koleś jak zobaczył mapę to powiedział - ale to chyba nie u nas było strojone
sam montaż przeprowadzili poprawnie.
plecho1 - 01-02-2017, 10:35
Przy 6 cylindrach często instalacje zaczynają się od około 3000zł więc cena jest w normie. Cena samych podzespołów w detalu wyjdzie pewnie około 2000 a reszta to kwestia warsztatu. Co do sterownika to nie musi być KME bo większość sterowników ma podobną funkcjonalność i raczej warto skupić się na fachowości i uczciwości warsztatu.
Hany już nie mają takiej jakości jak kilka lat temu więc osobiście teraz nie brał bym ich pod uwagę a reszta jak najbardziej OK.
Dario1986 - 01-02-2017, 11:18
plecho1 napisał/a: | Hany już nie mają takiej jakości jak kilka lat temu |
u mnie już ok 32 tys km na hankach i póki co najmniejszego problemu nie ma (odpukać )
plecho1 - 01-02-2017, 11:26
Oby tak było do około 100 tys km ale niektórzy twierdzili, że problemy zdarzały się już przy około 30 tys km.
Dario1986 - 01-02-2017, 11:30
tylko nie wiem czy problemy o których piszesz nie były przypadkiem z czerwonymi hankami... no nic, czekamy w nadziei że nic się nie będzie działo
plecho1 - 01-02-2017, 12:18
Te Hany różnią się tylko wbudowaną dyszą kalibracyjną bo kiedyś producent Han wymyślił wtryski z różnymi wydajnościami a w większości innych wtryskach te dysze rozwierca się samemu . Obecne Hany mają już dysze wykręcane i umożliwiające rozwiercenie.
Owczar - 01-02-2017, 15:31
Ja jestem sceptycznie nastawiony do wiercenia. Według mnie nie są się tego zrobić tak precyzyjnie jakbym tego chciał
Do hanek warto dać porządny filtr fl z odstojnikiem. W galancie czerwone maja juz 50k. Krótkie trasy, niska temp przełączania i nadal bez problemu.
W lexusie mam te nowszą serię niebieskich. 45kkm za nimi i nie widzę żadnych problemów. Choć szczerze mówiąc ja bym teraz szedł w keihin. Strojenie banalne, trwałe i zawsze mam pewność, że w OL jest ok.
Bury - 01-02-2017, 17:17
Dario1986 napisał/a: | ja za
stag qmax 6
KME GOLD
Hana Zielone
wlew pod klapką
butla 53l (wchodzi ok 45-46l, )
zapłaciłem 2900, tyle że montowałem w Zamościu w firmie która bdb robi montaż ale nie zna się na strojeniu i wrzuca gotowe mapy. Wiec znalazłem gościa z lpg forum w Warszawie z którym stroiliśmy po AFR pod obciążeniem po mieście i na autostradzie- zapłaciłem 130 pln, a trwało to ok 4h łącznie ze sprawdzeniem całej instalacji, ustawieniem reduktora bo za niskie ciśnienie było, podpiłowaniem pokrywy zaworów bo delikatnie uciskała jeden z przewodów.
Jak byłem na przeglądzie w warsztacie w którym montowałem to koleś jak zobaczył mapę to powiedział - ale to chyba nie u nas było strojone
sam montaż przeprowadzili poprawnie. |
Napisz kto zakładał.
Często mam pytania komu oddać w Zamościu i szczerze nie widziałem naprawdę porządnie zamontowanej instalacji,niektóre są wręcz tragiczne,mało tego poniszczone są przy tym samochody.
goofy_LLE - 01-02-2017, 19:13
Bury napisał/a: | goofy_LLE napisał/a: | Nie wiem co to za warsztat lecz w dzisiejszych czasach montaż korka pod klapką jest w cenie a nie dopłata 150 złoty. |
Bzdura.Taki montaż jest bardziej czasochłonny od dziury w zderzaku i musi kosztować.
Jeśli ktoś Ci mówi w cenie tzn,że już to wcześniej doliczył.
Warsztat to nie Caritas Polska i nic od warsztatu nie dostaniesz za darmo.
goofy_LLE napisał/a: | Tak samo za serwis co 10.000 km płace z filtrami i korektami map 50 złoty. |
Ktoś Cie kłamie.
Po co korygować mapy co 10 tyś km
Taka instalacja raz dobrze ustawiona ma pracować latami(pod warunkiem,że się nic fizycznie nie zepsuje)
Poprzednim galantem zrobiłem ok130tys km bez regulacji.
Obecnym ok 20tys km i nie widze potrzeby grzebania w ustawieniach. |
Źle się wyraziłem sprawdza mapy a w razie potrzeby koreguje.
Ja zakładałem już gaz w czterech samochodach w jednym warsztacie i zawsze pod klapką. Twierdzą, że instalacja ma wyglądać, a raczej ma być jak najmniej rzucająca się w oczy.
Tym bardziej przegląd za co płacić 150 złoty. Za wymiane filtra w porywach do dwóch. Koszt w detalu filtra do V to 35 złoty max firmy czachaj, czuchaj czy jak im tam.
Krzyzak - 02-02-2017, 09:05
goofy_LLE napisał/a: | firmy czachaj, czuchaj czy jak im tam | czaja
filtry są oczywiście min. 2 - fazy ciekłej i lotnej
(plus siateczka na przewodzie w zabiorniku)
Dario1986 - 02-02-2017, 13:02
Bury napisał/a: | Napisz kto zakładał.
Często mam pytania komu oddać w Zamościu i szczerze nie widziałem naprawdę porządnie zamontowanej instalacji,niektóre są wręcz tragiczne,mało tego poniszczone są przy tym samochody. |
u Malca na granicznej. Kolega grzybo w swoim EA5A tez tam montował i jest zadowolony bo mi polecił ten warsztat. inny kolega w Vectrze C 1,8 montował i tez wszystko ok.
Delikatne poprawy były właśnie z pokrywą zaworów, strojeniem, zbyt niskim ciśnieniem na reduktorze, ale i tak wiedziałem że oni się na strojeniu nie znają i że będę robił mapę pod obciążeniem, a dzięki Owczarowi zdecydowałem się to zrobić po AFR.
a co do montażu to jedyna uwaga to że butla została zamontowana pod wiatr... na to im nie zwróciłem uwagi przy montażu i wyszło jak wyszło.
Ja w miarę wiedziałem co chcę, pogadałem z właścicielem o montażu i częściach a z gościem który montuje o furze, i może po prostu się przyłożyli do tego. Ciężko powiedzieć. ja z instalacją nie mam problemów.
Jak będę w Zamościu to mogę Ci pokazać jak to u mnie wygląda to sam ocenisz.
Ewcia80 - 02-02-2017, 23:13
Hejka,Czy ktos moze mi wytlumaczyć pewne zasady regulacji i dobioru wtryskiwaczy oraz dysz do auta.Musze wymienic wtryskiwacze w galu 2.5 v6 po II lifcie.Bylam zdecydowana na barracudy ale ponieważ okazalo sie ze zmieniam auto w ciagu 6 mcy to zeby dalej jezdzić na lpg zaloze cos budzetowego.teraz mam acw01 bfc.Dysze mam tam "fabryczne" czyli 1,5 mm.Ostatnio regulacja byla robiona 25 tys km temu i przez ten czas ani razu nie zapalil mi sie check engine.jesli tak to moge zalozyć że silnik dostaje odpowiednia ilosć gazu nie za malą żeby nie wyplalo zaworow ani nie za duzą zeby nie niszczylo katalizatora?Do tej pory uwazalam ze jak sie nie zapala check to z parametrami mieszanki paliwowo-powietrznej jest wszystko ok.Czy jednak jestem w bledzie?Jesli zakupie ac w01 zwykle to przed autokalibracja oraz przed ustawianiem map na trasie jakie powinnam mieć dysze oraz cisnienie w reduktorze?
plecho1 - 03-02-2017, 06:50
Średnica dysz zależy od zapotrzebowania na paliwo, od ciśnienia gazu i od szybkości wtryskiwaczy gazowych, zapotrzebowanie na paliwo zleży od mocy z cylindra i od czasu wtrysku benzyny.
ACW01 BFC (w sumie nie wiem po co Ci ktoś je założył) są dość wolne więc zastosowano tak maleńkie dysze aby wtryski nadążały podać odpowiednią dawkę na biegu jałowym a przy większych dyszach pewnie pracowały by zbyt szybko i nie stabilnie i nie były by w stanie regularnie podawać odpowiedniej dawki. Na pewno ACW01 sprawdziły by się tu o wiele lepiej bo są trochę szybsze. W tych ACW01 dał bym dysze 2,6 lub 2,8, najlepiej dać największe jakie się da bo przy za małych może z kolei brakować paliwa przy pełnym obciążeniu.
Napisz jak zachowywała się u Ciebie instalacja właśnie przy kręceniu silnika pod czerwone pole na 2,3 czy 4 biegu bo przy tak małych dyszach to raczej mogło dochodzić do zapętlenia i przez to przerzucać na benzynę lub gazownik po wyżej jakichś obrotów mógł ustawić przełączanie na benzynę aby zamaskować swoje błędy.
Krzyzak - 03-02-2017, 08:17
Ewcia80 napisał/a: | Czy ktos moze mi wytlumaczyć pewne zasady regulacji i dobioru wtryskiwaczy | laseczko nasza miła, wydaje mi się, że to będzie enaf (dotyczy Barracud, ze strony Alexa):
|
|
|