Off Topic - Chcę powiedzieć, że...
Fragu - 25-03-2009, 13:16
Najlepiej wczoraj wieczorem wyglądał parking Auchan, w dzień śnieg posypali solą, roztopiło się, wieczorem wszystko zamarzło..wieeeelkie lodowisko .....na letnich samochód daaaaaaaleko leci bokiem
rosomak1983 - 25-03-2009, 15:07
apikus napisał/a: | rosomak1983 napisał/a:
A niektórzy jezdza w zimie na alusach
A to jakaś zbrodnia? Ja mam alufelgi na zimę, ale opony zimowe.
|
przeciez ja tez mam alusy na zime... nie zauważyłes ze sie chce pochwalic Marcin-Krak napisał/a: | to np w Krakowie nie mają już kasy na odśnieżanie, kupno soli, a drogi sa bardziej dziurawy niż ser szwajcarski |
jak to nie maja kasy? przeciez z nimi jest umowa na wykonanie zadania. MIasto płaci co roku i musza wykonac.
Anonymous - 25-03-2009, 15:16
Ja mam w Pajero wielosezonowe AT'ki na aluskach.
Mam ten zestaw, bo nie jeżdżę w typowym mieście - światła, jazda, światła, jazda itd. tylko krótkie "trasy" - 10km i teren. Przy moim typie jazdy przez 3 lata sprawdza się wyśmienicie
Marcin-Krak - 25-03-2009, 18:20
rosomak1983 napisał/a: |
jak to nie maja kasy? przeciez z nimi jest umowa na wykonanie zadania. MIasto płaci co roku i musza wykonac. |
Zauważ że ostatnio zimy były łagodniejsze - więc w tym roku dali mniej kasy.
Zima jednak dała w kość.
W Krakowie mieli 7 mln, wydali 16. Dziur w drodze od groma, łatanie kosztuje - więc stąd problemy finansowe.
A i tak jesteśmy najbardziej zadłużonym miastem w Polsce
rosomak1983 - 25-03-2009, 18:34
Marcin-Krak, z tego co mi wiadomo to wynajmowana jest firma do odsnieżania dróg (niewiem czy w miastach) i płacone jest z góry za robote... Po prostu maja zapewnic porzdek na drogach za tyle i tyle kasy. Jak zima jest lekka sa w przód jak nie moga byc w tył. Takie posadam informacje przynajmniej...
PiotrBe - 25-03-2009, 20:46
rosomak1983 napisał/a: | Po prostu maja zapewnic porzdek na drogach za tyle i tyle kasy. Jak zima jest lekka sa w przód jak nie moga byc w tył. Takie posadam informacje przynajmniej... |
No bo tak to mniej więcej sie odbywa - podobnie jak pielęgnacje zieleni miejskiej, jak suchy rok, to firma wydaje kase na podlewanie, jak mokry, to ok. Chwasty i tak rosną;D. Z tym "w plecy" to nie jest tak jednoznacznie, bo przecież żadna firma nie jest instytucją charytatywną i (przynajmniej z zasady) nie doplaca do swojej dzialalności. Każda usługa wykonywana jest po to, zeby zarabiać. Albo ja jestem idealistą
cns80 - 25-03-2009, 22:24
rosomak1983 napisał/a: | Marcin-Krak, z tego co mi wiadomo to wynajmowana jest firma do odsnieżania dróg (niewiem czy w miastach) i płacone jest z góry za robote... Po prostu maja zapewnic porzdek na drogach za tyle i tyle kasy. Jak zima jest lekka sa w przód jak nie moga byc w tył. Takie posadam informacje przynajmniej... |
PiotrBe napisał/a: | No bo tak to mniej więcej sie odbywa - podobnie jak pielęgnacje zieleni miejskiej, jak suchy rok, to firma wydaje kase na podlewanie, jak mokry, to ok. Chwasty i tak rosną;D. | Nie do końca tak. Są różne typy umów:
1. Ryczałt - Tu płaci się za gotowość w całym okresie umowy i nikogo nie obchodzi czy będzie śnieg czy nie. Plusy(zawsze gotowe), Minusy(bardzo drogo).
2. Kalkulacja krotności usługi - Tu podpisuje się umowę ze skalkulowaną ilością danych prac. Podstawą wynagrodzenia jest kosztorys i rozliczenie wykonania prac. Jeśli podpiszemy umowę na np. 20 odśnieżań, a będzie tylko 10 to płacimy za 10. Jeśli będzie 20 to płacimy za 20. A jak będzie potrzeba 30 to na dodatkowe 10 trzeba podpisać kolejną umowę z zachowaniem prawa zamówień publicznych i dyscypliny finansów publicznych. Plusy(zwykle tanio), Minusy(bardzo trudno oszacować ile śniegu spadnie i czasochłonne negocjowanie kolejnych umów).
Nie jest to takie proste
Cezar - 26-03-2009, 00:01
... ze do poszukiwanych autek dolaczyl Focus. Kumpel wlasnie kupil, a jak to sie prowadzi - bajka
rosomak1983 - 26-03-2009, 00:24
Cezar napisał/a: | ... ze do poszukiwanych autek dolaczyl Focus. Kumpel wlasnie kupil, a jak to sie prowadzi - bajka |
słyszałem bardzo pochlebne opinie na temat wł. jezdnych tego autka.
Cezar - 26-03-2009, 00:30
Ja juz dawno slyszalem, ale dopiero wczoraj przetestowalem
Hubeeert - 26-03-2009, 01:44
usunąłem wczoraj ponad 1100 nieaktywnych użytkowników to raz a dwa, że od 1 listopada do teraz przybyło nam 3254 użytkowników...
PiotrBe - 26-03-2009, 07:39
cns80 napisał/a: | Nie jest to takie proste |
Jednak jeden z bliźniaków mial racje. W tym kraju wmawiaja nam, że białe jest białe, a czarne, czerwone
i jeszcze jedno, dowiedziałem się w poniedziałek, o istnieniu INSTYTUCJI CZYNNEGO ŻALU. Początkwo myślałem, że Pani w urzędzie, sobie ze mnie jaja robi. ale jednak nie. Słyszeliście juz o czymś takim, czy ylko ja jakiś taki ciemny jestem:-)?
Morfi - 26-03-2009, 07:47
"Instytucję czynnego żalu definiuje art. 16 ustawy. Zgodnie z tym przepisem sprawca przestępstwa lub wykroczenia skarbowego nie podlega karze za ten czyn, o ile - po jego popełnieniu - zawiadomi o nim organ powołany do ścigania oraz ujawni jego istotne okoliczności, a w szczególności osoby współdziałające w jego popełnieniu."
Też nie wiedziałem
PiotrBe - 26-03-2009, 08:25
definicja niezła. Ja spóźniłem sie jeden dzien z opłata skarbową za samochód i musiałem napisac pismo wyjasniające. Napisałem takie, ze wychodzać widziałem, jak sobie je urzędniczki przekazują i czytając zaczynają się śmiać. Myślałem naprawdę, ze kobieta podchwyciła ton mojego wyjaśnienia i zakpiła sobie ze mnie. Polskie przepisy, coraz bardziej mnie zadziwiają.
gulgulq - 26-03-2009, 08:31
Morfi napisał/a: | "Instytucję czynnego żalu definiuje art. 16 ustawy. Zgodnie z tym przepisem sprawca przestępstwa lub wykroczenia skarbowego nie podlega karze za ten czyn, o ile - po jego popełnieniu - zawiadomi o nim organ powołany do ścigania oraz ujawni jego istotne okoliczności, a w szczególności osoby współdziałające w jego popełnieniu."
Też nie wiedziałem |
prawie jak spowiedź - sam sie przynajesz do winy
wczorja mój kumpel z pracy dostał pismo ze skarbówki bo coś tam za poźno wpłacił i przyszło wezwanie do dopłaty: 80 groszy. Poleconym za 3.55
|
|
|