[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] LPG W 2.5 V6 / 2.0 16V
Ewcia80 - 19-02-2017, 11:58
Hejka.A wiec sprawdzilam sonde bank 1 sensor1 i bank 2 sensor1.I tak:podczas normalnego przyspieszania/jazdy zarowno na pb i lpg sondy chodza w zakresie od 0,1 do 0.9.Natomast kiedy jade 40 na trojce i gaz do dechy to sonda na pb jedzie do 0,9 i tak zostaje ale w momencie przelaczenia na lpg wykres sond spada do 0,1 .O co tu chodzi?
Owczar - 19-02-2017, 13:17
Jest za ubogo w open loop.
Ewcia80 - 19-02-2017, 14:10
Czyli co robić? Czy to wina zbyt wolnych wtryskiwaczy czy braku strojenia afr? Przy codziennej jeździe tak można jeździć bo najczęściej zauważyłam że jest pętla zamknięta. Czy zmiana na barakudy coś zmieni?zauważyłam tez ze jak przełącza z Pb na LPG to najczęściej korekty krótkie idą bardziej na minus.
Owczar - 19-02-2017, 16:15
Podnieś mnożnik dla długich czasów wtryskow tak, aż wykres sondy pójdzie do góry. Jak zmieni stan to zwiększ mnożnik jeszcze o jakieś 17-18 procent. Jazda w OL w tej chwili może powodować wysokie temp spalania i uszkodzenie gniazd zaworów.
Na Twoim miejscu poszukalbym kogoś kto stroi po Afr w okolicy i porządnie to ustawił. Mimo wszystko przy pierwszym podejściu nie będzie łatwo zrobić tego idealnie.
Krzyzak - 19-02-2017, 16:42
Ewcia80, to niesprawiedliwe, żebyś miała wiedzę praktyczną większą niż połowa warsztatów LPG
Ewcia80 - 19-02-2017, 17:26
Panowie moja wiedza jest mizerna i raczej wyczytana a nie praktyczna.Ale do rzecz:czytałam ze wazne jest aby dobrać wtryskiwacze lpg odpowiednie do szybkości wtryskow benzynowych.I teraz jak to rozumieć że w mitsu na wolnych obrotach wtryskiwacze mają około 2,5 ms?To znaczy że ich cykl otwarcia i zamkniecia tyle wynosi?Ja mam takie ze czas otwarcia to 2,4ms a czas zamkniecia 1,7ms.Czyli w sumie cykl wynosi 4,1 ms.Czytalam tez ze moznoznik pocztkowy powinien być miedzy 1,2 a 1,4 ale lepiej zeby bylo kolo 1,2 a przy max czasach wtryskow benzynowych mnoznik powinien byc 1.Czyli Jesli od poczatku mniznika juz te moje wtryskiwacze lpg sa tak wolne to pewnie pod koniec max czasow dla pb te wtryski gazowe juz na pewno sie nie wyrabiają.Czy dobrze rozumuje?Jesli tak to powinnam je wymienić na szybkie a takie sa barakudy lub ich klon czyli lpgtech yeti.I jesli nawet wymienie te wtrsykiwacze i gazownik ustawi instalacje przy pomocy laptopa i czytnika obd to bez regulacji afr nadal bedzie za ubogo w open loop?W lublnie takie strojenie afr kosztuje az 250 zl.Ciekawe ile % uzytkownikow lpg w Polsce korzystalo z regulacji afr?
Owczar - 19-02-2017, 18:00
Mało ludzi ma świadomość - sam nie miałem jak zakładałem lpg w galancie.
Ja w Warszawie stroilem za 150. Sam myślę o zakupie zestawu staga do strojenia po Afr. Wbrew pozorom lpg jest bardzo często przyczyną awarii głowic. Oczywiście źle wystrojone. Ja sam auta z lpg bym nie kupił właśnie przez podejście gazownikow do strojenia.
Jak się ma większe doświadczenie to można wyatroic bez sondy. Metoda o której pisałem wyżej się sprawdza. Inny sposób to wtryskiwacze keihin. One mają liniowa charakterystykę.
[ Dodano: 19-02-2017, 18:06 ]
Na forum Lexusa gdzie zawory ustawia się na płytki było bardzo dużo przypadków uszkodzenia głowic. Od dłuższego czasu większość zakladajacych wybiera warsztaty, które stroja jak należy.
Ewcia80 - 19-02-2017, 18:10
Owczar a czy moglbyś sie odnieśc do tego co napisalam/pytałam a ote czasu otwarcia/zamkniecia?czy dobrze to napisałam?czy o to chodzi?
Owczar - 19-02-2017, 18:20
Czasy wtryskiwaczy zależą od samego wttyskiwacza, ciśnienia itd. Ogólnie nie sugeruj się tak do końca innymi wzorcami.
Przy słabszych wtryskiwaczach nawet dąży się do większego mnoznika bo wtryskiwacze nie wyrabiają.
Ten mnożnik dla długich czasów równy jeden to też mit bo zależy od wydajności i ciśnienia. U Ciebie prawdopodobnie jest za mało, bo sonda rysuje na ubogo. Nawet jak rysuje bogato a Afr jest koło 14 to jest gorąco...
Ewcia80 - 19-02-2017, 18:37
Owczar to co mam teraz zrobić wiedzać w koncu ze nie jest ok?Zmienić wtryskiwacze i regulacja laptopem i przez obd a potem szukać regulacji afr?Czy uważasz że sama regulacja afr przy tych zbyt wolnych wtryskiwaczach ma wogole sens?
Owczar - 19-02-2017, 18:42
Ja bym spróbował wyatroic to na tych wtryskiwaczach.
Na początek w close loop. Jak się uda, to wtedy w open loop.
Czasy wtryskiwaczy można skrócić zwiększając ciśnienie. Dlatego proponuję zlecić to komuś obeznanemu, kto wycisnie z tych podzespołów co się da. Do tego czasu unikaj gazu w podłodze.
Jeśli wtryskiwacze się nie zapetla na tym cisnieniu to nie ma się co martwić. Ale to już wychodzi w open loop.
Możesz przypomnieć jakie masz teraz wtryskiwacze?
plecho1 - 19-02-2017, 19:04
Napisz tylko czy sonda idzie na ubogo bezpośrednio podczas przełączenia na LPG czy dzieje się tak jak jedziesz na LPG i wtedy gaz w podłogę bo jak w tym drugim przypadku to oczywiście jest za ubogo. A ubogo może być z tego powodu, że albo tak są skalibrowane te wtryski żeby na jałowych nie było zbyt bogato (tak kiedyś miałem u siebie na Valtekach) albo pada ciśnienie. Ale z drugiej strony jakby było zbyt ubogo to w programie od LPG powinien pojawić się błąd zapętlenia. Zresztą najlepiej było by przejrzeć oscyloskop Staga z takiej przejażdżczki.
Ewcia80 - 19-02-2017, 19:07
Teraz mam ac w01bfc.Tak sie zastanawiam że w tym close loop calkiem dobrze wyregulowane jest chyba bo tak jak czytam na lpg forum to sporo jest postow ze komus wywala jakies bledy mieszanki itp.U mnie przez ponad rok nic nie wywalilo.To moze w tym close loop jest ladnie wystrojone ale w pewnym momencie te wtryskiwacze juz nie daja rady i dlatego jest najgorzej przy pelnym obciazeniu?Cisnieniem na reduktore tez nie chce mieszcać bo to jest acr01 i tam najlepiej jak sie nie reguluje.Nie wiem juz co mysleć
[ Dodano: 19-02-2017, 19:12 ]
Witaj Plecho.Wlasnie jak mam duze obciazenie i wciskam gaz w podloge jadąc na pb i taj jade kilka sekund to sonda pokazuje 0,9 v czyli bogato i w momencie zmiany na lpg sonda idzie na 0,1 v.Jak to samo robie bedac caly czas na lpg to sonda pokazuje okolo 0,3 v max.
Owczar - 19-02-2017, 19:17
W OL błędów nie pokaże. Gdyby reduktor nie wyrbial to stag by zwiększał czasy wtryskow. Na pierwszy rzut oka jest za niski mnożnik. Ani sterownik silnika ani lpg nie robi diagnostyki w tym trybie.
Sonda 0.3 świadczy że jedziesz w okolicach stechiometri. Zwiększ mnożnik dla długich czasów i obciążeń o 18 procent. Jak masz np. Mnożnik ok 1, to daj 1.2.
plecho1 - 19-02-2017, 19:22
Z wtryskami to chodzi dokładnie o to ,że jeśli ich czas otwarcia i zamknięcia trwa powiedzmy 4,1ms to powinny być tak ustawione wraz z ciśnieniem aby czas na jałowych nie był krótszy niż ten co deklaruje producent. Ale jest też druga strona czyli maksymalny czas wtrysku aby jeszcze nie doszło do zapętlenia czyli aby wtryskiwacz zdążył się otworzyć i zamknąć przed odpaleniem mieszanki i podał w tym czasie odpowiednią ilość paliwa. Jeśli wtryski gazowe są zbyt wolne a np. układ paliwowy w aucie oparty jest na bardziej wydajnych wtryskach które przez to otwierają się na krótszy czas to wtedy może być problem z pogodzeniem tych dwóch stanów pracy czyli biegu jałowego z maksymalnym obciążeniem. Wydaje mi się jednak, że mimo wszystko na tych wtryskach powinno dać się to zrobić bo 4,1ms to jeszcze nie jakoś strasznie dużo.
|
|
|