To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Off Topic - Chcę powiedzieć, że... cz. V czyli REKREACJA

JCH - 09-08-2013, 17:31

mjsystem napisał/a:
fergul11 napisał/a:
nie mam okazji sluchania "3" ale mam wspomnienia
Nie ma "3" na necie? :shock:
Oczywiście, że jest :) :arrow: http://www.polskieradio.pl/Player?id=-3
Albo via GG można słuchać.... :roll:

mkm - 09-08-2013, 17:44

Morfi napisał/a:
Tak bo mam dosyć dzikich wysypisk i te 10 zł mnie nie zbawi.

Zeby to było 10 zł... U nas w spółdzielni mówi sie o 36-tu za niesegregowane, ale to dowiemy się jak będzie rachuneczek w skrzynce...
pamar, tak jak pisałem wcześniej - nie ogarniam tematu (jeszcze 8) ), ale jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o pieniądze :roll:
Na surowcach wtórnych zarabia się bardzo dobrze - od makulatury, przez PET-y, szkło o metalach nie wspominając... Nawet "organiczne" można sprzedać do kompostowni.
Jakbym chciał samodzielnie wywozić śmieci (żeby nie było niedomówień i pomówień o "dzikie wysypywanie po lesie" wszystko na rachunki i nawet z koniecznością ich dostarczania do wyznaczonego Urzędu) to nie mam takiej możliwości, bo ustawodowaca mi to prawnie zakazał...
Jeszcze inną kwestią jest odpowiedzialność zbiorowa - jeżeli na 30 mieszkań 29 będzie segregować, a jedno nie to i tak zapłacimy jak za niesegregowane... możemy sobie za to ochroniarza śmietnika wystawić, żeby kontrolował co kto i jak wyrzuca... :roll:
Paranoja...
UE tu nie ma nic do rzeczy -to niestety nasze wewnętrzne rozporządzenia i ustalenia.
Są miejsca w których wszystko działa i jest nawet sprawniej niż przed "reformą", a są miejsca gdzie wdziera się patologia...

fergul11 - 09-08-2013, 17:49

JCH napisał/a:
można słuchać...
...ja wiem , ale to sa wybrane audycje , bo co jak co ale kazda stacja puszcza sieczke , piszac ze nie mam 3 chodzilo mi raczej ze poprostu przekrecam kluczyk i juz leci w radio muzyka .
A najwazniejsze NIE CIERPIE blokow reklamowych , to tez w aucie mam 32Gb muzy na USB ,a w TV czesto zmieniam paluszki nad wyraz sie wyladowuja :mrgreen:
Probowalem kiedys ustawic stacje w telefonie i pod blue t. do wzmac. w samochodzie , ale w moim terenie jest pare sporych gorek i propagacja fali ... :| nie wszedzie 3G siega

JCH - 09-08-2013, 17:54

fergul11 napisał/a:
JCH napisał/a:
można słuchać...
...ja wiem , ale to sa wybrane audycje
No nie :!: Nie wybrane audycje, tylko cały czas program "na żywo" :)

fergul11 napisał/a:
chodzilo mi raczej ze poprostu przekrecam kluczyk i juz leci w radio muzyka
No ja wiem, że w samochodzie to ciężko ale w domu czy to z netu, czy z satelity to możliwości są :D
sieegurd - 10-08-2013, 06:08

...że od 15tej zaczynam 2 tygodniowy urlop :)
mjsystem - 10-08-2013, 14:15

sieegurd napisał/a:
..że od 15tej zaczynam 2 tygodniowy urlop

Ładnej pogody :wink:

jacek11 - 10-08-2013, 20:31

Oby w Polsce nie zrobilo sie tak brudno jak w Londynie :(
misjonarz. - 11-08-2013, 11:29

że właśnie skończyłem urlop. Był udany.
fergul11 - 11-08-2013, 20:21

Pozwole sobie zadac Wam pytanie ,.
Dla kogo z Was liczy sie funkcjonalnosc i cena , a dla kogo marka ?
przyklady-
buty do biegania z Lidla za 15 euro lekkie o szerokiej podeszwie ,przewiewne z siatki jak w nowoczesnym obuwiu znanych marek , czy ze sklepu sportowego za 45-60 euro

dres tez do biegania 15-20 euro, bawelna z domieszkami (no name) i doslownie takie same dresy, firmowane znnymi markami , ale odpowiednio drozsze 2-do 3 razy

I na koniec perelka :mrgreen: telefon sams.. note II 630 euro czy taki sam z wygladu o nawet lepszych niektorych parametrach :!: lecz zamiast napisu samsung ma napis android :?:

takie o to dylematy egzystencjalne o malo nie poroznily nas przy stole biesiadnym .
Ja szczerze mowiac najpierw przysluchiwalem sie dyskusji , ale zaczalem sklaniac sie ku towarom no name ,bo ..... np red bool 1,80 ero to chyba lekka przesada za cos co rzeczywiscie powinno najwyzej kosztowac 50 euro centow.
Oczywiscie przyklady mozna mnozyc np samochody ...
No ale nie odbiegajac od tematu jak wy widzicie sprawe , napchac kase korporacjom , czy wybierac towary bez nazw badz naszywek .
(z drugiej strony jak masz kase-, to kto bogatemu zabroni)

Wyjasnie tylko ze kij w mrowisko (przy stole) wlozylem ja , kupujac corce owego androida za 160 euro z ebaya bo szlag mnie trafial jak srednio co 2 lata slyszalem ze juz telefon sie zestarzal , najpierw byly oczywiscie oryginalne z salonu za naprawde ciezkie pieniadze , bo a co, niech ma w koncu jedynaczka to dla kogo mam odkladac , w skarpete?
Ale po ostatniej wizycie w salonie zaswiecila mi sie czerwona lampka jak zobaczylem ceny :shock: ,przeciez za tyle to ja moge zabrac rodzine w obie strony rejsowym samolotem na weekend na Teneryfe :!: i jeszcze troche zostanie :p

koszmarek - 11-08-2013, 20:53

w sprzęt do ćwiczenia zaopatruje się a) w tesco- mata do ćwiczeń, dresy, b) allegro- ciężarki i zające c) w decathlonie- dresy, piłka, akcesoria do biegania :)

Raczej marka mnie nie bawi bo mam to samo za dużo mniej (=stać mnie). W Adidasie szukałam maty i dresów. Mata kosztowała 150zł, dresy 300...

Jedyne co to mam buty do biegania Nike. Ale kupiłam w go sport. Bo taniej niż w decathlonie i lepsze na moje schorzenia :)

Marcin-Krak - 11-08-2013, 21:51

Że dziś na krakowskim Kazimierzu zapanowała konsternacja wśród mieszkańców i turystów ... ZABRAKŁO ZAPIEKANEK :!: Osobiście pierwszy raz spotkałem się z taką sytuacją. Takich kolejek mimo tego, to chyba w tym mieście od komuny nie widziano :wink:

fergul11 napisał/a:
Dla kogo z Was liczy sie funkcjonalnosc i cena , a dla kogo marka ?

To złożony problem...
Nie kupię roweru no name na takim osprzęcie bo tu akurat w 99% będzie to sh... ;)
Nie kupię samochodu z Chin - przynajmniej na razie bo jak wyżej.
Moja ulubiona koszulka rowerowa jest z GoSportu, kosztowała 40 zł, wygląda mało ciekawie - ale wszystkie inne się do niej nie umywają ;)
Niestety, ale czasem pewne rzeczy muszą być firmowa, czy tam markowe i swoje kosztować.

Tomek - 11-08-2013, 22:00

Marcin-Krak napisał/a:

Nie kupię roweru no name na takim osprzęcie bo tu akurat w 99% będzie to sh... ;)

SHIMANO?? nie takie złe ... :mrgreen:

co do markowych, to tak jak Marcin pisze:

Marcin-Krak napisał/a:

To złożony problem...

Samochody mam markowe, ubrania też (głównie dlatego, że mam je pewnie taniej niż niemarkowe, ale to inna bajka), mam sporo narzędzi do majsterkowania/remontów i część markowe, część no name, a część name jak HESTON, czy powerfix i parkside z Lidla
nie ma się co oszukiwać w 90% przypadków to rzecz markowa, czy firmowa, zwał jak zwał, ważne, że chodzi o to coś co jest niby lepsze i droższe, to faktycznie jest lepsze

ale jak coś kupuję (głównie narzędzia) to patrzę po co mi to jest potrzebne i wg tych potrzeb kupuje
jak urządzaliśmy dom, to kupiłem wiertarkę parkside-a z Lidla, bo potrzebowałem na pół roku, zrobiła co miała zrobić i nadal działa, a gwarancja 3 lata

ale już sprzęty do domu (agd, czy armatura) to kupiłem troszkę lepsze i bardziej znanych i cenionych marek, bo to na dłuższe lata

Marcin-Krak - 11-08-2013, 22:05

tomek84 napisał/a:

tak, z chińskiego ryżu prasowanego ;)

tomek84 napisał/a:
ale już sprzęty do domu (agd, czy armatura) to kupiłem troszkę lepsze i bardziej znanych i cenionych marek, bo to na dłuższe lata

Biorąc pod uwagę co teraz mówią i piszą o żywotności produktów to strach ładować kasę w coś droższego ;) Mnie zaskakuje jednak Lidl. Bardzo długo i sceptycznie do nich podchodziłem. A teraz mam kilka sprzętów w kuchni od nich - bo były w sumie dość tanie, a na markowe szkoda było mi pieniędzy, bo używam tego jednak relatywnie rzadko.
Także rzeczy Parkside odpukac jak na razie dają radę - a cena do czasu gwarancji powoduje, że po 3 latach jak coś nie będzie żal aż tak łatwo wyrzucić.

Ciuchy ... 45% z Chin 45% z Bangladeszu i to często firmowe robione obok nie firmowych ;)
Globalizacja :mrgreen:

Tomek - 11-08-2013, 22:09

Marcin-Krak napisał/a:

Biorąc pod uwagę co teraz mówią i piszą o żywotności produktów to strach ładować kasę w coś droższego ;) Mnie zaskakuje jednak Lidl. Bardzo długo i sceptycznie do nich podchodziłem. A teraz mam kilka sprzętów w kuchni od nich - bo były w sumie dość tanie, a na markowe szkoda było mi pieniędzy, bo używam tego jednak relatywnie rzadko.
Także rzeczy Parkside odpukac jak na razie dają radę - a cena do czasu gwarancji powoduje, że po 3 latach jak coś nie będzie żal aż tak łatwo wyrzucić.

wkleję tutaj co pisałem o Lidlu w temacie o blenderze:

Cytat:

Lidl ma jedną wielką zaletę (poza tym, że sporo rzeczy tak jest na prawdę fajnych i dobrych).
Na większość sprzętu jest 3 lata gwarancji z paragonem, a nie mają serwisu.
Jak się coś zepsuje - oddają kasę i tyle.

[ Dodano: 11-08-2013, 22:10 ]
Marcin-Krak napisał/a:

Ciuchy ... 45% z Chin 45% z Bangladeszu i to często firmowe robione obok nie firmowych ;)

na temat tego to bym napisał parę słów, ale to może jutro, bo dzisiaj nie mam sił

fergul11 - 11-08-2013, 22:17

tomek84 napisał/a:
tu chyba chodzilo o sh ... czyli kupe :mrgreen:
tomek84 napisał/a:

troche zabrnelismy akurat agd oscyluja w granicach tygodniowki (tutaj) pralka ,suszarka ,zmywarka,lodowka ,najdrozej zaplacilem za kuchenke 600e, ale pomijam fakt narzedzi do pracy ,armatury .

Chodziglownie o pierdoly zegarek firmowy czy no name ale funkcjonalny lub disagne
telefon ? od tego sie zaczelo ,moze dam linka do czegos podobnego bo ori aukcji nie moge znalezc ale to chyba ten

Jesli chodzi o Chinskie autka tutaj bym polemizowal , widzieliscie nowa serie Top gear , w ktoryms z odcinkow byli w chinach ogladac ich auta , to sa europejskie wozidelka tylko z ichniejsza nazwa ,no i poskladane przez zolte male raczki za polowe ceny oryginalnych .