[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Łańcuch rozrządu - Lancer CYxA - wymiana, części, porady.
Trzyha31 - 10-05-2020, 12:40 Temat postu: [CY3A 1.8] Dźwięk szurania po ślizgu. Witam !
Przebieg 116 tyś. Przy przyśpieszaniu, obroty 1500 do 2100 słychać wyraźnie szuranie łańcucha o ślizgi, powyżej tych obrotów dźwięk cichnie ale jest nadal słyszalny. Mam wrażenie, że cały czas jest nawet przy 3 tyś. Nadto odczułem spadek mocy, przy 4tyś gdy włącza się 3 faza rozrządu czuć było "kopnięcie" auto przyśpieszało mocno. Teraz tego nie ma, podejrzewam wyciągniecie łańcucha i przestawienie przez to fazy. Czy moje przypuszczenia są słuszne? Jeszcze jakby ktoś mógł podpowiedzieć skąd najlepiej kupić cały zestaw rozrządu. ASO ?
Pozdrawiam
MichalRBB - 22-05-2020, 20:50
Dzisiaj mechanik zdjął łańcuszek, po przymierzeniu do nowego wzmocnionego wyszło około pół centymetra wyciągnięcia starego. Czy to dużo, to nie wiem. Napinacz był przynajmniej do połowy wysunięty. Do wymiany poszedł: łańcuszek, napinacz, ślizgi, koło zębate łańcuszków rozrządu i pompy oleju, a także uszczelniacz wału korbowego. Do tego, doszło 9 szklanek na wymianę, bo już były na granicach norm 0,03. Zobaczymy jak samochód będzie się zachowywał po wymianie, bo od jakiegoś czasu był słabszy. Teraz ma przejechane 154kkm.
# Wymianie będzie podlegać jeszcze nowy pasek osprzętu firmy SKF.
Hishi - 22-05-2020, 23:41
MichalRBB napisał/a: | Dzisiaj mechanik zdjął łańcuszek, po przymierzeniu do nowego wzmocnionego wyszło około pół centymetra wyciągnięcia starego. Czy to dużo, to nie wiem. Napinacz był przynajmniej do połowy wysunięty. Do wymiany poszedł: łańcuszek, napinacz, ślizgi, koło zębate łańcuszków rozrządu i pompy oleju, a także uszczelniacz wału korbowego. Do tego, doszło 9 szklanek na wymianę, bo już były na granicach norm 0,03. Zobaczymy jak samochód będzie się zachowywał po wymianie, bo od jakiegoś czasu był słabszy. Teraz ma przejechane 154kkm. | Napisz jak się jeździ po tej wymianie.
Uwex - 23-05-2020, 08:33
I jaki koszt ?
MichalRBB - 24-05-2020, 21:13
Uwex napisał/a: | I jaki koszt ? |
Łącznie będzie w okolicach 2500-3000 zł.
[ Dodano: 25-05-2020, 19:41 ]
Prawie 2950 zł kosztowała wymiana z częściami, więc jakieś tragedii nie ma.
Arecziwaldo - 10-06-2020, 14:12 Temat postu: Rozrząd
MichalRBB napisał/a: | Dzisiaj mechanik zdjął łańcuszek, po przymierzeniu do nowego wzmocnionego wyszło około pół centymetra wyciągnięcia starego. Czy to dużo, to nie wiem. Napinacz był przynajmniej do połowy wysunięty. Do wymiany poszedł: łańcuszek, napinacz, ślizgi, koło zębate łańcuszków rozrządu i pompy oleju, a także uszczelniacz wału korbowego. Do tego, doszło 9 szklanek na wymianę, bo już były na granicach norm 0,03. Zobaczymy jak samochód będzie się zachowywał po wymianie, bo od jakiegoś czasu był słabszy. Teraz ma przejechane 154kkm.
# Wymianie będzie podlegać jeszcze nowy pasek osprzętu firmy SKF. |
Witam. A gdzie kupiłeś te wszystkie części ?? naprawiasz wszystko w ASO ?? Ja mam przebieg 230tyś benzyna bez gazu i napisałem do jenego z nieliczych ASO mitsu w kujawsko pomorskim o cennik to mi napisali że części i robocizna odnośnie rozrządu 7,5 tyś brutto(bez sprawdzania luzów zaworowych itd) też mam wrażenie że auto jest słabe jak na swoje 140KM. Ogólnie to myślałem że szklanki zaworowe jak i komplet rozrządu kupię tylko w ASO także czekam na odpowiedź i z góry dziękuję pozdrawiam
Slavek74 - 10-06-2020, 18:18 Temat postu: Re: Rozrząd
Arecziwaldo napisał/a: | Witam. A gdzie kupiłeś te wszystkie części ?? naprawiasz wszystko w ASO ?? Ja mam przebieg 230tyś benzyna bez gazu i napisałem do jenego z nieliczych ASO mitsu w kujawsko pomorskim o cennik to mi napisali że części i robocizna odnośnie rozrządu 7,5 tyś brutto(bez sprawdzania luzów zaworowych itd) też mam wrażenie że auto jest słabe jak na swoje 140KM. Ogólnie to myślałem że szklanki zaworowe jak i komplet rozrządu kupię tylko w ASO także czekam na odpowiedź i z góry dziękuję pozdrawiam |
Poszukaj tu:
https://sklep.mitsustyle.pl/
MichalRBB - 10-06-2020, 18:23 Temat postu: Re: Rozrząd
Arecziwaldo napisał/a: | Witam. A gdzie kupiłeś te wszystkie części ?? naprawiasz wszystko w ASO ?? Ja mam przebieg 230tyś benzyna bez gazu i napisałem do jenego z nieliczych ASO mitsu w kujawsko pomorskim o cennik to mi napisali że części i robocizna odnośnie rozrządu 7,5 tyś brutto(bez sprawdzania luzów zaworowych itd) też mam wrażenie że auto jest słabe jak na swoje 140KM. Ogólnie to myślałem że szklanki zaworowe jak i komplet rozrządu kupię tylko w ASO także czekam na odpowiedź i z góry dziękuję pozdrawiam |
Części do rozrządu zamówiłem w Carmont, a szklanki są dostępne tylko w serwisie Miśków. ASO nie jest żadnym wyznacznikiem, jedyne do czego się nadają, to do zdzierania kasy Mam o tyle dobrze, że mechanik zajmuje się tylko japończykami
Uwex - 11-06-2020, 08:27
MichalRBB napisał/a: | szklanki są dostępne tylko w serwisie Miśków |
O ile się nie mylę, to większą część wymiarów szklanek można dopasować od Chryslera.
Może ktoś potwierdzi.
Dawid1111 - 22-06-2020, 18:04
MichalRBB napisał/a: | Dzisiaj mechanik zdjął łańcuszek, po przymierzeniu do nowego wzmocnionego wyszło około pół centymetra wyciągnięcia starego. Czy to dużo, to nie wiem. Napinacz był przynajmniej do połowy wysunięty. Do wymiany poszedł: łańcuszek, napinacz, ślizgi, koło zębate łańcuszków rozrządu i pompy oleju, a także uszczelniacz wału korbowego. Do tego, doszło 9 szklanek na wymianę, bo już były na granicach norm 0,03. Zobaczymy jak samochód będzie się zachowywał po wymianie, bo od jakiegoś czasu był słabszy. Teraz ma przejechane 154kkm.
# Wymianie będzie podlegać jeszcze nowy pasek osprzętu firmy SKF. |
co spowodowało taki efekt? przecież 154k km to nie jest dużo, nie powinno być takiej awarii. Ten mechanik to sprawdzony czy wymieniał jak leciało? przeciez granica norm nie daje powodu od razu do wymiany szklanek.... jeździsz na lpg? bo jak na benzynie to trudno mi uwierzyć, połowa szklanek do wymiany
MichalRBB - 28-06-2020, 12:16
Jazda raz spokojna, raz lubie przycisnąć. Sprawdzony, serwisuję u nich samochody od kilku lat i nie mam zastrzeżeń, tym bardziej, że mogę być obecny przy naprawach. Co do szklanek, ja podjąłem decyzję o wymianie wszystkich które miały już jakiś luz, aby mieć spokój.
Dawid1111 - 28-06-2020, 15:46
A ile płaciłeś za 1 szklankę ?
MichalRBB - 28-06-2020, 21:48
Dawid1111 napisał/a: | A ile płaciłeś za 1 szklankę ? |
Około 90 zł.
lukaslukas64 - 30-08-2020, 02:05
Czesć,
Chyba przyszedł czas na wymianę rozrządu, bo boję się, że się w końcu coś urwie:)
Silnik jakby "klekotał", ale może to moje takie tylko wrażenie.
Czy mógłby mi ktoś napisać dokładnie jakie części są potrzebne do wymiany rozrządu?
Nie znam sie na tym. Wymienia się łańcuch, napinacz i coś więcej?
Ma ktoś może fakturę za wymianę rozrządu, tam powinien chyba być wykaż wszystkich wymienionych części.
Silnik 1.8 143KM czysta benzyna 185tys przebiegu.
Wymienię też olej, bo ostatnio wymieniałem 12tys km temu.
Ma ktoś jakiś godny polecenia warsztat w woj. łódzkim - bardziej południowo-wschdonia czesć?
Mam swojego mechanika od drobnych rzeczy, ale rozrządu bym mu nie dał robić
Pozdrawiam serdecznie.
MichalRBB - 14-09-2020, 21:37
Cytat: |
Ma ktoś jakiś godny polecenia warsztat w woj. łódzkim - bardziej południowo-wschdonia czesć? |
Łańcuch, napinacz, prowadnice, koło zębate łańcucha, uszczelniacz wału.
Co do mechanika, to Auto Manufaktura na Wileńskiej lub Krzysztof Pakulski na Paderewskiego w Łodzi. Ja wymieniłem w Auto Manufakturze.
|
|
|