To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Komputer pokładowy

Hugo - 29-05-2011, 12:05

mar111cin napisał/a:
na ich stronie już jest zaktualizowane o wyświetlacze z innymi kolorami podświetlenia
Pokaż jakie są? W ogóle to już się pogubiłem w tym temacie, jakie są w ogóle do wyboru kolory? Po obejrzeniu tych filmików jak one działają to chyba sam się skuszę na niego...
m6riano - 29-05-2011, 12:12

wklejałem kilka stron temu...ten standardowy już widziałeś na jutubie.
Ja biore taki:
http://allegro.pl/art-now...1597377719.html

[ Dodano: 29-05-2011, 12:12 ]
http://allegro.pl/listing...0&us_id=9015460

mar111cin - 29-05-2011, 12:24

na ich stronie są pokazane wszystkie dostępne z kompem:
http://www.telwis.pl/uniw...-ukp-p-119.html

tws - 29-05-2011, 13:03

Witam Was,

Jest mi niezmiernie miło że nasz produkt stał się przedmiotem zainteresowania na tym forum. Tak się składa, że jestem jego głównym konstruktorem i jeżeli macie jakieś pytania/wątpliwości to proszę śmiało pytać. Z tego co zdążyłem na szybko wyczytać to wolelibyście pomiar chwilowego spalania np. z ostatniej sekundy (zamiast z 3s) - mogę Wam przygotować taką wersje, gdzie z poziomu aplikacji będzie można wybrać czy pomiar chwilowego spalania ma być z ostatniej sekundy, z ostatnich dwóch czy z trzech. Jeżeli macie jeszcze jakieś pomysły które nie wymagają sprzętowej ingerencji (tą zostawmy na kolejne wersje UKP), a tylko programową to pisać śmiało - będziemy kombinować ;)

pozdrawiam
Artur

mar111cin - 29-05-2011, 13:15

o bardzo fajnie jak coś takiego zrobisz że będzie można wybrać odświeżanie spalania chwilowego :)

Powiem tak, w miejscu gdzie mamy zamiar to założyć do galanta jest kabel informujący o włączeniu świateł. Tylko faktycznie to by był dodatkowy kabelek podłączany do kompa. Mógłby przypominać o włączeniu świateł (oczywiście programowo wyłączana opcja w aplikacji)

Pytanie jeszcze takie :
przy kalibrowaniu urządzenia podaje się dane z ostatnich 3min. Czy Jest możliwość żeby można było robić test, a po teście wpisać przejechany dystans i średnie spalanie ? (dane z 100km będą bardziej miarodajne, od danych z ostatnich 3min)

Hugo - 29-05-2011, 13:23

Najbardziej by mnie interesował wyświetlacz w kolorze pomarańczowym i czarne znaki. Czy jest mozliwość zamówienia sobie takiego czy to duży problem?
Zhan - 29-05-2011, 13:26

m6riano napisał/a:
Dogadam sie z Owczarem i pewnie jakoś w tym tygodniu po nie podjedziemy.

Będziecie brać tylko dla siebie czy dla wszystkich?

SPIDER-ek - 29-05-2011, 14:00

Zhan napisał/a:
m6riano napisał/a:

No myślę że do wszystkich, Tylko m6riano niech na PW wrzóci jakiś rachuneczek i konkretne koszta.

[ Dodano: 29-05-2011, 14:08 ]
kaczart, Myślcie nad kompem który będzie można zorganizować w radiu 2DIN, na kolorowym wyświetlaczu.

Na pewno znalazło by się sporo chętnych nie tylko Mitsumaniaków.

Przykładowe radio: http://allegro.pl/radiood...1621539350.html

tws - 29-05-2011, 14:32

mar111cin napisał/a:
o bardzo fajnie jak coś takiego zrobisz że będzie można wybrać odświeżanie spalania chwilowego :)

Na ten tydzień zrobie taką opcje (pewnie jutro)

Cytat:

Powiem tak, w miejscu gdzie mamy zamiar to założyć do galanta jest kabel informujący o włączeniu świateł. Tylko faktycznie to by był dodatkowy kabelek podłączany do kompa. Mógłby przypominać o włączeniu świateł (oczywiście programowo wyłączana opcja w aplikacji)

Co do świateł, na allegro za 15zł są przypominacze a za 30zł już urządzonka przekaźnikowe które same włączą światła po odpaleniu silnika. W kolejnej wersji sprzętowej będę już pamiętał o światłach.

Cytat:

przy kalibrowaniu urządzenia podaje się dane z ostatnich 3min. Czy Jest możliwość żeby można było robić test, a po teście wpisać przejechany dystans i średnie spalanie ? (dane z 100km będą bardziej miarodajne, od danych z ostatnich 3min)

można zrobić z 3 minut, jak również z całości - od resetowania, nawet i 500km jak lubisz (w jednym z ekranów diagnostycznych wyświetlan są potrzebne informacje). Z doświadczenia 3 minuty dadzą Ci już pomiar na poziomie dokładności 10-15% (kalibracja zgrubna), po pierwszym tankowaniu zejdziesz gdzieś do 5% a po kolejnych tankowaniach nawet do 1% (kalibracja dokładna). Mniej już nie zejdziesz bo to błąd pomiaru samego urządzenia (nie mówiąc już jak same dystrybutory na stacjach nas potrafią oszukiwać). Na gazie będzie nieco gorzej bo jest zdecydowanie więcej czynników od których to zależy (mapa gazu, ciśnienie na listwie itd.) - jednak są to błędy systematyczne możliwe do skalibrowania.

Hugo napisał/a:
Najbardziej by mnie interesował wyświetlacz w kolorze pomarańczowym i czarne znaki. Czy jest mozliwość zamówienia sobie takiego czy to duży problem?

Sporo osób mnie pyta o taki wyświetlacz i niestety nie znalazłem nigdzie w takim kolorze. Alfanumeryczne są.. graficzne też są ale duże, a 122x32 nie mogłem znaleźć, nawet u chińczyków. Jakby ktoś znalazł wtedy proszę o info ;) Czarny i biały są neutralne i w sumie pasują do każdego podświetlenia.

SPIDER-ek napisał/a:

kaczart, Myślcie nad kompem który będzie można zorganizować w radiu 2DIN, na kolorowym wyświetlaczu.

Na pewno znalazło by się sporo chętnych nie tylko Mitsumaniaków.

Przykładowe radio: http://allegro.pl/radiood...1621539350.html

Firma peying (polska zresztą) już trochę lat robi ten sprzęt, ma ogromne doświadczenie w tym i ciężko by było ich przebić aby mieć konkurencyjny produkt z konkurencyjną ceną. Ponadto, jak już ktoś kupuje taki sprzęt do swojego auta to w większości przypadków ma już fabryczny komputer pokładowy,

pozdrawiam

milo - 29-05-2011, 18:29

Czy jest możliwość zastosowania większego wyświetlacza przynajmniej 25mmx100mm lub tej listywyświetlacze
m6riano - 29-05-2011, 19:35

Zhan napisał/a:
m6riano napisał/a:

Na 1 rzut 10 sztuk..potem ew. już każdy będzie sam zamawiał...;-)

Hugo - 29-05-2011, 19:51

m6riano napisał/a:
Na 1 rzut 10 sztuk..potem ew. już każdy będzie sam zamawiał...;-)
Za te same pieniądze? Jeśli tak to dobrze, bo mam na niego ochotę, ale w czerwcu nie wyrobię.
czekoladka_1981 - 29-05-2011, 19:55

Czekam na innych! Mogę być zainteresowana?
mar111cin - 29-05-2011, 20:01

Czekoladka dopisuj się do listy ;) jest stronę wcześniej.

to M6riano powysyłaj nam na PW dane konta i ile razem z wysyłką :D No chyba że kaczart zgodzi się żebyśmy bezpośrednio u niego zamawiali. Fajnie by było jakby do końca tygodnia było, to byśmy zakładali :D

m6riano - 29-05-2011, 20:11

W takim razie prosiłbym kaczart o wypowiedź w tej sprawie...ja ew. mogę wziąć wtedy dla "MitsuWawiaków"