[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Radio fabryczne w lancerze - problemy i usterki.
Grzeniu92 - 24-10-2018, 14:46
1 zdjęcie przedstawia moje radio odrazu po wsadzeniu płyty nic się nie dzieje
(bez rockford, bez wyświetlacza kolorowego, tylko ten LCD z napisami), w kierownicy mam do sterowania radiem (nie działa, chyba urwana tasiemka, bo w skrajnych położeniach kierownicy, przyciski zaczynają działać), w kierownicy również mam bluetooth ale nie wiem jak go włączyć,
2 w radiu mam AUX, auto mam od nie dawana, ale mam takie coś luźne w schowku
i dopiero teraz zorientowałem się ze to coś do bluetootha, ale nie wiem czy został wymieniony czy uszkodzony czy co, oraz gdzie on fizycznie powinien być bo na filmikach z YT to montują jakieś nie fabryczne, czy ten moduł to też psuje się na potęgę?
3 bardziej zależy mi na odtwarzaczu CD,
4 po przełączeniu w tryb AUX jest tylko szum, a telefon nie znajduje żadnego urządzenia, nie znalazłem w schowku żadnej wtyki dla USB,
5radio normalnie działa, płyt tylko nie czyta, tych nagranych składanek, używałem CyberLink Power2Go,
6 dodam że auto na po wymianie rozrządu da się spokojnie słuchać na 45 głośności (podczas jazdy), a przedtem 45 to było za głośno (na postoju normalnie bardzo głośno działa, możliwe że tam jakieś dziwne funkcje nawłączane są), niestety przed rozrządem nie sprawdzałem czy CD działają,
7 jak ktoś wie jaka ramka do tych nowych radioodtwarzaczy typu
https://allegro.pl/radio-mitsubishi-asx-lancer-8701a626-mp3-cd-i7600334745.html
to niech podeśle link do tej ramki, bo jak okaże się, że radio walnięte to za 120zł bym sobie zmienił, chyba że te nowe to podobna lipa,
8[PROBLEM] Odtwarzacz CD nie czyta płyt, nie wywala żadnych błędów, albo nie wiem jak włączyć/uruchomić płytę.
9 niedługo będę miał malowany dach (zgnity od ptasich kup) to czy zwrócić uwagę lakiernikowi żeby podczas montażu/demontażu anteny zadbał o masę?
Mam nadzieje, że te informację pomogą.
dzięki admin za przeniesienie
grzesiopol - 25-10-2018, 13:50
Ad 1. Czy miałeś rozbieraną deskę rozdzielczą, panel radia lub coś w okolicy przodu?
Na szybkiego możesz rozebrać panel radia i poprawić tą tasiemkę co tam jest, źle założenie lub uszkodzenie tej taśmy jest często powodem problemów z radiem. To musisz sprawdzić i myślę, że to jest problem. Jak nie to radio do wymiany.
Ad 2. To coś to moduł do BT a dokładnie Hands Free System (u ciebie tylko obsługa telefonu), czyli nie masz go w ogóle podpiętego (ten co jest w schowku mógł być na oryginalnym wyposażeniu) albo ktoś wymieniał moduł i zakupił niewłaściwy lub uszkodzony który jest teraz podłączony. Zobacz za poduszką jest moduł. Tu masz filmik jak tam się dostać https://www.youtube.com/watch?v=bqI61g756Po
Czasami padają ale nie oznacza to, że nagminnie, jak każda elektronika.
Ad 4. Słyszysz szum bo nie masz nic podłączonego, Gniazda USB to ty nie masz i do tego radia nie podłączysz, a gniazdo AUX powinieneś mieć pod sterowaniem nawiewów, otwierana mała klapka .
Ad 6. Wymiana rozrządu nie ma wpływu na zamontowane urządzenie w środku. Inna słyszalność to raczej twoje subiektywne odczucie.
Ad 7. Ramka w polsce od 250 zł za nową, używkę trudno trafić. Na aliexpress wychodzi taniej około 150 zł. Wpisz w wyszukiwarce ramka lancer i masz ramki.
Reszta pytań powiązana jest z pkt 1 więc dopóki nie rozwiążesz problemu pkt 1 nie zagłebiajmy się w odpowiedzi.
Ad 9. Można mu podpowiedzieć.
Grzeniu92 - 27-10-2018, 12:17
Ad. 6 chodziło mi że akumulator był odłączony i się coś nie zmieniło,
Ad. 2 faktycznie jest miejsce na BLUETOOTH ale nie jest zamontowany, nie miałem śrub żeby go tam przymocować, więc dalej leży w schowku, znalazłem filmik na którym widać jak ten moduł rozładowuje akumulator (https://www.youtube.com/watch?v=znCxIS9Ios4)
Ad. 1 rozebrałem deskę, wyciągnąłem radio, rozebrałem je, i nie mam pojęcia jak mam poprawić tą tasiemkę bez jej zniszczenia, jak toś może to niech szybko odpowie bo zaraz znowu muszę poskładać z powrotem
Ad 4. nie mam tam żadnych gniazd
EDIT:
Dobra chyba coś mam
https://youtu.be/DHpnVLR8TDs?t=149
EDIT:
przemyłem tasiemkę alkoholem izopropylowym
EDIT: Działa, dzięki, moja sprawa rozwiązana, CD odczytuje, nie wiem co się stało ale działa
grzesiopol - 27-10-2018, 20:06
Najczęściej problemom winna jest właśnie ta taśma.
Grzeniu92 - 29-10-2018, 17:07
Przy kierownicy od sterowania radiem to to samo, że wystarczy przeczyścić, czy ona się zrywa/łamie?
grzesiopol - 30-10-2018, 11:21
A te przyciski też nie działają. Trzeba by było sprawdzać czy jest uszkodzenie czy tylko wystarczy przeczyścić. Trzeba tylko pamiętać o odpięciu akumulatora, przed rozpoczęciem grzebania w poduszkach.
Grzeniu92 - 30-10-2018, 12:33
U mnie działa tylko gdy kierownice maksymalnie skręcę.
Edit:
Gdzieś o tym już czytałem na tym forum, ale już nie pamiętam gdzie.
tokyo - 02-11-2018, 00:32
nie dzialanie przyciskow w 99% jest spowodowane zerwaniem tasmy lub obluzowanie tasmy w samym zwijaczu , choc ostatnio mialem kierownice ktora byla zalaza jakims chyba plakiem i robila zwarcie co powodowalo bledne odczytywanie klawiszy przez radio
Wshebor - 10-12-2018, 09:55 Temat postu: Re: Radio Lancer Sportback 1.8 Mam podobny problem jak kolega Kamil92, z tym że u mnie wszystko działa na AUX i radiu FM, a gdy przełączam na CD to gra tylko prawa strona. Gdy przestawiam balance na lewą stronę to słychać tylko ciche trzeszczenie. Jaki może być powód?
Kamil92 napisał/a: | Cześć!
Jestem tu nowy i od razu przyszedłem do Was z problemem
Otóż problem wygląda tak: Mam Mitsubishi Lancer Sportback 1.8. W pewnym momencie radio zaczęło być upierdliwe - na płytach (oryginalnych ze sklepu) działała tylko prawa strona, na radiu FM różnie - raz wszystko, potem lewy głośnik potem prawy itd. Przy podłączaniu telefonu (przez gniazdo AUX) w pewnym momencie zaczęły być szumy.
Także postanowiłem wjechać do garażu i wyjąć radio w celu sprawdzenia styków, kabli pinów itd. Wszystko ładnie pięknie - rozebrałem, sprawdziłem styki. Składam, włączam stacyjkę - wszystko działa prócz radia. Tak, jakby nie było w ogóle dopływu prądu. Sprawdziłem bezpieczniki w kabinie kierowcy i pod maską - dobre.
I co myślicie, co teraz?
Dziękuję za sugestie/pomoc
Pozdrawiam! |
Prezes83 - 28-02-2019, 10:55 Temat postu: [CY3A 1.8] Podświetlenie radia nie działa Witam, Lancer sportback, 1.8, 2009r.
Niedziala mi podświetlenie radia w aucie (podłużny wyświetlacz na środku deski) Samo radio działa i gra. Mial ktoś podobny problem i go rozwiązał? Podejrzewam bezpiecznik, ale po schemacie ciężko mi dopasować który to może być... Pomóżcie
https://www12.zippyshare.com/v/ImQdm2qb/file.html
grzesiopol - 03-03-2019, 22:14
Zobacz połączenie/kostki między panelem a resztą. Bezpiecznik to zabezpiecza całe radio.
Chyba, że padł wyświetlacz to chyba miałbyś pecha.
pahamakaa - 04-04-2019, 15:16
Cześć, mam lancera w sedanie 09r wersja invite. Poprzedni właściciel zamontował radio RockfordFosgate, ale obawiam się że to samo radio, bez głośników. Czy to możliwe? Po czym mogę poznać czy to samo radio czy też cały system audio? Gra dobrze, ale nie mam porównania z innym lancerem ..
HUGIO - 05-04-2019, 10:50
pahamakaa napisał/a: | radio RockfordFosgate |
Co masz na myśli to pisząc? Rockford Fosgate to nie jest radio, tylko system nagłośnienia (wzmacniacz, głośniki i chyba kontrola audio z kierownicy) Ten system może być zarówno w aucie z radiem zwykłym, jak i dotykowym(navi) - MMCS. Jeśli ktoś wymienił zwykłe radio na MMCS-a, to nie dodał z automatu RF :/
sla - 05-04-2019, 13:05
pahamakaa napisał/a: | Po czym mogę poznać czy to samo radio czy też cały system audio? | Chyba subwoofer powinien być w bagażniku.
Prezes83 - 05-04-2019, 17:30
Witam, niedawno kupiłem Lancera Sportback 2009, i zauważyłem że w ciągu dnia prawie nie widać wyświetlacza od radia... Szukałem w instrukcji regulacji podświetlenia ale nie znalazłem... Wiecie czy jest w ogóle taka regulacja? Czy to jednak usterka? Czy po prostu tak jest?
|
|
|