[97-04]Galant EAxA/W - [EA5A/W 2.5] Obroty jałowe silnika V6
muscle_car - 05-06-2015, 09:54
Pomierzyłem krokowca w pierwszych pinach 2 i 1 ohmy latają bez przerwy i nie mają stałej wartości na drugich 6 i 5 miały wartość 44 ohmy (nie wykluczam, ze silnik miał więcej stopni niż 20 wiec przyjmuję że pomiar jest względnie dobry).
Zauważyłem 2 rzeczy jak przekręcę kluczyk to silniczek porusza się ale po kilku chwilach tyrka jakby się zawiesił. Druga rzecz to on się chyba wiesza. Potrafi stanąć na 1500 obrotów ale jak przygazuję to wraca na prawidłowe obroty.
Zamówiłem już silniczek, wymienię i spróbuję zregenerować ten.
fj_mike - 08-06-2015, 21:21
muscle_car napisał/a: | Zamówiłem już silniczek, wymienię i spróbuję zregenerować ten. |
Daj znać czy pomogło.
muscle_car - 10-06-2015, 18:14
Wymieniłem dzisiaj, pojeździłem i... dalej to samo. Po dłuższej jeździe obroty wchodzą na 1400 i stoją po przy gazowaniu czasem opadną czasem nie. Zachowuje się tak samo jak poprzedni.
Miałem poprzednio czarny a wymieniłem na brązowy ale różnicy nie ma i działają tak samo.
Kolejnym etapem po powrocie będzie wymiana sondy bo mam podejrzenie, że to może być przez nią. Jak się nagrzeje to łapie błędy. Dziwne tylko, że MUT nie wykrył nic i zwarcie pinów też nic nie pokazało.
komarsnk - 10-06-2015, 18:33
Sonda nie ma nic wspólnego z obrotami na biegu jałowym.
misza116 - 10-06-2015, 21:30
Skoro sonda lambda została wywołana , może ktoś coś podpowie:
Check po wykasowaniu zapala się z powrotem po ok. 2 km.
Jest wypadanie zapłonu, ale słabo odczuwalne na razie
robertdg - 10-06-2015, 21:56
misza116, trzeba sprawdzić wiązke lambdy czy jest napięcie na obwodzie grzałki, jezeli nie ma to do wymiany lambda
Marcino - 11-06-2015, 08:02
muscle_car napisał/a: | Po dłuższej jeździe obroty wchodzą na 1400 i stoją po przy gazowaniu czasem opadną czasem nie. |
Jak by się przepustnica wieszała.
muscle_car - 11-06-2015, 09:50
O tym samym wczoraj pomyślałem. Myślę, że chyba jeszcze kupię przepustnicę ze wszystkim i po prostu zamienię.
Marcino - 11-06-2015, 12:06
Może wcześniej wyczyść i sprawdz swoją. Może jakiś bagar albo nieszczelności...
muscle_car - 11-06-2015, 12:40
Moja jest czyściuteńka podczas remontu o nią zadbałem. Jest coś o czym nie wspomniałem bo nie sądziłem, że będzie to miało jakiś wpływ. Upadła na TPS tak z metra i go roztrzaskała. Wymieniłem go oczywiście ale mogła ucierpieć sama przepustnica dlatego dla 100 % pewności muszę jeszcze wymienić ją.
Marcino - 11-06-2015, 22:21
He he, mi jak krokowiec upadł to też musiałem wymenić.
Może masz poprostu TPS żle zamontowany?
komarsnk - 12-06-2015, 14:39
muscle_car napisał/a: | Upadła na TPS tak z metra i go roztrzaskała. Wymieniłem go oczywiście |
Ja wciąż twierdzę, że są nieprawidłowe ustawienia elementów przepustnicy - TPS i/lub fixed SAS. Jak to będzie na 100% poprawnie ustawione wtedy próbowałbym z SAS bo podobno wcześniej już była ruszana.
Marcino - 12-06-2015, 15:56
Ja ruszałem obie i mam ustawione dobrze. Jedynie TPS nie ruszałem i wiem ze tak łatwo z nim nie ma.
Sruba podpierająca przepustanice też musi być dokąłdnie ustawiona, jest w manualu jak to zrobić.
komarsnk - 12-06-2015, 17:33
Marcino napisał/a: | TPS nie ruszałem i wiem ze tak łatwo z nim nie ma. |
Nie jest to jakiś duży problem jak ma się multimetr i kogoś do pomocy.
Marcino napisał/a: | Sruba podpierająca przepustanice też musi być dokąłdnie ustawiona, jest w manualu jak to zrobić. |
To jest bardzo ważne, tak samo jak TPS.
muscle_car - 12-06-2015, 17:52
komarsnk napisał/a: | muscle_car napisał/a: | Upadła na TPS tak z metra i go roztrzaskała. Wymieniłem go oczywiście |
Ja wciąż twierdzę, że są nieprawidłowe ustawienia elementów przepustnicy - TPS i/lub fixed SAS. Jak to będzie na 100% poprawnie ustawione wtedy próbowałbym z SAS bo podobno wcześniej już była ruszana. |
Problem obrotów jest sporadyczny. Przeważnie dzieje się to wtedy gdy dłużej pojeżdżę po mieście.
|
|
|