To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Opony zimowe i felgi

Me-Tsu - 17-10-2009, 14:30

A wlasnie. Ja mam w sedanie fabrycznie wlozona dojazdowke w miejsu na kolo zapsowe. czy ktos z was ma tam moze pelonwymiarowa gume (205/60/16)? Zmiesci sie taka na zapas?

Jesli tak to moze warto dokupic 5 sztuke - w przypadku zlapania gumy gdzies daleko od domu (i np w niedziele wieczorem) mozna po ludzku dojechac...

pekaes - 18-10-2009, 10:47

Navynov napisał/a:
pekaes napisał/a:
Takie same nabyłem w www.sklepopon.pl (jeszcze nie zmieniłem). Uważam, że 317 PLN za oponę tego rzędu to najlepsza relacja cena/jakość. To będzie HIT sezonu :)

Napisz proszę z jakiego roku produkcji masz te opony. Słyszałem, że za taką cenę to można dostać jakieś starsze opony?

Sprawdziłem (dopiero teraz, bo opony wysłane były do teściów :) ). Opony pochodzą z 19 tygodnia 2009 r. :)

Poprawa cytatu.[/quote]

filippoz - 18-10-2009, 23:23

a jednak dojazdówka :D
bastek - 20-10-2009, 22:05

witam po 300 km na zimówkach
jak pisałem wcześniej, felgi 15 cali opony 195/65/15
nokian - w zasazdie miały Goodtear UG7 (wcześniej były UG6), ale jak tyle osób kupiło nokiany...że się namówiłem. były w podobnej cenie
cena 208 zł szt, wysyłka gratis, plus 20 śrub po 1,5 zł, 4 felgi prawie nowe 330zł z wysyłką
kołpaków na razie nie kupowałem
wrażenia
opór toczenia mały, zuzycie nie wzrosło (na UG wzrastało)
dziury w jezdni mniej wyczuwalne niż na letnich (tak też było w UG), w koleiinach też lepiej się jeździ (ale to raczej efekt 195 mm a nie 205, niż firmy)
droga do pracy wydłużyła się o 1,2 km (obwód 3% mniejszy więc droga dłużswza...
są cichsze niż UG6 (z UG7 nie mam porównania)
zobaczymy jak będzie na śniegu - odezwę się

Navynov - 20-10-2009, 22:32

suchy napisał/a:
stalówki z mazdy 6 bedą pasowały napewno, ja kupiłem oryginalne alu mazda 6 pod zimówki i gra, rozstaw 5 x 114,3 otwór centrujący - 67

Mam pytanie czy offset ET 52,5 - mazda 6 nie będzie zbyt duży. Oponki będą schowane do środka, czy nie będą tarły podczas skręcania? Mam takie dane ET (odsadzenie - offset) zalecane 46 ostatecznie tez 45, ale nie mniej niż 42.

risc - 20-10-2009, 22:54

Navynov napisał/a:

Mam pytanie czy offset ET 52,5 - mazda 6 nie będzie zbyt duży. Oponki będą schowane do środka, czy nie będą tarły podczas skręcania?

Co do offsetu ET 52.5 nie wiem jak to będzie, natomiast jeżeli chodzi o drugą część wypowiedzi:

Navynov napisał/a:
Mam takie dane ET (odsadzenie - offset) zalecane 46 ostatecznie tez 45, ale nie mniej niż 42.

To ciekawe, bo ja mam na zimę alusy 16" szerokość 7" czyli szersze od oryginalnych o 0.5" cala i ET 40 i jest OK.

Pozdrawiam,
risc

Navynov - 20-10-2009, 23:08

Navynov napisał/a:
Mam takie dane ET (odsadzenie - offset) zalecane 46 ostatecznie tez 45, ale nie mniej niż 42.

To ciekawe, bo ja mam na zimę alusy 16" szerokość 7" czyli szersze od oryginalnych o 0.5" cala i ET 40 i jest OK.

Pozdrawiam,
risc[/quote]

Takie dane posiadam, nie sprawdzałem tego - jedno jest pewne im mniejsze ET tym oponka bardziej na zewnątrz 8) ET podaje sie w mm to też trudno jest taka rożnicę zobaczyc - zauważ, ze miedzy orginalnym rozmiarem 46 mm, a Twoim to tylko 6 mm. Pytanie dużo czy mało - nie wiem oceń sam, ale chlapacze mogą sie przydać.

Janusz

mkm - 20-10-2009, 23:19

Navynov napisał/a:

W tym przedziale ET producent nie przewiduje „skutkow ubocznych”.
Skutki uboczne mogą być rozne.
Szybciej zużywające się łożyska i elementy zawieszenia, wypiaskowane odstające elementy na boku auta, poprzycierane plastiki itp.

krzychu - 20-10-2009, 23:20

Włóż rękę między oponę a amora i zobacz ile jest miejsca. U mnie jest mało więc ET52,5 (albo ET55 zależy które felgi od Mazdy) odpuściłem. Szczególnie 15-stli mi się od mazdy podobały.
Navynov - 20-10-2009, 23:45

krzychu napisał/a:
Włóż rękę między oponę a amora i zobacz ile jest miejsca. U mnie jest mało więc ET52,5 (albo ET55 zależy które felgi od Mazdy) odpuściłem. Szczególnie 15-stli mi się od mazdy podobały.

Dzięki - taż sobie odpuszczam. Nie wiem czy istnieje jeszcze inna alternatywa jeśli chodzi o felgi stalowe - ktoś wcześniej wspominał o Nisanie, a inny kros wspominał o Grandisie. Do tego ostatniego jest taki sam problem z używkami jak do Lancera. Może istnieją inne? Jeśli nie znajdę używanych, to te zimę przejeżdżę na alu. :P

risc - 21-10-2009, 07:31

Navynov napisał/a:

(...)jedno jest pewne im mniejsze ET tym oponka bardziej na zewnątrz 8) ET podaje sie w mm to też trudno jest taka rożnicę zobaczyc

Wiem o tym, ale kupując felgi nie wiedziałem niestety jakie jest ET gdyż nie było tego na ulotce którą przedstawił mi dealer (felgi wynegocjowałem w cenie samochodu i nie miałem zbyt dużo czasu na analizowanie, które będą najlepsze - rozstaw śrub się zgadzał, szerokość felgi dopuszczalna, wygląd OK więc wziąłem.)
Navynov napisał/a:

(...)zauważ, ze miedzy orginalnym rozmiarem 46 mm, a Twoim to tylko 6 mm. Pytanie dużo czy mało - nie wiem oceń sam, ale chlapacze mogą sie przydać.

No niby jest to tylko 6mm, ale w połączeniu z większą szerokością felgi daje 1.8cm, więc chlapacze by się przydały :P

Pozdrawiam,
risc

mkrawcz1 - 21-10-2009, 09:05

Navynov napisał/a:
Mam pytanie czy offset ET 52,5 - mazda 6 nie będzie zbyt duży. Oponki będą schowane do środka, czy nie będą tarły podczas skręcania? Mam takie dane ET (odsadzenie - offset) zalecane 46 ostatecznie tez 45, ale nie mniej niż 42.

Może dystanse rozwiązałyby sprawę?

http://www.allegro.pl/ite...mitsubishi.html

gzesiolek - 21-10-2009, 09:32

Navynov napisał/a:
Nie wiem czy istnieje jeszcze inna alternatywa jeśli chodzi o felgi stalowe - ktoś wcześniej wspominał o Nisanie, a inny kros wspominał o Grandisie. Do tego ostatniego jest taki sam problem z używkami jak do Lancera. Może istnieją inne? Jeśli nie znajdę używanych, to te zimę przejeżdżę na alu

Nowe Kia i Hyundai... choc niestety malo jest 16stek... za to 15 zastrzesienie...

mkm - 21-10-2009, 09:33

mkrawcz1 napisał/a:

Może dystanse rozwiązałyby sprawę?

http://www.allegro.pl/ite...mitsubishi.html

http://www.allegro.pl/ite...4_3_nissan.html
To sa dystanse.
To co Ty podlinkowales to nawet ciezko nazwac...

mkrawcz1 - 21-10-2009, 10:05

W tej cenie to raczej nie opłaci się tych felg od Mazdy "dopasowywać" :-)