[97-04]Galant EAxA/W - Problem ze skrzynią automatyczną
krzysztofpak75 - 16-02-2015, 13:41
Tak dokładnie o ta pokrywę mi chodzi. Niby tylko się poci ale i tak wolę to zrobić, jak się zrobi cieplej to i tak chciałem wymienić olej.
Dzięki wielkie.
grzesgalant25 - 21-02-2015, 12:37 Temat postu: problem ze skrzynia biegów automat galant 2.5 Witam, mam ogromny problem z automatyczną skrzynią biegów. Od pewnego czasu samochód jeździ w trybie awaryjnym (po zagrzaniu się wskakuje na 3 bieg i mruga kontrolka N). Stało się tak około miesiąca temu, podczas zwykłej zimowej jazdy wcisnąłem przycisk HOLD, po chwili go wyłączyłem i od tego momentu zaczęły się same problemy. Czytałem już kilka tematów, wymieniłem olej w skrzyni wraz z jej płukaniem. "wymrugałem" błędy -wyskoczył mi czujnik prędkości, zakupiłem używany i nic, problem dalej jest. Nie mogę nigdzie znaleźć schematu błędów skrzyni w galancie. Bardzo proszę o pomoc lub podesłanie schematu.
Pozdrawiam, Grzegorz
mentos189 - 29-08-2015, 12:29 Temat postu: Awaria automatycznej skrzyni biegów POMOCY Witam. W piątek w drodze do pracy (trochę mi się spieszyło nie ukrywam) "skończyły" mi się biegi w moim autku (EAxA 99r. 2,5 v6 tiptronic). Dokładnie po wyjściu z zakrętu 90° przy prędkości ok. 60-70 km/h i przejechaniu ok 100 może 200 m wyskoczył tak jakby bieg i tak już zostało.
Skrzynie miałem ustawioną w trybie tiptronic. Obecnie słychać jedynie świst przy dodawaniu gazu. Z wypowiedzi innych użytkowników stawiam, że to sprzęgło hydrokinetyczne.
Od jakiegoś czasu czuć było "bicie" przy przyspieszaniu tak jakby z prawego przedniego koła czy to miało coś wspólnego? Ogólnie uprzedzam, że koła były sprawdzane i wymieniane z 15" na 17" i przeguby wraz z półosią nie miały żadnych luzów.
Z uwagi na to że mieszkam w Holandii moje pytanie brzmi czy jest sens naprawiać (Auto ma 420 tys przebiegu i jest doinwestowane sam włożyłem ok 1500€ w przeciągu roku), czy lepiej sprzedać jako uszkodzone? Tutaj koszt naprawy ok 1000 - 1500€. Koszt lawety do Polski ok 200€.
Prosił bym o adres polecanego warsztatu w promieniu do 150 km od Piotrkowa Trybunalskiego, który naprawił by to w normalnych pieniądzach i ile może to kosztować.
Z góry dzięki za pomoc.
Seba75 - 02-09-2015, 08:00
Hejka.Czy ostatnie upały mogą wpływać na działanie ASB Tiptronic?Te czujniki ktore są przy skrzyni mogą czasami nie kontaktować?Czy mozna je wyjąć i przeczyśćic samodzielnie?Jest ktoś może z Lubelaków posiadający tiptronica?
radek79 - 02-09-2015, 08:05
można posprawdzać wszystkie wtyczki przy skrzyni,lubią zaśniedzić styki,może też już czas na zmianę oleju w skrzyni
Seba75 - 02-09-2015, 08:17
Radek,wczoraj sprawdzałem olej.Jest raczek ok.Stan na rozgrzanym ok.Zapach jest ok.Jest klarowny i raczej nie jest przepracowany.Czy te styki o ktorych mowisz sa widoczne wszystkie "od góry" jak otworzę maskę?Jak nie to gdzie ich jeszce szukac?
komarsnk - 02-09-2015, 15:12
Seba75 napisał/a: | wczoraj sprawdzałem olej.Jest raczek ok |
A przebieg?
Seba75 - 02-09-2015, 15:49
Przebieg 159000 km.Raczej realny,gdyż mam wydruki komputerowe szwajcarskie z analizy spalin,ktore robili co 2 lata.W listopadzie 2013 mial 136000km.Dzisiaj troszke skrzynie podkrecilem na obrotach.Kickodowny dzialaja.Wrzucilem 4 na recznej zmianie i gaz w podloge przy 80km/h.Auto ciagnie dobrze.nic sie nie slizga.Moze to przez te upały auto gorzej jeżdzi.Wiadomo gorące powietrze jest rzadsze.Ale jest ok.Olej był wymieniany przy 103000km.Sprawdzalem i jest ok.
komarsnk - 02-09-2015, 16:13
Seba75 napisał/a: | .Olej był wymieniany przy 103000km.Sprawdzalem i jest ok. |
No to już by był powoli jego czas na zmianę.
Seba75 - 02-09-2015, 16:27
Wiem.zajme sie tym.A jakie są pierwsze oznaki,że trzeba zmieniać olej?
Fragu - 03-09-2015, 13:47
Seba75, nie ma oznak!
Olej się wymienię regularnie i tyle. Masz najechane blisko 60 tys km więc to już zdecydowanie czas na wymianę.
komarsnk - 03-09-2015, 18:06
Jak już są oznaki typu przeciąganie biegów albo ślizganie to zazwyczaj jest już za późno dla skrzyni...
Seba75 - 04-09-2015, 10:45
No to zaczynam zbierać kase na wymiane oleju.Z waszego doświadczenia:pchać się w dynamiczna?-tam potzreba pewnie 10 litrów,czy statyczna?Mozecie polecić kogoś w Lubelskim?
[ Dodano: 04-09-2015, 11:26 ]
Własnie dzwonilem do Aso W Lublinie Parexbud.Gadałem z gosciem.ktory serwisował skrzynie autoamtyczne.Powiedział,że zmianiac olej co 90000km.to akurat niewazne.Zapytałem jak wymieniają.Powiedział,że spuszczaja stary-jakieś 5-6 litrow i wlewaja nowy.Jak zapytałem o metode dynamiczna,to powiedział,że,aby sie pozbyć całego oleju,to trzeba by skrzynie rozebrać.za taka usluge statyczna licza sobie 300 zł.do tego olej.W sumie to juz nie wiem jak robić,jaka metodą.Generalanie ojciez zna wlascieciela parexbudu,to pewnie zrobiliby za 150 zł.wymiane.Olej sam bym im dostarczyl -castrola transamxa Z.Jak powienien podejsc do sprawy?
Hugo - 04-09-2015, 15:05
Wymiana tylko i wyłącznie metodą dynamiczną. Statyczna nie ma sensu.
Owczar - 04-09-2015, 16:43
Zmienić olej statycznie to trochę tak jakby podmyć się tylko z jednej strony, a tyłek zostawić jak jest.
Nie znasz historii auta, nie wiesz kiedy był zmieniany olej itd. Zmień dynamicznie, a skrzynia zacznie działać o wiele lepiej. Nie trzeba rozbierać skrzyni by pozbyć się całego oleju. Ja kupiłem 12 litrów. Na czysto przelałem 11.
|
|
|