Forum ogólne - CB RADIO
pepi - 10-01-2009, 17:45
krzychu napisał/a: | Jak dobrze zrozumiałem masz antenę magnesową która przeciągnąłeś przez dziurę w dachu? Nie lepiej było kupić od razu montowaną w otwór? Zastanawiam się jeszcze czy ta antena w ogołe będzie miała masę bo te magnesy nie bez powodu mają dość dużą średnicę (czym większa średnica = lepsza masa).
Krzychu |
tak dziura w dachu
masa jest dodatkowo do dachu pociągnięta
a jechałem juz pare razy w trasę i nie narzekam nie wiedze różnicy miedzy tym co było a tym co jest
a nie kupiłem bo nie znam sie na radiach a te dostałem wiec nie marudziłem
z tego co tylko widziałem to sa magnesy i te na stale
ale chodziło mi głownie o to żeby nie różniła sie specjalnie od radiowej żeby mi jej nie ukradli
radio jest dość proste wiec cudów od nie go nie wymagam, na to co go używam jest ok
krzychu - 10-01-2009, 18:20
Można było zakupić od razy Sirio Triflex ta antena do złudzenie wygląda jak zwykła tyle że zastępuje tą od CD, FM i GPS czy GSM. A co zrobiłeś żeby móc dalej odbierać radio (to zwykłe).
Ciężko się rozbiera podsufitkę? Kabel jest w był/jest słupku z przodu pociągnięty?
Krzychu
pepi - 10-01-2009, 18:38
krzychu napisał/a: | Można było zakupić od razy Sirio Triflex ta antena do złudzenie wygląda jak zwykła tyle że zastępuje tą od CD, FM i GPS czy GSM.
Krzychu |
Tak jak mówiłem dostałem a nie specjalnie się znam na takich bajerach ale gdybym wiedział to pewnie bym taka sobie kupił ( droga taka antena ?? )
Co do reszty to tak
Podsufitkę ściąga się banalnie prosto odkręcasz lampkę i prawie wszystko jest na zatrzaskach
Kabel leci właśnie słupkiem
Co do reszty to w samej antenie w tej plastikowej części jest wzmacniacz i zaraz pod sufitem masz złączkę odpinasz i po sprawie
Radia w sumie nie słucham wiec było mi obojętnie czy jest czy nie
Ale potem bez problemu odbierałem te stacje co kiedyś
Czasem wskakiwał jakiś szum ale jest ok.
Planuje zrobić to tak ze zamontuje sam wzmacniacz bezpośrednio do anteny i schowam to gdzieś w aucie ( nie będę wkręcał anteny skoro bez wzmacniacza i tak ściąga, musze tylko sprawdzić jak leci kabel ten podsufitka)
Anonymous - 10-01-2009, 19:13
pepi napisał/a: | Tak jak mówiłem dostałem a nie specjalnie się znam na takich bajerach ale gdybym wiedział to pewnie bym taka sobie kupił ( droga taka antena ?? )
|
na alledrogo chodzą po 185 - 200 zł/szt. Looknij...
pepi - 10-01-2009, 19:25
A tak mi się nasuwa pytanie
Czy jak ktoś chce mieć anten na stale to - lepiej zainwestować w magnes ( bo z tego co widze to calkiem fajna antene mozna kupic za te 200)i zakładać pod tapicerkę czy kupić sobie taka podobna do radiowej ?
Chodzi mi o techniczna stronę zasięg jakoś itp.
krzychu - 10-01-2009, 19:33
Jestes pionierem jeśli chodzi o magnesowe instalowane pod tapicerka.
Ogólnie montowane na stałe (ten Triflex jest dość mały niestety) mają lepsza masę (co wpływa na odbiór i nadawanie) i są bezpieczniejsze np. podczas wypadku, nie spadają też przy większych prędkościach, nie rysują lakieru w miejscu mocowania itd. Przeważnie tez magnesówki się gorzej stroją od mocowanych na stałe. Po za tym że można łatwo przenieść magnesówke do innego samochodu reszta to same wady tak moim zdaniem. Można też kupić miniloga preisdenta (około 1m) jest helicalna (grubsza nie wygląda jak od CB) mocowana na stałe z motylkiem.
http://www.allegro.pl/ite..._gwarancja.html
Sam mam taką ale akurat zamontowana w uchwycie na krawędzi klapy bagażnika co też nie jest dobrym pomysłem (słaba masa) ale przynajmniej mogę wjechać do garażu bez domentarzu.
Krzychu
pepi - 10-01-2009, 19:43
chyba masz raje
na przyszlosc bede wiedzial jak uzbroic mojego nastepnego miska w CB
j-rules - 13-01-2009, 17:58
Ja osobiscie mam dwie uwagi co do anten. Generalnie polecacie wszyscy jak najdluzsze, ale trzeba pamietac ze ruch w eterze jest juz na dzien dzisiejszy bardzo duzy, im dluzsza antena tym wiecej zbiera smieci. Oczywiscie sa radyjka ktore maja takie funkcje ze sobie z tym radza, ale do tanich one raczej nie naleza. Druga sprawa to wg mnie taka dluga antena mocno szpeci autko.
Ja dla siebie zakupilem onwe mk3 + antena wilson (metr na magnesie).
Wg mnie jest to najlepszy zestaw z tych podstawowych, onwa jest niezniszczalna (fakt, funkcji praktycznie brak, ale za to nie ma co sie psuc), a wilson sie nie rzuca w oczy i nie razi dlugoscia..
Ktos powie ze szumofon - okej, nie jest to president, ale tez tyle nie kosztuje.. Caly zestaw za tyle co jeden z mniejszych mandatow a spokojnie wysatrcza i w miescie i w trasie
Osobiscie polecam i poczatkujacym i tym co juz lizneli osobiscie temat cb a nie chca jezdzic z wielkim batem na dachu i sciagac codziennie przed wjazdem do garazu, oraz nie maja ochoty wydawac znacznie wiecej kasy za opcje z ktorych i tak specjalnie korzystac nie beda. Dla zawodowcow wiadomo - trzeba cos lepszego. Dla zwyklych userow wystarcza w 100%
Pozdrawiam
wojtas20 - 09-02-2009, 18:38
Podepnę się pod temat CB, jestem na kupnie ale nie mogę się zdecydować gdyż za bardzo się nie znam na tym, czy mógłby mi ktoś coś polecić w zestawie do 400 zł ? Antena + radyjko, wstępnie przymierzam się do anteny HUSTLER IC 100 + radio President Kenji ASC
Używał ktoś takiego zestawu?
Czekam na propozycje innych zestawień, zależy mi na tym żeby sprzęt był dobry ale więcej nie mam na to.
j-rules - 13-02-2009, 09:15
Ja bym poszukal jakiegos radia do 300 pln i do tego jakas antene za ok. 100 pln
Bardzo ci zalezy zeby antena miala ok. metra?
Radio presidenta to dobry wybor, chociaz antena hustler to chyba najbardziej podstawowa antena. Wydaje mi sie ze szybko odczujesz potrzebe posiadania jakiegos lepszego bacika :]
Rozwazylbym takie oto radyjko :
uniden
I do niego antenke - jesli ma miec ok. metra to szukalbym sirio as100 lub wilson little will.
Sa tez aukcje, unidena wlasnie z tymi antenami w zestawie :
sirio
wilson
Wilson wyglada niemal tak samo jak hustler ale dzialanie maznacznie lepsze, podobnie ta sirio.
Jesli natomiast bardzo chcesz miec tego presidenta to musi sie ktoskto takiego ma wypowiedziec, jakby to hulalo z hustlerem, bo ciezko sie ebdzie w 400 pln zmiescic z preziem i jakas lepsza antena.
Mam nadzieje ze ktos jeszcze sie wlaczy do pomocy
jawaldek - 13-02-2009, 10:09
Witam. Ostatnio kupiłem a raczej zamieniłem za punkty Vitay radio CB "ALAN 102" Macie jakieś zdanie,opinię na temat tego radyjka?? I jeszcze jedno pytanie dotyczące pokrętła blokady szumów:w/g instrukcji należy ustawić tak aby było graniczne ustawienie pomiędzy "szumami" a "bez szumami" ale jeśli ustawię na granicznym to jest mało słyszalnych odbiorców jeśli przekroczę tę granicę to jest więcej "gadających" ale też i wszystkie trzaski,szumy,przegłosy itd są słyszalne->> jechać z czymś takim to grozi wizytą u laryngologa i psychiatry podpowiedzcie też,część już rozszyfrowałem,slang używany na falach eteru. Np;co oznacza-> że stoją krokodyle?? Pozdrawiam
Anonymous - 13-02-2009, 10:23
Hej co powiecie o antence sirio DV-27 S. Wiem ze to helikal ale jak z osiagami tej antenki?
jawaldek, krokodyle to itd - inspekcja transportu drogowego. Nieraz sa niezle jaja na wlocie do czestochowy od piotrkowa. Da sie uslyszec ze stoi kobra (wtajemniczeni wiedza o kogo chodzi), misiaki i krokodyle. Normlanie zoo cale
jawaldek - 13-02-2009, 13:56
dylson napisał/a: | Da sie uslyszec ze stoi kobra (wtajemniczeni wiedza o kogo chodzi) |
Aaaaa to się chyba domyślam któż to ta kobra Pozdrawiam
wojtas20 - 13-02-2009, 17:06
Kupiłem jednak Lafayette Ermes + antenka Wilson czekam na paczkę z allegro zapłaciłem 462 zl + przesyłka, mam nadzieje że to dobry wybór, czytalem dużo o radiach i zdecydowałem się właśnie na to, Kenji podobno jest nie za dobry jak na tą cenę
Teraz myślę ciągle o montażu... Czy ten schowek pod radiem który jest w colcie dałoby się zdemontować i upchnąć tam radio ?
j-rules - 13-02-2009, 21:01
Cytat: | Czy ten schowek pod radiem który jest w colcie dałoby się zdemontować i upchnąć tam radio |
Musisz pamietac o jakims zewnetrznym glosniku do radyjka.
A zestaw very nice
|
|
|