[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Tłoczek zacisku hamulcowego, zapiekający się hamulec
martinez_g - 26-08-2014, 21:25
oznaczeń nie znam ale jeśli chodzi Ci o to jak zamontować to zawór odpowietrzający musi być u góry zacisku
Konop44 - 27-08-2014, 18:47
Dzieki, chodzilo mi tylko oznaczenia bo na obydwu sa inne, bodajze cyfra 2 i 4.
booohal - 01-09-2014, 17:10
Dwie sprawy:
1. Czy Frenkit i Autofren to jeden czort (zestawy naprawcze)?
2. Do składania tłoczka wiadomo jaki smar (ATE bremszilinder czy jakoś tak), przeciw piszczeniu i do prowadniczek/ślizgów/blaszek klocków też wiadomo jaki (ATE plastilube czy jakoś tak), nie wiem jednak jaki po bożemu powinien iść do prowadnic. Taki, żeby nie było niedomówień. Czytam internety i czytam i nadal nie wiem, wiele teorii.
Ktoś, coś?
robertdg - 01-09-2014, 17:28
booohal, dobrze czytasz dobrze się orientujesz, plastilube tez sie nadaje do prowadnic
booohal - 01-09-2014, 17:40
robertdg,
Anonymous - 19-02-2015, 22:57
Dzisiaj zabrałem się za hamulce z przodu w swoim galancie. Po złożeniu po lewej stronie coś wyraźnie tarło. Okazało się, że prowadnica zacisku (ta z gumką) była zapieczona. Rozebrałem ją, wyczyściłem, przesmarowałem pastą miedzianą i złożyłem. Tylko że ta prowadnica jest bardziej wysunięta i mimo przeczyszczenia i przesmarowania chodzi ciężej niż ta druga. Wydaje mi się, że to przez tą gumkę na końcu powietrze zbiera się w kanale i utrudnia pracę. Pasty dałem bardzo mało więc nie jest to spowodowane jej nadmiarem. Co powinienem zrobić w takiej sytuacji?
Wrzucam filmik na którym widać pracę prowadnic i wyraźną różnicę w ich wysunięciu.
https://www.youtube.com/watch?v=dSlBAggAPIk
robertdg - 20-02-2015, 07:39
Albo gumka jest uszkodzona/rozpuchnieta, albo na końcu tlejki w której pracuje prowadnica zebrało się sporo starego smaru
KsiadzRobak - 20-02-2015, 08:03
robertdg napisał/a: | końcu tlejki w której pracuje prowadnica zebrało się sporo starego smaru | na 99% - trzeba oczyścić zacisk, bo inaczej przegrzejesz tarcze
Anonymous - 21-02-2015, 06:45
Pomogło zastosowanie zestawu naprawczego zacisku. Niestety w moim zestawie albo ktoś zamienił gumkę na prowadniczkę albo po prostu te zestawy są marnej jakości ( nowa gumka też była rozciągnięta)
PABLO998 - 27-04-2015, 15:16
Niespełna rok temu zregenerowałem tylne zaciski (zestaw naprawczy + tłoczki). Tłoczki przed włożeniem w zacisk przesmarowałem płynem hamulcowym, prowadnice wyczyściłem i posmarowałem smarem do zacisków hamulcowych ATE. Część tłoczków, tą znajdującą się pod gumką - harmonijką posmarowałem chyba (ale nie jestem na 100% pewien) również tym smarem do zacisków. Kilka dni temu zaczeły mi się grzać hamulce z tyłu, a wczoraj złapały na dobre, aż felgi gorące. Rozebrałem zaciski i tłoczki bardzo ciężko chodzą a pod gumką zrobił się syf.
Moje pytania brzmią:
1. Czy dobrze zrobiłem, że posmarowałem tłoczki tym smarem do zacików?
2. Czy wogóle smarować czymś część tłoczka wystającą poza oring zacisku?
3. Czy posamrować wyłącznie płynem hamulcowym i czy płyn hamulcowy nie bedzie miał złego wpływu na osłonę tłoczka hamulcowego?
KsiadzRobak - 27-04-2015, 15:29
wg sztuki specjalny smar daje się pod gumę uszczelniającą (nie jest to oring bo przekrój jest prostokątny) w zacisku (jest to smar silikonowy)
sam tłoczek smaruje się tylko płynem hamulcowym a następnie zakłada osłonę przeciwkurzową - jak jest szczelna, to nic się tam pod spodem dziać nie powinno i czy nałożysz ciut smaru czy nie to nic się nie powinno stać a cienka warstwa może zabezpieczyć tłoczek przed korozją
korozja tłoczka (ogólnie) dość często jest spowodowana uwodnieniem płynu hamulcowego, który nie był długo zmieniany
arturj123 - 27-04-2015, 16:06
PABLO998 napisał/a: | zestaw naprawczy |
Zestaw naprawczy Autofren?
PABLO998 - 27-04-2015, 16:08
nie, chyba Frenkit, ale zaraz sprawdzę, bo mam jeszcze opakowania
[ Dodano: 27-04-2015, 16:17 ]
na 100% zestaw naprawczy Frenkit i tłoczki również
robertdg - 27-04-2015, 17:39
Do montazu i konserwacji tłoczka można stosowac http://allegro.pl/ate-bre...5245657041.html
PABLO998 - 27-04-2015, 20:54
Ja posmarowałem tym http://allegro.pl/pasta-s...5294849925.html To mogło spowodaować zapieczenie się tłoczków?
|
|
|