To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Tarcze hamulcowe, klocki hamulcowe - Lancer CYxA

krzychu - 07-11-2011, 10:06

z tego co wiem to Blue Print jest dystrybutorem, a nie producentem. W środku będzie części innego producenta.
Trik - 07-11-2011, 18:43

ko5a, Strona 22 tego wątku 2 post od góry :mrgreen: Jak prześledzisz uważnie ten wątek to zobaczysz jeszcze kilku innych producentów. Od razu dopowiem że klocki TRW też opisałem kilka/naszcie postów dalej.
apikus - 07-11-2011, 22:25

ko5a napisał/a:
czy ktoś z Was zakładał tarcze i klocki Blue Print?

Ja zakładałem tarcze na tył, klocki TRW. Nie mam do nich zastrzeżeń.

ko5a - 08-11-2011, 08:54

Trik, a u Ciebie jak się tarcze sprawują? biją? coś złego się z nimi dzieje?

wątek czytałem już kilka razy, ale jest na tyle długi, że jak kończę czytać to zapominam co było na początku :P
może warto zrobić tak jak w przypadku oleju silnikowego, dwa wątki, jeden na luźne gatki a drugi na konkrety.

Obecnie ma klocki TRW i faktycznie pylą, ale jak dla mnie nie jest to istotne. Co do samego hamowania to nie mam porównania. Założę pewnie BluePrint i dam znać :)

Trik - 08-11-2011, 17:11

ko5a napisał/a:
a u Ciebie jak się tarcze sprawują? biją? coś złego się z nimi dzieje?
Po 5Kkm nie bją. Zobaczymy co przy zimie będzie się działo.
j-rules - 09-11-2011, 15:22

Cytat:
czy ktoś z Was zakładał tarcze i klocki Blue Print? Jest to chyba półka TRW, (klocki Blue Print są nawet droższe od TRW, ale czy lepsze?)
Jak wrażenia? warto?
Tarcze Blue Print sa produkcji Mountain. Sa to calkiem dobre tarcze, soliudne. Klocki Blue Print sa robione przez Kashiyame - srednia polka.
ko5a - 11-11-2011, 23:58

Trik napisał/a:

Aktualnie zaaplikowałem zestaw BluePrint ADC 443119 (360pln/para)

Trik, gdzie udało Ci się dostać te tarcz w tak dobrej cenie?
z tego co patrzyłem teraz, to ciężko je znaleźć, magazyny puste, a jak już są to w cenie od 225pln za sztukę :/

Trik - 12-11-2011, 14:07

ko5a napisał/a:
Trik, gdzie udało Ci się dostać te tarcz w tak dobrej cenie?
W Augustowie, w sklepie z częściami 2 dni po zamówieniu i 2 dni przed montażem.
tomekrvf - 17-11-2011, 23:08

W Intercars można kupić przednie tarcze Textar, Brembo lub TRW
Textar 98200 1844 0 1 210PLN/sztuka
TRW LUC DF4933 248PLN/sztuka
Brembo gdzieś wczesniej podawałem i ich cena to około 180PLN/sztuka
PS Już znalazłem. Brembo ma numer 09.A148.10 cena 164PLN/sztuka w detalu. To chyba najlepsza oferta.
http://bremboaftermarket....3c-9ae9494bf1ec

megas1 - 18-11-2011, 14:08

Witam,

Zadaję to pytanie bo wątek ma już 26 stron i głównie dotyczy kłopotów z klockami i tarczami więc przeglądanie tego w moim przypadku jest trochę bez sensu.

Czy na klockach są jakieś czujniki zużycia? Byłem na wymianie opon i zostały jakieś 3 mm po przejechaniu 50kkm a tu nic nie pika, miga ani nie hałasuje, że klocki na wykończeniu. Czy kupować i wymieniać fabryczne klocki w ASO czy możecie polecić coś dobrego i budżetowego do wymiany innym zaufanym serwisie?

Luk - 18-11-2011, 14:14

megas1 napisał/a:
Czy kupować i wymieniać fabryczne klocki w ASO czy możecie polecić coś dobrego i budżetowego do wymiany innym zaufanym serwisie?

Można iść na kompromis i założyć zamienniki w ASO :)
Przynajmniej w moim ASO ceny zamienników nie są dużo wyższe niż w sklepie: klocki tył - oryginał 450, zamiennik - 150, w sklepie - 120.

jaceksu79 - 18-11-2011, 14:39

megas1 napisał/a:
Czy na klockach są jakieś czujniki zużycia?

zwykła blaszka, która zaczyna trzeć o tarczę i wydaje specyficzny pisk/trzask
żadnej informacji na zegarach - nie w tych czasach :wink:
3mm to już wymieniaj! Bierz miękkie.

Ciekawostka: :D
W moim samochodzie wczoraj komputer wyskoczył z czerwonym napisem oraz sygnałem dźwiękowym i kazał mi jechać do serwisu. Normalnie się wkurzyłem bo nie wiedziałem początkowo o co chodzi, co się zepsuło - okazało się mało płynu w spryskiwaczach ( oczywiście nie pojechałem do serwisu- żeby ktoś se nie pomyślał ) :mrgreen: a co jeszcze ciekawsze, też nie czaiłem o co chodzi - przy każdym rozruchu na diablicy pokazuje mi dokładny poziom oleju w silniku, a wcale go nie zjada :mrgreen: nie mogę jeszcze rozszyfrować do czego mam taki czujniczek nad głową - znajomy powiedział, że to alkomat :ANAL: normalnie wstyd się przyznać ale zakochuję się w francuskiej technologii :finga: :badgrin:

ko5a - 18-11-2011, 15:02

tomekrvf napisał/a:
Brembo ma numer 09.A148.10 cena 164PLN/sztuka w detalu. To chyba najlepsza oferta.
http://bremboaftermarket....3c-9ae9494bf1ec

na alledrogo komplet kosztuje 210PLN.. kurcze, prawie darmo :P
jakie klocki byś do tego proponował? czy ktoś używał tarcz Brembo? coś się z nimi działo niedobrego? (w wątku padają tylko odpowiedzi że są kiepskie)

jaceksu79 - 18-11-2011, 16:47

ko5a napisał/a:
komplet kosztuje 210PLN.. kurcze, prawie darmo :P

dodaj do tego klocki za 120zł

Co te 50 - 60 tys za każdym razem można wymieniać cały komplet i wyjdzie o wiele bezpieczniej i taniej.
Ja zawsze tak robię i zawsze jestem zadowolony, nigdy mi tarcze się nie krzywią. Bo zawsze mam nowe z klockami za śmieszną cenę.

george2 - 19-11-2011, 07:36

Tarcze Brembo są dosyć miękkie. W połączeniu z klockami Ferodo, bardziej wyciera się tarcza niż klocki. Nie ma efektu wichrowania tych tarcz.Jeśli ktoś kupi to tylko w połączeniu z miękkimi klockami np. TRW.