[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Tarcze hamulcowe, klocki hamulcowe - Lancer CYxA
krzychu - 07-11-2011, 10:06
z tego co wiem to Blue Print jest dystrybutorem, a nie producentem. W środku będzie części innego producenta.
Trik - 07-11-2011, 18:43
ko5a, Strona 22 tego wątku 2 post od góry Jak prześledzisz uważnie ten wątek to zobaczysz jeszcze kilku innych producentów. Od razu dopowiem że klocki TRW też opisałem kilka/naszcie postów dalej.
apikus - 07-11-2011, 22:25
ko5a napisał/a: | czy ktoś z Was zakładał tarcze i klocki Blue Print? |
Ja zakładałem tarcze na tył, klocki TRW. Nie mam do nich zastrzeżeń.
ko5a - 08-11-2011, 08:54
Trik, a u Ciebie jak się tarcze sprawują? biją? coś złego się z nimi dzieje?
wątek czytałem już kilka razy, ale jest na tyle długi, że jak kończę czytać to zapominam co było na początku
może warto zrobić tak jak w przypadku oleju silnikowego, dwa wątki, jeden na luźne gatki a drugi na konkrety.
Obecnie ma klocki TRW i faktycznie pylą, ale jak dla mnie nie jest to istotne. Co do samego hamowania to nie mam porównania. Założę pewnie BluePrint i dam znać
Trik - 08-11-2011, 17:11
ko5a napisał/a: | a u Ciebie jak się tarcze sprawują? biją? coś złego się z nimi dzieje? | Po 5Kkm nie bją. Zobaczymy co przy zimie będzie się działo.
j-rules - 09-11-2011, 15:22
Cytat: | czy ktoś z Was zakładał tarcze i klocki Blue Print? Jest to chyba półka TRW, (klocki Blue Print są nawet droższe od TRW, ale czy lepsze?)
Jak wrażenia? warto? | Tarcze Blue Print sa produkcji Mountain. Sa to calkiem dobre tarcze, soliudne. Klocki Blue Print sa robione przez Kashiyame - srednia polka.
ko5a - 11-11-2011, 23:58
Trik napisał/a: |
Aktualnie zaaplikowałem zestaw BluePrint ADC 443119 (360pln/para) |
Trik, gdzie udało Ci się dostać te tarcz w tak dobrej cenie?
z tego co patrzyłem teraz, to ciężko je znaleźć, magazyny puste, a jak już są to w cenie od 225pln za sztukę :/
Trik - 12-11-2011, 14:07
ko5a napisał/a: | Trik, gdzie udało Ci się dostać te tarcz w tak dobrej cenie? | W Augustowie, w sklepie z częściami 2 dni po zamówieniu i 2 dni przed montażem.
tomekrvf - 17-11-2011, 23:08
W Intercars można kupić przednie tarcze Textar, Brembo lub TRW
Textar 98200 1844 0 1 210PLN/sztuka
TRW LUC DF4933 248PLN/sztuka
Brembo gdzieś wczesniej podawałem i ich cena to około 180PLN/sztuka
PS Już znalazłem. Brembo ma numer 09.A148.10 cena 164PLN/sztuka w detalu. To chyba najlepsza oferta.
http://bremboaftermarket....3c-9ae9494bf1ec
megas1 - 18-11-2011, 14:08
Witam,
Zadaję to pytanie bo wątek ma już 26 stron i głównie dotyczy kłopotów z klockami i tarczami więc przeglądanie tego w moim przypadku jest trochę bez sensu.
Czy na klockach są jakieś czujniki zużycia? Byłem na wymianie opon i zostały jakieś 3 mm po przejechaniu 50kkm a tu nic nie pika, miga ani nie hałasuje, że klocki na wykończeniu. Czy kupować i wymieniać fabryczne klocki w ASO czy możecie polecić coś dobrego i budżetowego do wymiany innym zaufanym serwisie?
Luk - 18-11-2011, 14:14
megas1 napisał/a: | Czy kupować i wymieniać fabryczne klocki w ASO czy możecie polecić coś dobrego i budżetowego do wymiany innym zaufanym serwisie? |
Można iść na kompromis i założyć zamienniki w ASO
Przynajmniej w moim ASO ceny zamienników nie są dużo wyższe niż w sklepie: klocki tył - oryginał 450, zamiennik - 150, w sklepie - 120.
jaceksu79 - 18-11-2011, 14:39
megas1 napisał/a: | Czy na klockach są jakieś czujniki zużycia? |
zwykła blaszka, która zaczyna trzeć o tarczę i wydaje specyficzny pisk/trzask
żadnej informacji na zegarach - nie w tych czasach
3mm to już wymieniaj! Bierz miękkie.
Ciekawostka:
W moim samochodzie wczoraj komputer wyskoczył z czerwonym napisem oraz sygnałem dźwiękowym i kazał mi jechać do serwisu. Normalnie się wkurzyłem bo nie wiedziałem początkowo o co chodzi, co się zepsuło - okazało się mało płynu w spryskiwaczach ( oczywiście nie pojechałem do serwisu- żeby ktoś se nie pomyślał ) a co jeszcze ciekawsze, też nie czaiłem o co chodzi - przy każdym rozruchu na diablicy pokazuje mi dokładny poziom oleju w silniku, a wcale go nie zjada nie mogę jeszcze rozszyfrować do czego mam taki czujniczek nad głową - znajomy powiedział, że to alkomat normalnie wstyd się przyznać ale zakochuję się w francuskiej technologii
ko5a - 18-11-2011, 15:02
na alledrogo komplet kosztuje 210PLN.. kurcze, prawie darmo
jakie klocki byś do tego proponował? czy ktoś używał tarcz Brembo? coś się z nimi działo niedobrego? (w wątku padają tylko odpowiedzi że są kiepskie)
jaceksu79 - 18-11-2011, 16:47
ko5a napisał/a: | komplet kosztuje 210PLN.. kurcze, prawie darmo |
dodaj do tego klocki za 120zł
Co te 50 - 60 tys za każdym razem można wymieniać cały komplet i wyjdzie o wiele bezpieczniej i taniej.
Ja zawsze tak robię i zawsze jestem zadowolony, nigdy mi tarcze się nie krzywią. Bo zawsze mam nowe z klockami za śmieszną cenę.
george2 - 19-11-2011, 07:36
Tarcze Brembo są dosyć miękkie. W połączeniu z klockami Ferodo, bardziej wyciera się tarcza niż klocki. Nie ma efektu wichrowania tych tarcz.Jeśli ktoś kupi to tylko w połączeniu z miękkimi klockami np. TRW.
|
|
|