To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Jakość lakieru - Lancer CYxA

waldinio - 13-02-2011, 21:44

http://www.s-plus.pl/ podobno ci są dobrzy
dzus1 - 17-02-2011, 09:58

witam no muszę pochwalić swój lakier czarny metalik dziś :rolleyes: na słoneczku jak wyjechałem z myjni superancko wygląda mieni się jak metalik i faktycznie ta czerń metaliczna wpada w fiolet czy coś w tym stylu
Luk - 17-02-2011, 10:12

dzus1 napisał/a:
czarny metalik dziś :rolleyes: na słoneczku jak wyjechałem z myjni superancko wygląda

Nooo, tylko na myjnię musisz jeździć co tydzień :wink:

MichalRej - 17-02-2011, 13:46

Wiecie może gdzie można znaleźć jakieś oznaczenia dotyczące koloru lakieru,
potrzebuję dobrać kolor wypełniacza, żeby zatrzeć ubytek na zderzaku który ktoś mi pięknie wymalował... =)

jaca71 - 17-02-2011, 14:14

MichalRej napisał/a:

Nie wiem jak w europejczykach ale w amerykańcach kod koloru jest na słupku pasażera tam gdzie oznaczenie modelu, oznaczenie silnika i oznaczenie skrzyni... :)

mazin - 17-02-2011, 18:35

jaca71 napisał/a:
MichalRej napisał/a:

Nie wiem jak w europejczykach ale w amerykańcach kod koloru jest na słupku pasażera tam gdzie oznaczenie modelu, oznaczenie silnika i oznaczenie skrzyni... :)

W europejczykach jest tabliczka na masce od spodu

MichalRej wybierz się do ASO, zaprawka (baza + klar) kosztuje 39 złotych, lepiej nie dobierzesz. Lakier do zaprawki jest w małej buteleczce z pędzelkiem. Jeśli chcesz malować sprayem, to niestety zostaje lakiernik.

pitloju - 17-02-2011, 19:44

potwierdzam, właśnie dzisiaj odebrałem lakier do zaprawek z ASO
koszt 36,49, dwie buteleczki, lakier cool silver (w moim przypadku) + bezbarwny

a przy okazji, możecie podpowiedzieć jak najlepiej rozprawić się z odpryskiem(odpryskami), czy robić to teraz, czy na wiosne, czym oczyścić, czym nałożyć, ile powinno schnąć itp?

z góry dziękuje za rady :)

jaca71 - 17-02-2011, 19:48

mazin, Dokładnie taka sama tabliczkę mam na słupku ;)
Nomanek42 - 18-02-2011, 08:19

Witam wszystkich
Mam SB z 2009r. Kolor czarna perła ha ha ha. Przeżyłem dwa "ataki" zazdrosnego sąsiada z parkingu. Porysowana kluczem pokrywa bagażnika. Udało się je trochę spolerować. Lakier rysy ma wszędzie i odpryski od "życzliwych drzwi" parkujących obok samochodów również. Ale po skrobaniu miękką plastikową skrobaczką -- porysowane osłony reflektorów i pełno rys na szybach a szczególnie przedniej. W ASO - ma Pan chyba wyjątkową szybę , nikt nie narzeka.
Zaprzestaliśmy z żoną skrobania. Odmrażanie i czyszczenie szyby, piór wycieraczek miotełką i szmatką - PRZED każdym wyjazdem. Rys coraz więcej. Totalne badziewie. Mam CVT benzyna - zużycie w korkach w Warszawie do 14 LITRÓW !!. Komfort jazdy - super ale nigdy bym już nie kupił takiego auta.
Pozdrawiam wszystkich

[ Dodano: 18-02-2011, 08:27 ]
PITLOJU - mam tez lakier do zaprawek i chcę Ci powiedziec że znajomy lakiernik radzi nakladać na odpryski lakier nie pędzelkiem a maczać wykałaczkę i punktować. Nie będzie wtedy nadmiaru i rozlania lakieru. A kiedy to robić - nie wiem czy teraz czy na wiosnę.
Pozdro

racer1972 - 18-02-2011, 22:22

Niestety było pisane,że drapanie=zniszczenie szyb... :| Mam ok tylko dlatego,że z założenia tego nie robię...
Zbigi - 19-02-2011, 09:40

pitloju napisał/a:

a przy okazji, możecie podpowiedzieć jak najlepiej rozprawić się z odpryskiem(odpryskami), czy robić to teraz, czy na wiosne, czym oczyścić, czym nałożyć, ile powinno schnąć itp?

z góry dziękuje za rady :)

Miejsce odprysku musisz najpierw oczyścić benzyną ekstrakcyjną( np. wacikiem do uszu, tylko nie szoruj za mocno bo porysujesz :lol: ). Jeżeli jest to mały odprysk tylko do białego podkładu to wystarczy samym lakierem koloryzującym pacnąć delikatnie wykałaczką (tu trzeba wprawy i precyzji). Teoretycznie powinno się pomalować to bezbarwnym, ale odradzam bo fatalnie to wygląda. Jak mi wyjdzie za duży menisk wypukły to biorę papier na wodę 3000 i delikatnie wyrównuję (oczywiście jak lakier wyschnie ), potem biorę na szmatkę mleczko polerskie (mam takie profesionalne) i poleruję aż nic nie będzie widać. Wychodzi super.

beti - 24-02-2011, 09:19

Auto ma niewiele ponad 3 tygodnie a już ma kilka baboli, z salony wyjechałem z rysami pod klamką i na lotce. tutaj na forum jesteście bardzo samokrytyczni, a każda sroczka swój ogonek powinna chwalić. Mam kolegów z nowymi auto, mercedesami, kia a nawet volvo i wszystkie ciemne kolory są pokiereszowane, lecz oczyw,iście nie każdy do tego się przyznaje. Taka jakość idzie wraz z ekologią. Kiedyś bateria w telefonie wytrzymywała 10 dni, obecnie ładuje co drugi dzień, moje auto z 1987 roku z pojemności 1,8 wgniatało w fotel mimo przebiegu 380 tysięcy i paliło przy tym 8l, dziś jest to wynik nie do pomyslenia, mój pierwszy laptop dell c600 do dziś służy u kolegi w warsztacie, teraz muszę laptopy wymieniać po 3-4 latach bo się sypią. Wymieniać można by bez końca. Można ponoć jakoś zabezpieczyć lakier woskami.
Zbigi - 24-02-2011, 11:40

beti napisał/a:
Można ponoć jakoś zabezpieczyć lakier woskami.

Tak, ale to nie chroni przed kamykami :cry:

beti - 24-02-2011, 11:51

Folia na maskę, pracowałem w firmie gdzie każde nowe auto miało maskę i zderzaki przód i tył foliowane. Do tego obowiązkowo chlapacze tył i przód. Po 4 latach była wymiana floty i po zdarciu folii i polerce auto jak nowe. Aha, folia była raz na jakiś czas wymieniana. Chyba raz na rok. A wiecie jak się dba o słuzbowe samochody.
tommy4u - 03-03-2011, 07:59

Hejka wszystkim. Mam takie pytanko. Na dniach odbieram czarnego Lancera Sportback i poczytałem sobie, że faktycznie najgrubszy to ten lakier akurat nie jest. Auto wiadomo jednak w tym lakierze robi wrażenie. Przy podpisaniu umowy wstępnej mam w cenie auta wliczoną dodatkową powłokę lakieru. Czy ta powłoka jakoś pozytywnie wpłynie na wadę tego lakieru?

[ Dodano: 03-03-2011, 11:50 ]
Hejka. Czekam na odbiór czarnego lancera sportback i doczytałem się że jednak ten lakiej najtwardszy to nie jest. W dodatkowych opcjach swojego zamówienia mam w cenie dodatkową powłokę lakieru - jakie są tego korzyści?