[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Jakość lakieru - Lancer CYxA
waldinio - 13-02-2011, 21:44
http://www.s-plus.pl/ podobno ci są dobrzy
dzus1 - 17-02-2011, 09:58
witam no muszę pochwalić swój lakier czarny metalik dziś na słoneczku jak wyjechałem z myjni superancko wygląda mieni się jak metalik i faktycznie ta czerń metaliczna wpada w fiolet czy coś w tym stylu
Luk - 17-02-2011, 10:12
dzus1 napisał/a: | czarny metalik dziś na słoneczku jak wyjechałem z myjni superancko wygląda |
Nooo, tylko na myjnię musisz jeździć co tydzień
MichalRej - 17-02-2011, 13:46
Wiecie może gdzie można znaleźć jakieś oznaczenia dotyczące koloru lakieru,
potrzebuję dobrać kolor wypełniacza, żeby zatrzeć ubytek na zderzaku który ktoś mi pięknie wymalował... =)
jaca71 - 17-02-2011, 14:14
MichalRej napisał/a: | Wiecie może gdzie można znaleźć jakieś oznaczenia dotyczące koloru lakieru, |
Nie wiem jak w europejczykach ale w amerykańcach kod koloru jest na słupku pasażera tam gdzie oznaczenie modelu, oznaczenie silnika i oznaczenie skrzyni...
mazin - 17-02-2011, 18:35
jaca71 napisał/a: | MichalRej napisał/a: | Wiecie może gdzie można znaleźć jakieś oznaczenia dotyczące koloru lakieru, |
Nie wiem jak w europejczykach ale w amerykańcach kod koloru jest na słupku pasażera tam gdzie oznaczenie modelu, oznaczenie silnika i oznaczenie skrzyni... |
W europejczykach jest tabliczka na masce od spodu
MichalRej wybierz się do ASO, zaprawka (baza + klar) kosztuje 39 złotych, lepiej nie dobierzesz. Lakier do zaprawki jest w małej buteleczce z pędzelkiem. Jeśli chcesz malować sprayem, to niestety zostaje lakiernik.
pitloju - 17-02-2011, 19:44
potwierdzam, właśnie dzisiaj odebrałem lakier do zaprawek z ASO
koszt 36,49, dwie buteleczki, lakier cool silver (w moim przypadku) + bezbarwny
a przy okazji, możecie podpowiedzieć jak najlepiej rozprawić się z odpryskiem(odpryskami), czy robić to teraz, czy na wiosne, czym oczyścić, czym nałożyć, ile powinno schnąć itp?
z góry dziękuje za rady
jaca71 - 17-02-2011, 19:48
mazin, Dokładnie taka sama tabliczkę mam na słupku
Nomanek42 - 18-02-2011, 08:19
Witam wszystkich
Mam SB z 2009r. Kolor czarna perła ha ha ha. Przeżyłem dwa "ataki" zazdrosnego sąsiada z parkingu. Porysowana kluczem pokrywa bagażnika. Udało się je trochę spolerować. Lakier rysy ma wszędzie i odpryski od "życzliwych drzwi" parkujących obok samochodów również. Ale po skrobaniu miękką plastikową skrobaczką -- porysowane osłony reflektorów i pełno rys na szybach a szczególnie przedniej. W ASO - ma Pan chyba wyjątkową szybę , nikt nie narzeka.
Zaprzestaliśmy z żoną skrobania. Odmrażanie i czyszczenie szyby, piór wycieraczek miotełką i szmatką - PRZED każdym wyjazdem. Rys coraz więcej. Totalne badziewie. Mam CVT benzyna - zużycie w korkach w Warszawie do 14 LITRÓW !!. Komfort jazdy - super ale nigdy bym już nie kupił takiego auta.
Pozdrawiam wszystkich
[ Dodano: 18-02-2011, 08:27 ]
PITLOJU - mam tez lakier do zaprawek i chcę Ci powiedziec że znajomy lakiernik radzi nakladać na odpryski lakier nie pędzelkiem a maczać wykałaczkę i punktować. Nie będzie wtedy nadmiaru i rozlania lakieru. A kiedy to robić - nie wiem czy teraz czy na wiosnę.
Pozdro
racer1972 - 18-02-2011, 22:22
Niestety było pisane,że drapanie=zniszczenie szyb... Mam ok tylko dlatego,że z założenia tego nie robię...
Zbigi - 19-02-2011, 09:40
pitloju napisał/a: |
a przy okazji, możecie podpowiedzieć jak najlepiej rozprawić się z odpryskiem(odpryskami), czy robić to teraz, czy na wiosne, czym oczyścić, czym nałożyć, ile powinno schnąć itp?
z góry dziękuje za rady |
Miejsce odprysku musisz najpierw oczyścić benzyną ekstrakcyjną( np. wacikiem do uszu, tylko nie szoruj za mocno bo porysujesz ). Jeżeli jest to mały odprysk tylko do białego podkładu to wystarczy samym lakierem koloryzującym pacnąć delikatnie wykałaczką (tu trzeba wprawy i precyzji). Teoretycznie powinno się pomalować to bezbarwnym, ale odradzam bo fatalnie to wygląda. Jak mi wyjdzie za duży menisk wypukły to biorę papier na wodę 3000 i delikatnie wyrównuję (oczywiście jak lakier wyschnie ), potem biorę na szmatkę mleczko polerskie (mam takie profesionalne) i poleruję aż nic nie będzie widać. Wychodzi super.
beti - 24-02-2011, 09:19
Auto ma niewiele ponad 3 tygodnie a już ma kilka baboli, z salony wyjechałem z rysami pod klamką i na lotce. tutaj na forum jesteście bardzo samokrytyczni, a każda sroczka swój ogonek powinna chwalić. Mam kolegów z nowymi auto, mercedesami, kia a nawet volvo i wszystkie ciemne kolory są pokiereszowane, lecz oczyw,iście nie każdy do tego się przyznaje. Taka jakość idzie wraz z ekologią. Kiedyś bateria w telefonie wytrzymywała 10 dni, obecnie ładuje co drugi dzień, moje auto z 1987 roku z pojemności 1,8 wgniatało w fotel mimo przebiegu 380 tysięcy i paliło przy tym 8l, dziś jest to wynik nie do pomyslenia, mój pierwszy laptop dell c600 do dziś służy u kolegi w warsztacie, teraz muszę laptopy wymieniać po 3-4 latach bo się sypią. Wymieniać można by bez końca. Można ponoć jakoś zabezpieczyć lakier woskami.
Zbigi - 24-02-2011, 11:40
beti napisał/a: | Można ponoć jakoś zabezpieczyć lakier woskami. |
Tak, ale to nie chroni przed kamykami
beti - 24-02-2011, 11:51
Folia na maskę, pracowałem w firmie gdzie każde nowe auto miało maskę i zderzaki przód i tył foliowane. Do tego obowiązkowo chlapacze tył i przód. Po 4 latach była wymiana floty i po zdarciu folii i polerce auto jak nowe. Aha, folia była raz na jakiś czas wymieniana. Chyba raz na rok. A wiecie jak się dba o słuzbowe samochody.
tommy4u - 03-03-2011, 07:59
Hejka wszystkim. Mam takie pytanko. Na dniach odbieram czarnego Lancera Sportback i poczytałem sobie, że faktycznie najgrubszy to ten lakier akurat nie jest. Auto wiadomo jednak w tym lakierze robi wrażenie. Przy podpisaniu umowy wstępnej mam w cenie auta wliczoną dodatkową powłokę lakieru. Czy ta powłoka jakoś pozytywnie wpłynie na wadę tego lakieru?
[ Dodano: 03-03-2011, 11:50 ]
Hejka. Czekam na odbiór czarnego lancera sportback i doczytałem się że jednak ten lakiej najtwardszy to nie jest. W dodatkowych opcjach swojego zamówienia mam w cenie dodatkową powłokę lakieru - jakie są tego korzyści?
|
|
|