Nasze Miśki - Szpala85 i tym razem Galant
Krzyzak - 28-03-2011, 06:37
bo nie puka się przez palec - mogłeś użyć czegoś twardszego
szpala85 - 28-03-2011, 21:21
Krzyzak, palec był z boku tylko coś z celnością u mnie nie tak
jacek11 - 28-03-2011, 21:57
Krzyzak napisał/a: | bo nie puka się przez palec - mogłeś użyć czegoś twardszego |
łeeeee,dobre
Krzyzak - 29-03-2011, 07:06
szpala85 napisał/a: | tylko coś z celnością u mnie nie tak |
następnym razem załóż okulary (albo otwórz oczy) - będzie łatwiej w... palec trafić
szpala85 - 29-03-2011, 22:17
Krzyzak napisał/a: | (albo otwórz oczy |
ja zawsze jak tłukę młotkiem to zamykam oczy tak już mam
btw. w tym tygodniu może uda mi się załatwić zbieżność w Galu bo ściąga na prawo oraz po raz kolejny nabić klimę ( tylko tym razem dokładnie sprawdzimy szczelność bo uszczelki wymieniłem ale tak dla "na pewno ")
Hugo - 30-03-2011, 08:57
szpala85 napisał/a: | może uda mi się załatwić zbieżność w Galu bo ściąga na prawo | Sprawdź dokładnie luzy w układzie kierowniczym, tzn. drążki i końcówki.
Owczar - 30-03-2011, 13:40
Ściąganie nie jest raczej objawem zbieżności. Sprawdź wahacze proste. Najlepiej je odkręć i wybij sworznie.
szpala85 - 30-03-2011, 18:24
Hugo, Owczar, nie wpadłem na to .... juz zamówiłem nowe końcówki drążków kierowniczych bo rzeczywiście są zużyte ( gumy sparciałe i jakoś tak dziwnie leżą ) ,a wahacze proste są ok nie mają żadnych luzów ... i teraz tak jak będę wymieniał końcówki drążków to mam je wkręcić maxymalnie i potem tą śrubą kontrującą ( co jest na drążku kierowniczym ) zacisnąć ... tak ?
btw. zbieżność to jest jak opona się ściera za bardzo na bokach ... o to chodzi ?
czy to się nazywa ustawienie geometrii ?? żeby koła były idealnie na wprost ?
Owczar - 30-03-2011, 18:35
Zbieżność i geometria to jakby to samo.
Jeśli ścina to może być znieżność, ale też zużyte elementy zawieszenia. Nie wymieniaj samych końcówek. Lepiej wymienić komplet z drążkami bo jak one polecą to będziesz miał od nowa robotę i ustawianie zbieżności. Pamiętaj też, że zbieżność w galu tylko i wyłącznie na 4 łapki.
Przed ustawieniem geometrii sprawdź dobrze zawieszenie. Napraw wszystkie luzy, potem wymień końcówki z drążkami i geometria.
Hugo - 31-03-2011, 10:11
szpala85 napisał/a: | jak będę wymieniał końcówki drążków to mam je wkręcić maxymalnie i potem tą śrubą kontrującą ( co jest na drążku kierowniczym ) zacisnąć ... tak ? | Wkręcasz tyle samo obrotów co wykreciłeś starą i kontrujesz nakrętką. Obowiazkowo sprawdź luzy na drążkach kierowniczych jak wykręcisz końcówki.
Owczar - 31-03-2011, 10:38
Hugo napisał/a: | Obowiazkowo sprawdź luzy na drążkach kierowniczych jak wykręcisz końcówki. |
Według mnie nie ma co sprawdzać tylko wymienić, bo koszt i nakład pracy jest niewspółmierny do kosztu zbieżności.
szpala85 - 01-04-2011, 17:56
Owczar, tak się właśnie zastanawiam czy jak rok temu mechanik wymieniał mi łożysko z przodu w prawym kole to mi nie skrzywił drążka kierowniczego bo właśnie od tamtej pory mi gala zaczęło ściągać na prawo delikatnie .... wymienię końcówki najpierw bo i tak je zamówiłem ,a co będzie dalej to zobaczymy jak będzie coś nie tak z całymi drążkami to też zamówię nowe ( koszt to 39 zł sztuka więc nie ma tragedii ) ...
btw. zamówiłem już letnie oponki na przód do gala Uniroyal RainSport1 225/45 R17 91W czyli dokładnie takie same jakie mam w tej chwili na alusach ( tylko że te obecne juz się do niczego nie nadają ) bardzo dobrze mi się na nich jeździło ( deszcz , piasek nawet śnieg ) nie zawiodły mnie więc czemu nie
pozostało mi jeszcze zamówić na tył PIRELLI P ZERO ROSSO 225/45/17 ale jakoś mam problem ....... z dostępnością
i zamówiłem ( w końcu ) LCD w osłonie ( strona kierowca ) bo aktualny "moja samoróbka " LCD się troszkę ... że tak napiszę zepsuł
Owczar - 01-04-2011, 19:27
szpala85 napisał/a: | koszt to 39 zł sztuka więc nie ma tragedii |
No właśnie, ale potem ustawiasz zbieżność od nowa w cenie 100-150zł. A na dodatek od nowa robocizna. A tak dokładasz tylko cenę drążków.
yaro1976 - 01-04-2011, 19:47
szpala85 napisał/a: |
pozostało mi jeszcze zamówić na tył PIRELLI P ZERO ROSSO 225/45/17 ale jakoś mam problem ....... z dostępnością
|
ja mam nie do końca dobre doświadczenia z tymi oponami, tzn trzymała jak dzika w zakrętach, ale jej trwałość woła o pomstę do nieba, znikają w oczach, oby tobie dłużej posłużyły
szpala85 - 07-04-2011, 20:57
yaro1976, mi tam się na nich dobrze jeździło (o ścieraniu nic nie wiem bo kupiłem je z felgami i już były troszkę wytarte ) więc wczoraj (w końcu) zamówiłem 2 szt. na tył
wymieniłem końcówki drążków kierowniczych i........... Gala już nie ściąga na prawo o dziwo jedzie prosto .... a tak na serio to stare drążki były już tak zajechane że szok .... ale to dobrze bo nie muszę jechać na zbieżność
i jak by tego było mało to zamontowałem LCD 12 cali w osłonie przeciwsłonecznej strona kierowca ... powiem wam że tak wielkiego LCD to jeszcze w Galu nie miałem .... robi wrażenie
przy okazji wywaliłem kamerę z gala ( bo i tak nie używam ) i :
stary LCD rozbebeszyłem i zamontowałem w firmowym LT-ku ( tam gdzie jest popielniczka ) + kamerę zamontuję na tyle ..... czyli zrobię kamerę cofania
teraz czekam na przesyłkę z moimi gumami na tył i zakładam w końcu aluFelunek
|
|
|