[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Przegląd techniczny - gdzie, co i za ile ?
Tercel - 10-06-2010, 18:01
Witam
Byłem w Auto GT Bemowo o godz. 7.00 wyjazd 9.30 samochodem po przeglądzie, myjce i zaproszeniu za rok lub 20000 km. Wszystko ok. Cena brutto przy wyjeździe po rabacie 958,37
1. czyszczenie hamulca i regulacja ręcznego 140,58
2. przegląd 207,13
3. przegląd powłoki lakierniczej 54,75
4. filtr oleju 35,06
5. filtr p. pyłkowy 94,40
6. olej castrol slx professional 5w/30 243,19
7. pasta do hamulców 6,93
8. uszczelka 3,53
Plus Vat 22%
Pozdrawiam Andrzej
poziomka - 11-06-2010, 18:58
Miałeś szczęście - ja taki sam przegląd miałem za 900 + moj olej i trwał 4h( było to w lutym) - może od tej pory poprawił się serwis - jak widać i opłaty mniejsze - ale to chyba wymusza konkurencja i fora takie jak to
Pawcho - 12-06-2010, 19:25
No ja dzisiaj jestem po pierwszym przeglądzie. Wybrałem ASO w Kaliszu /p.Lis/. Wcześnie zadzwoniłem i spytałem o cenę. Stwierdzono, że koszt całkowity z ich olejem Castrol Magnatec - 650zł /z robocizną/. Dotarłem punktualnie, samochód zaraz wstawiono na hale. Później standartowo kawa, oglądanie samochodów w salonie rozmowa z miłym pracownikiem biura w serwisie p. Marcinem i po 2 godzinach odbiór umytego auta. Ponadto gratisowo przegląd powłoki lakierniczej i małe te-tate z alarmem. wymieniono filtr oleju, przeciwpyłkowy,olej, przejrzano hamulce -przód i tył,wyminiono baterię w centralnym pilocie, podpięto kompa itp. Na salon można było wejśc ale nad mechanikiem nie steraczałem. No i na koniec rachunek - 625zł.
Podsumowując jestem bardzo mile zaskoczony - obsługą, ceną nawet salon dość spory i można było połazić.
Na pewno zyskali stałego klienta
Tercel - 15-06-2010, 19:44
Olej Castrol slx professional 5w/30 czy Castrol Magnatec 5w/30 ? Czy są różnice ?
Zbigi - 15-06-2010, 20:20
Tercel napisał/a: | Olej Castrol slx professional 5w/30 czy Castrol Magnatec 5w/30 ? Czy są różnice ? |
Są.
Magnatec przylega po wyłączeniu silnika cienkim filmem olejowym do ścianek cylindrów (innych elementów też). W związku z czym unika się tzw. suchego rozruchu silnika, który jest jednym z powodów szybszego zużycia elementów (np.pierścieni).
Chodzi o to, że jak samochód postoi przez kilka godzin to olej spływa do miski olejowej i po uruchomieniu silnika przez chwile zanim pompa olejowa wtłoczy tam olej to powstaje dość silne tarcie (bo sucho i brak smarowania).
Natomiast SLX Professional jest trochę lepszy(lepsze trzymanie filmu olejowego przy wysokich obrotach i wysokiej temperaturze) jak chcesz pałować silnik do czerwonego pola na obrotomierzu.
tomekrvf - 15-06-2010, 21:29
Zbigi napisał/a: |
Są.
Magnatec przylega po wyłączeniu silnika cienkim filmem olejowym do ścianek cylindrów (innych elementów też). |
Oooo tak. Po kilku latach tak przylega że te molekuły magnetyczne tworzą dość grubą warstwę osadu na wszystkich częściach silnika.
michaello - 15-06-2010, 21:35
Tercel napisał/a: | czyszczenie hamulca i regulacja ręcznego 140,58 |
Tercel, sam to zglaszales przed przegladem, czy zobaczyles dopiero na fakturze?
Mnie podczas pierwszego przegladu zrobili to w ramach "ceny przegladu" i nic extra nie placilem. Wynika z tego, ze grzebali przy tym 1,5 h!!!. Roboczo-godzina to zdaje sie cos kolo 90 zl netto (?)
Luk - 16-06-2010, 00:21
michaello napisał/a: | Tercel napisał/a:
czyszczenie hamulca i regulacja ręcznego 140,58 |
michaello napisał/a: | Mnie podczas pierwszego przegladu zrobili to w ramach "ceny przegladu" i nic extra nie placilem. |
U mnie tak samo - za darmo.
Tercel - 16-06-2010, 07:23
Na przeglądzie nic nie zgłaszałem, nie miałem żadnych usterek poza podciągnięciem hamulca ręcznego. Sami wszystko wykombinowali i pozycje zobaczyłem dopiero na fakturze, ale następnego dnia po przeglądzie miałem miły telefon czy wszystko w porządku po przeglądzie, czy jetem zadowolony i inne takie bajery. Wymiany klocków hamulcowych zrobię chyba w "swoim" warsztacie, bo policzą jak z kosmiczne.
michaello - 16-06-2010, 09:26
Tercel napisał/a: | Wymiany klocków hamulcowych zrobię chyba w "swoim" warsztacie, bo policzą jak z kosmiczne. |
Mnie wlozyli na II przegladzie zamienniki -TRW. Oryginaly wytrzymaly tylko 30000, ale ja dosyc dynamicznie jezdze.
visnia69 - 16-06-2010, 10:59
Przegląd zrobiłem w ASO w Łodzi - SATAL
Ceny jak wszędzie bez rewelacji. Co prawda to był roczny przegląd, a autko było mało jeżdżone i z własnym olejem zapłaciłem 600zł.
Co prawda trwało to dość długo i po obejrzeniu wszystkich aut w salonie, przejrzeniu broszur wybrałem się w inne miejsce i pan miał zadzwonić. Tak po ponad 3h sam postanowiłem wstąpić do ASO i autko było zrobione.
Tak na dobrą sprawę nie ma na co narzekać, serwis jak serwis, ale mogło by być bardziej przyjaźnie. Co prawda odpowiedzi na kilka pytań uzyskałem od razu z uśmiechem, ale i tak spodziewałem się lepszej obsługi i szybszej wymiany, bo poza przeglądem był wymieniany olej i filtry - trochę długo... ale ŻyciE.
No i jeszcze ceny:
Filtr oleju - 40,02zł
Filtr p/pyłkowy - 106,82zł
Przegląd - 344,26zł (od razu zrobili chyba z powłoką lakierniczą, bo w książce jest wbite jej sprawdzenie, a na f-vat nie ma osobnej pozycji)
Usz. kor. - 4,08zł
+ -----------------------
495,18zł +VAT
Tercel - 16-06-2010, 11:22
Muszę jechać na poprawkę na fakturze mam pozycję - przegląd powłoki lakierniczej, a w książeczce pusto i chyba to lipa, że trwał 0,370 rb/h albo czasu brakło na wpis
Babull - 16-06-2010, 11:55
mam prosbe - moze ktos z Forumowiczow moglby podlaczyc scan prawidlowo wypelnionej "Listy czynnosci przegladowych" po 1rok/20tys(2lata/40tys.) z tego co zaobserwowalem ASO maja z tym problemy i zapominaja wypelnic niektorych pol.
dzieki,
B
michaello - 16-06-2010, 12:17
Babull napisał/a: | mam prosbe - moze ktos z Forumowiczow moglby podlaczyc scan prawidlowo wypelnionej "Listy czynnosci przegladowych" po 1rok/20tys(2lata/40tys.) z tego co zaobserwowalem ASO maja z tym problemy i zapominaja wypelnic niektorych pol.
dzieki, |
U mnie w ksiazce serwisowej zupelnie pusto. Na moje pytanie dlaczego pola sa nie wypelnione, otrzymalem odpowiedz,
ze nie wpisuja do ksiazki tylko w arkusz wewnetrzny (okazano mi do wgladu), ktory idzie do archiwum i moga mi zrobic kopie jesli chce.
oops. przepraszam, mam wypelniony przeglad 0, ktory byl robiony przed odbiorem auta.
Anonymous - 16-06-2010, 19:55
Właśnie dziś byłem w Margo w Gdyni(wymiana radioodbiornika-jest znacznie lepiej)dostałem nową check listę z czynnościami przeglądowymi,i tak np. filtr przeciwpyłkowy wymienia się teraz co rok/20tys, wcześniej co drugi przegląd:)Na 40 tys, dodatkowo płyn hamulcowy, reszta jak podczas pierwszego przeglądu(wie ktoś ile płynu hamulcowego wchodzi do lancerka?)
|
|
|