To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Przegląd techniczny - gdzie, co i za ile ?

Tercel - 10-06-2010, 18:01

Witam
Byłem w Auto GT Bemowo o godz. 7.00 wyjazd 9.30 samochodem po przeglądzie, myjce i zaproszeniu za rok lub 20000 km. Wszystko ok. Cena brutto przy wyjeździe po rabacie 958,37
1. czyszczenie hamulca i regulacja ręcznego 140,58
2. przegląd 207,13
3. przegląd powłoki lakierniczej 54,75
4. filtr oleju 35,06
5. filtr p. pyłkowy 94,40
6. olej castrol slx professional 5w/30 243,19
7. pasta do hamulców 6,93
8. uszczelka 3,53
Plus Vat 22%
Pozdrawiam Andrzej

poziomka - 11-06-2010, 18:58

Miałeś szczęście - ja taki sam przegląd miałem za 900 + moj olej i trwał 4h( było to w lutym) - może od tej pory poprawił się serwis - jak widać i opłaty mniejsze - ale to chyba wymusza konkurencja i fora takie jak to
Pawcho - 12-06-2010, 19:25

No ja dzisiaj jestem po pierwszym przeglądzie. Wybrałem ASO w Kaliszu /p.Lis/. Wcześnie zadzwoniłem i spytałem o cenę. Stwierdzono, że koszt całkowity z ich olejem Castrol Magnatec - 650zł /z robocizną/. Dotarłem punktualnie, samochód zaraz wstawiono na hale. Później standartowo kawa, oglądanie samochodów w salonie rozmowa z miłym pracownikiem biura w serwisie p. Marcinem i po 2 godzinach odbiór umytego auta. Ponadto gratisowo przegląd powłoki lakierniczej i małe te-tate z alarmem. wymieniono filtr oleju, przeciwpyłkowy,olej, przejrzano hamulce -przód i tył,wyminiono baterię w centralnym pilocie, podpięto kompa itp. Na salon można było wejśc ale nad mechanikiem nie steraczałem. No i na koniec rachunek - 625zł.
Podsumowując jestem bardzo mile zaskoczony - obsługą, ceną nawet salon dość spory i można było połazić.
Na pewno zyskali stałego klienta :)

Tercel - 15-06-2010, 19:44

Olej Castrol slx professional 5w/30 czy Castrol Magnatec 5w/30 ? Czy są różnice ?
Zbigi - 15-06-2010, 20:20

Tercel napisał/a:
Olej Castrol slx professional 5w/30 czy Castrol Magnatec 5w/30 ? Czy są różnice ?

Są.
Magnatec przylega po wyłączeniu silnika cienkim filmem olejowym do ścianek cylindrów (innych elementów też). W związku z czym unika się tzw. suchego rozruchu silnika, który jest jednym z powodów szybszego zużycia elementów (np.pierścieni).
Chodzi o to, że jak samochód postoi przez kilka godzin to olej spływa do miski olejowej i po uruchomieniu silnika przez chwile zanim pompa olejowa wtłoczy tam olej to powstaje dość silne tarcie (bo sucho i brak smarowania).
Natomiast SLX Professional jest trochę lepszy(lepsze trzymanie filmu olejowego przy wysokich obrotach i wysokiej temperaturze) jak chcesz pałować silnik do czerwonego pola na obrotomierzu.

tomekrvf - 15-06-2010, 21:29

Zbigi napisał/a:

Są.
Magnatec przylega po wyłączeniu silnika cienkim filmem olejowym do ścianek cylindrów (innych elementów też).

Oooo tak. Po kilku latach tak przylega że te molekuły magnetyczne tworzą dość grubą warstwę osadu na wszystkich częściach silnika.

michaello - 15-06-2010, 21:35

Tercel napisał/a:
czyszczenie hamulca i regulacja ręcznego 140,58

Tercel, sam to zglaszales przed przegladem, czy zobaczyles dopiero na fakturze?
Mnie podczas pierwszego przegladu zrobili to w ramach "ceny przegladu" i nic extra nie placilem. Wynika z tego, ze grzebali przy tym 1,5 h!!!. Roboczo-godzina to zdaje sie cos kolo 90 zl netto (?)

Luk - 16-06-2010, 00:21

michaello napisał/a:
Tercel napisał/a:
czyszczenie hamulca i regulacja ręcznego 140,58

michaello napisał/a:
Mnie podczas pierwszego przegladu zrobili to w ramach "ceny przegladu" i nic extra nie placilem.

U mnie tak samo - za darmo.

Tercel - 16-06-2010, 07:23

Na przeglądzie nic nie zgłaszałem, nie miałem żadnych usterek poza podciągnięciem hamulca ręcznego. Sami wszystko wykombinowali :( i pozycje zobaczyłem dopiero na fakturze, ale następnego dnia po przeglądzie miałem miły telefon czy wszystko w porządku po przeglądzie, czy jetem zadowolony i inne takie bajery. Wymiany klocków hamulcowych zrobię chyba w "swoim" warsztacie, bo policzą jak z kosmiczne.
michaello - 16-06-2010, 09:26

Tercel napisał/a:
Wymiany klocków hamulcowych zrobię chyba w "swoim" warsztacie, bo policzą jak z kosmiczne.

Mnie wlozyli na II przegladzie zamienniki -TRW. Oryginaly wytrzymaly tylko 30000, ale ja dosyc dynamicznie jezdze.

visnia69 - 16-06-2010, 10:59

Przegląd zrobiłem w ASO w Łodzi - SATAL
Ceny jak wszędzie bez rewelacji. Co prawda to był roczny przegląd, a autko było mało jeżdżone i z własnym olejem zapłaciłem 600zł.
Co prawda trwało to dość długo i po obejrzeniu wszystkich aut w salonie, przejrzeniu broszur wybrałem się w inne miejsce i pan miał zadzwonić. Tak po ponad 3h sam postanowiłem wstąpić do ASO i autko było zrobione.

Tak na dobrą sprawę nie ma na co narzekać, serwis jak serwis, ale mogło by być bardziej przyjaźnie. Co prawda odpowiedzi na kilka pytań uzyskałem od razu z uśmiechem, ale i tak spodziewałem się lepszej obsługi i szybszej wymiany, bo poza przeglądem był wymieniany olej i filtry - trochę długo... ale ŻyciE.
:)

No i jeszcze ceny:
Filtr oleju - 40,02zł
Filtr p/pyłkowy - 106,82zł
Przegląd - 344,26zł (od razu zrobili chyba z powłoką lakierniczą, bo w książce jest wbite jej sprawdzenie, a na f-vat nie ma osobnej pozycji)
Usz. kor. - 4,08zł
+ -----------------------
495,18zł +VAT

Tercel - 16-06-2010, 11:22

Muszę jechać na poprawkę na fakturze mam pozycję - przegląd powłoki lakierniczej, a w książeczce pusto i chyba to lipa, że trwał 0,370 rb/h albo czasu brakło na wpis :D
Babull - 16-06-2010, 11:55

mam prosbe - moze ktos z Forumowiczow moglby podlaczyc scan prawidlowo wypelnionej "Listy czynnosci przegladowych" po 1rok/20tys(2lata/40tys.) z tego co zaobserwowalem ASO maja z tym problemy i zapominaja wypelnic niektorych pol.
dzieki,
B

michaello - 16-06-2010, 12:17

Babull napisał/a:
mam prosbe - moze ktos z Forumowiczow moglby podlaczyc scan prawidlowo wypelnionej "Listy czynnosci przegladowych" po 1rok/20tys(2lata/40tys.) z tego co zaobserwowalem ASO maja z tym problemy i zapominaja wypelnic niektorych pol.
dzieki,

U mnie w ksiazce serwisowej zupelnie pusto. Na moje pytanie dlaczego pola sa nie wypelnione, otrzymalem odpowiedz,
ze nie wpisuja do ksiazki tylko w arkusz wewnetrzny (okazano mi do wgladu), ktory idzie do archiwum i moga mi zrobic kopie jesli chce.

oops. przepraszam, mam wypelniony przeglad 0, ktory byl robiony przed odbiorem auta.

Anonymous - 16-06-2010, 19:55

Właśnie dziś byłem w Margo w Gdyni(wymiana radioodbiornika-jest znacznie lepiej)dostałem nową check listę z czynnościami przeglądowymi,i tak np. filtr przeciwpyłkowy wymienia się teraz co rok/20tys, wcześniej co drugi przegląd:)Na 40 tys, dodatkowo płyn hamulcowy, reszta jak podczas pierwszego przeglądu(wie ktoś ile płynu hamulcowego wchodzi do lancerka?)