[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Klimatyzacja - działanie, przeglądy, konserwacja,części.
Krzyzak - 25-06-2020, 22:38
Bardzo kiepski ten serwis, skoro nawet manometrów czy chociaż termometrów nie podłączył. Na podstawie temperatury można ustalić ciśnienie... zapytaj czy w ogóle wiedzą co to jest suwak chłodniczy.
Przez kilka dni czynnik mógł uciec - generalnie ja mam takie doświadczenia, że oringi tylko oryginalne trzeba montować, bo 'idealnie' dopasowany zamiennik niestety puszcza... Ucieknie połowa czynnika i klima ma problem działać w bardzo wysokich temperaturach bo zawór rozprężny np. zamarza albo przegrzanie par jest niewystarczające.
NygusUK - 25-06-2020, 23:02
Dzięki Krzyzak. Czyli diagnoza byłaby taka: choć chłodzi (i to bardzo dobrze) gdy jest chłodniej, lecz nie chłodzi w ogóle gdy jest gorąco z powodu niskiego poziomu czynnika? Czyli, że należałoby zlokalizować wyciek i go naprawić, dopełnić, i po problemie?
Krzyzak - 26-06-2020, 23:03
Wg mnie tak, aczkolwiek powodów może być dużo więcej. Np odwadniacz może zamarzać od nadmiaru wilgoci.
Raz miałem przypadek, że odwadniacz się rozpadł i te silikonowe kulki poszły w obieg zatykając zawór rozprężny... Przypadek niediagnozowalny bez rozcięcia układu...
pawelek32 - 30-06-2020, 21:50
Cześć.
Mam Lancera 2008. Przebieg 105tyś, klima 1 raz odgrzybiana jakieś 4 lata temu i nic więcej nie robione. Nigdy nie śmierdziało i nie śmierdzi grzybem.
Od jakiegoś miesiąca zauważyłem, że podczas korzystania klimatyzacji co jakiś czas słychać "syczenie".
Co mniej więcej 2 minuty. Trwa to jakieś 2-3sekundy.
Klima chłodzi prawidłowo.
Miał ktoś taki problem? Ogólnie to nie przeszkadza, ale nie chcę, żeby coś się zepsuło...
Krzyzak - 30-06-2020, 23:11
Normalne, gaz się rozpręża to syczy.
pawelek32 - 01-07-2020, 06:46
Myślałem, że trzeba dobić czynnik.
Skoro to normalne to dziwi mnie, dlaczego przez ponad 10 lat nie było owego odgłosu?
Roguuu95 - 01-07-2020, 11:19
Ja takie syczenie miałem gdy mi się gaz kończył, więc może przyszła Twoja pora na jego dobicie. Aż dziwne że 10lat wytrzymał bez nabijania
pawelek32 - 01-07-2020, 12:18
Klimatyzację włączam i wyłączam w razie potrzeby przez cały rok (nie pracuje u mnie non stop na auto).
To pierwsze auto z klimatyzacją, więc nie mam porównania czy 10 lat (a nawet 12!) to długo.
Mam za to porównanie do żarówek, bo poza dwoma postojówkami mam jeszcze fabryczne
Lucas123w - 01-07-2020, 15:05
pawelek32, podjedź na standardowy przegląd klimy, 4 lata to jednak trochę długo żeby nic nie robić. Dobiją czynnik ewentualnie.
NygusUK - 01-07-2020, 15:30 Temat postu: Klimatyzacja
Roguuu95 napisał/a: | Aż dziwne że 10lat wytrzymał bez nabijania |
W moim trzymała... 13 lat. Ogólnie dobra żywotność: np. oryginalny akumulator wytrzymał 12 lat... niestety nie idzie to w parze z zabezpieczeniem antykorozyjnym... najgorzej jest z rurami wlewu i recyrkulacji paliwa... ;-( ostatnio silnik też kuleje na wolnych obrotach (ani ja ani mechanicy nie widzą dlaczego), ciężko z odpalaniem czasem... Porównując z naszą "Królową Obciachu", Renault Thalią, z tego samego roku przy nim to niemal nówka, a części kosztują grosze
[i]Aktualizacja (Dla potomnych):
Poszedłem po rozum do głowy i wymieniłem cewki zapłonowe. Silnik w końcu pracuje równo tak jak powinien i nie ma problemu z odpalaniem. A odwiedziłem 3 doświadczonych mechaników - rozkładali tylko ręce z niemocy... Chyba czas samemu zabrać się za diagnostykę
CeLeS - 20-07-2020, 18:52
Hej, powiedzcie mi koledzy jak wygląda sprawa z dostępem i ilością aktywatorów w klimatyzacji automatycznej? Sroga naprawa i utrudniony dostęp?
mmirekk - 12-08-2020, 21:14 Temat postu: [CY3A 1.8] Klimatyzacja prawa strona grzeje zamiast chłodzić Witam, mam problem z klimą bo nie dość że słabo chłodzi to jeszcze środkowa prawa kratka i kratka po stronie pasażera grzeje zamiast chłodzić. Proszę o pomoc.
Grzegorz42 - 13-08-2020, 19:47
mmirekk, tu masz odpowiedz:
https://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=47704&postdays=0&postorder=asc&start=315
mouseman - 15-08-2020, 23:29
mmirekk napisał/a: | Witam, mam problem z klimą bo nie dość że słabo chłodzi to jeszcze środkowa prawa kratka i kratka po stronie pasażera grzeje zamiast chłodzić. Proszę o pomoc. |
Miałem podobny efekt okazało się że brakowało połowy czynnika, dodatkowo masz zapewne efekty dźwiękowe od strony wymiennika. Czas uzupełnić klimę
mrpabloo - 02-09-2020, 03:58 Temat postu: Problem z klimatyzacją (dioda cały czas się pali) Witam, jestem nowym posiadaczem Lancera 2.0 MR'11 wyprodukowanego w USA. Pierwsze moje pytanie dotyczy klimatyzacji (manualna). Z każdym odpaleniem silnika dioda odpowiadająca za klimę pali się cały, nie zależnie od tego czy ją włączam/wyłączam. Słychać takie charakterystyczne zasysanie. W zasadzie zakładam, że jest ona nienabita i nie potrafię odróżnić kiedy jest włączona a kiedy nie, bo dioda cały czas się pali. Jakiego rodzaju to może być problem? Uszkodzony bezpiecznik? Zepsuty przycisk odpowiadający za klimę przez co nie można jej wyłączyć? Czy ten dźwięk zasysania to efekt tego, że klima działa a jest nienabita? Drugie moje pytanie jest o skrzynię automatyczną CVT, kiedy stoję w korku i mam wciśnięty pedał hamulca i skrzynia oczywiście w przełożeniu Drive to na komputerze pokładowym pasek spalania mam na końcu oznaczający duże spalanie, mam rozumieć, że to drobny błąd i przekłamanie komputera? Z góry przepraszam jeśli są to idiotyczne pytania, ale dopiero "wchodzę" w świat motoryzacji i moja wiedza jest znikoma. Pozdrawiam
|
|
|