To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Ogólne - od 0 do 100km/h

Robson86 - 23-02-2010, 01:02

bomar007 napisał/a:
Nie wiem jak wy ale ja się przyzwyczaiłem odnosnie przyspieszenia i czasami mam wrażenie że już tak nie idzie

kupisz nastepne mocniejsze autko i po pewnym czasie bedziesz czul to samo :P Tak juz jest ze czlowiek sie szybko przyzwyczaja i chce ciagle wiecej :twisted: :P
Pozdroo

shymo - 23-02-2010, 11:28

bomar007 napisał/a:
Nie wiem jak wy ale ja się przyzwyczaiłem odnosnie przyspieszenia i czasami mam wrażenie że już tak nie idzie

Nie przejmuj się, mam to samo. Ale jest sposób na to - poproś dobrego kumpla żeby Cię przegonił twoim autkiem. Posiedzisz na miejscu pasażera i bardziej odczujesz moc :) i na jakiś czas Ci przejdzie ;)

Luq - 23-02-2010, 16:12

bomar007 napisał/a:

Juz sie obawialem, ze tylko ja mam takie cos :lol: . Jeszcze pamietam jak jezdzilem Matizem ojca i przesiadlem sie w swoja GDI to byl wrecz potwor :D :D . A na dzien dzisiejszy mam wrazenie, ze podczas przyspieszania stoje w miejscu... :(

SHARK1979 - 23-02-2010, 20:20

Luq napisał/a:
A na dzien dzisiejszy mam wrazenie, ze podczas przyspieszania stoje w miejscu... :(

A ja nadal bardzo szanuje osiągi mojej Cari nawet po 2 latach :mrgreen: wkręca się całkiem co potwierdza wiele osób ze mną jadących :twisted: kręci się wysoko kole 7000 i deczko na 2 biegu 11... a na 3b 16... mało aut tak loto,kto cisnął ten wie :wink: np vw golf III 2.8vr6 ma podobne osiągi a o ile większa pojemność :mrgreen: nie umiecie docenić tego co zamknięte w tak zwykłym 5 drzwiowym autku które na ogól do niedawna używali prawie sami starsi panowie :mrgreen: jak by wiedzieli do ilu to się kręci na każdym biegu protezy by im powypadały :!: :twisted: :twisted: pozdro Maniaki

Morfi - 23-02-2010, 21:50

SHARK1979, Ta długa skrzynia czasem Mnie wkurza wrr... :twisted: Bo traci na dynamice a zyskuje na spalaniu.
ciniak - 23-02-2010, 23:08

Moja na 2 biegu 110 km/h odcina coś koło 7100 obr. Opony zimówki 175/70R14
Czasu nie mierzyłem, ale na pewno lepiej do setki idzie na dwójce niż trójce. Aż do odcinki czuć stały i dobry ciąg.
Długie przełożenia skrzyni można trochę zrekompensować oponami o niższym profilu, tylko, że wtedy tracimy na komforcie.
Niekiedy też tak mam, że brakuje mocy. Wtedy wystarczy krótka wyprawa słabszym autem i po powrocie do cari znów możemy sie rozkoszować niewyczerpanymi zapasami mocy :D

M@teusz607 - 25-07-2010, 21:15

jaka może być róznica między benzyną a gazem sekwencyjnym przy V max??? ostatnio swoją cari 1.6 90km nie wydusiłem bo poprostu bez problemu doszło do 185km/h i koniec, a na przełączenie na benzyne zabrakło prostej :P jeśli V max osiągnęła w taki sposób to na benzyzie poszła by więcej?
ttomek550 - 15-01-2011, 00:34

DYWAGACJE NA TEMAT WYŚCIGÓW ZOSTAW NA INNE FORUM
A przy jakich obrotach 1.6 ma odcinkę? ;> bo ja doszedłem do 6700k i wymiękłem, bo nie miałem serca tak katować autka :(

Anonymous - 15-01-2011, 00:37

ttomek550 napisał/a:
bo ja doszedłem do 6700k i wymiękłem

Odcinka jest właśnie w tym momencie. ;)

ttomek550 - 15-01-2011, 01:07

To szczerze nawet się nie zorientowałem :D A jak z tym ruszaniem z dwójki? Bo moja skrzynia pracuje troszkę dziwnie, tzn. dziwnie prowadzi się drążek ;/ i ta zmiana nie jest perfekcyjnie szybka, więc tak się zastanawiam jak najszybciej pozbierać to autko :( ewentualnie jak najszybciej je rozpędzić z tej jedynki. Kiedy puścić sprzęgło i wgl.?
Anonymous - 15-01-2011, 01:20

ttomek550 napisał/a:
i ta zmiana nie jest perfekcyjnie szybka

Ta skrzynia jest bardzo wolna. Dopiero przy mocno wyrobionych tulejkach wybieraka nabiera szybkości. ;)

ttomek550 - 15-01-2011, 14:01

Ale moja na dodatek ma straszne luzy i praktycznie nie czuć, że zmieniamy bieg, można powiedzieć, że idzie jak po maśle :D i już od jakiegoś czasu zabieram się za poszukanie w okolicach Carismy, żeby porównać te skrzynie, bo u mnie jest masakra :( A widzę, żę Ty jesteś z Bytomia, więc może miałbyś kiedyś czas i ochotę pokazać jak działa Twoja skrzynka? :)
Anonymous - 15-01-2011, 14:34

Czemu nie, lecz wątpię bym w styczniu miał czas. Powiem krótko: studia - sesja. ;)
Anonymous - 15-01-2011, 18:09

Z dwojki moglbys ruszac gdybys mial jakies 200km i krociutka skrzynie ale jak chcesz mozesz sprobowac i przekonac sie jak "fajnie" pachnie palone sprzeglo :) Ciagniecie auta do odcinki to nie zadne katusze, wazne tylko zeby olej mial stan i bym odpowiednio nagrzany.
SHARK1979 - 15-01-2011, 21:13

ttomek550 napisał/a:
bo ja doszedłem do 6700k i wymiękłem, bo nie miałem serca tak katować autka

To chyba w 1,6 bo GDI kręci deczko więcej :mrgreen:
dylson napisał/a:
Ciagniecie auta do odcinki to nie zadne katusze,

Od czasu do czasu można autko ożywić
Wiem że deczko przeciągane Japońce lepiej chodzą bo silnik zwyczajny do ostrego :twisted: a jazda na oszczędność muli autko jak talala a potem piszą że się nie zbiera :evil: