Nasze Miśki - Pajęcza sieć na Mitsu by SPIDER-ek
SPIDER-ek - 27-04-2012, 09:34
mkm, tak u mnie mam równolegle zrobione przyciski przy zegarku działają i przy podłokietniku bo wygodniej. Wiec mogę dokonywać zmian ekranów i ustawień.
SPIDER-ek - 03-05-2012, 23:47
Majowy weekend spędzony na łonie natury oraz przy samochodzie, gdzie poczyniłem kilka czynnosi:
01.05.2012 Przebieg: 196805
1. Mycie poszczególnych elementów samochodu: pod maską-silnika i osprzętu, wewnątrz kabliny, i karoserii.
2. Wymiana filtra kablinowego Denso DCF306P (72,16zł)
3. Odświeżenie klimatyzacji
Plak Airclim - bezinwazyjny odświezacz do klimatyzacji 150 ml (12,99zł)

02.05.2012 Przebieg: 196815
1. Przeczyszczenie i nasmarowanie wszystkich łączników oświetlenia przy drzwiach
2. Zamiana żarówek w drzwiach na diody LED
3. Montaż oświetlenia LED pod nogami kierowcy i pasażera
Strona kierowcy (lewe przednie drzwi) oznaczenie kabli we wtryczce:
czerwono-czarny (+)
żółto-czarny
Zamontowanie tasiemki z 12 diodami led + tasiemka z 3 diodami led (białe ciepłe)
Strona pasażera (prawe przednie drzwi) oznaczenie kabli we wtyczce:
czerwono-czarny (+)
żółto-zielony
Zamontowanie tasiemki z 12 diodami led (białe ciepłe)

SPIDER-ek - 07-05-2012, 22:55
Dzisiaj wlałem paliwko i podliczyłem roczny koszt od 16.04.2011 do dzisiaj 07.05.2012 za pojenie mojego rekina paliwem = 10258,59zł
I teraz jest pytanie, lepiej wiedzieć czy nie wiedzieć ile się wydaje na paliwo
Cezar - 07-05-2012, 23:46
SPIDER-ek napisał/a: | lepiej wiedzieć czy nie wiedzieć ile się wydaje na paliwo |
zdecydowanie
fj_mike - 07-05-2012, 23:56
59,15zł za każde 100km - nie jest źle
Swojego nie podsumowuję - w tym roku stuknie mu 40tys km u mnie
SPIDER-ek - 12-05-2012, 22:57
Niestety w ostatnim czasie trochę zabiegany, więc nie ma kiedy opisać to i owo.
05-05-2012 zabrałem sie wkońcu za odświeżenie ramion wycieraczek.
Zdemontowałem i starannie wyczyściłem, pomalowałem podkładem. Położyłem pierwszą warstwę czarnego matu i pech chciał że zaczeło lać , dobrze że chociaż podesło. Ogólnie wyszło całkiem nieźle, ale muszę to poprawić.
Fotki mam tylko z czasu jak był podkład, bo później szybko wszystko się działo i nie myślałem już o fotkach tylko żeby wycieraczki znalazły się na miejscu. Zrobi się ostateczne fotki jak skończę.

Ponadto wyczyszczenie obudowy wlotu powietrza i wymiana na nowe spinki plastikowe 2x2zł.
Z koleji dzisiaj 12-05-2012 przebieg 197643km przed SPOT-em postanowiłem że podjadę sobie do Auto GT na ul. Połczyńskiej 95, bo mają promocję na Przegląd wiosenny 69zł i Przegląd klimatyzacji za 139zł.
Przegląd klimatyzacji:
odzysk czynnika - 680g
napełnienie czynnika - 680g
odzysk oleju - 30ml
napełnienie olejem -30ml
Przegląd wiosenny:
I tutaj się zawiodłem, bo myślałem że dostanę jakiś wykaz i odchaczone. Kicha na maxa.
Jedynie zostałem poinformowany, że trzeba wyregulować hamulec ręczny. Płyn hamulcowy do wymiany bo ma 3% wody a max to podobno 1%.
Pozatym wszystko ok.
Niby w zawieszeniu ok, ale jeżeli chcę na 100% wszystko się dowiedzieć dot. zawieszenia to musiałbym auto zostawić żeby mogli pełną ścieżkę diagnostyczną zrobić. Jakieś są stuki czasem drobne w lewym przednim kole, ale nie wiadomo w którym miejscu zawieszenia. Na szarpakach nic nie wyczaili.
Jak takie przeglądy robią, to ja sobie sam taki przegląd mogę zrobić. Światła, sprawdzić, oleje, płyny, itd. i żadnej checklisty nie dostać. I ASO ma później mieć klientów. Jak pojadę do Pana Czesia, to mam na tapecie wszystko przy mnie.
Ok żeby nie być krzywdzącym dla ASO dostałem tylko jakiś podstawowy wydruk z zawieszenia i hamulców.
Przód
L:2720N P:3056N
Tył
L:1642N P:1484N (z komentarza mechanika możliwe że to przez opony, bo było poniżej 1400N a wynik jest z pomocą ręcznego). A opony faktycznie mam do wymiany. Jak zakładałem letnie to przód dałem na tył bo już łysawe.
Ręczny
L:1671N P:1523N
Szkoda że śpieszyłem się.
No nic na osłodę fotka ze spotu:
SPIDER-ek - 23-05-2012, 22:54
Dzisiaj wchodze do samochodu i co widzę?
Nawet nie zorientowałem się że wybiło 197777km jak wczoraj parkowałem:)
Za to kupiłem prezent mojemu rekinkowi, ciekawe kto zgadnie co to takiego mała podpowiedź:
deejay - 23-05-2012, 22:55
SPIDER-ek napisał/a: | Za to kupiłem prezent mojemu rekinkowi, ciekawe kto zgadnie co to takiego mała podpowiedź: |
dywaniki
SPIDER-ek - 23-05-2012, 22:59
Bartek, pudło:) Ale ciepło, w tych okolicach
danino88 - 23-05-2012, 23:02
zderzak
deejay - 23-05-2012, 23:04
SPIDER-ek napisał/a: | Bartek, pudło:) Ale ciepło, w tych okolicach |
pod maskę , czy do wewnątrz
SPIDER-ek - 23-05-2012, 23:22
Hehehe Bartek, dobra dobra powiem.
Kupiłem dzisiaj kolumne kierowniczą + stacyjka + kluczyk z Allegro za 89zl + przesyłka kurierem 32zł.
Pewnie pytacie po co, ano wykryłem ostatnio że coś stuka mi delikatnie czasem i okazuje się że to albo łożysko albo krzyżak, więc stwierdziłem że zapodam inną kolumne i sprawdze czy dalej stuka. Jeżeli nie to albo zostawie ją, albo moją oddam do regeneracji i założę spowrotem:)
A że to groszowe sprawy, to przy okazji się pobawię.

Przy okazji, co sądzicie o tym projekcie na obszycie nowa skórą kierownicy?
Torp12 - 24-05-2012, 09:22
SPIDER-ek napisał/a: | Przy okazji, co sądzicie o tym projekcie na obszycie nowa skórą kierownicy?
|
Sebastian no można tak obszyc, chociaz nie wiem czy najlepszym rozwiazaniem jest to zeby perforowana byla tam gdzie glownie bedziesz trzymac rece. No i moim zdaniem te poziome laczenia nie beda wygladac za dobrze.
Ja obszywalem tutaj. Tanio nie jest, ale zrobia praktycznie wszystko i raczej solidnie. W galerii nawet maja podobny bardzo uklad jak Ty chcesz zrobic.
Tomii - 24-05-2012, 09:30
SPIDEREK dobry układ z tym obszyciem.
Torp12 właśnie perforowana skóra powinna być tam gdzie trzymie się dłonie bo mniej się wtedy pocą. A jeżeli robi to profesjonalna firma to łączenia, o ile nie są poziome (tak jak na rysunku), są bardzo ładnie zrobione i nie przeszkadzają wcale - śmiem twierdzić że lepiej niż fabryka - zerknij w mój temat (proszę nie komentować kolorów
Owczar - 24-05-2012, 09:37
SPIDER-ek, daj znać jak będzie po wymianie kolumny. Bo moja też mnie już irytuje..
|
|
|