Outlander III Ogólne - Pierwsze wrażenia
PiotrKw - 10-12-2013, 19:51
borsak1 napisał/a: | @elektri, @Googlarz - no to skoro wam to odpowiada ja nie widzę problemu, zaznaczam tylko żeby nie ściemniać ze jest cicho i ze zbiera się jak burza, bo ktoś czytający to forum może się tym zasugerować. |
Dokładnie tak .
krzychu napisał/a: | Ale inni twierdzą, że oni chcą pełnej mocy tylko, żeby "nie wyło".... TAK SIĘ NIE DA |
Nie , nie zrozumiałeś , chcą aby jechał , ale .... no dobra, przykład: obwodnica trójmiasta lekka górka , trzy osoby na pokładzie ( czyli pojazd nie załadowany ) wciśniecie przy 100 km/h , wycie silnika , coraz wyższe obroty a ..... prędkość nie wzrasta a wręcz przeciwnie . Pan sprzedawca tłumaczy że gdyby silnik był mocniejszy ,to może . Ale pod tą górkę zbierał się kiedyś mój Pisasso z 1.8 benzyną ( 117 KM ) i manualem .
Nie piszę już o Pajero, bo nim przy tej prędkości mogę tam spokojnie wyprzedzać .
Nie wyobrażam sobie jak by O jechał z rodziną z dwójka dzieci i bagażami na wakacje nad morze .
Każdy powinien więc pojechać , przetestować w różnych sytuacjach drogowych ( nie objazd po płaskim uliczkami koło salonu ) i samemu zadecydować . Aby nie było rozczarowań .
Trik - 10-12-2013, 20:54
krzychu napisał/a: | No to z pewnością, źle odnosisz wrażenie. Benzyniak przyśpiesza najlepiej w mocy maksymalnej czyli coś koło 6 tys w tym silniku | Zerknij do wykresu z katalogi OIII najwyższą moment OIII z tym silnikiem ma przy 5000obr a nie 6500. Dobre wrażenia ma kolega. W swoim opisie jazdy próbnej też to zaznaczyłem, że lepiej przyspiesza od ok 4250obr niż przy 6000. Trzeba zatem gaz wciskać do ok 3/4, a nie do deski. Przy okazji mniej hałasu emituje. Może CVT inaczej przekazuje tą moc na koła i potrzebuje większego momentu żeby to wykonać. Przy okazji to jest inny silnik (4J11) niż w Lancerze czy OII (4B11).
BTW filmik o tuningu skrzyni CVT. http://www.youtube.com/watch?v=PPZIVnUFJd0
elektri - 10-12-2013, 21:49
Odnoszę wrażenie, że niektórzy koledzy szukając uzasadnienia swoich odczuć trochę się zagalopowali...
Proponuję przed "oskarżaniem" o wsadzanie potencjalnych właścicieli na minę o katalogowym skrócie CVT ....
Przejrzałem jeszcze raz zarówno moje, jak i współwinnego @Googlarz-a ....
W moim odczuciu żaden z nas nikogo nie zachęca do tej skrzyni.
Nie znalazłem też określenia, że idzie jak burza, a obaj zaznaczamy, że to są NASZE odczucia i NAM ta skrzynia odpowiada.
PiotrKw napisał/a: | Nie wyobrażam sobie jak by O jechał z rodziną z dwójka dzieci i bagażami na wakacje |
Też sobie tego jeszcze nie wyobrażam, ale jak wrócę z nart (z dwójka dzieci), to zapewne coś napiszę
PiotrKw napisał/a: | Każdy powinien więc pojechać , przetestować w różnych sytuacjach drogowych |
Dokładnie tak, ale nie każdy ma strome podjazdy w zasięgu "jady testowej"...
Na koniec, proszę popatrzeć na "drastyczną złośliwość samego producenta", będącego "ewidentnie w zmowie" z MMC....
Jeżeli jedyną benzynową jednostką napędową dostępną w Polsce jest 2,0, to przeciwnicy diesla nie mają ŻADNEGO wyboru (zwolennicy zresztą też).
A jeżeli komuś zależy na AWD, również nie ma innego wyjścia jak CVT.
Możemy się spierać, kłócić i złościć, ale natury się nie oszuka...
krzychu - 11-12-2013, 06:58
Trik napisał/a: | Zerknij do wykresu z katalogi OIII najwyższą moment OIII z tym silnikiem ma przy 5000obr a nie 6500. |
Moc panie, a nie jakieś tam Nm. Porównaj sobie 2 samochody. Jeden to będzie jakiś turbo frytkownica 1,9-2,0 z 300-320Nm i 140 koniami (wiele ma coś koło tego), a ja będę tym drugim samochodem z 170Nm i 135koniami. Wynik będzie zależał od niuansów(wagi, umiejętności kierowcy itd), a niby prawie 2 razy więcej Nm. Nm to może na kołach mają znaczenie, a nie te na silniku. Temat skomplikowany. Są nawet specjalne programy w których możesz wprowadzić parametry silnika oraz przełożeń, żeby wyliczyć optymalne obroty zmiany biegów i dziwnym zbiegiem okoliczności one zawsze są w okolicy mocy maksymalnej. Zresztą oglądnij filmiki z CVT, zawsze przy bucie ustawia moc maksymalną, a nie obroty maksymalnego momentu obrotowego. Zawsze można też ze stoperem przetestować. Zmieniać biegi (pierwsze 2 biegi zaraz za mocą maksymalną, następne w punkcie mocy maksymalnej), a za drugim razem "po Twojemu".
Googlarz - 11-12-2013, 08:14
krzychu napisał/a: | nie jakieś tam Nm |
oyayebie ja odpuszczam do czasu aż dyskusja nie wróci na interesujący mnie temat: Wrażeń z jazdy OIII.
Proponuję założyć kolejny temat o CVT w OIII i problem się rozwiąże.
Lucas123w - 11-12-2013, 10:59
PiotrKw napisał/a: | przykład: obwodnica trójmiasta lekka górka , trzy osoby na pokładzie |
Obwodnica trójmiasta i lekkie górki to raczej bliżej Gdańska, te w Gdyni raczej są dobre do sprawdzenia auta w kwestii mocy.
Ja od samego początku obwodnicy w Gdyni wrzucam 5 bieg i w trzy osoby z palcem w 3 literach wyprzedzam wszystko jak leci.
Wracając do tematu to OIII nie ma być wyścigówką z założenia tylko autem rodzinnym, od czasu do czasu w lekki teren i tyle. SUV i sportowe wrażenia to raczej błędne myślenie. Sportowe emocje zaczynają się od 250KM w górę, poniżej to zaledwie bardziej lub mniej dynamiczna jazda
Na ulicy OIII całkiem całkiem się prezentuje nie to co w folderach, tam jakoś to tak niemrawo wygląda.
borsak1 - 11-12-2013, 12:42
krzychu napisał/a: | Moc panie, a nie jakieś tam Nm | - o Panie lektura jakaś sie kłania aż się prosi.
http://www.magazyn-motoryzacyjny.pl/moc.html
uproszczę Ci:
"Moment obrotowy jest podstawowym parametrem, który charakteryzuje osiągi silnika spalinowego. Konstruując silniki dąży się do tego aby uzyskać jak najwyższy moment obrotowy w jak najszerszym zakresie prędkości obrotowej silnika"
dalaj:
"moc silnika wynika z momentu obrotowego oraz prędkości obrotowej silnika. Innymi słowy, moc oznacza ile energii możemy uzyskać w jednostce czasu. Czyli im większy moment obrotowy przy wysokich obrotach, tym większą moc silnika uzyskamy. Matematycznie moc to iloczyn momentu obrotowego i mocy silnika."
i płeta
"Praktyczne znaczenie mocy i momentu obrotowego
Jak wyjaśniono wcześniej, moment obrotowy jest równoznaczny z siłą jaką możemy uzyskać z silnika. W praktycznym znaczeniu siła odpowiedzialna jest za przyspieszenie oraz uciąg samochodu. Oczywiście każdy wie, że samochód z wyższą mocą lepiej przyspiesza."
i jeszcze raz "Oczywiście każdy wie, że samochód z wyższą mocą lepiej przyspiesza" - jak widać nie KAŻDY !!!
@krzychu zanim zaczniesz filozofować nastenym razem, zastanów sie zanim coś napiszesz bo tego nie czytasz tylko TY. osobiście nic do Ciebie nie mam ale za takie brednie aż słabo się robi człowiekowi. MOC to masz do ciągniecia budy, popatrz na TIRY ile koni tam szaleje po 400, 500 a momentu zero, bo nie to jest istotą tir-a.
krzychu - 11-12-2013, 14:05
borsak1 - naprawdę nie rozumiem co chciałeś mi powiedzieć. Możesz jaśniej? A cały artykuł jest tak po macoszemu potraktowany, że aż głowa puchnie.
A co do końcówki:
borsak1 napisał/a: | MOC to masz do ciągniecia budy, popatrz na TIRY ile koni tam szaleje po 400, 500 a momentu zero, bo nie to jest istotą tir-a. |
jakiej budy? A "TIR" (TIR TIROWI nie równy, chyba chodziło Ci o ciągnik siodłowy) to znaczy ile ma Nm według Ciebie przy mocy 500 koni? Bo moim zdaniem grubo ponad 2000Nm... 2000 to znaczy jest 0? Przeczytaj ze zrozumieniem ten artykuł bo Twoje 0 świadczy, że może przeczytałeś ale bez zrozumienia. Podpowiem Ci (to z Twojego artykułu):
Dodam, że 2000 obrotów/min dla tira to bardzo duże obroty. Umiesz podstawić pewne wartości?
Na podsumowanie, wbrew wyrwanym słowom z artykułu, że podanie samego momentu obrotowego nic nie mówi o silniku. Jeśli podany wykres momentu obrotowego w funkcji obrotów to mówi wtedy wszystko o silniku. Taki drobny niuans. A jeśli ktoś porównuje same wartości (wykres się ciężko porównuje) to łatwiej porównuje się moc. Bo to ona decyduje finalnie o przyśpieszeniu szczególnie jeśli porównuje się silniki o całkowicie odmiennej charakterystyce jak turbo diese i benzyna.
borsak1 - 11-12-2013, 14:22
krzychu napisał/a: | odmiennej charakterystyce jak turbo diese i benzyna. | a czy ktoś coś tutaj wspomniał o deislu i benzynie ze już uciekasz od tematu. Naukę czytania tekstu ze zrozumieniem polecam również. Może pooszukać Ci innych artykułów tłumaczących czym jest moment obrotowy. Kolejny znawca tematu się odezwał.
Skoro jesteś modem to użyj swojej super mocy i przynajmniej zrób porządek w temacie bo sam w nim sporo bałaganisz, a wypowiadanie się na temat momentu obrotowego zostaw komuś kto nie myli go z koniami mechanicznymi. Bo póki co nie zauważyłem aby dwaj główni zainteresowani tak odbiegali do tematu jak Ty jako mod.
Googlarz - 11-12-2013, 14:26
Czy możemy wrócić do tematu bo aż się odechciewa tu wchodzić...
krzychu - 11-12-2013, 14:32
borsak1 napisał/a: | Może pooszukać Ci innych artykułów tłumaczących czym jest moment obrotowy. Kolejny znawca tematu się odezwał. |
Nadal nie wiem gdzie widzisz błąd w moim rozumowaniu.... A co to jest moment jest opisane w tym artykule, są stosowne rysunku wszystko na tac.
borsak1 napisał/a: | Skoro jesteś modem |
Tutaj nie jestem modem. Nie mogę tutaj nic zrobić. Mogę wystawić RB, ale nie mam zamiaru tego robić nawet jakbyś zasłużył. Zbaczasz z dyskusji.
Googlarz - 11-12-2013, 14:43
A czy możecie pogadać sobie na privie? I niech ktoś zrobi tu porządek z postami...
pawel77 - 11-12-2013, 17:52
Wracajmy do tematu. Na forum burdel, ale może z czasem się to zmieni
O3 zawiódł wielu fanów marki i budzie duże kontrowersje, więc trochę to zrozumiałe. Jego sprzedaż jest znikoma. Raport Samar nie uwzględnia go w pierwszej 50. sprzedanych modeli samochodów w okresie styczeń-listopad 2013. Są tam za to rav4 i crv.
Rav4 ma także skrzynię CVT. Jechałem benzyną 2 litry, 150 koni. I muszę z przykrością stwierdzić, że tam ta skrzynia radzi sobie całkiem dobrze. Może nie wciska w fotel, ale samochód jest bardziej żwawy i podczas wyprzedzania nie robiło mi się gorąco ze strachu, czy zdążę. Silnik nie wyje tak strasznie. Inne doznania podczas przyspieszania. Jakoś bardziej czułem ten samochód. Podczas jazdy O3 miałem wrażenie, tu proszę się nie śmiać (!), takiej nieznośnej lekkości. Bardziej miałem wrażenie, że to wszystko dzieje się wirtualnie, a nie realnie. Zapewne wszystko jest kwestią przyzwyczajenia, ale moje wątpliwości są ogromne.
Ja nie jestem sportowym kierowcą, jeżdżę rozsądnie, ale muszę mieć chociaż odrobię pewności, że samochód w awaryjnych sytuacjach mnie nie zawiedzie, że będzie wyprzedzał. Może inżynierowie Toyoty bardziej się postarali w tym zakresie.
Tak na marginesie, oba te samochody to brzyduchy, ale O3 jakoś bardziej mi przypadł do gustu
mitsu00 - 11-12-2013, 18:13
krzychu napisał/a: | borsak1 napisał/a: | Może pooszukać Ci innych artykułów tłumaczących czym jest moment obrotowy. Kolejny znawca tematu się odezwał. |
Nadal nie wiem gdzie widzisz błąd w moim rozumowaniu.... A co to jest moment jest opisane w tym artykule, są stosowne rysunku wszystko na tac.
borsak1 napisał/a: | Skoro jesteś modem |
Tutaj nie jestem modem. Nie mogę tutaj nic zrobić. Mogę wystawić RB, ale nie mam zamiaru tego robić nawet jakbyś zasłużył. Zbaczasz z dyskusji. | Obaj panowie powinni dostac solidarnie po banie za OFFTOPa
Googlarz - 11-12-2013, 18:57
pawel77 napisał/a: | Wracajmy do tematu. Na forum burdel, ale może z czasem się to zmieni
O3 zawiódł wielu fanów marki i budzie duże kontrowersje, więc trochę to zrozumiałe. Jego sprzedaż jest znikoma. Raport Samar nie uwzględnia go w pierwszej 50. sprzedanych modeli samochodów w okresie styczeń-listopad 2013. Są tam za to rav4 i crv.
Rav4 ma także skrzynię CVT. Jechałem benzyną 2 litry, 150 koni. I muszę z przykrością stwierdzić, że tam ta skrzynia radzi sobie całkiem dobrze. Może nie wciska w fotel, ale samochód jest bardziej żwawy i podczas wyprzedzania nie robiło mi się gorąco ze strachu, czy zdążę. Silnik nie wyje tak strasznie. Inne doznania podczas przyspieszania. Jakoś bardziej czułem ten samochód. Podczas jazdy O3 miałem wrażenie, tu proszę się nie śmiać (!), takiej nieznośnej lekkości. Bardziej miałem wrażenie, że to wszystko dzieje się wirtualnie, a nie realnie. Zapewne wszystko jest kwestią przyzwyczajenia, ale moje wątpliwości są ogromne.
Ja nie jestem sportowym kierowcą, jeżdżę rozsądnie, ale muszę mieć chociaż odrobię pewności, że samochód w awaryjnych sytuacjach mnie nie zawiedzie, że będzie wyprzedzał. Może inżynierowie Toyoty bardziej się postarali w tym zakresie.
Tak na marginesie, oba te samochody to brzyduchy, ale O3 jakoś bardziej mi przypadł do gustu |
Jeździłem jeszcze tylko ix35 ale ze wszystkich SUVów najbardziej podoba mi się właśnie OIII... Muszę jeszcze innymi się przejechać dla porównania.
+pytanie do właścicieli OIII
Czy I+ odtwarza divx z pendrive?
|
|
|