To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Zloty i Spoty - Zlot 2015 - Dyskusje mocno przedzlotowe

mAGDA - 13-10-2014, 08:53

banderas40 napisał/a:
Jeśli uważacie że jest to droga oferta proszę sprawdźcie najpierw ofertę policzcie weźcie jeszcze współczynnik atrakcyjności miejsca pod uwagę - bo cena nad jeziorem a cena nad morzem zawsze będzie różna.

Nikt nie oczekuje od Ciebie, ze będziesz jeszcze bardziej obniżał ceny w swoim ośrodku. Uznanie ceny za wysoką bierze się stąd , że ta oferta zawiera wyłącznie bazę noclegową hotelową . Nie ma alternatywnego , tańszego rozwiązania jakim są domki (holenderskie , murowane czy inne) a wiadomo, że są one zawsze tańsze.

A co do "sprawdźcie" to na tej samej ulicy znajdują się takie domki, o których pisałam http://www.pogorzelica.pl/noclegi/o-15/bryza-7289/ i cena oraz standard jest całkowicie różny od standardu hotelowego (każdy ma inne wymagania) .

I jeszcze raz chciała bym podkreślić, że nie chodzi mi od początku tej dyskusji o negocjowanie cen w ośrodku jaki został zaproponowany a chodzi o brak innych, tańszych rozwiązań. ( dla niecierpliwych - wiem, że Ośrodek Bryza nie spełnia oczekiwań co do organizacji zlotu , jest to przykład innego rozwiązania) zakwaterowania)

stary alfer - 13-10-2014, 09:47

mjsystem napisał/a:
W tym właśnie sęk. Czy warto płacić aż tyle za zlot? To tylko zlot.

Ja zapłaciłem za siebie około 600 zł za ostatni (byłem sam), a to tylko dlatego, że zadzwoniła Renia ze Sławkiem i powiedziała, że mam przyjechać i koniec. I przyjechałem ;) A to tylko Zlot ;)

Cena jest ważna, macie rację. Nie da się z tym dyskutować, ale gdybym patrzył TYLKO tą kategorią to nie byłbym na żadnym Zlocie.

W kwestii glosowania, dla mnie może być nawet zwykła ankieta, obiecuję uroczyście nie głosować na naszą propozycję.

Ginąć za Banderozę również nie zamierzam, bo to tylko Zlot ;)
Zwyczajnie: jak nie to nie :)

Proszę tylko o jedno: żeby już nikt, nigdy więcej nie zawracał gitary, że chce Zlotu nad morzem ;)

A sondowanie ile osób wpadnie na Zlot jest tworzeniem precedensu, który organizatorom w kolejnych latach może się wcale nie przysłużyć.

Zachodniopomorskie proszę tylko o odpowiedzi związane z technicznymi pytaniami na temat Zlotu. W tym temacie nie chodzi o to, aby się skłócić.

jAZZMAN - 13-10-2014, 09:49

A dla mnie na przykład problemem jest sam dojazd.... Przy spalaniu 17L-20L/100km każdy kilometr kosztuje mnie 1zł - 1,25zł.

Na ten przykład z domu do Lublina i z powrotem mam 1520 km.

Nie pojechałem bo mnie nie stać. Nasłuchałem się za to pozlotowych opowieści ;)

Kilka postów wyżej ktoś wspomniał, że jest to "Tylko zlot" - jeśli tak to skąd takie zamieszanie? :)

Ja się osobiście wpisuję rękoma i nogami pod Pogorzelicą ponieważ mam blisko, jest tam fajnie i dobrze karmią.... To moja i tylko moja opina, niczego nikomu nie imputuję.

Oczywiście racja jest jak :butthead: i każdy ma swoją ;)

banderas40 - 13-10-2014, 09:52

Musiałem się dostosować :-) do prośby Alfa w końcu stary jest nie tylko na pokaz :-) nie będę dyskutował więcej o cenie. Sory będę odpowiadał tylko merytorycznie na pytania techniczne.
Pozdrawiam i zapraszam a jak ktoś będzie chciał o to oczywiście znajdzie się miejsce i w Bryzie będę na dniach w ośrodku postaram się porozmawiać z właścicielem w sumie to blisko i nie powinno stanowić kłopotu przejście 100 metrów :-) . Jak widać potrafimy być też elastyczni.

koszmarek - 13-10-2014, 09:59

Nocleg ok, cena jaka jest kazdy widzi, na zdjeciach nie dopatrzylam sie ktore jest ktore. Ale nocleg to nie wszystko. Aha, offca, zarcie tez nie ;) ale spoko. Teraz dylemat mam juz zypelnie inny :)

Czekam tylko na te dwie pozostale propozycje i ankiete- jak co roku kiedy bylo wiecej niz 1 propozycja

mjsystem - 13-10-2014, 10:08

stary alfer napisał/a:
Ginąć za Banderozę również nie zamierzam, bo to tylko Zlot
Zwyczajnie: jak nie to nie

Nikt nie zamierza. Nikt nie mówi, że nie. Powtarzam, że to tylko dyskusja kilku osób i nie ma nic wspólnego z decyzją, jaka będzie podjęta. :P
jAZZMAN napisał/a:
A dla mnie na przykład problemem jest sam dojazd.... Przy spalaniu 17L-20L/100km każdy kilometr kosztuje mnie 1zł - 1,25zł.

Na ten przykład z domu do Lublina i z powrotem mam 1520 km.

Nie każdy mierzy tą miarą. Wiem, bo nawet do Krakowa i na Wawrzkowiznę nie było wiele osób stać. To przecież tylko suchy fakt. :?
banderas40 napisał/a:
Jak widać potrafimy być też elastyczni.

:thumbleft:

banderas40 - 13-10-2014, 10:12

Dając te 2 obiekty chcieliśmy tylko sprostać pewnym standardom. Moim zdaniem nie jest problem załatwić jak wcześniej pisałem miejsca w Bryzie i w Innych domkach w okolicy w odległości około powiedzmy 300 metrów od ośrodka. Problemem było to że zawsze ponoć miał
to być 1 ośrodek więc chcieliśmy tylko z tego powodu dać miejsca w takich obiektach które są obok siebie.

Tomek - 13-10-2014, 10:21

mjsystem napisał/a:
Czy warto płacić aż tyle za zlot? To tylko zlot.

no właśnie
wczoraj się nie wypowiadałem, bo musiałem sobie to przemyśleć

IMHO problem zaczyna się od tego, że chcecie połączyć zlot i wakacje,
potem zaczynacie liczyć kasę na te wakacje i mówicie, że zlot drogi

jak dla mnie to zlot powinien być w miejscu niekoniecznie atrakcyjnym turystycznie
bo atrakcją jest sam zlot, a nie zwiedzanie okolicy

i w centrum Polski, żeby każdy miał tak samo daleko i blisko

oczywiście zaraz się zacznie, że jak będzie zlot cały czas w Centrum Polski to ktoś tam ma zawsze daleko (500 km)
a jakby był raz w Świnoujściu, a raz w Polańczyki, to raz jest 0km, a raz "1000" km, blablabla
ale jak pokazuje doświadczenie, lepiej jest jednak jak te odległości są wypośrodkowane, bo znika argument "mam tysiąc kilometrów to nie jadę"

stary alfer napisał/a:
A sondowanie ile osób wpadnie na Zlot jest tworzeniem precedensu, który organizatorom w kolejnych latach może się wcale nie przysłużyć.

sondowanie to głupota

jeśli okaże się, że jest więcej niż jedna propozycja (2 pozostałe przycichły) to wtedy głosowanie, ale na jakichś logicznych zasadach (np. głosowanie jawne)

stary alfer napisał/a:
W tym temacie nie chodzi o to, aby się skłócić.

nie myślę, żeby to było czyjąć intencją i nie myślę, żeby do tego miało dojść

jAZZMAN - 13-10-2014, 10:28

Tomek napisał/a:
głosowanie jawne

Ekstra pomysł :supz:

[ Dodano: 13-10-2014, 10:29 ]
Tomek napisał/a:
chcecie połączyć zlot i wakacje

Bez kitu, i nikt już nie mówi o tym, że jak połączy zlot i wakacje to jedzie tylko raz ;P

Seichan - 13-10-2014, 10:38

Tomek napisał/a:
jeśli okaże się, że jest więcej niż jedna propozycja (2 pozostałe przycichły) to wtedy głosowanie, ale na jakichś logicznych zasadach (np. głosowanie jawne)

Nie przycichły, a przynajmniej jedna z nich na pewno nie ;)
Niestety nie mam czasu, żeby podjechać do ośrodka, żeby renegocjować ceny. Może w ten weekend się uda.

koszmarek - 13-10-2014, 10:42

Tomku licząc kase na sam zlot wychodzi mi to co Magdzie.
JCH - 13-10-2014, 10:46

Tomek napisał/a:

jak dla mnie to zlot powinien być w miejscu niekoniecznie atrakcyjnym turystycznie
bo atrakcją jest sam zlot, a nie zwiedzanie okolicy
A widzisz, od zawsze była dyskusja, że na Zlot jest daleko więc warto połączyć to z wakacjami, bo wtedy odpada dwukrotny koszt jeżdżenia (na wakacje i na zlot) - vide Wilkasy, Żywiec, Firlej. Mnóstwo ludzi tak do tego podeszło i chyba tak jest OK. Tylko jak widać Mitsumaniakom nigdy nie dogodzi..... :?

Tomek napisał/a:
stary alfer napisał/a:

sondowanie to głupota

Tomek, proszę waż słowa, bo jesteś blisko granicy obrażania mnie, nie uważasz :?:

Sondowanie to nie głupota. W zasadzie tak było za każdym razem - pojawiała się propozycja miejsca Zlotu i temat z listą chętnych. Więc nie jest to żaden precedens (stary alfer) tylko, że tak powiem, tradycja. A jak to się będzie nazywać (sondowanie, lista chętnych.... ) to tylko kwestia semantyki.

Stosując tę nomenklaturę robienie ankiety i konkurencji dla miejsca Zlotu to jest dopiero głupota :!: To jest tworzenie niepotrzebnych podziałów, bo można się spodziewać, że "ściana" zachodnia i północna raczej będzie głosować za morzem a ściana południowa i wschodnia za ewentualnym Firlejem (jeśli Firlej się zgłosi).
A jak mają głosować Ci, którym jest to w zasadzie obojętne gdzie będzie Zlot bo i tak przyjadą :?: :roll:

Martyna przypomnij kiedy było tak, że było więcej propozycji i robiona była ankieta, bo ja nie pamiętam ale stary już jestem więc mam prawo nie pamiętać.

Szczerze powiem, że gdybym ja był organizatorem to jedną z ważniejszych kwestii dla mnie byłaby ta ile osób jest chętnych do przyjazdu na zlot a jak to nazwiecie..... sondowaniem, głupotą.... :roll: Ja to nazwę wiedzą i informacją.

Proszę sobie kliknąć, kto nie pamięta, kiedy został założony temat Zlot 2014 lista chętnych.

Ale to co powyżej napisałem to tylko moje zdanie i nie każdy musi się z nim zgadzać :)

Tomek - 13-10-2014, 10:55

JCH napisał/a:
A widzisz, od zawsze była dyskusja, że na Zlot jest daleko więc warto połączyć to z wakacjami, bo wtedy odpada dwukrotny koszt jeżdżenia (na wakacje i na zlot) - vide Wilkasy, Żywiec, Firlej. Mnóstwo ludzi tak do tego podeszło i chyba tak jest OK. Tylko jak widać Mitsumaniakom nigdy nie dogodzi..... :?

to okej
tylko wtedy nie jedziesz na zlot, a na wakacje
a zlot masz gratis

JCH napisał/a:
bo jesteś blisko granicy obrażania mnie,

gdzie ?? :shock:

JCH napisał/a:
pojawiała się propozycja miejsca Zlotu i temat z listą chętnych.

lista chętnych owszem, tylko była ona nic nie znaczącym ciągiem znaków
ta lista miała niby dawać organizatorom mgliste pojęcie ile osób będzie, ile startówek potrzeba

Ty Jacek proponujesz wysondować, ile osób przyjedzie i to w miesiąc czasu ?!?!
To czemu nie sondować od razu dwóch - trzech miejsc (o ile propozycje aktualne, jeśli nie to nie ma nad czym głosować i dyskutować, etc.)

JCH napisał/a:
Stosując tę nomenklaturę robienie ankiety i konkurencji dla miejsca Zlotu to jest dopiero głupota :!: To jest tworzenie niepotrzebnych podziałów, bo można się spodziewać, że "ściana" zachodnia i północna raczej będzie głosować za morzem a ściana południowa i wschodnia za ewentualnym Firlejem (jeśli Firlej się zgłosi).
A jak mają głosować Ci, którym jest to w zasadzie obojętne gdzie będzie Zlot bo i tak przyjadą :?: :roll:

noooo, masz rację
tylko w takim razie jak ostatecznie wyłonić miejsce zlotu?
może kolejność zgłoszeń ?

2015 - Pogorzelica
2016 - Firlej
2017 - Wawrzkowizna

mjsystem - 13-10-2014, 10:58

Tomek napisał/a:

Właśnie odwrotnie Tomku. Łączenie jednego i drugiego obniża koszt, choćby paliwa. Ale ja nad morze nie jeżdżę na wakacje, bo ceny są zazwyczaj z kosmosu a pogoda zdradliwa.
Dlaczego tak mało osób zgłosiło się do tablicy? No kurka wodna, nie chcę, aby tylko kilka osób ze mną wziętych dyskutowało w temacie, a ja nie koniecznie chcę mieć rację. Po prostu nie znajduję innych argumentów i wyrażam tylko własne. Piszcie, co uważacie maniacy!!! :?

[ Dodano: 13-10-2014, 11:02 ]
Tomek napisał/a:
tylko w takim razie jak ostatecznie wyłonić miejsce zlotu?
może kolejność zgłoszeń ?

2015 - Pogorzelica
2016 - Firlej
2017 - Wawrzkowizna

Tego nie możemy zrobić, bo plany lokalnych organizatorów mogą być za rok, dwa zupełnie inne. :(

Tomek - 13-10-2014, 11:06

mjsystem napisał/a:
Ale ja nad morze nie jeżdżę na wakacje, bo ceny są zazwyczaj z kosmosu a pogoda zdradliwa.

ja nam Polskie morze nie jeżdżę, bo mnie na to nie stać :)
biorąc pod uwagę klimat, to taniej mnie wychodzi wyjazd do Włoch
i tutaj się z tobą Sławek zgadzam

i nie neguję tego, że ten zlot (potencjalny w Pogo...) wyjdzie niektórych (albo wszystkich) drożej niż inne

Ja sam nie wiem czy poojadę do Pogorzelicy, bo na 3 dni "się nie opłaca", a na dłużej chyba nie dam rady, przy obecnych moich planach na 2015 (przy czym miejsce zlotu nie jest tutaj kluczowe dla mnie). Ale nie o to chodzi, żeby się żalić.