[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] LPG W 2.5 V6 / 2.0 16V
Bizi78 - 21-02-2017, 21:43
Zrobię lekki ot w temacie .
Ewcia80, zainstaluj na kompie, np. printscreen-a (program do robienia zrzutów ekranu) .
Owczar - 21-02-2017, 22:35
Masakra. W OL ktoś to drastycznie zubożył. Mnożnik niższy niż 1 - mimo, że w CL jest dość wysoki. Już wiem skąd się biorą potem takie niskie spalania
Jak mówię, że mój pali 25% więcej LPG niż PB, to większość mówi, że mam źle wystrojoną instalację
Ewcia80 - 21-02-2017, 22:47
Owczar to co teraz mam z tym zrobić?To ze jest zubozone moze byc wynikiem takiego montazu jak umnie:
http://www.fotosik.pl/zdjecie/926d4edf41e9bf41
Od czego zacząć poprawę.Podnieść mnoznik to wiem ale jak?
pappagiorgio - 22-02-2017, 09:48
Ekspertem od gazu nie jestem, ale miałem zamontowane tak jak Ty. Dodatkowo na Valtekach, bez kompensacji ciśnienia, i pomylone cylindry, podłączyli po europejsku (wtrysk LPG, nie następował w cylindrze który był w fazie ssania), nie wspomnę o luźny króćcach bo w tym miejscu ścianka kolektora jest cienka. Samochód był znacznie słabszy na LPG a dodatkowo często pojawiał się CheckEngine. Wywaliłem to wszystko, kupiłem Hana Gold z adapterem do montażu osobno, króćce wkręciłem obok wtryskiwaczy benzynowych i połączyłem ~3cm wężykami. Efekty są porażające, nie odczuwam różnicy między Pb a LPG (wiadomo najlepiej na hamowni, ale wcześniej było czuć definitywnie różnicę w mocy), CheckEngine od pół roku się nie pojawił, korekty STFT i LTFT są niskie (oscylują w okolicy 0). Zasadniczo regulowałem czasy wtrysków tylko na biegu jałowym, musiał bym jeszcze zrobić regulacje podczas jazdy, ale i tak jest o niebo lepiej. Przy okazji skróciłem wiązkę gazową, bo "gniazdo" zrobione przez gazowników mnie doprowadzało do szału (jak by mało kabli było w silniku)
Króćce wkręcone obok wtrysków benzynowych.
Zastosowałem grzebienie do rozdzielenia gazu na wtryskiwacze.
Wiązkę skróciłem, zarobiłem nowe wtyczki, dałem to wszystko w peszlach
Efekt końcowy po założeniu osłony
Tak były wkręcone stare króćce
Owczar - 22-02-2017, 10:39
Dawno nie zmieniałem map w stagu. Nie wiem jak utworzyć nowe punkty przecięcia. Jak masz punkty to po prostu klikasz w punkt i kursorem podnosisz mnożnik. Jak masz mobilny internet to mogę Ci zdalnie przez team viewer pomóc. Raz stroilem tak nawet instalację. Sondy gdzie sprawdzasz? Bo chyba w stagu nie są wpiete.
Ewcia80 - 22-02-2017, 12:47
Hejka.Pappagiorgio u mnie jest w sumie podobnie jak u Ciebie przed zmianą tylko u mnie zadne checki i itp.nie wystepują,w sumie to mi nie przeszkadz tylko muszę cos zrobić zeby w OL zaczelo troszke lepiej jezdzić.Wyslalam oscylogramy panu Adamowi ktory chce mi pomoc.Wczoraj wieczorem mu wyslalam a On dzisiaj juz rano do mnie dzwonil z informacja ze mi to wysroi w piatek.Mowil zeby podniesc mnoznik itp.oraz powiedział to co Owczar i Plecho zeby powalczyć tez z korektami po obrotach.Takaze jestem dobrej mysli ze bedzie lepiej.Mowi zeby sie nie pchać w koszta bo to siejuz nie zwroci przy odsprzedazy.Zastanawia mnie najbardziej jedna rzecz.Otoż kiedy jezdze w CL to zarowno na pb sonda1 na bankach pracuje ale rownież pracuje w CL na lpg.Jak to mozliwe ze widać prace sondy w CL na lpg skoro po wykresie oscylogramu widać ze są niepodlaczone.To ze jest w OL za ubogo to widać golym okiem tylko moze jest tak ze w OL skoro sa niepodlaczone do przy maksymalnym wciasnieciu gazu idzie szybko na0,04V.Dziwne ze skoro niepodlaczone to w CL pracuja na podgladzie.Ciekawe jak bardzo jest ubogo w OL na lpg skoro sonda tego nie pokazuje?
Krzyzak - 22-02-2017, 12:50
Owczar napisał/a: | Nie wiem jak utworzyć nowe punkty przecięcia. | klikasz na pomarańczową linię, robi się białe kółeczko (lub czerwone) i strzełkami góra-dół ustawiasz
Marcino - 22-02-2017, 12:52
W stagu klikasz na linię z punktami i strzałkami podnosisz całą linię.
Jak klikniesz w punkt zaznaczony na lini mnożnika to strzałkami góra dół podnosisz punkty. Strzakami na boki możesz te punkty przesuwać na boki.
Jak się kliknie prawym myszki na lini to się chyba dodaje nowy punk w miejscu kliknięcia.
pappagiorgio
Dobra robota. Też chce tak przerobic u siebie jak skoncze remont i zakupie nowe wtryskiwacze. Kiedyś kupiłem podobne trojniki gazowe plastikowe ale miały obrotowe koncówki i wg mnie nie były szczelne.
Jakie opaski zaciskowe zasotowałeś na wtryskach?
[ Dodano: 22-02-2017, 12:56 ]
Ewcia80 napisał/a: | Zastanawia mnie najbardziej jedna rzecz.Otoż kiedy jezdze w CL to zarowno na pb sonda1 na bankach pracuje ale rownież pracuje w CL na lpg.Jak to mozliwe ze widać prace sondy w CL na lpg skoro po wykresie oscylogramu widać ze są niepodlaczone.To ze jest w OL za ubogo to widać golym okiem tylko moze jest tak ze w OL skoro sa niepodlaczone do przy maksymalnym wciasnieciu gazu idzie szybko na0,04V.Dziwne ze skoro niepodlaczone to w CL pracuja na podgladzie.Ciekawe jak bardzo jest ubogo w OL na lpg skoro sonda tego nie pokazuje? |
Ja bym nagrał oscylogram ale evoscanem a nie stagiem. Jak są nie podłaczone sondy to nielazęnie od trybu jazdy nie powienien pokazywać. Może to jakies szumy?
Ewcia80 - 22-02-2017, 13:03
Na poczatek powalcze z tym co jest.Jesli mimo nowej regulacji u naprawde dobrego fachowca od staga nic to nie da w sensie bogatszej mieszanki to wtedy to zrobie tak jak Pappagiorgio albo Krzyzak.W piatek dam znać jak wyszlo.
[ Dodano: 22-02-2017, 13:22 ]
Zsatanwia mniejeszce cisnienie gazu w reduktorze.Niby specyfikacja mowi o cisnieniu roboczym 0,9-1,3 Bara a u mnie jak widać jest 1,32-1,37.Czy to znaczy ze reduktor jest zuzyty?Z drugiej strony przy max bucie cisnienie spadalo o okolo max 0,25 Bara.Co sadzicie o tym?
Marcino - 22-02-2017, 14:17
Jest dobrze z cieśneiniem. Zawsze możesz je ustawić na reduktorze.
btw. Jak masz win7 na kompie to mozesz używać programu "snip tool" lub wycinanie - wpisz w szukajke w start i wtedy fajne screeny masz.
plecho1 - 22-02-2017, 20:28
Ja używam przycisku Print Scrn i później wklejam w Painta. Z ciśnieniem jest nie najgorzej, przy WOT spada o około 0,3 bara więc może wystarczy do nakarmienia tego silnika.
Ewcia80 - 22-02-2017, 20:36
Hejka Plecho.dzieki ze odczytales oscylogramy.Tak sie zastanawialam nad tym co pisales o tym ze nie wiadomo czy uda sie pogodzić 2 stany pracy wtryskiwaczy czyli na luzie i przy WOT.troche sie zaczynam orientować i wiem ze trzeba podniesc mnoznik.Czyli myslisz ze wytarczy w moim przypadku tylko ruszyc mnoznik na mapie czy jeszce np.zmniejszyć cisnienie i/lub zmniejszyć dysze.Pisales tez ze na wolnych czasy gazowych powinny byc nie mniejsze niz podaje producent.U mnie jest jak widziales na fotkach okolo 3,6 zamiast 4,1.Czy patrzymy na czasy otwarcia i zamkniecia w sumie czy na czas otwarcia.te wartosci 3,6 ms co przedstawiaja?
plecho1 - 22-02-2017, 21:07
Jeśli na biegu jałowym silnik pracuje równo i jeśli korekty są w normie a raczej są to oznacza, że wtryski dają radę przy takich czasach i to dobrze wróży że powinno się na nich ogarnąć także WOT. Jeśli coś może robić problem to raczej tylko reduktor. Jeśli jednak po zwiększeniu dawki w WOT spadki dale będą w granicach 0,3 bara to osobiście na razie bym wtrysków nie zmieniał.
Owczar - 22-02-2017, 21:15
Jak da mu się tyle gazu ile trzeba to przy WOT może być krucho z ciśnieniem, ale to się okaże.
Ewcia80 - 22-02-2017, 21:20
Plecho czyli zostawiamy takie cisnienie na reduktorze jakie jest i nie ruszamy dysz we wtryskiwaczach a walczymy z WOT tak?A jesli jednak reduktor po ustawieniu WOT czyli wyzszy mnoznik a reduktor byc zaczal spadac bardziej niz 03,bara to oznacza ze konieczna jest wymiana na szybsze wtrsykiwacze czy innny reduktor?
|
|
|