To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Off Topic - Chcę powiedzieć, że... cz. V czyli REKREACJA

mjsystem - 12-08-2013, 11:16

fergul11 napisał/a:
Chodziglownie o pierdoly zegarek firmowy czy no name ale funkcjonalny lub disagne
telefon ? od tego sie zaczelo ,moze dam linka do czegos podobnego bo ori aukcji nie moge znalezc ale to chyba ten

Bo to równoległa produkcja z Samsungiem :mrgreen: Jeśli coś jest produkowane w Chinach(a Samsung jest - niestety), to brat bliźniak podąża jak cień :wink:
Sam używam produktów no name, pod jednym warunkiem - muszą to być podróby orginału lub produkty dobrej jakości, a takie zazwyczaj są. I to z Chin 8)

Bartek - 12-08-2013, 11:49

mjsystem napisał/a:
to brat bliźniak podąża jak cień

bo jak to Klakson bardzo trafnie określił, angielski wyraz "copyright" jest nie możliwy do przetłumaczenia na język chiński

A problem jest bardzo złożony i można do niego również jeszcze jeden wątek dodać - wątek, który jest nieoderwalną częścią wątku głównego: Czy markowy xxxx (sprzęt, ciuch, produkt generalnie wpisz co uważasz), czy podróbka xxxx, czy no-name xxxx (taki no-name zazwyczaj jest efektem działania podobnego mechanizmu jak podróbka, ponieważ powstaje zazwyczaj w wyniku kradzieży myśli technicznej)

A co do AGD ostatnimi czasy droższy = niewiele lepszy

mjsystem - 12-08-2013, 12:12

Bartek napisał/a:
taki no-name zazwyczaj jest efektem działania podobnego mechanizmu jak podróbka, ponieważ powstaje zazwyczaj w wyniku kradzieży myśli technicznej

Albo całej linii technologicznej :wink:

Tomek - 12-08-2013, 12:19

mjsystem napisał/a:

Albo całej linii technologicznej :wink:

albo "wynajem"

fergul11 - 12-08-2013, 13:22

Jasnym jest że inżynier w firmie opracowuje projekt ,następnie przeprowadza cała serię badań i testów (to generuje koszty i biuro konstrukcyjne) ale po części inni producenci podążają jedynie ścieżką wytyczoną ,bo np telefony bazują jedynie na podzespołach natomiast produkt z zewnątrz wydawać się może taki sam lecz w środku jest zupełnie inny .
Chińczycy juz od dawna wypuszczają aparaty na dwie karty sim gdzie dotychczas markowe produkty nie posiadały podwójnych slotów .
Azjatyckie wyroby są naprawde high quality ,a tandeta i taniocha jest sprowadzana ze względu na "atrakcyjną" cenę .
tylko czy markowy produkt powinien być dwu lub trzykrotnie droższy od wyrobu 三星nieodbiegający jakością ?

mjsystem - 12-08-2013, 13:54

fergul11 napisał/a:
Azjatyckie wyroby są naprawde high quality ,a tandeta i taniocha jest sprowadzana ze względu na "atrakcyjną" cenę .
tylko czy markowy produkt powinien być dwu lub trzykrotnie droższy od wyrobu 三星nieodbiegający jakością ?

Azjatyckie już nie znaczy kiepskie. Pamiętacie japońskie samochody na początku drugiej połowy XX wieku? Tragedia i tandeta. Minęło kilkadziesiąt lat i wzór motoryzacji! To raz. Po drugie cena. Producent musi sporo zainwestować w produkt. Czasem dziesiątki, setki milionów dolarów. Cena będzie nie adekwatna do wartości użytych na dane urządzenie materiałów, ale pozwala na spłacenie projektu i nowe inwestycje. Ponadto REKLAMA, kochani, reklama. Ile np. RedBull czy Samsung sponsorują klubów, zespołów, dziedzin sportu i życia? Ja czasem sądzę, że to producenci podróbek mają większe zyski indywidualne niż megakoncerny. Ale to moje dywagacje :wink:

Tomek - 12-08-2013, 14:18

mjsystem napisał/a:
Pamiętacie japońskie samochody na początku drugiej połowy IX wieku?

toś poszalał :lol:

[ Dodano: 12-08-2013, 14:20 ]
mjsystem napisał/a:
Ja czasem sądzę, że to producenci podróbek mają większe zyski indywidualne niż megakoncerny. Ale to moje dywagacje :wink:

pewnie blisko prawdy
zwłaszcza, że duża część jest całkowicie w szarej strefie
nie ma podatków i innych formalnych obciążeń

mjsystem - 12-08-2013, 14:51

tomek84 napisał/a:

mjsystem napisał/a:
Pamiętacie japońskie samochody na początku drugiej połowy IX wieku?

toś poszalał

:mrgreen: Już edytuję :shock:

Tomek - 12-08-2013, 14:53

mjsystem napisał/a:

:mrgreen: Już edytuję :shock:

mjsystem napisał/a:
Pamiętacie japońskie samochody na początku drugiej połowy X wieku?

toś edytował :mrgreen:

mjsystem - 12-08-2013, 14:57

tomek84 napisał/a:

mjsystem napisał/a:
Pamiętacie japońskie samochody na początku drugiej połowy X wieku?

toś edytował

No tak :? Kurczę "nie lubię poniedziałku" :?

koszmarek - 12-08-2013, 15:10

mjsystem, tomek84, mało się nie udławiłam obiadem :lol:
pamar - 12-08-2013, 15:15

no właśnie, poniedziałki są be!

Dostałem typowo poniedziałkową wiadomość i kompletnie nie wiem co mam zrobić -
Cytat:
Komentarze do twojego zamówienia:
Czas oczekiwania wynosi około 5 - 7 dni roboczych.
Proszę o informację zdwrotną donośnie zamówienia

:twisted: .

[ Dodano: 12-08-2013, 15:17 ]
Odpowiedziałem -
Cytat:
Czykam niecierpiąco

:twisted:

mjsystem - 12-08-2013, 15:30

pamar napisał/a:
Odpowiedziałem -
Cytat:
Czykam niecierpiąco

Ci donośnie oznajmili :mrgreen:
A ja dziś podpisywałem w Urzędzie Pracy przyjęcie czterech pracowników i cztery razy pytałem o datę dzisiejszego dnia :roll: :(

rene74 - 12-08-2013, 17:36

Panowie,
poniedziałki są super pod warunkiem, że jest się na urlopie :mrgreen:

Swoją drogą - pytanie może nie na ten wątek, ale ja czasem nie ogarniam tego forum ;) -
W którym dziale, miejscu ma forum można by założyć wątek nt. bezpiecznej jazdy naszych najmłodszych MitsuManiaków? :roll:

stary alfer - 12-08-2013, 17:50

rene74 napisał/a:
W którym dziale, miejscu ma forum można by założyć wątek nt. bezpiecznej jazdy naszych najmłodszych MitsuManiaków?

Ja bym zaszalał i rozpanoszył się na ogólnym:

http://forum.mitsumaniaki...6d860593262c220

Jednak poszukaj dobrze, bo wydaje mi się, że podobny temat był...