[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Tarcze i klocki hamulcowe
Krzyzak - 27-03-2017, 08:33
ale jeździłem kilkoma autami z 276/26 i wszystkie miały ten miękki pedał - wydawało mi się, że to przypadłość tych hamulców
serwo mam z GDI (już trzecie zresztą), także pompę zmieniłem jakiś czas temu
zmienię jeszcze korektor by chciałbym aby na przód szło więcej (czyli jak w rocznikach 97-98) oraz wężyk podciśnienia z zaworem
milo - 27-03-2017, 15:34
Jak zwiekszysz podcisnienie bedą lepsze hamulce
Krzyzak - 28-03-2017, 10:37
Cytat: | Jak zwiekszysz podcisnienie bedą lepsze hamulce | jak najbardziej się zgadzam bo to widać, że gdy obroty silnika są wyższe to pedał twardnieje...
tylko jak to zrobić?
milo - 28-03-2017, 15:23
Krzyzak napisał/a: | jak najbardziej się zgadzam bo to widać, że gdy obroty silnika są wyższe to pedał twardnieje...
tylko jak to zrobić? |
Na próbę zastosowałem z filtra do wody -zbiornik około 1L wpiety jest między serwo a zaworkiem kierunkowym minuta roboty taka komora... lepsze hamulce
Lub można w trakcie naciskania pedału hamulca uruchamia sie elektryczna pompka podciśnieniowa vacum takie pompy posiadaja wiele aut do wytworzenia podcisnienia
Krzyzak - 29-03-2017, 08:10
milo - ZDJĘCIA poproszę
nie powiem - temat na czasie bo zmieniam zaciski we wszystkich 3 Galantach - wszystkie będą miały 2 tłoczkowe zaciski z czego 2 już mają a pozostał jeszcze bordowy dziadek do obskoczenia
tyle, że wszystkie poza sedanem problemów z podciśnieniem nie mają...
milo - 29-03-2017, 23:09
Krzyzak napisał/a: | ZDJĘCIA poproszę |
Na próbę założone
Krzyzak napisał/a: | zmieniam zaciski we wszystkich 3 Galantach - wszystkie będą miały 2 tłoczkowe zaciski |
Przewody zmien na w stalowym oplocie nie puchną jak gumowe
Krzyzak napisał/a: | tyle, że wszystkie poza sedanem problemów z podciśnieniem nie mają... |
Zmierz podciśnienie jakie masz moze za słabe
Hugo - 30-03-2017, 07:08
milo, masz w swoim przewody w stalowym oplocie? Jest różnica w porównaniu do ori gumowych?
Owczar - 30-03-2017, 09:01
Przewody w stalowym oplocie to sliski temat. Dobre kosztują sporo, a te tańsze wytrzymają której niż OEM używki.
Hugo - 30-03-2017, 09:06
Myślałem o przewodach firmy HEL.
Krzyzak - 30-03-2017, 09:24
to nie kwestia przewodów bo przy wyższych obrotach (= większe podciśnienie) pedał twardnieje
to tylko kwestia podciśnienia/servo wg mnie
Owczar - 30-03-2017, 10:03
Hugo napisał/a: | Myślałem o przewodach firmy HEL. |
No to nie jest firma krzak. Generalnie hamulce nie będą lepsze. Zmieni się sposób dozowania siły. Na pewno da Ci lepszą kontrolę, ale w cywilnej jeździe może się objawiać efektem gwałtownego hamowania. Można się podobno przyzwyczaić. Zwykłe OEM działają trochę jak tlumik pedału hamulca. Powodują lekkiego laga. Jeśli oryginalne nie są spekane, spuchniete i nie wyglądają podejrzanie to nie wiem czy bym zmieniał. Swoje niedawno sprawdzałem i naprawdę dobrze się trzymają.
Darku, ja bym zaczął od sprawdzenia przewodu. Może na zaworze zwrotnym jest problem. Podcisnienie raczej będzie ok. Jak wyeliminujesz przewód to zostaje problem z serwo.
Hugo - 30-03-2017, 11:09
Oryginalne przewody hamulcowe wszystkie 4 szt. są idealne. Nawet korozji na zakończeniach nie mają. Guma też ładna.
Owczar - 30-03-2017, 13:55
Ja swoje kiedyś chciałem wymienić proforma ale brat mi odradzil - chyba że kupię OEM bo wszelkiej maści zamienniki są problematyczne.
Te HEL pewnie będą ok - pytanie tylko czy warto.
Krzyzak - 30-03-2017, 14:40
Cytat: | Darku, ja bym zaczął od sprawdzenia przewodu. | mam taki plan, żeby na próbę założyć z kombi - tylko, że właśnie kombi teraz głównie jeżdżę (LPG)
raz założyłem z Colta to ledwo przed bramą wyhamowałem - silnik działał na ssaniu, więc dawał sporą moc na skrzynię
milo - 30-03-2017, 15:19
Hugo napisał/a: | milo, masz w swoim przewody w stalowym oplocie? |
Tak HEL
Owczar napisał/a: | Przewody w stalowym oplocie to sliski temat. Dobre kosztują sporo, a te tańsze wytrzymają której niż OEM używki. |
Hel cały komplet koszt 360
Owczar napisał/a: | Generalnie hamulce nie będą lepsze. Zmieni się sposób dozowania siły. |
Przewody w stalowym oplocie nie puchna jak gumowe a na pewno polepszy wieć jest na plus
W motocyklu jak zmieniłem tylko przewody z gumowych na w oplocie stalowym stały sie bardzo agresywne i tylko przewody mozna powiedzieć
Owczar napisał/a: | to tylko kwestia podciśnienia/servo wg mnie |
Zmierz jakie masz ja mierzyłem vacuometrem
Owczar napisał/a: | Te HEL pewnie będą ok - pytanie tylko czy warto. |
Jakbym miał jeszcze raz zmieniać to nawet bym sie nie zastanawiał
|
|
|