[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] LPG W 2.5 V6 / 2.0 16V
Owczar - 22-02-2017, 21:27
Ja bym dał większe dysze i trochę niższe ciśnienie. Ale to gość od lpg empirycznie sprawdzi i doradzi.
plecho1 - 22-02-2017, 21:27
Tylko reduktor jeśli spadki były by znaczne i można by jeszcze spróbować troszkę obniżyć ciśnienie aby czas wtrysku wyszedł jednak coś około tego co deklaruje producent. Jeśli często planujesz kręcić pod czerwone pole a jednak spadki były by wtedy znaczne to może w takiej sytuacji warto by było wymienić reduktor. Polecę, kiedyś problematyczny a teraz po poprawkach całkiem sensowny Magic III. Jest dość tani i powinien być odpowiednio wydajny. Można w nim zastosować dwa wyjścia gazu co dodatkowo poprawia jego wydajność.
Ewcia80 - 22-02-2017, 21:40
Wiesz Plecho raczej zadko krece pod czerwone pole.Bardziej zalezy mi na tym aby elastycznosc na 3 biegu miedzy 60-110km/h i na 4biegu 80-140km/h byly zblizone na lpg w stosunku do pb.I wtedy jest gaz u mnie czesto w podlodze.Ale czerwone pole rzadko.Ten pan Adam Rogowski tez wspominal cos o reduktorze,ale on cos mowil o tym ze jak by byly spadki to zamiast nowego reduktora zrobic jaks redukcje na fi8 przy reduktorze a przy wielozaworze w buli tez cos takiego zamontowac zaby wlasnie w chwili zapotrzebowania duzego na gaz go nie braklo.Niewzne.w piatek sie okaze i dm Wam znać jak wyszlo
plecho1 - 22-02-2017, 21:43
Jeśli się przyłoży to na pewno ogarnie temat. Przewód gazowy fi6 wystarcza do autek 200KM ale to już granica.
Ewcia80 - 22-02-2017, 21:55
tez mam taka nadzieje.w koncu to silnik wolnossacy i do tego automat.dla mnie tylko wazne zeby sie na WOt troszke wzbogacilo i zaczelo lepiej jechać.tylko tyle.Mysle ze jak jest dobry ten pan Adam to jak sie zna na regulacji i korektach po obrotach itp. to poradzi na problem.okaze sie w piatek
[ Dodano: 22-02-2017, 22:03 ]
Plecho a tak spytam jeszce o ten reduktor magic III.Do niego tez trzeba dokupić eletrozawór dedykowany czy moze byc ten co mam teraz czyli typu valtek?A moze gdyby jednak trzeba bylo zmienic reduktor to zeby nie zmieniać miedzi f6 to moze silver tur bylby lepszy?
plecho1 - 23-02-2017, 07:10
Do tego Magica spokojnie podejdzie ten stary elektrozawór i Magic wyjdzie taniej a raczej bez poroblemu powinien dać radę.
Marcino - 23-02-2017, 08:59
Mniejsze cisnienie to stabilniejsza praca reduktora. Wieksza dysza - lepszy wydatek.
Spróbował bym tak jak Owczar pisze rozwiercić dysze i skalibrować.
Ale jak jedziesz do majstra od LPG to pewnie wie co robi.
Ewcia80 - 23-02-2017, 10:19
Hejka.tak troszke zaczelam czytac o reduktorach.Wiem juz ze wazne aby nie bylo spadkow przy WOT.ale jak to wyglada w praktyce.Np. jest ustawione cisnienie tak jak u mnie w programie 1,26bara a minimalne 0,76 bara.Czy jesli przy WOT cisnienie by spadlo ponizej 0,76 to by pipczalo i przerzucalo na pb tak?A jesli jest na 1,26 a przy WOT by spadło np.do 0,86 to by nie zrzucilo na pb tak?A czy są jakieś normy ile sprawny reduktor moze mieć spadek cisnienia przy WOT?Czy jesli jeden reduktor spada o 0,2 bara a drugi o 0,4 bara a auta 2 takie same i takie same podzespoly lpg to ten u którego spada tylko o 0,2 bara bedzie lepeij jechal na WOT i bedzie mial bardziej bogatą mieszanke od tego u ktorego byl spadek 04,Bar?A co to jest ta termika?Czy tp chodzi o to że przy WOT gaz sie robi zimniejszy?jesli tak to o ile stopmni maksymalnie moze spadać temp.gazu?
Marcino - 23-02-2017, 10:54
Od tego sterownik ma włąsnie korekty po tem, cisnenieniu itp. Jak spada ciseninie to musi wyrównac czasem otawarcia.
Ewcia80, ja bym zaczął jeżdzić galantem i cieszył się jazdą i nie drążył az tak bardzo tematu. To naprawdę pancerne silniki. Ja jeżdziłem kilka lat zupełnie nieświadomy i nic się nie stało. Po 19 latach nadal ma moc fabryczną
Ewcia80 - 23-02-2017, 11:07
ale ja jezdze i sie ciesze.ale taka wiedza mi sie przyda na przyszlosć bo nastepne auto to tez bedzie benzyna i zamontuje gaz.warto wiedziec jak najwiecej zeby sienie dać psedu gazownikom.A ja i tak Marcino podziwiam Twoja determinacje w odbudowywaniu galanta.
Marcino - 23-02-2017, 15:22
Ewcia80 napisał/a: | A ja i tak Marcino podziwiam Twoja determinacje w odbudowywaniu galanta. |
Dzieki. Tak postanowiłem i teraz za deleko zaszło żeby się z tego wycofać.
plecho1 - 23-02-2017, 21:03
Niektórzy twierdzą że spadki o max 0,3 bara są akceptowalne i sterownik LPG spokojnie sobie z nimi poradzi. Tylko bardzo często deklaracja producenta mija się trochę z praktyką a dodatkowo miśki przez krótki czas wtrysku benzyny potrzebują trochę wydajniejszych podzespołów. Np. taki Shark 1200 u mnie w silniku 103KM miał spadki o 0,5 bara gdzie u ojca w Suzuki Lianie z silnikiem o takiej samej pojemności i mocy spadki były o max 0,3 bara ale kluczowy w tym był czas wtrysku gdzie u ojca na biegu jałowym był dłuższy o około 1ms. A najlepsze jest to, że producent deklaruje, że ten reduktor obrabia silniki do 150KM
Owczar - 23-02-2017, 21:09
Zawsze są zawyzane dane producentów.
Tak samo zavoli s nie wyrabia w galancie i Silver, które na papierze powinny śmigać jak złoto.
Marcino - 23-02-2017, 22:06
Owczar napisał/a: | Tak samo zavoli s nie wyrabia w galancie i Silver, |
Silver też nie wyrabia?....
Owczar - 23-02-2017, 22:56
Siada - widać to dobrze na wykresie z hamowni mkv że zlotu.
|
|
|