[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] LPG W 2.5 V6 / 2.0 16V
Owczar - 20-03-2018, 09:21
Dokładnie. Z klejem nie będzie przedmuchu.
wojbud - 28-08-2018, 17:48
Witam. Mam problem z gazem tzn sporadyczny check engine. Wystarczy że chwilę będę jechał równo bez przyspieszania i wywala check. Czasem po wciśnięciu gazu gaśnie a czasem pali się cały dzień. Wy mrugałem błąd sondy ale ją już wymieniałem. Druga sprawa że na gazie na wolnych obrotach nierówno chodzi i jest wyraźnie słabszy a powyżej 6tyś obr i tak przełączy na benzynę.
Gazownik złożył taką instalację :
reduktor AC R01 (do 150KM)
Wtryski AC W02
komp Stag Q-box
Byłem u gazownika, podpiął kompa i mówi że jest ok a to sonda jest do wymiany. Coś tam niby w kompie gazu poprawił ale dało to tyle że gorzej przyspiesza na gazie. Doradźcie gdzie szukać przyczyny. Znajomi twierdzą że reduktor za słaby do tego silnika. Dodam że na benzynie żadnego check engine nie ma.
Galant 2.0 99rok
majko - 29-08-2018, 17:01
Przy jakich obrotach przy 2.0 136 KM z 98 roku powinno mi przełączać na benzynę? Gdzie jest odcinka? Pytanie czy ma iść na gazie do odcinki czy wcześniej przełączać na benzynę? Gdzie jest ten punkt?
Wydaje mi się, że podjada dużo benzyny, coś za często tankuję za 100 ;D
plecho1 - 29-08-2018, 17:21
wojbud, albo niepoprawny montaż albo zła regulacja. Podzespoły są wystarczające do tego auta, ten reduktor, jak jest sprawny, obrabia nawet do 180KM w wolnossaku.
Jaki dokładnie numer błędu wymrugałeś bo że dotyczący sondy to niewiele mówi.
Bzyk_R1 - 29-08-2018, 18:01
majko, powinien iść do końca na gazie jeżeli komponenty instalacji są wystarczające. Czasami gazownicy ustawiają dolewkę benzyny po obrotach ale to można sprawdzić tylko jak zobaczysz mapę gazu.
majko - 29-08-2018, 18:17
Bzyk_R1 napisał/a: | majko, powinien iść do końca na gazie jeżeli komponenty instalacji są wystarczające. Czasami gazownicy ustawiają dolewkę benzyny po obrotach ale to można sprawdzić tylko jak zobaczysz mapę gazu. |
No myślę, że są wystarczające - KME Silver i wtryski Hana (zielone). Będę jechał na regulację teraz, to spróbuję się spytać jak to jest poustawiane...
Krzyzak - 29-08-2018, 22:20
obroty przełączenia ustawia się w sterowniku - u mnie te obroty są ustalone na 800 rpm i mam jeszcze ustawione, że gdy spadną do 500 to przerzuca na PB
plecho1 - 29-08-2018, 22:45
majko, jaki dokładnie masz sterownik LPG? Podzespoły masz też wystarczające i przy poprawnym wystrojeniu instalacji nie powinno przełączać na benzynę jak i niezauważalnie podpierać się benzyną.
Marcino - 30-08-2018, 08:52
Ja próbowałem i na LPG kreci nawet wyżej jak ustawisz max rpm na LPG 7.5 tyś...:)
majko - 30-08-2018, 16:16
plecho1 napisał/a: | majko, jaki dokładnie masz sterownik LPG? Podzespoły masz też wystarczające i przy poprawnym wystrojeniu instalacji nie powinno przełączać na benzynę jak i niezauważalnie podpierać się benzyną. |
Niestety mój sterownik to mało popularne ustrojstwo OSCAR-N ... Mało który gazownik się tego nie boi heheh
wojbud - 31-08-2018, 18:27
plecho1 napisał/a: | wojbud, albo niepoprawny montaż albo zła regulacja. Podzespoły są wystarczające do tego auta, ten reduktor, jak jest sprawny, obrabia nawet do 180KM w wolnossaku.
Jaki dokładnie numer błędu wymrugałeś bo że dotyczący sondy to niewiele mówi. |
Wymrugany błąd to 11 czyli sonda. Jeśli dobrze myślę to jeśli uwalona sonda to na pb ten błąd też powinien wyskakiwać a zdarza się tylko na gazie. Będę szukał albo założę starą oryginalną sondę na próbę.
plecho1 - 31-08-2018, 21:14
Jeśli sonda była by uwalona to na benzynie ten błąd też powinien się pojawiać i dodatkowo auto by zaczęło więcej palić. W autkach sprzed 2001 błędy gorzej definiują usterkę. Warto by było podpiąć się Evoscanem i sprawdzić jak sonda pracuje to można by coś więcej powiedzieć.
rafal387 - 05-11-2018, 13:31
Witam,
Dostałem taką oto specyfikacje na instalacje do gala v6 i proszę doświadczonych użytkowników czy za kwotę 3800 jest do dobra propozycja.
Typ systemu Sekwencyjny wtrysk gazu w fazie lotnej
Elektronika LPGTECH TECH 326 OBD
Przełącznik LPGTECH
Reduktor Magic Compact
Wtryskiwacze YETI 3 cyl
Lubryfikacja -
Zawór tankowania Pod klapką na złączkę
Zbiornik Toroidalny
Gwarancja 2 lata / 100 tys. km.
Marcino - 05-11-2018, 14:15
rafal387 napisał/a: | Witam,
Dostałem taką oto specyfikacje na instalacje do gala v6 i proszę doświadczonych użytkowników czy za kwotę 3800 jest do dobra propozycja.
Typ systemu Sekwencyjny wtrysk gazu w fazie lotnej
Elektronika LPGTECH TECH 326 OBD
Przełącznik LPGTECH
Reduktor Magic Compact
Wtryskiwacze YETI 3 cyl
Lubryfikacja -
Zawór tankowania Pod klapką na złączkę
Zbiornik Toroidalny
Gwarancja 2 lata / 100 tys. km. |
LPG tech ok, ale OBD nie potrzebne
Lubryfikacja - out
Wtryski w tej cenie powinny być Baracudy
I cena do 3.500 wg mnie
plecho1 - 05-11-2018, 15:05
Yeti też nie są kiepskie, niektórzy twierdzą że porównywalne do Barracód ale to nie jest moja opinia
Jak napisał Marcino, lubryfikacja do niczego nie jest Ci potrzebna a nawet może zaszkodzić silnikowi. Funkcja OBD również nie jest Ci do niczego potrzebna, nawet producent sterownika nie zaleca używania autoadaptacji OBD. Jeśli masz auto po 2001r. to jedynie za pomocą tej funkcji (OBD) będziesz mógł podejrzeć parametry pracy silnika i odczytać błędy ale i tak będziesz potrzebował interfejsu do podpięcia się laptopem więc lepiej kupić interfejs ELM327.
W tym aucie najlepiej wkrętki zrobić w dolnym kolektorze i zastosować wtryski pojedyncze więc kolektor górny jak i dolny powinny być zdjęte aby wióry powstałe podczas wiercenia i gwintowania nie dostały się do silnika.
Na poprzedniej stronie masz pokazane jak taki montaż wkrętek w kolektorze i wtryskiwaczy powinien tu wyglądać i nie daj sobie wmówić że to nie ma znaczenia.
|
|
|