[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Tarcze i klocki hamulcowe
larelijux - 08-07-2017, 16:04
Dlatego klocków Zimmermanna nie biorę pod uwagę, wcześniej czytałem że z nimi są problemy A co do Ferodo to również brałem je pod uwagę. No i jeśli są lepsze od Textarów to wezmę.
robertdg - 08-07-2017, 18:45
Bierz ferrodo
Michaszysz - 20-07-2017, 22:48
Cześć,
1. Mam problem z wybraniem która osłona jest na prawą stronę, a która na lewą, bo obie pasują na dwie strony, wydaję mi się że ta dolna na zdjęciu, jest na prawą stronę, pomożecie?
2. Czy na tej prowadnicy powinna być we wgłębieniu gumka? Bo w prawym i lewym zacisku jej nie było. Mogła zostać w jarzmie? Oś przednia, hamulce dwu-tłoczkowe.
robertdg - 21-07-2017, 07:31
Lewa to ta na górze zdjęcia
odróżniasz tak, że wypukłością w stronę koła a od dołu ma nie być kratek wentylacyjnych
Na prowadnicy powinna być gumka
bialyjayz - 21-07-2017, 21:00
Michaszysz napisał/a: | Mogła zostać w jarzmie? |
ostatnio jak regenerowałem tłoczek, to też wyszła prowadnicA bez gumki, aż się zdziwiłem, znalazłem ją w środku głęboko, musiałęm używać aparatu z telefonu by ją dostrzec
Michaszysz - 21-07-2017, 21:06
Dzięki, znalazły się w środku
Greg811227 - 25-07-2017, 21:24
Witam i pozdrawiam wszystkich mitsumaniaków. Sory z góry że podpinam swój temat. Mam problem z hamulcami z tyłu, gdzie sa tarcze i bębny w jednym, chce sie dostac do bębnów (jak rozumiem bębny to reczny). Jak sie do nich dostać? Co odkręcić, co zdjąć? Pacjent lancer 2004 benzyna 2.0 wersja sport w kombi. Zaznaczam że jestem zupełny laik w mechanice samochodowej. Szczęki hamulcowe już zdjęte.
Michaszysz - 26-07-2017, 00:42
Po zdjęciu zacisku, tarcza powinna zejść sama, wystarczy szarpnąć albo uderzyć młotkiem. Jeśli się zapiekła, to w tarczy są dwa nagwintowane otwory, w które trzeba wkrecić śruby i tarcza powinna zejść.
Hugo - 26-07-2017, 08:52
Greg811227, jak masz zdjęte szczęki hamulcowe to już dawno doszedłeś do hamulca ręcznego
Greg811227 - 26-07-2017, 09:58
Zdjalem ten hamulec który był na tarczy czyli zaciski i klocki. Teraz chce sie dostac do srodka bębna. Owszem w obudowie bębna zauważyłem dwa nagwintowane otwory. Czy ta obudowa bebna nie powinna jeszcze być przykręcona w jakiś sposób?
jacek11 - 26-07-2017, 10:17
Jeśli nie ma żadnej śruby to powinien zejść. Możliwe,że będziesz musiał poluzować linkę ręcznego.
Tomasz87 - 26-07-2017, 12:44
Greg811227 napisał/a: | Zdjalem ten hamulec który był na tarczy czyli zaciski i klocki. Teraz chce sie dostac do srodka bębna. Owszem w obudowie bębna zauważyłem dwa nagwintowane otwory. Czy ta obudowa bebna nie powinna jeszcze być przykręcona w jakiś sposób? |
najczęściej jest tak, że nagromadzona na rantach wewnątrz będbna rdza, nie pozwala na zdjęcie tarczobębna bez użycia siły, wtedy wpryśnij trochę WD do tych gwintowanych otworów, tak by ciśnienie wypryskało brud na zewnątrz i z wyczuciem po trochu wkręcasz w nie chyba ósemeczki... raz jedna kilka obrotów, tye samo druga - w końcu drgnie.
By zaoszczędzić Ci pracy, dodam abyś sprawdził przy składaniu, czy w pozycji jakiej później pracuje tarcza/bęben, nie ociera o obudowę. Jest tak, ze przy ściąganiu śrubami, zapieczona rdza ciągnie obudowę, potem obciera....
Greg811227 - 26-07-2017, 13:10
No i jest tak jak Tomasz87 wspomniałeś. Oczyściłem bęben z nagaru i rdzy ale dalej ociera. Faktem jest to ze na okladzinach (o ile tak sie nazywa je) jest 2-3 mm materialu sciernego to nie rozumiem nadal dlaczego ocieraja o bęben. Mechanizm nasmarowany (niestety jest zardzewiały) więc pewnie nie obejdzie sie bez kompletnego demontażu calego hamulca.
Krzyzak - 26-07-2017, 13:13
Tomasz87 napisał/a: | nagromadzona na rantach wewnątrz będbna rdza, nie pozwala na zdjęcie tarczobębna bez użycia siły |
ale niczym się nie pryska tylko wyciąga gumową zaślepkę bębna i skręca regulator do zera
regulatory są niemal na samym dole (lekko w stronę przodu auta)
nagwintowane otwory służą do ściągania tarczy jak przyrdzewiała do piasty
tresorex - 26-07-2017, 13:16
Co może być przyczyną piszczenia z bębnów przy jeździe do tyłu? Jadąc do przodu nic nie piszczy.
|
|
|