Off Topic - Chcę powiedzieć, że... część IX REKOMBINACJA
Marcino - 27-01-2025, 11:03
Ktoś mnie podał - zgłosił do Wójta Gminy - 10 stycznia. 15 stycznia były panie na kontroli. W piśmie jest nawet podstawa prawna i ze mogą wejsc w godzinach 6-22 i cos tam z policja itp, i cała lista czym mogę palić a czym nie.
Krzyzak - 27-01-2025, 12:10
Ciekawe. Ale to jest to, o czym rozmawialiśmy na Signal - od 1 września 2024 są ograniczenia w ogrzewaniu w naszym województwie. Masz tam teraz sporo nowych sąsiadów, gazu nie ma, pewnie większość jak nie wszyscy mają pompy ciepła... U mnie też jest tylko 1 sąsiad, który od zawsze nie miał gazu, nadal pali drewnem, bo czasem czuć jak wieczorem wyjdę. Nie mam pojęcia, czy wymieniał kocioł na jakieś eko. Ogólnie - jeśli nie znasz - są fajne filmy o górnym paleniu, gdzie dym niweluje się do minimum a i zużycie paliwa spada. Ja nie znałem, z przyjemnością obejrzałem metodę polegającą na zgazowaniu drewna.
Realistycznie mógłbym powiedzieć, że ludzie tego chcieli - w końcu 80% Polaków głosowało na partie, które takie właśnie przepisy wprowadzają.
Marcino - 27-01-2025, 14:26
Krzyzak napisał/a: | Masz tam teraz sporo nowych sąsiadów, gazu nie ma, pewnie większość jak nie wszyscy mają pompy ciepła... | Jest juz gaz na dwóch działkach obok. są pompy ciepła też, sasiady mają jak ja piece na ekogogroszek, stara czesć wioski to juz inna para kaloszy. Palenie od góry znam ale ja nie mam takiego pieca.
Podjade przy okazji do Gminy i się dowiem czy to ktoś zyczliwy czy pomyłka. |Teraz sobie przypominam ze jednego dnia spalałem stare dokumenty papierowe, ale nie ma zakazy palenia papierem.
jacek11 - 27-01-2025, 20:57
Bo od tego czystego powietrza to już się niektórym mocno powywracało w głowach. Ja jak najbardziej popieram ekologię, bo dąży do zdrowego powietrza, ale trzeba też trochę rozsądku, we wprowadzaniu zmian, a jeszcze bardziej potrzeba urządzeń które zastąpią kotły na paliwo stałe.
Jak na razie rząd skupił się na podjudzaniu tych "lepszych" obywateli z pompami ciepła, na tych "gorszych" którzy jeszcze nie przeszli na lepszą stronę, i trują ich swoimi "kopciuchami". Nic dobrego z tego nie wyniknie.
Krzyzak - 28-01-2025, 08:35
jacek11 napisał/a: | rząd skupił się na podjudzaniu tych "lepszych" obywateli z pompami ciepła, na tych "gorszych" |
rząd nie ma nic do gadania - znaczy są czasem durnie do potęgi jak ta lewaczka, która zamiast redukcji o 55% chciała o 90% - ale fakty są takie, że na te wszystkie przepisy zgodził się pis, bo chciał kasy z KPO a obecna po/ko nie zrobiła nic tylko klepnęła jak jest i jeszcze chce przyśpieszenia terminów wprowadzania - w tym samym celu
był czas na negocjacje parę lat temu, ale tylko jedna partia była przeciwna - wszystkie pozostałe głosowały za a już za czasów kowida to najlepszym sojusznikiem pisu było po
inna kwestia to oczywiście podział społeczeństwa - divide and conquer, dziel i rządź... najlepiej w tej kwestii działa na Polaków temat aborcji, ale nadaje się wszytko
jak powiedział Jan Rokita, polaryzację na giga skalę wprowadził jego partyjny kolega, Donald Tusk - aby wygodnie zarządzać skłóconym społeczeństwem, jest fajny film na YT
Marcino - 28-01-2025, 09:03
Dobry. Kawa się pije,
I prosze dp mojegp ogrzewania polityki nie mieszać.
Ciepło 7 st, czuć ze juz lepsze idzie, jak drzwi garazu otworzysz to juz tak nie ciągnie i mozna dłubać.
joujoujou - 28-01-2025, 14:44
Zanim się UPS nie rozładuje - prądu nie mam i nie wiadomo kiedy włączą. Może za tydzień, może za dwa. Było prawie 750 tys odbiorców bez prądu, ile jest teraz - nie wiem, bo nie mam dostępu do żadnych wiadomości. Kominek chodzi na full, w salonie nabiło aż 15 stopni, ale w sypialni mam 8-9, istne szaleństwo.
W okolicy drzewa wiszą na liniach energetycznych, słupy poprzewracane i tak dalej. Do zobaczenia jak znów naładuję UPSy w pracy. Może jutro, może kiedyś tam.
[ Dodano: 28-01-2025, 13:46 ]
Potrzebuję rozrysowanego jak pogodzić solar PV z generatorem albo jak i z czego zrobic tanio EPS do solarów i oddzielnie przypięcie generatora do instalacji. Sam nie znajdę bo jedyny internet jaki działa to radiówka, czyli telefon odpada.
jacek11 - 28-01-2025, 20:08
joujoujou, Nie pomogę w sprawie podłączeń, ale dobrze że się odezwałeś. Już się martwić zaczynalim.
[ Dodano: 28-01-2025, 20:12 ]
Marcino napisał/a: | I prosze dp mojegp ogrzewania polityki nie mieszać. |
Rozkaz Panie Kapitanie Chociaż już dawno politycy wleźli nam do kotłowni, i wpływu to chyba na to nie mamy.
Krzyzak - 29-01-2025, 07:36
Polityka? - przecież oprócz jedynej oceny ("durna lewaczka") to tam są same fakty - rzekłbym to jest dziennikarska sprawozdawczość. Bez narzucania opinii i bez polityki.
joujoujou - a jak sobie radzi kijanka? działają jakieś ogólnie dostępne stacje, czy z racji braku prądu stoi?
Marcino - 29-01-2025, 09:49
joujoujou napisał/a: | Potrzebuję rozrysowanego jak pogodzić solar PV z generatorem albo jak i z czego zrobic tanio EPS do solarów i oddzielnie przypięcie generatora do instalacji. |
Trzeba by chyba jakis sperator ładowania, i napewno cos ala magazyn by w razie nadwyżki PV miało gdzie zrzucać, bo wiadomo ze nie cofnie w generator. Tzn generator łąduje baterie alco jak bedzie pełna ? a ta bateria z przetwoernicy zasila dom a PV chodzi z tą bateria.
pamar - 29-01-2025, 10:44
...mam straszne zaległości
joujoujou - 29-01-2025, 13:34
Wróciłem, na chwilę. Na chwilę, albowiem po tym jak koleś wynajęty przez energetyków usunął drzewa z linii w okolicy, po prostu "na hurra" włączyli prąd, nie bacząc na przekrzywione słupy i wiszące luzem druty na odgałęzieniach NN - a zatem jeden silniejszy wiaterek i te luźne druty wywalą bezpiecznik na transformatorze i znów będę offline.
Co do kijanki - jeździ bez problemu, przed wichurą naładowana do pełna (bo przecież ostrzegali że będzie grubo), a w miastach prąd włączyli 2-3 dni temu, więc szefowa miała gdzie podładować.
Co do planu na alternatywne źródła zasilania - wiem że solar PV bardzo się nie lubi z generatorami, zatem zamierzam zrobić dwa alternatywne źródła - solary "solo" (bo aku przy solarach od początku mam), ale do tego potrzebuję przełącznik EPS. Oprócz tego, na oddzielnym przełączniku generator - myślę o jakiś 6-7 kW. I wtedy solary w dzień, a generator rano/wieczorem. Nigdy razem, bo z tego co zdążyłem wyczytać, albo uwalę inwerter albo generator.
[ Dodano: 29-01-2025, 13:05 ]
Dodatkowe kwiatki - moje główne połączenie internetowe nie działa i nie wiadomo kiedy działać będzie. Moje zapasowe działa ledwo ledwo - jakieś 1.5 Mbit/s i to wszystko. Oba łącza to radiówki - główne to LTE, zapasowe 5 GHz na talerzach Ubiquiti. Nawet gdybym coś miał po kablu, to też by nie działało, bo w okolicy wszystkie przewody telekomunikacyjne leżą pourywane na ziemi.
Sieci komórkowe na wsi po tym wszystkim działają czysto symbolicznie - mój telefon sieci wcale nie widział przez 3 dni, teraz z trudem da się wysłać SMSa, połączenie głosowe się rwie po minucie. Szefowa w innej sieci niby zasięg miała cały czas, ale przez 3 dni miała tak jak ja teraz, później już nawet udawało się jej połączyć z internetem. Ogólnie nie jest fajnie, ale żyjemy i nie damy się zabić.
jacek11 - 29-01-2025, 17:44
Czyli narozrabiało zdrowo. Naprawią kable, i będzie jak dawniej.
joujoujou - 29-01-2025, 23:42
jacek11 napisał/a: | będzie jak dawniej | Czyli byle jak - sklejone na ślinę, trzymające się na słowo honoru.
Krzyzak - 30-01-2025, 07:38
joujoujou napisał/a: | Oba łącza to radiówki | ja od 20 lat mam tylko takie - obecnie już 5G (generacji, nie GHz), ale już 4G na LTE działało to świetnie
linie napowietrzne to ogólnie zawsze gorsze rozwiązanie niż kablowe - ale znacznie tańsze... nic, pozostaje się cieszyć, że u nas od dawna nie było żadnej poważnej wichury - ostatnio to chyba 2012 albo 2013, orkan Xawery przybył i jakieś niewielkie szkody były - u mnie wyrwało kilka elementów podbitki, ale jak je naprawiałem to byłem zaskoczony, że nie wyrwało całości... jednak jak nie zrobisz samemu, to paproki zrobią to dramatycznie kiepsko
|
|
|