[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Komputer pokładowy
tws - 29-05-2011, 20:24
Wolałbym zbiorowe zamówienie, dlatego przystałem na tą zniżkę. A ile by było w sumie tych zestawów dla tych co są z wawy?
Zostało mi dokładnie 10 zestawów i nie wiem czy ta suma się nie zmniejszy do czasu waszego zamówienia, dlatego jak dla kogoś zabraknie to najprawdopodobniej w przyszły poniedziałek będą już kolejne zestawy po ustalonej cenie.
A odpowiadając na poprzednie pytanie co do większego wyświetlacza to na chwile obecną większe wyświetlacze (tj. takie o większej rozdzielczości) nie są obsługiwane.
pozdrawiam
mar111cin - 29-05-2011, 20:32
Kaczart ale mam nadzieję że chociaż posiadasz wystarczającą ilość wyświetlaczy czarnych z białymi znakami? bo w sumie prawie wszyscy takich oczekują ; )
jacekwa - 29-05-2011, 20:44
Jeśli jeszcze nie odebraliście to proszę dla mnie nie brać, jutro będę miał diagnozę swojego Gala na razie nie odpalił, jak byłem na działce i nie wiem co mu się stało, bo od 2000 roku zrobiło mu się to pierwszy raz i sam nie wiem co mu jest i czy będę naprawiał tą usterkę.
Jeśli już są odebrane to oczywiście odbiorę i zapłacę.
Zhan - 29-05-2011, 20:47
kaczart, To miło, że jako autor projektu przyłączyłeś się do dyskusji. Deklaracja ewentualnych poprawek w sofcie to kolejny duży plus. Jeśli o mnie chodzi to pomijając moje obawy o dokładność pomiarów spalania gazu na podstawie informacji z wtryskiwacza benzynowego, o których pisałem kilka postów wcześniej to w zasadzie mam dwa życzenia. Pierwsze to pełnoekranowy, duży i czytelny zegar jako jeden z ekranów a po drugie to wydaje mi się, że wykres z lambdy lepiej by się obserwowało gdyby był rysowany nie od lewej do prawej ale od prawej strony ekranu i scrollowany bez czyszczenia ekranu. Poza tym dołączam się prośby o skrócenie czasu obliczania chwilowego spalania.
Pozdrawiam
tws - 29-05-2011, 21:15
Jeżeli chodzi o gaz - początkowo miał być brany drugi sygnał z wtryskiwacza gazowego, ale jak się w praktyce okazało błędy systematyczne (te związane np. z mnożnikiem) nie odgrywają większego znaczenia i zdecydowaliśmy się ułatwić montaż korzystając tylko z wtryskiwacza benzynowego (oczywiście osobna stała wtrysku dla wtryskiwaczy gazowych). Dobrze wyregulowana instalacja gazowa to mnożnik od max 1.4 na biegu jałowym do 1.0 pod obciążeniem. Testowaliśmy na stagu300 w zx 2.0 16v, w landi renzo w golf 4 1.6 16v i w brc c5 1.8 16v - wszędzie pomiar spalania na gazie był dokładniejszy niż 2% (uśrednione z 3-4 tankowań żeby zminimalizować niedokładność dystrybutora, nie zawsze też zawór odbija w tym samym momencie). Tak naprawdę dokładnie przetestują dopiero klienci na wielu autach, trochę tych zestawów poszło do aut z gazem i nikt na razie zastrzeżeń nie zgłaszał. Gdyby jakimś cudem okazało się, że pomiar na gazie jest niemiarodajny w jakimś aucie to wyjściem awaryjnym jest podłączenie sygnału z wtryskiwacza gazowego, zamiast benzynowego (wtedy nie mamy pomiaru benzyny) – a drugim wyjściem awaryjnym jest aktualizacja firmware (sprzętowo UKP jest przygotowany pod drugi sygnał z wtrysku gazowego).
Z zegarem nie wiem czy coś będę działać (może nie dostrzegam problemu bo jeszcze mam dobry wzrok ) ale jak będzie sporo chętnych na taką opcję to mogę Wam na sztywno dorzucić jeden ekran z zegarem (wielkość czcionki ta sama co prędkość) + dwie temperatury pod spodem.
Co do sondy – musi pracować w trybie: dojazd do końca – czyszczenie LCD – powrót karetki, gdyż próbkowanie jest 50Hz i gdyby wszystko się „przesuwało” na ekranie to byłoby nieczytelne ze względu na odświeżanie. A pomiar od lewej do prawej jest naturalny (tak jak w przyrządach pomiarowych). Poza tym nie wiem czy wiecie, ale pod ten sygnał można sobie podłączyć dowolny czujnik który pracuje w zakresie 0-1V albo 0-5V (np. TPS) – nie musi to być sonda, chociaż to jest chyba najpraktyczniejsza informacja, w szczególności dla tych co mają gaz i go sami regulują w trakcie jazdy.
LCD’ków nie zabraknie, jest zapas każdego rodzaju.
pozdrawiam
bravo78.78 - 29-05-2011, 21:33
to teraz juz nie wiem komu i gdzie kaske wyslac:(
[ Dodano: 29-05-2011, 21:34 ]
zeby miec TOTO i zamowic
tws - 29-05-2011, 21:57
Z tego co widzę będzie kilka zestawów szło do wawy i okolic, moja propozycja jest taka:
Ci co są z Warszawy i okolic niech się dogadują z m6riano on przyjedzie do mnie i odbierze. Pozostali zainteresowani mogą albo też się dogadać z m6riano i on odbierze wasz zestaw, albo zamówić bezpośrednio na sklepie (link w sygnaturce) w komentarzach zamówienia podając kod 10M1506 uprawniający do zniżki 25zł (kod ważny do 15.06) oraz nick z forum; jednak wtedy tez oczywiście dochodzi wysyłka (koszt różny w zależności co wybierzecie na sklepie).
Oczywiście dla mnie wygodniej zrealizować zamówienie na raz, ale sami już zdecydujcie między sobą i co ważne z m6riano, który od początku wszystko organizuje.
pozdrawiam
m6riano - 29-05-2011, 21:58
Spokojnie...wszystko będzie podane w odpowiednim czasie.
tws - 29-05-2011, 23:21
Zhan, taki ekran mogę dorzucić. Myślę, że nawet zostawię go na stałe (jako 7dmy).
I obiecana nowa opcja w aplikacji ukp:
pozdrawiam
mar111cin - 29-05-2011, 23:29
no no no serwis nawet w niedziele wieczorem xD
to jak zamawiamy?
a i jeszcze jedno pytanie które mnie nurtuje, czy ten komputerek ma jakąś bateryjke czy coś ? chodzi mi jak jest z pamięcią w przypadku odpięcia akumulatora ? (czy pamięta nastawy, jak również poziom paliwa w baku?)
SPIDER-ek - 29-05-2011, 23:30
kaczart, ta godzina to spox, komp będzie w miejscu zegarka, więc będziemy mieli i zegarek i kompa. Wiec nie będę tęsknił za starym zegarem:)
Owczar - 29-05-2011, 23:32
mar111cin napisał/a: | to jak zamawiamy? |
No właśnie. m6riano, prośba o jakieś konkrety. Proszę prześlij zainteresowanym dane kontaktowe i umów się co do płatności, bo robi się zamęt.
Zhan - 29-05-2011, 23:33
kaczart, dla mnie bomba, trochę ta czcionka brzydka ale pewnie da się przyzwyczaić . A może dałoby radę gdzieś datę upchnąć?
tws - 29-05-2011, 23:41
Czcionke w sumie można dopracować, ta najpiękniejsza nie jest ale za to jest czytelna. Zegar + datę + temperatury masz już na pierwszym ekranie.
Co do ustawień - tak te ważniejsze są zapisywane w zewnętrznej nieulotnej pamięci, więc odłączenie aku niestraszne (konkretnie są zapisywane ustawienia z 1,2 i 5 grupy ustawień + aktualne średnie spalania, dystanse i ilości paliwa w zbiornikach).
Owczar - 29-05-2011, 23:49
kaczart, muszę przyznać, że wszystko ładnie przemyślane Robiłeś ten projekt czysto marketingowo czy to temat jakiejś pracy dyplomowej?
Pytam z ciekawości, bo nawet manual jest obszerny
|
|
|